Mrtvá jehňata - masná ovečka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

linzii

5.3.2015 21:48
linzii

XXX.XXX.1.174

Ahoj, nejdu asi ani tak pro radu, jen si postěžovat nad trápením. Včera mi pod bedlivým dozorem (z povzdálí) porodila v pohodě suffolkská ovce jehňata, zkušená matka, rodila počtvrté. Byla to dvojčata, malý beránek, takový drobný, druhá byla veliká jehnice. Jehnička krásně vstala, pomohla jsem ji naučit pít a všechno v pohodě, chodila jsem prakticky jen na kontrolu. Beránek ale nevstal a měl svalový třes, sací reflex žádný, oči zavřené a během hodiny, byť jsem do něj vpravila i dost mléka stříkačkou, začal zvracet hlavu na záda. Ve stáji by to nedal, vzala jsem jej domů a pravidelně krmila, masírovala.. V šest večer jsem jehnici našla mrtvou. Byla teplá, napitá V jedenáct večer už beránek sám vstal, chodil, pil sám z flašky, tahal si.. Tak jsem jej dala zpět k mámě, ta jej kupodivu přijala zpět a zase jsem jej chodila přikládat k vemínku, s mou pomocí najít struk krásně pil, chodil a konečně i bečel. Hlídala jsem každé dvě hodiny. Ve čtyři ráno jsem jej našla opět ležet, byl suchý, teplý, v sedm ráno jsem jej našla definitivně tuhého.
V selenu a minerálech určitě problém není, máma nemá ketózu, nic podivného jsem nezaznamenala, jen že rodila mimo termín (buď o 7 dní později, nebo 10 dní dopředu), ale co člověk ví, když byly s beranem, píši si do kalendáře, když vidím říji a zájem berana o tu konkrétní, člověk pak aspoň tuší termíny porodů. Jediná divná věc je, jednu placentu mi ovce tedy sežrala, neuhlídala jsem, ale tu první jsem našla. Dvě třetiny z ní byly hnědé jako mléčná čokoláda, i s karunkuly, ty byly i takové hrudkovité. Zbytek byl normálně růžový jak má být. Tak Vám nevím, nějak mne to sebralo, ovce i kozy chovám dlouho, mají mou plnou péči, všechny porody si pohlídám, jsou v boxech matky s malými separé, jsou odčervené, nemají průjmy atd.. Vím, je to příroda, ale stejně to člověka tak mrzí, hlavně ta jehnička, krásná a veliká. Ještě mi bude rodit poslední ovce, ta vypadá na trojčata, úplný balón. Tak uvidím, snad se to nebude opakovat.

5.3.2015 23:29
JanaKostelec

XXX.XXX.48.142

Plně vás chápu, je mi to opravdu líto. Také naše dvě oveny, čistokrevné suffolk, včera porodily. Jedna ráno, jedno jehnátko živé, jedno mrtvé, s pupeční kýlou či výhřezem jakoby. Jedna večer, dvě jehnátka. Podali jsme Lamb Aid a selen. Zatím vypadají v pořádku, ale stále se neraduji, jsou to nervy. Co myslíte tím, že selen ani minerály není problém? Co podáváte po porodu? Vloni nám pěkné silné jehnátko zemřelo třetí den, selen jsme mu nedali. Tak jsme se letos připravili důkladně, zřídili jsme chouly, hlídkovali celý měsíc, krmíme ručně sušeným senem, přidáváme nutrimix, podali jsme Lamb Aid, selen. Máme je moc rádi, ty naše oveny. Jak já vám rozumím

6.3.2015 06:59
kosta

XXX.XXX.114.1

Také jsme letos dopadli špatně už je to víc než měsíc a nemůžu se s tím srovnat.Od 3 koziček
jenom 1kůzle.Tyhle problémy byly naposledy když bouchl ČERNOBYL tak nevím jestli zase
nebyl nějaký radioaktivní spad když je nás takových více.

6.3.2015 08:08
Massaro

XXX.XXX.103.6

JanaKostelec napsal(a):
Plně vás chápu, je mi to opravdu líto. Také naše dvě oveny, čistokrevné suffolk, včera porodily. Jedna ráno, jedno jehnátko živé, jedno mrtvé, s pupeční kýlou či výhřezem jakoby. Jedna večer, dvě jehnátka. Podali jsme Lamb Aid a selen. Zatím vypadají v pořádku, ale stále se neraduji, jsou to nervy. Co myslíte tím, že selen ani minerály není problém? Co podáváte po porodu? Vloni nám pěkné silné jehnátko zemřelo třetí den, selen jsme mu nedali. Tak jsme se letos připravili důkladně, zřídili jsme chouly, hlídkovali celý měsíc, krmíme ručně sušeným senem, přidáváme nutrimix, podali jsme Lamb Aid, selen. Máme je moc rádi, ty naše oveny. Jak já vám rozumím

Selen a vitamín E chce dodávat ovcím už před porodem, alespoň měsíc. Když to nacpete do jehněte až po porodu, už to nic moc neřeší.

linzii

6.3.2015 15:41
linzii

XXX.XXX.1.174

Tak tak, dávám vše hned jako prevenci, řešit to pak stojí více peněz a více potíží. Máme lizy více druhů, Nutrimix, nemáme tasemnici, nikdy průjmy.. Loni jsem měla od jedné ovce trojčata, jedno nejslabší neukrmila, tak mám zkušenosti i s flaškáčem a vše v pohodě, na podzim šel již odochočený do chovu. Zarazila mne právě jen ta podivná placenta, ale jehňata byla úplně vyvinutá, viděla, nic zlomeného.. No jo, stane se to. Děkuji moc za podporu. Každý rok je v chovech "něco", loni samé bláto a problémy s paznehty, vždy se něco najde

linzii

9.3.2015 11:55
linzii

XXX.XXX.1.174

Tak jsem tu ještě s dodatkem, v sobotu dopoledne se mi obahnila poslední ovečka, má dvojčata, na chlup stejně, velkou jehničku jako druhou, malého beránka prvního. Oba se mají od začátku čile k světu a prospívají bez problému. Což snad potvrzuje mou domněnku, že v minerálech to rozhodně nebylo. Zítra půjdou už ven, je hezky. První ovečku úspěšně zaprahuji. Tak všem s dalšími porody přeji hodně štěstí a chovatelských úspěchů

Přidejte reakci

Přidat smajlík