Dobrý den, včera jsme přišli o ovci, která nám před 4 týdny porodila 2 jehňata. Vzhledem k tomu, že nejsme moc zkušení, tak jsme neodhadli dobu porodu. V noci se jehňata narodila a jedno jsme ráno našli mrtvé. Druhé je velmi vitální, bohužel včera ráno ovce lehla a svíjela se v křečích, u huby měla pěnu, nakonec na doporučení souseda, který kdysi ovce choval byla utracena, i když příčinu toho, proč k jejímu nenadálému stavu došlo, nevíme. Zkoušeli jsme jehně krmit z lahve, ale vezme si tak maximálně 80 ml kravského mléka. Je nějaká šance, že přežije i bez příkrmu mlékem? Je to dost veliký boj to mléko do ní lahví dostat. Žere s ostatními ovcemi trávu, občas požvýká seno, zkouší už i pít vodu. Bohužel nemáme žádnou další ovci, která by měla mléko.
Budeme rádi za jakoukoli radu, která by mohla pomoci.
M.
Krmit ho lze nejlépe a nejefektněji sondou ( drencherem ), kdy přímo aplikujete dávku cca 100-150 ml rovnou do žaludku. Pokud mléko přislazovat tak glukopurem! Pozor na to kravské mléko, aby jehně nedostalo průjem! Lepší je kozí mléko. Měsíční jehně už by mělo přikusovat seno, senáž..nejde ho držet jen na mléku či náhražce. Nezapomeňte i na lizy a rovněž lze koupit i granule pro jehňata Ovistart nebo tak nějak se to jmenuje..Taky musí mít přístup k čisté neznečištěné vodě.
Taky jsem teď takhle přišla o ovci (píši o tom v tématu "nejspíš ketoza"), po ovci mi zůstalo jehně, já je teda nedokrmuju, žere seno, jádro, pije vodu a viděla jsem ho, že si cucne od ostatních ovcí, takže jen sleduju. Ale kdyby bylo potřeba dokrmovat, tak prostě vytrvám, dokud se jehně na falšku nechytí, jsou to mršky chytrý, rychle přijdou na to, kde si lehce nadlábnout bříško, takže to ještě párkrát zkuste.
Taky jsme si myslela, že když bude mít hlad, dá si říct. Ale za ty dva dny jsme do něj dostali celkem cca 200 ml mléka a to mi přijde dost málo. Je pravda, že v izolaci v boudě jsme ho nechali jen jeden den, ale hrozně bečelo a skákalo tam, že jsme měli strach, aby si nezlomilo nohy, tak jsme ho raději pustili k beranovi a ovci, co máme na volno. A včera okusovalo trávu a seno, takže se nejspíš nažralo toho.
Navíc jsme včera odpoledne na nich našli invazi klošů a už sháníme čím je toho zbavit. Myslíte, že to malé může mít nechuť k jídlu i z tohoto důvodu? Bohužel jsme je na dospělých objevili až když už jehně bylo s nimi a už jich taky pár mělo.
Každopádně se nevzdáváme a bojujeme dál.
Děkuji ji všem za rady, moc nám to pomáhá.
Http://www.zemedelske-potreby.cz/pro-ovce/odchov-jehnat.php podle popisu granuli si myslim ze by to slo...
Odchovala jsem bez problémů ani ne 4 týdenní kozičku, které uhynula matka. V tomto věku je to už v pohodě. Několik prvních dnů velice smutnila po matce a také příliš nepila. Z kozího mléka jsem přešla na mléčnou náhražku z toho důvodu, že stačila nižší dávka, plnou dávku kozího mléka, kterou by měla dostat, prostě nevypila.
Hned jsem objednala mléčné granulky od Boditu
http://www.bodit.cz/ovistart-PID136.html
Na mléčné náhražce byla ještě cca 3 týdny. Pak už jen na granulkách, postupně ovesných vločkách, k tomu samozřejmě seno, liz, pastva.
Netrpěla a netrpí na žádné průjmy. Roste stejně jako kůzlata odchovaná pod matkou. Jen je hodně vázaná na člověka.
Dodržíte-li teploty mléka a pořídíte-li nějaké starterové granule, samozřejmostí je voňavé dobré seno, zvládnete to.
linzii

XXX.XXX.1.174
Já loni krmila jehně od 5 dní věku, z trojčat. Mám kozy, tak dokud nepřišla náhražka, mělo kozí mléko, ale přišlo mi, že po něm má též průjem, ale pilo, bylo veselé. Po přechodu na náhražku bylo absolutně fit, když jsem šla s lahví potřetí, zavolala jsem a bez problémů si chodilo samo. Když byl čas krmení, nebo mělo hlad, volalo mě. Od začátku bylo s ostatními mrňaty a ovcemi, velmni rychle se začalo pást. Bylo drobnější, ale do dne prodeje vše v pohodě dohnalo, dokonce jsme ho po ukončení napájení z flašky pak odochočili na lidi, byl to beránek
dvoprave

XXX.XXX.13.111
Dobrý den, odkud jste? My máme malinké, nyní narozené ovečky jsme od Velvar. Věra.
My máme na flašce 6-ti týdenního kameruňáka, je na flašce od 1. týdne života a začátky byly těžké. Jelikož jsme ho stále přistavovali i k matce, měl problém se naučit z flašky pít. Ze začátku pil tak 50 ml. Nyní vyzunkne 250ml na jeden zátah. V tomhle věku má Vaše ovečka asi problém i s dudlíkem, byla zvyklá na vemínko, pokud pije vodu, možná by lépe přijala mléko z misky. Nepřichází v úvahu přistavování k jiné matce? A pak dokrmení flaškou? Taky jsme to tak dělali.
Pokud má jehně slabší sací reflex, určitě bych ho nenechával vyhladovět, protože pak se opravdu už možná nenapije vůbec. Viděl jsem i jehně, které se naučilo pít z láhve až cca po třech týdnech. Do té doby jedině sonda a nic jiného. POkud bychom ho nechali vyhladovět ( viz doporučení v jednom z příspěvků ), tak už je mrtvé..
Pokud je jehňat víc a chcete je přikrmovat granulemi, existuje i krmítko pro jehňata, kam se nedostanou ovce a nesežerou jim to. Vyrábí fa KSK Krajčovič a opravdu to dost slušně funguje.Vaše jehně má velkou šanci žít a zesílit, ale je to rovněž o Vás samotných. Můžete mu ještě přidat třeba patoral agneaux nebo hydrovit, aby měl vitamíny a stopové prvky..Domnívám se, že jste dostatečně odpovědní a zároveň máte zvíře rádi a chcete mu pomoct. Věřím, že se vaše snaha promění ve velkou radost..
Trošičku se mě to dotklo, tak musím upozornit, že jsem psal o vyhladovění ČIPERNÉHO 4 TÝDNY STARÉHO jehněte! Jehně bez sacího reflexu těžko bude žít 4 týdny a bude vitální. Možná jedině díky té sondě.
Stále ale trvám na tom, že cpát do měsíčního jehněte, které je navíc jak píše zadavatelka VELMI VITÁLNÍ soudu, je bl zbytečnost.
Asi jsem měl ještě u té rady vyhladovění upřesnit, že jehně vyhladoví během půl dne, nebo během jedné noci. Nedomyslel jsem že někdo z toho usoudí, že má jehně držet bez stravy týden. Tak to se omlouvám.
Teď ale koukám že u toho příspěvku mám 3 zelené pracky, tak je vidět, že většina čtenářů u čtení mé rady přemýšlela.
MATE JESTE JINA KUZLATA? ONO NUCENIM TO ASI PUJDE DOST Z TUHA... SPIS VZIT JESTE JINY MLADY A ZKUSIT TO SE VSEMI... TREBA TO V NEM VZBUDI KONKURENCNI CHOVANI A ZVEDAVOST... JESTLI MI ROZUMITE... JESTLI SE VAM PODARI STRCIT MU DUDAK DO HUBY MACKEJTE MU KOUTKY... HLAVA MUSI JIT TAKE DO TYPICKEHO ZAKLONU... MLEKO SAMOZREJME NA 39 STUPNU...
Bohužel máme jen jedno. Do záklonu jsme se ho snažili nutit a největší úspěch byl, když byl dudlík strčený v koutku, ale i tak jsme do něj na několikrát dostali cca 50 ml mléka.
To mačkání koutků zkusím. Ještě mě napadá jeden dotaz, po tom, co do něj alespoň toto množství dostaneme, tak to v něm vždy děsně škrundá...nemůže to do něj moc rychlé téct? Nebo nedělám něco špatně? Pokud je to stupidní dotaz, tak se omlouvám, ale doposavad jsme nic takového dělat nemuseli.
Jestli že jehně mělo měsíc pohodu u mámy, tak se mu nechce zvykat na jinou chuť mléka a plastovou náhradu cecíku. Buďte trpělivá a třeba kupte druhý dudel s menší dírkou, zkoušejte. Třeba i víc přislaďte a postupně zase sladidlo ubírejte. Ono jak pozná že to jde cucat i z dudlu a že to i chutná tak tak vám pak sežere i flašku A to škrundání bude vzduch, který jehně při tom "boji" polyká spolu s mlékem.
(hlavně se prosím vás nebojte zeptat na cokoli, kašlete na bručouny!).
Ještě k tomu krmení, já si vždy dřepnu, nebo kleknu na jedno koleno, vezmu jehně, dám si jeho přední nohy přes mou levou nohu, levou rukou jej chytnu ze zadu za hlavou, nebo pod hlavou a zároveň loktem levé ruky si jej tlačím k sobě a v pravé ruce mám flašku s mlékem. Nevím jestli to jde pochopit, ale zkoušejte.
A nebo to vyřešte těma granulema. Jestli už pije vodu tak by to mělo asi stačit.
Dát jehněti sondu a napojit ho je záležitost na 3 minuty, pokud to umíte. Zavedete hadičku přímo do bachoru = 30 vteřin, nasadíte lavičku s mlékem a napojíte = 2 minuty. Opatrně vyndáte hadičku, vydezinfikujete, vymyjete.Zkoušet s ním bojovat injekční stříkačkou, dudlíkem, když prostě nechce cucat je na desítky minut a pokud máte málo času nebo trpělivosti, tak to je parádní opruz. Máme to za sebou..Navíc energie z mléka podaná bachorovou sondou je okamžitá. Když nechce pít, nepije ani dáváte - li mu nápoj koutkem, tlačíte - li to do něj stříkačkou či jinak. My jsme takto zachránili desítky jehňat, která by jinak byla dávno mrtvá. Pokud byste byla z okresu LBC, SM, JC jsem ochoten Vám to ukázat. Jakmile to zkusíte, přestanete tyto věci řešit, protože budete vědět, že víte, jak na to..
profesor1
napsal(a):
Lilo, zase máte špatný úhel pohledu na věc. To není foto torza, ale Zátiší s flaškou. Fotila mne sousedka, které jsem se vlomil do venkovní kuchyně . Zdůraznil jsem jí, ať vynechá hlavu, že jde jen o flašku . Selfie posílám na požádání a za úplatu
A propos... poslete selfie ja se vas pokusim uplatit... jen nevim jeslti berete nebo neberete... vite co kdyz by jste bral aby jste se z toho nezblaznil... no a tak me napada otazka... jak dopadla vase diagnoza
Ách jo, co na to říct když mě nic nenapadá. Předepsal jsem si diagnozu sám, od rána jsem byl zase v lese a... dneska jsem to asi přehnal, tak že už večerní krmení zvířat jsem odbyl (bylo to bez pohádky na dobrou noc mláďatům ), tak to odbudu i tady a jdu do lože.
A fotku příště. Dneska taky ptáte fotku od kde koho Počkejte si na tu kozu s vemenem, určitě bude zajimavější
Ale protože se prý - každý dá koupit, tak začínám uvažovat o tom úplatku
Na Valachoch né, až od 17:00, když jsem přijel dom. Kolem desáté dokonce vykouklo slunce. A nějakou fotku teda posílám.
profesor1
napsal(a):
Ách jo, co na to říct když mě nic nenapadá. Předepsal jsem si diagnozu sám, od rána jsem byl zase v lese a... dneska jsem to asi přehnal, tak že už večerní krmení zvířat jsem odbyl (bylo to bez pohádky na dobrou noc mláďatům ), tak to odbudu i tady a jdu do lože.
A fotku příště. Dneska taky ptáte fotku od kde koho Počkejte si na tu kozu s vemenem, určitě bude zajimavější
Ale protože se prý - každý dá koupit, tak začínám uvažovat o tom úplatku
Hele jeste k te fotce... to chcete rict ze i kdejake vemeno je zajimavejsi jak vy?
Uživatel s deaktivovaným účtem

lilo
napsal(a):
No jasne... a traktor uz jste prodal?
Ne, ten za něj přeprodali Poláci
S tím vemenem... víte jak, záleží na úhlu pohledu a tady si u vás moc jistý nejsem
A traktor... pracuji na tom prodeji. Co máte všichni proti prodeji traktoru? Přikůůůůpil jsem krásnější, tak staré dva prodávám no Už vlastně jen jeden.
A vůbec ženské... že se vůbec vzrušuji Práve odjíždím na relax do akvááááparku, tak nebavte! (taky samoterapie).
No mne to bylo hned jasne tak takle muzeme resit treba chov munek ale to je v kategorii bezobratlych... po tom co jste se vratil z verejneho prostoru jste si mohl prinest k chovu kdejake zviratko... a to uz je o chovatelstvi.. jen se to k tem ovcim a kozam moc nevztahuje jedine ze by to od vas chytly... Kde?