Vendyx H

XXX.XXX.13.226
Dobrý den, na toto téma tu je jiste mnoho článků, ale nikde jsem nenašla informace pro me užitečné.
Rada bych mamce koupila k narozeninám kozlika, zahradu máme asi 1,5ha a za plotem louku s keříky, o kterou se nikdo nestará. Na zahradě máme v ohradě slepice ohrada asi 1m. Kolem výběhu se pohybuje německý ovčák, který je přátelský ke všem zvířatům. Ma otázka zní, mohu kozlika ustajit u slepic na noc ve vybehu se zděným, suchým a vzdušným kurnikem, s tím ze by odpoledne kdy jsme doma z prace šel na vodítko na louku? Případně by s námi chodil na procházky po vesnici. Samozřejmě by mel k dispozici jesle se senem.
Děkuji za zkusenosti a cenné rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kozlík je stádové zvíře a musí být i dle zákona minimálně dva. Ustájení může být jakékoliv, i nezateplené ale musí mít sucho, čisto a nesmí tam foukat. Se slepicema je možný ho mít, ale nesmí mít přístup k obilí, pečivu a tak... A počítejte s tím, že se všeho nejdřív ožere všechny keře a metrovej plot vám přeskočí jak prd.
vendyx H

XXX.XXX.13.226
A když bych pořídila ele ohradník? Jak vysoký by mel byt?

vendyx H
napsal(a):
A když bych pořídila ele ohradník? Jak vysoký by mel byt?
Kozy jsou neuvěřitelné a vynalézavé útěkářky. Kozlík, který bude většinu svého času trávit tak, že bude sám čumět na slepice, vám bude utíkat, leda byste ho drželi na úvaze.
Vendyx H

XXX.XXX.13.226
O úvaze jsem také přemýšlela, na zahrade by mel i přátelského ovčáka. Mate s tím nějaké zkušenosti?

Vendyx H
napsal(a):
O úvaze jsem také přemýšlela, na zahrade by mel i přátelského ovčáka. Mate s tím nějaké zkušenosti?
Jo, sám tam bude chudák. Si představte, že by vás unesli mimozemšťané a připravili vám na doživotí samotku s tím, že tam budete buď přivázaná, nebo za elektrickým ohradníkem, abyste nevzala roha, a společnost by vám tam dělali slepice a pes. Z toho by přeskočilo každému a občasná procházka by na tom nic nezměnila.
Vendyx H

XXX.XXX.13.226
Viděla jsem spoustu spokojenych zvířat, které si vystascili s jiným zvířecím druhem... Koza a pes apod...

Vendyx H
napsal(a):
Viděla jsem spoustu spokojenych zvířat, které si vystascili s jiným zvířecím druhem... Koza a pes apod...
No jo, stejně jako vám by na té samotce bylo taky líp se psem než bez psa, ale to na věci nic nemění. Koza je stádové zvíře a její chov o samotě je podle zákonů mnoha států týráním zvířete, u nás tomu bohužel tak není.
Hm, prodali jsme ovečku v 3. měsíci březosti a mladého beránka hodnému pánovi s velkým výběhem a socializovanými přátelskými pasteveckými psy. Ovce přišly k přátelským psům odpoledne, večer byly totálně zmordované a ráno jsme je naložili do auta a odvezli domů i přes protesty nového majitele. Beránek se do konce života nepostavil na nohy a museli jsme ho záhy zabít, ovce potratila. Obě zvířata poškubaná, vytrhaná srst, vystresovaná, ovce dodnes zamlklá a bázlivá (je to už rok). Zvíře má mít kamaráda svého druhu a pes je šelma i když přátelský a pokud s novým příchozím nevyrůstá, bude ho brát jako vetřelce. To je má nedobrá zkušenost.
Vendyx H

XXX.XXX.13.226
Takže když už tak dva a na provaz... Máme louku vedle zahrady, ale nikdo ji neobdelava roste tam plevel šipky náletové dřeviny, mela by se nějak vyčistí po zimě od staré trávy nebo to spásou i to staré?

Při přechodu ze zimní stravy (seno) na pastvu jim udělá stařina jen dobře a nebudou trpět na průjmy. Takže nic nehrabejte, pokud je tam budete dávat v brzké době ;)
A s tím úvazem tam, kde jsou nálety, bacha - ať se vám nezamotaj a neuškrtěj.
Mě třeba úvazy přijdou blbé - mimo to, že zvíře nemá volnost a možnost výběru, kam chce jít, hlavně nemá většinou potřebné zázemí (stín, možnost se napít, schovat před větrem, deštěm)...
ale to je samozřejmě každého volba dle možností.
Vendyx H

XXX.XXX.13.226
To bych mela vyřešení prenosnym přístřeškem a velikém s vodou. Postrarala bych se o jejich dobro!

Tak to jste šikulka