Starší kozel – bude maso k jídlu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hani333

18.3.2015 23:17
hani333

XXX.XXX.39.67

Máte někdo zkušenost s porážkou satršího kozla(4 roky). Bude maso smrdět hodně i klobásy? Řezník nám to zavrhnul, že to nemá cenu, že to nebude k jídlu. Děkuji.

19.3.2015 12:19
kelišová

XXX.XXX.155.253

hani333 napsal(a):
Máte někdo zkušenost s porážkou satršího kozla(4 roky). Bude maso smrdět hodně i klobásy? Řezník nám to zavrhnul, že to nemá cenu, že to nebude k jídlu. Děkuji.

Takových řečí že maso bude smrdět a není poživatelné už jsem slyšela.Je na to jeden velmi jednoduchý fígl.U zabíjení musíte být dva.Jeden co kozla podřeže a druhý v tu samou chvíli musí odříznout kulky.Vyzkoušejte a uvidíte že to funguje a budete spokojeni.

19.3.2015 22:59
pajca

XXX.XXX.73.177

Jestli chuť masa ovlivní odříznutí koulí asi není nijak prokázané, ale pro klid v duši
to udělat řezník může. Určitě tím nic nepokazí, když ho střelí, pak odřízne koule
a pak vykrví.
Co je ale určitě nejdůležitější, to je následné opracování masa. Starého kozla řezník
stahuje zavěšeného na krumpolci. Na levou ruku si vezme rukavici a tou přidržuje
kůži a nožem v pravé kůži odřezává. Samozřejmě si hlídá, aby se vrchní stranou
kůže nedotýkal masa.
Další přípravu masa, jako vykoštění odlojování a odblanění si děláme sami.
Pro dobrou chuť masa z kozla je nejdůležitější maso co nejvíc zbavit loje a pokud
možno co nejlépe ostrým nožem odblanit. Právě tyto dvě věci můžou výsledek práce
pokazit, protože lůj a blány nesou nedobré pachutě.
Když to ale uděláte, tak je maso z kozla dobré jak pečené, tak klobásy. Při dobrém opracování nepoznáte, že to byl nevyřezaný kozel Vykostit, odblanit a odlojovat
celého kozla dá dost práce, vždy si u toho pár hodin posedíme.
Chuť klobás, to jak budou mit hodně chuť po skopovém záleží dále na tom, jak
přidáte hodně vepřového boku. Dáváme ho o něco víc než kozího, ale to záleží
jak kdo chce. Samozřejmě, že čím víc vepřového, tak je chuť po skopovém slabší.
Hovězí na spojku není potřeba přidávat, protože kozí maso ze starších kusů velice
dobře váže.
Jestli je kozel velký, tak z něj můžete mít přibližně 12 - 15 kg čistého masa a to by
bylo škoda dát všechno pro psa.

20.3.2015 13:51
kelišová

XXX.XXX.155.253

Píšete že ho střelí a pak odřízne koule.Mělo by to být co nejrychlejí, pokud se vám to podaří a máte grif tak součastně s podříznutím.

20.3.2015 14:54
roklanka

XXX.XXX.45.82

Čtyřletej kozel není starej kozel, je to mladej kus. Od starého sedláka jsem také slyšela, že u porážky mají být dva, jeden střelí a píchá a ve stejné chvíli se řežou koule. Kozlí kůže se používá na bubny a dá se stáhnout normálně. Dospělí kozlové se mají porážet mimo říjnou sezonu, když vysmrádnou a je pravda, že by se neměly chlupy dotýkat masa (ale to mi přijde normální)
Jedla jsem tříletého a maso bylo luxusní.

20.3.2015 17:45
pajca

XXX.XXX.73.177

Já tedy osobně považuji vliv odřezání koulí na chuť masa za pověru, protože
jsme během 27 let, již pár kozlů porazili a koule jim při porážce neodřezávali.
Až u posledních dvou tak řezník učinil. Žádný rozdíl jsem v chuti masa nepoznala.
Varlata vybraná ze šourku a vyloupnutá z kožovité blány nesmrdí.
Kozel smrdí z pachových žláz na hlavě a z moči, kterou si stříká na vousy a maže se
jí aby byl přitažlivý.
Podstatné pro chuť, hlavně u starých samců, je odstranění loje a blan z masa.
To jsou v tomto případě nositelé nedobrých chutí. Co ale jak komu chutná je
záležitost toho, jak má kdo, chlupatý jazyk ". Někomu výrazná chuť skopoviny
chutná a jiného lechtá v krku již při vyslovení slova koza.
Pro mě je pečené maso z kozla pochoutka, ale připavím si ho jsem psala.

20.3.2015 18:03
kosta

XXX.XXX.114.1

Já si žlázy, pokud není kozel moc starý upravuji jako řízek je to delikatesa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík