Z.

XXX.XXX.208.236
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit? Máme krásnou dojnou kozičku, je celkem hodná, pase se, bere si dobroty z ruky, nechá se drbat i hladit.Ale jak jí chci podojit, začne skákat, jančit, kopat, hlavou hází jakoby mě chtěla trknout.Přitom jí dávám do misky různé dobroty, tak vydrží chvilinku žrát a nechá se, ale za chvilku jak to sežere začne opět jančit jako blázen.Tak mi vždy vyleje kýbl s mlékem.Mohl by mi tu prosím někdo poradit, jaké máte zkušenosti? Skoro už se bojím dojit, protože kozenka je rohatá a rohy má pořádně špičaté.Děkuji za odpověď.
Dobry den, mam na to recept... kozicku pokud mozno privazat na velmi kratko pokud je rohata tak za rohy pokud neni rohata tak obezretne aby jste si ji nepriskrtili nebo aby ona sama se nepriskrtila jde to rychle :) pak kozicce uvazte zadni nozku staci takovym tim provlikacim uzlem a omotat okolo sveho chodila a prislapnout take je to noha k noze... no a hlavne si v tom duverovat chytit vemeno a makat pripadne jeste zaborit hlavu do slabiny,. dobrotu az po dojeni, :) ona si za par tydnu zvykne a pak uvidite... moje prvni koza byla to same, lezla po zdech a protoze jsem nebyla mistr v dojeni tak mi to davala sezrat... jinak drzel ji manzel za hlavu koza byla uplne namacknuta u zdi nohy pomalu svazane obe.. zkratka des bes, v mlice bordel, mlika krapet vemeno zalehla no a tak to slo den po dni stale dokola... no a jednoho dne jsem proste neudrzela svoje nervy na uzde a dala sem ji co proto... a od te doby byl klid... kdyz kope coz se muze stat i vychovanejsim kozam tak pri tom kopu dozduchnu do vemene a ono ji to vyrusi v jejim umyslu.. nozky uz davno nevazu, a pri dojeni jsem jemna a mluvim na ni tise a chvalim... nebo ji reknu hezky stuj a ona je fakt skvela... no uvidite musite vydrzet a zkouset vsechno mozne.. vim ze se na kozy musi jemne ale snad me chovatele omluvi :) preberte si to podle sebe a preji hezke szivani
slunecnyden

XXX.XXX.190.104
Nadojim si trochu mléka na ruku nebo krém, její nohu si chytím a sevřu mezi kolena. Vezmu pet láhev do jedné ruky a druhou dojím. I když kopne nebo cokoliv, tak mléko nevyliji a je čisté.
linzii

XXX.XXX.1.174
Přeji pěkný večer, já mám jednu a ta stála dobře snad téměř od začátku, stačilo vysvětlit, dobrota do kastrůlku před čumák a v pohodě, dodnes ji dojím bez uvázání na povel stůj. Druhá je stejný janek jako ta Vaše, již 10 dní dojíme, kozlata už moc nepijí, tak oddojuji. A je to zas peklo. Dokud má co žrát, stojí jako socha, ale pak mi začne couvat a kope, vylévá mi kastrol... Dnes mi taky ruply nervy, neb to není prvnička a dobře ví, co po ní chci. Naplácala jsem jí a byl klid. Prostě je to kousek od kousku, ale nikdy jsem jim vázat nohy nemusela a to mám kozy rohaté. Zpočátku mi ji za rohy podržel muž, pak stačilo, když jí stál u hlavy a pak jsem dojila sama. Koza je moc chytré zvíře, bít je nemá smysl, stačí, když je plácnete, křiknete a aspoň ty naše už ví, že musí poslechnout
Dobrý den, na dojení dávám do kbelíku mačkané zrní nebo pečivo.Ze začátku jsme je museli uvazovat nebo je držet. Teď pokud mají co jíst, tak nekopou a stojí. U jedné kozy se občas stává, že je lochtivá. Jednou rukou držím kbelík s mlékem a druhou dojím, hlavu dám do slabin a nohu si dám před ní a za chvíli je klid. Při dojení sedím.
Dejte jí mačkané nebo navlhčený šrot tak, aby stačil na celé dojení.