Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2015 11:17
anobbona

XXX.XXX.84.98

ZEMĚDĚLSKÝ PODNIKATEL, AKTIVNÍ ZEMĚDĚLEC
V roce 2015 dochází ke změně subjektů, které mohou být příjemci některé z dotací opatření
v rámci Jednotné žádosti.
ZEMĚDĚLSKÝ PODNIKATEL
Subjekt, který požádá o dotaci opatření v rámci Jednotné žádosti, musí být zemědělským
podnikatelem dle § 2e až 2 ha zákona o zemědělství nebo je organizační složkou státu
podle zákona č.219/2000 Sb. o majetku České republiky a jejím vystupování v právních
vztazích. Podmínka zemědělského podnikatele neplatí pouze pro subjekty, které budou
v rámci Jednotné žádosti podávat žádost o poskytnutí platby na Agroenvironmentálně-
klimatická opatření.
Atribut zemědělského podnikatele bude Fond ověřovat prostřednictvím kontroly IČ žadatele
v Evidenci zemědělského podnikatele. Evidence zemědělského podnikatele je vedena
obecními úřady obcí s rozšířenou působností a jejím správcem je Ministerstvo zemědělství
České republiky. Údaje evidence je možno si ověřit na webových stránkách:
http://eagri.cz/public/app/SZR/EZP
http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_es.html.cz
Pokud žadatel nebude evidován jako zemědělský podnikatel, bude jeho žádost o
podporu dotčených opatření v rámci Jednotné žádosti zamítnuta.
AKTIVNÍ ZEMĚDĚLEC
Fond bude dále u žadatelů o dotace opatření v rámci Jednotné žádosti (kromě žadatelů o
poskytnutí platby na Agroenvironmentálně - klimatická opatření a platby v oblastech Natura
2000 na zemědělské půdě) kontrolovat také podmínku aktivního zemědělce.
Statut aktivního zemědělce automaticky splňují žadatelé, u nichž celková částka přímých
plateb, na které měli nárok (před uplatněním sankcí) v roce 2014 byla menší než 5 000 EUR.
Za aktivního zemědělce budou primárně považovány také subjekty, které prokáží, že
zemědělská činnost je nezbytná pro zajištění jejich dalších činností v oblasti vědy,
výzkumu, vzdělávání, výuky, zkušebnictví a hospodaření a správy majetku ČR. Prakticky se
bude jednat například o školy, vzdělávací zařízení, zkušební ústavy…atd. Fond bude v tomto
případě vyžadovat doložení dokumentu o založení subjektu (např. zřizovací listinu).
Žadatelé, kteří nepatří do výše uvedených skupin, budou podléhat kontrole evidovaných
činností, resp. kontrole finančních ukazatelů.
Aktivní zemědělec je definován v čl.9 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č.
1307/2013. Nastavení této podmínky v ČR od roku 2015 bude znamenat, že žadatelé
zabývající se vybranými činnostmi v rámci provozování letišť, vodáren, stálých sportovních

no nevím jestli to teda chápu dobře, ale pokud se neregistruju jako podnikatel, tak nemám na základní dotace (szif) nárok?

divocka

8.3.2015 19:20
divocka

XXX.XXX.92.130

Přesně tak. Nebudete mít nárok na SAPS, případně další jako LFA, platba na přežvýkavce, masné telata atd.

Já jsem malá, mám cca 8 ha (SAPS+LFA) a kutím, zda se evidovat či ne...jinak opět je to výmysl pouze našich úředníků. Je to nad rámec podmínek EU.

8.3.2015 21:43
anobbona

XXX.XXX.84.98

No tak to já jsem na tom tak jako vy a s největší pravděpodobností teda do podnikatele nepůjdu, mě už to teda došlo jednou v prosinci, že to je jen návrh a dnes tohle v mailu, takže já jsem s dotacemi skončila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2015 10:16

Reseni? Pokud v okoli mate znameho kolchoznika zemedelskeho podnikatele, domluve se s nim, vezme aspon plochu na sebe ze to sece a s nim se pak domluvite dal. Jinak je to likvidacni pro nas maly piva. Nam to zaplatilo aspon naftu a traktoristu na sena a na podzim na zorani tech par aru na brambory. To ze seceme i otavu, nekdy i dvarkat to nikoho nezajima v porovnani s velkokolchoznikama, ktery to posecou jen jednou kvuli dotacim. Bud s tema priblblejma dotacema nemeli vubec kdysi zacinat ( ono to dava smysl dotovat jen nekoho kdovykazuje i neco pro "spolecnost" ), pak by clovek s tema penezma nepocital a prizpusobil by se. Ale kdyz ted po letech tohle, tak kde ma na to clovek brat kdyz zije z ruky do huby a vychazi z vejplat nula od nuly pojde, ze?

9.3.2015 19:51
neof

XXX.XXX.160.250

Přesně o tohle jde. Čeká se, že malinkatý " záhumenkář "o dotace žádat nebude.protože si nebude vyřizovat živnost. A na ty velký a hlavně pana STB Babiše zbyde mnohem více peněz. Proto se snaží co nejvíce znepříjemnit jdu blejt velebnosti.

divocka

9.3.2015 20:03
divocka

XXX.XXX.92.130

Já žádat půjdu. Při 8 ha SAPS+LFA to cca 80 tis. hodí. Jsem na mateřské, takže zdravko a socku platit nemusím. I kdyby jen jeden rok, nenechám těm zmrd-ům ty kačky.

9.3.2015 20:14
jírab

XXX.XXX.214.91

anobbona napsal(a):
No tak to já jsem na tom tak jako vy a s největší pravděpodobností teda do podnikatele nepůjdu, mě už to teda došlo jednou v prosinci, že to je jen návrh a dnes tohle v mailu, takže já jsem s dotacemi skončila.

Nojo, byrokracie - ale jediný co se proti tomu dá dělat je - ponadávat si. Chce to klídek. Mám taky jen něco přes 2ha. Minulý týden jsem zašel na živnostensý úřad, stálo mě to 10 minut času (žádná fronta), registrační formulář jsem už měl předvyplněný z domu (staženo z PC) a 1000, - Kč (je to jednou a napořád). Někdy za týden mě zavolaj že to je vyřízeno, daj mi IČO, s tím se zastavím na zdrav. a soc. pojišťovně (možná to zabere hodinu?). No a s daněma je to stejný jako do teď - kdo bral dotace, tak taky musel dělat přiznání a zaplatit s toho daň. Trochu toho papírování snad za to stojí. Má brát na můj pozemek dotace někdo jiný? To si to raději zařídím sám a další roky to už bude takový zaběhlý (dokud si teda nevymyslej něco dalšího.

9.3.2015 20:55
profesor1

XXX.XXX.192.99

divocka napsal(a):
Já žádat půjdu. Při 8 ha SAPS+LFA to cca 80 tis. hodí. Jsem na mateřské, takže zdravko a socku platit nemusím. I kdyby jen jeden rok, nenechám těm zmrd-ům ty kačky.

No nevím, nevím, myslím že se musíte upsat na 5 let. Po jednom roce by jste mohla činnost ukončit jen z důvodu vážné nemoci, nebo smrti. Jinak dotace vracíte. Pokud jste teda tím jedním rockem nemyslela to soc zdrav.

chovatelka5

10.3.2015 09:35
chovatelka5

XXX.XXX.230.88

Na sociálku i zdravotní pojišťovnu se musíte přihlásit jako OSVČ, i když jste na mateřské, budete tzv.OSVČ vedlejší, musíte podat po skončení roku přehledy, Soc.poj. platit nebudete, pokud Vaše příjmy po odpočtu výdajů nedosáhnou v roce 2015 výše 63888, - Kč, zdravotní pojištění platit musíte, pokud Váš příjem nebude roven 0.

10.3.2015 10:06
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já nevím já pořád váhám, musím to ještě pořádně promyslet, ale když vidím jiné živnostníky co to obnáší, jakou z toho mají hlavu a pak nějaká kontrola z finančáku a pak sociálky udělá takový průvan v peněžence, že to je na mašli...

10.3.2015 19:39
neof

XXX.XXX.160.250

chovatelka5 napsal(a):
Na sociálku i zdravotní pojišťovnu se musíte přihlásit jako OSVČ, i když jste na mateřské, budete tzv.OSVČ vedlejší, musíte podat po skončení roku přehledy, Soc.poj. platit nebudete, pokud Vaše příjmy po odpočtu výdajů nedosáhnou v roce 2015 výše 63888, - Kč, zdravotní pojištění platit musíte, pokud Váš příjem nebude roven 0.

A jak to je pokud jsem zaměstnaný na HPP a soc. i zdrav. za mně platí zaměstnavatel?a zemědělskou činnost budu mít jako vedlejší příjem?

11.3.2015 05:17
chovatelka5

XXX.XXX.230.88

neof napsal(a):
A jak to je pokud jsem zaměstnaný na HPP a soc. i zdrav. za mně platí zaměstnavatel?a zemědělskou činnost budu mít jako vedlejší příjem?

Ano, budete OSVČ vedlejší, pro platbu pojistného platí totéž, co je uvedeno u mateřské,
daňové přiznání podáte na FÚ, kde uvedete příjmy ze zaměstnání a příjmy ze zemědělské činnosti.

11.3.2015 06:49
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Je ale potřeba si uvědomit, že to není tak jednoduché, že nejde jen o registraci "kvůli dotacím" a bude mít člověk klid. Podle zemědělského zákona je z.podnikatelem ten, kdo provozuje soustavnou z. činnost... za účelem dosažení zisku - proč jinak by byl podnikatelem, že? A jakmile se zaregistrujete, už po vás půjdou za každé prodané jehně, za každý prodaný balík sena, které jste bez evidence prodal "bez papírů" na výpas a podobně. Pochybuju, že někdo uvěří, že máte zvířata jen tak pro radost a jejich stav se nemění - a kde tedy jsou "produkty zemědělské výroby"? A kdepak máte doklad o jejich prodeji" A to i v rámci rodiny, ne že příbuzným něco darujete - máte povinnost vystavit doklad o prodeji nebo o spotřebě, prostě doklad, že vznikla nějaká přidaná hodnota, nějaký vyčíslitelný materiální prospěch, příjmy evidovat a do daňového přiznání je pěkně uvést (sice po odečtení paušálu, což pravděpodobně uplatní většina malých zemědělců), ale už jste někde vedený. Zatímco doteď tyhle příjmy šly zahrnou do jednorázového příjmu do tuším 30 tisíc, od daně osvobozeného a nikde neevidovaného. Určitě záleží na případné kontrole z FÚ, ale když se v rom bude někdo šťourat, zdaní vám i to, co sami zbaštíte. To není jen o dotacích, prostě jste zemědělský podnikatel, tak se předpokládá, že podnikáte. Já jsem OSVČ (ne v zemědělství) dvacet let, ale jako z.p. se evidovat nebudu, mimo jiné právě kvůli těm jehňatům "na výpas", které mi každoročně zaplatí seno na příští zimu.

11.3.2015 06:54
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Myslím, že nutnost evidence "kvůli dotacím" je jen zástupná o o ně nejde, ve skutečnosti tady jde o podchycení nezdaněných příjmů drobných chovatelů, od kterých si stát slibuje miliardy do státní kasy a hlavně buzeraci - protože na ty opravdu velké si netroufne.

11.3.2015 08:14
lilo

XXX.XXX.201.210

Naprosto souhlasim s vasim nazorem... kdyz ptacka lapaji pekne mu zpivaji... a kdyz se namlsa, bac spadla klec.. takze clovek by mel byt ve svem rozhodnuti vzdy opatrny a cist mezi radky... zmena podminek vyhrazena...

11.3.2015 08:44

ovcezkopce napsal(a):
Myslím, že nutnost evidence "kvůli dotacím" je jen zástupná o o ně nejde, ve skutečnosti tady jde o podchycení nezdaněných příjmů drobných chovatelů, od kterých si stát slibuje miliardy do státní kasy a hlavně buzeraci - protože na ty opravdu velké si netroufne.

Presne tohle v tom myslim vezi. Nedej boze aby se ve state zacalo rozmahat samozasobitelstvi nebo vymenni obchod. To by pak mohli lidi prestat nakupovat babisovi srack y. Tak se chtej zahojit tim, ze nam prestanout dotovat ty nase pidi vymery.

Přidejte reakci

Přidat smajlík