Dobrý den
Chtěl bych se zeptat zkušenějších chovatelů, v loni jsem koupil 2 ovečky kamerunky a v listopadu k nim pořídil berana, poslední 3 týdny sleduju, že se ovečky hodně okulatily a u jedné hodne rychle se zvětšilo vemeno a u druhé začíná, změnily se v chování, furt jen polehávají a moc často močí, a jinak pobekují.Chci se zeptat, jestli mám očekávat brzy přírustky, nebo jak to poznám, popřípadě, jestli jsou nějaké komplikace u prvorodiček, možná jsou to hloupé dotazy, ale ovečky chovám prvně, děkuji popřípadě za info.
codel
napsal(a):
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat zkušenějších chovatelů, v loni jsem koupil 2 ovečky kamerunky a v listopadu k nim pořídil berana, poslední 3 týdny sleduju, že se ovečky hodně okulatily a u jedné hodne rychle se zvětšilo vemeno a u druhé začíná, změnily se v chování, furt jen polehávají a moc často močí, a jinak pobekují.Chci se zeptat, jestli mám očekávat brzy přírustky, nebo jak to poznám, popřípadě, jestli jsou nějaké komplikace u prvorodiček, možná jsou to hloupé dotazy, ale ovečky chovám prvně, děkuji popřípadě za info.
Březí jsou určitě, kdy bude porod je otázka, vemeno může být nalité i měsíc před porodem, tak močí častěji, protože břicho tlačí na měchýř. U některých před porodem oteče vulva a jde hlen, u některé to nepoznáte až do porodu. Obvykle klesně břicho a slabiny se propadnou, ale taky ne vždycky. Pokud jsou prvorodičky, měl byste jim zajistit klid v samostatném choulu, ať na sebe vidí, a berana k nim nepouštět. Do porodu bych nezasahovala, zpovzdálí kontrolovat, ale ne čumákovat nonstop, spíš občas nahlédnout. Ovce si obvykle poradí samy a naopak, když se jim tam budete montovat, můžou se vylekat a mladé odmítnout, může se i zarazit porod. Pořád se tady píše, že leckdo kontroluje pití jehněte a přistrkuje a podobně: ano, zdálky koukněte, jestli jehně pije, ale taky počítejte s tím, že chvíli trvá, než ho máma olíže, než se jehně postaví, než se domotá k vemeni - tak neplašte, když nebude do půl hodiny stát pod ovcí a tahat. Pupky nedesinfikujeme, pouze kdyby byla dlouhá šňůra, pokrátíme. Máme přes dvacet kamerunek, v prvním roce až na jednu výjimku porodily pouze jedináčky, tak taky čekejte spíš jen jedno jehně. Ohlídejte, aby ovce porodila placentu, pak ji odstraňte - někdo ji nechává ovcím sežrat - naše ovce ji nežerou. Ovci nechte s malým přes noc v choulu a pak je pusťte. Ať mají podestláno suchou slamou a seno a vodu. Co se týká berana a ovcí s mladými jehňaty - nemám zkušenost - vždy máme berana jen na připuštění a pak ho dáváme pryč. A nebojte, příroda si poradí, kamerunky mají malá jehňata, rodí rychle a dobře. A taky se vám může stát, pokud máte ovce volně na louce, že prostě přijdete a už vám to tam bude běhat po zeleným bez nějakého předporodního sledování. Ať se daří.
Děkuji mockrát, před necelýma 2ma hodinama mi jenda ovečka porodila, byl jsem se na ni podívat a viděl jsem, že tlačí a kopýtka byly venku na do 5ti minut jehně na světě :-D, hned jak porodila, tak utíkala k ostatním na pastvu a v klidu žrala, tvalo nám, než jsme ji nahnali do kotce k mrněti, ted je tam mám zavřené obě, beran na prcka vůbec nic, ale druhá ovce do něho neustále naráží atd no a z tou placentou, ta ještě z ní nevyšla
Nebojte, to bude v pohodě. Máme ovce několik let, každý rok okolo 50 porodů, ale ještě nikdy se nám nestalo, že by ovci nevyšla placenta. Tím to nechci zlehčovat, prostě nás to nikdy nepotkalo. Párkrát se stalo, že ovce porodila a jakoby odešla od jehněte, že se jí to netýká, ale když s ním byla sama zavřená 1-2 dny, vztah se vytvořil. Vidíte, že si poradila i bez vás, holka šikovná