Registrace ovcí na porážku.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

2.4.2015 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Dobrý den chrtěl jsem se zeptaj jestli se musí registovat ovečky, které si koupíme na výpad zahrady a napodzim zabijeme? Je to nutné registovat nebo ne?
Já si myslím že to nemá smysl.
Předem děkuji

2.4.2015 22:02
Nicola

XXX.XXX.213.74

No povinné to podle mě je, tak dva roky zpět jsem to řešila a třeba u narozených jehňat, které chcete do roka porazit se musí označit jen nějakou jednou dočasnou známkou, narozdíl od jehňat s delší vyhlídkou života, ty mají klasické dvě. Dále logicky, když si kupujete jehně, už tu známku mít musí, jinak nemůže opustit hospodářství. To, že se to často nedělá, je věc druhá. Pokud nemáte registrované hospodářství, tak se teoreticky dají známky uštípnout a odhlásit zvířata jako doma poražená. Každopádně pokud budete mít "hodné" sousedy, co si rádi stěžují, je lepší mít papíry v pořádku. Takže je to každého volba:).

Neregistrovaný uživatel

3.4.2015 06:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Aha děkuji..., ale moc jsem to nepochopil s tím uštípnutí známek a dočastnýžm označením (čím třeba musí to být známky?)
... Předem děkuji za odpovědi.

3.4.2015 08:33
lentilka1982

XXX.XXX.173.186

Každá ovce nebo koza musí být označena do 6 měsíců od narození dvěma plastovými ušními známkami. Před trvalým označením se ovce a kozy označují prvotním označením do 24 hodin po narození. Jedná se o dočasné označení, které umožní identifikovat jednotlivá jehňata a kůzlata a jejich matky do doby trvalého označení.
Jehňata a kůzlata určená k porážce do 12 měsíců stáří, musí být označena alespoň jednou plastovou ušní známkou, která byla k tomuto způsobu označení ČMSCH poskytnuta (nelze pro toto označení použít jednu známku z párových).
Zvíře musí být označeno vždy před tím, než opustí hospodářství, čili k vám už musí jít zvíře s 2 plastovými známkami.

Neregistrovaný uživatel

3.4.2015 09:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Aha...označení jasně to chápu ale jestli musím registrovat zvířata a celé hospodářství.

3.4.2015 09:29
lentilka1982

XXX.XXX.173.186

A vy už nějaká zvířata máte? Pokud ano, tak jste již dávno měl mít hospodářství i zvířata zaregistrovaná. Pokud je budete teprve kupovat tak si musíte hospodářství zaregistrovat, i ten kdo vám je bude prodávat je přeci musí někam odhlásit.

3.4.2015 09:34
Nicola

XXX.XXX.213.74

Ano musíte a pokud to neuděláte a někdo vás nahlásí, když mu bude vadit ovčí bečení, smrad nebo jen bude závidět, tak můžete dostat pokutu, za kterou by jste si mohla koupit i třicetihlavé stádo ovcí, tak si to promyslete. Registrace je povinná už od jednoho kusu kozy či ovce. Registrace hospodářství se dá udělat přes internet a je zdarma, jehňata si koupíte označená a jen si je přihlásíte na svoje hospodářství také to stačí mailem a máte hotovo. Jestli si koupíte neoznačená počítejte s výdaji za známky a označení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2015 09:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dosud jsem se domnívala, a kontroly od plemenářů mě v tom utvrzovaly, že známku nemusí mít kozy (i ovce samozřejmě) do 6 měsíců věku, pak do 12 měsíců musí mít alespoň jednu známku, nad 1 rok už musí mít 2 známky.
Takže si myslím, že hospodářství i zvířata musíte mít zaregistrované, protože je pravděpodobně nebudete porážet mladší než 6 měsíců. Další možnost je zaregistrovat hospodářství (to musíte každopádně a není to žádná zátěž) a pokud ještě nebude mít kůzle nebo jehně od původního chovatele známku, trochu ho omladit, nepřiznat pravé stáří. Plemenáři podle jejich vlastních slov nepoznají, jestli je zvířeti 5 nebo 8 měsíců. Takže když ho porazíte do 6 měsíců, musíte ho mít zapsané ve stájovém deníku, ale nemusí mít známku s číslem. Ve skutečnosti mu bude třeba 9 měsíců. Tak jsem to pochopila a zatím jsem neměla problém i přes několik plemenářských kontrol. M.

3.4.2015 10:01
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Pán (jahoda04) chová suffolky, tak snad registrovaný je...?
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2917036/sufolk#a2918296.

Neregistrovaný uživatel

3.4.2015 10:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

ovcezkopce napsal(a):
Pán (jahoda04) chová suffolky, tak snad registrovaný je...?
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2917036/sufolk#a2918296.

Ano SUFFOLKY chovám ty máme registrované!, ale jenom na chov.

Ale ty na to maso to se mně ptal můj děda. Kdysi mněl též chov SUFFOLKU ale zrušil ho z nedostatku času.Ale uvažuje o tom že by si na "starý kolena" jak se říká pořídil nějakou ovci na jaře a pak na podzim zabila právě - se mně ptal jestli se musí registrovat já jsem mu říkla že to je zbytečené, ale jak vidím tak se asi se pletu
To jsem nemněl ani tušení že se musí i ovce na pořážku registoval.
Děkui

3.4.2015 10:35
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

To je na každém, jestli si je zaregistruje nebo ne. Pokud bydlíte (dědeček) na samotě u lesa, kde neprojde ani živáček a budete mít pár ovcí za vysokým plotem nebo v uzavřeném dvoře na porážku, asi to bude něco jiného, než když máte ovce na očích vedle silnice. Jinak souhlas s oreb1 ohledně věku jehňat, děláme to taky tak. Vyberte si z toho

3.4.2015 11:36
pajca

XXX.XXX.73.177

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dosud jsem se domnívala, a kontroly od plemenářů mě v tom utvrzovaly, že známku nemusí mít kozy (i ovce samozřejmě) do 6 měsíců věku, pak do 12 měsíců musí mít alespoň jednu známku, nad 1 rok už musí mít 2 známky.
Takže si myslím, že hospodářství i zvířata musíte mít zaregistrované, protože je pravděpodobně nebudete porážet mladší než 6 měsíců. Další možnost je zaregistrovat hospodářství (to musíte každopádně a není to žádná zátěž) a pokud ještě nebude mít kůzle nebo jehně od původního chovatele známku, trochu ho omladit, nepřiznat pravé stáří. Plemenáři podle jejich vlastních slov nepoznají, jestli je zvířeti 5 nebo 8 měsíců. Takže když ho porazíte do 6 měsíců, musíte ho mít zapsané ve stájovém deníku, ale nemusí mít známku s číslem. Ve skutečnosti mu bude třeba 9 měsíců. Tak jsem to pochopila a zatím jsem neměla problém i přes několik plemenářských kontrol. M.

To co jste napsala, platí pro vaše jehńata, která si necháte na porážku pro sebe.
Jestli že však prodáte jehně kůzle na jiné hospodářství, musí mít v den opuštění
hospodářství dvě náušnice, i když ho nový majitel někdy porazí.
Nevím úplně jistě jestli to ještě platí, ale byla ještě možnost, že pokud by jste
prodávala jehně na porážku neregistrovanému chovateli, tak Vás to nazbavovalo
povinnosti odhašovat jehně se známkama, ale místo čísla hospodářství nového
majitele se napsala jeho adresa. Ten byl povinen takové jehně do týdne porazit.
Jestli to udělal, bylo věcí kontroly, aby to prověřila.
Nebo nelegálně při prodeji neregistrovanému chovateli jehně zbavíte náušnic
a nikdy jste se neviděli a odhlásíte vlastní porážkou. A pokud ještě náušnice nemá
a prodáte ho tak není co řešit. Pokud není žalobce, není ani soudce.

Neregistrovaný uživatel

3.4.2015 14:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Aha děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík