Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2015 07:27
sansa

XXX.XXX.64.23

Dobrý den, loni k podzimu jsme koupili nádhernou hnědou kozu, vím, všechny kozy jsou krásné.Nikdy mě neviděla, přesto mě nechala abych si od ní vydojila hrníček mléka na ochutnání, mléka výborného, hustého.Pani rušila chov a říkala, že koza je březí, ale jinak dávala 2 litdy mléka za den, při dojení 2x denně.Nám dávala 1-1,5 litru za den, přisuzovali jsme to pozvolnému zasušování, opravdu se sama zasušila, porodila dva velké kozlíky a pečlivě se o ně starala, kozlíci šli na maso, zabíjeli se ve dvou měsících, celou dobu pili jen od maminky a měli trávu a seno o startovací granule zájem neměli.Váha jednoho živého kozlíka ve dvou měsících byla 18kg, kozlíky jsme ji odebrali ráno, večer nadojila 1 litr mléka, další den ráno dala taky 1 litr mléka, to jsem se radovala, že fakt budou 2 litry denně, ale včera večer dala už jen 3/4 litru a dnes ráno jen 1/2 litru, stravu má stále stejnou, je zdravá, žere, ale proč dojí tak málo?

1.6.2015 08:03
roklanka

XXX.XXX.45.55

Po odstavu vždy nádoj trochu klesne, kozlíci byli pěkní. Koza dojí hubou, to je známé pořekadlo, takže pokud není začervená (to jde taky nádoj dolů, někdy i chuť mléka)tak přitlačte pozvolna na jádru.

1.6.2015 08:52
moonika

XXX.XXX.243.23

Naša Betka prvý deň po odstave dala 3,6l(za deň) v priebehu pár týždňov to znížila na 2,8l denne... :( Jej mama to má tak isto, par dni po odstave aj 4,5l ale v priebehu mesiaca to rapídne poklesne... Ale každá koza je iná...Možno by stálo za pokus skúsiť častejšie dojenie, či to niečo ovplyvní, zvyčajne ten denný nádoj býva potom vyšší, keď bude takto stimulovaná k tvorbe. Obzvlášť ak máte len jednu kozu, tak trochu budete imitovať kozľatá:)
Ale ako vraví Roklanka, skontrolujte či nie je začervená, spodné viečko podľa Famacha testu(funguje u vlasovky) a ideálne rozbor bobkov kvôli parazitom ktorí nesajú krv a neprejavia sa na slizniciach. Odstav býva stresujúci a vtedy sa zvyknú parazity namnožiť. Ale u kozičky ktorá po odstave nadojí iba dva litre by som nečakala zázraky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.6.2015 12:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdy může hrát roli i psychika, tím myslím vědomí, že kůzlata jsou pryč a mléko už není potřeba. Mně se to stává u jedné kozy každý rok. M.

1.6.2015 15:05
kuba_74

XXX.XXX.28.178

Nám se zase klesá nádoj při špatném počasí...prostě jsou kozy schované a méně žerou, alespoň tak mám vypozorováno smajlík

1.6.2015 18:25
sansa

XXX.XXX.64.23

roklanka napsal(a):
Po odstavu vždy nádoj trochu klesne, kozlíci byli pěkní. Koza dojí hubou, to je známé pořekadlo, takže pokud není začervená (to jde taky nádoj dolů, někdy i chuť mléka)tak přitlačte pozvolna na jádru.

Dám na rozbor směsný vzorek a uvidím.Když jsem přidala jádra, tak už, nebobkovala, ale měla hovínka jak velký pes, jakmile jsem jádra ubrala, tak zase začala bobkovat, ale má málo mléka, je to takový divný kruh, ale kozenu mám ráda a neprodám ji jen proto, že málo dojí, to ne, je to člen rodiny.Děkuji za radu.

1.6.2015 18:29
sansa

XXX.XXX.64.23

Děkuji vám všem za příspěvky, vidím že ve větší, nebo menší míře se vám to také stává, máme i jiné kozy co dávají 3-4 litry denně, jenže mě nejvíc chutná mléko právě od naší hnědé kozenky, záleží mi na ní, tak chci vědět proč se tak děje.Dám na rozbor bobky a uvidím, ještě jednou vám děkuji.

1.6.2015 21:30
roklanka

XXX.XXX.46.7

Předpokládám, že když máte kozy, tak jádra jste přidávala pozvolna a pokud i tak přestala bobkovat, může blbě trávit, zkuste jí dát ostropestřec pro lepší trávení, to by také mohlo způsobit nižší laktaci.

2.6.2015 06:37
sansa

XXX.XXX.64.23

roklanka napsal(a):
Předpokládám, že když máte kozy, tak jádra jste přidávala pozvolna a pokud i tak přestala bobkovat, může blbě trávit, zkuste jí dát ostropestřec pro lepší trávení, to by také mohlo způsobit nižší laktaci.

Ano, přidávala jsem jádra sice od oka, ale pozvolna, vypadá spokojeně, přežvykuje, ale mě se zdá pohublá, ráno jsem čekala hodinu, než mi dá bobky na rozbor a nedočkala jsem se, prostě si leží, přežvykuje a bobek nedá.Děkuju za radu, dám jí ostropestřec a ona mi za to dá snad bobky.

3.6.2015 11:45
sansa

XXX.XXX.64.23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Někdy může hrát roli i psychika, tím myslím vědomí, že kůzlata jsou pryč a mléko už není potřeba. Mně se to stává u jedné kozy každý rok. M.

Máte pravdu, že některé kozeny jsou opravdu super mámy, tato stále svoje, kluky, hledá a volá, dokonce si pamatuje, že skákali po kolečkách, když jsem kydala hnůj, tak to dnes udělala taky a předtím nikdy, zato máme jednu, ta má každý rok trojčata, prvních 14 dnů se o ně vzorně stará a jak začnou táhat víc, tak ji musíme podržet aby jim dala napít a když jsme ji všechny kozlata vzali rázem, měli jsme štěstí a šly do chovu, tak ani jednou nemekla, jen ji zajímá žrádlo a dává 4 litry každý den, za jakýchkoliv podmínek, zlatá koza.

3.6.2015 11:58
sansa

XXX.XXX.64.23

moonika napsal(a):
Naša Betka prvý deň po odstave dala 3,6l(za deň) v priebehu pár týždňov to znížila na 2,8l denne... :( Jej mama to má tak isto, par dni po odstave aj 4,5l ale v priebehu mesiaca to rapídne poklesne... Ale každá koza je iná...Možno by stálo za pokus skúsiť častejšie dojenie, či to niečo ovplyvní, zvyčajne ten denný nádoj býva potom vyšší, keď bude takto stimulovaná k tvorbe. Obzvlášť ak máte len jednu kozu, tak trochu budete imitovať kozľatá:)
Ale ako vraví Roklanka, skontrolujte či nie je začervená, spodné viečko podľa Famacha testu(funguje u vlasovky) a ideálne rozbor bobkov kvôli parazitom ktorí nesajú krv a neprejavia sa na slizniciach. Odstav býva stresujúci a vtedy sa zvyknú parazity namnožiť. Ale u kozičky ktorá po odstave nadojí iba dva litre by som nečakala zázraky.

Podle Famacha testu je v pořádku, ale rozbor bobků nechám udělat stejně, protože málo žere, v nápoji nedožírá jádro a uvidím jestli s ní něco udělá ostropestřec, častější dojení mě taky napadlo, ale chodím na tři směny do práce, tak jsem ráda, že dodržuju pravidelnost v dojení dvakrát za den.Je mi jasné že když dává koza dva litry, tak nejdou čekat zázraky, ale myslela jsem si, že po druhých kůzlatech by mohla být víc rozdojená a ne že bude ještě dojit míň, ale i tak děkuju za radu, jste hodná.

3.6.2015 12:08
moonika

XXX.XXX.199.206

sansa napsal(a):
Podle Famacha testu je v pořádku, ale rozbor bobků nechám udělat stejně, protože málo žere, v nápoji nedožírá jádro a uvidím jestli s ní něco udělá ostropestřec, častější dojení mě taky napadlo, ale chodím na tři směny do práce, tak jsem ráda, že dodržuju pravidelnost v dojení dvakrát za den.Je mi jasné že když dává koza dva litry, tak nejdou čekat zázraky, ale myslela jsem si, že po druhých kůzlatech by mohla být víc rozdojená a ne že bude ještě dojit míň, ale i tak děkuju za radu, jste hodná.

Aha tak pokiaľ je to jej druhá laktácia tak by sa skutočne dalo čakať zlepšenie nádoja, držím palce. Možno rozbor bobkov odhalí kde je pes zakopaný. ale pokiaľ málo žerie tak má možno aj iný problém. Ja by som jej jadro vôbec nedávala v nápoji ale samostatné, samozrejme nie nalačno. Jadro nedojedajú často aj pri začínajúcej acidóze. Koľko ho dostáva za deň?

Mne minule jedna začala nedojedať jadro a menej žrala, mala som podozrenie na slabú acidózu, tak som si na dlaň nasypala trochu jedlej sódy, asi slabú lyžičku a ponúkla jej, hneď sa na to vrhla a dočista vylízala dlaň, keď som ju ponúkla ostatným kozám ktoré nemali problém tak nejavili záujem. Na druhý deň už bola ok. (Ale pár dní som jej potom dávala šrot len v symbolickom množstve).

3.6.2015 13:52
roklanka

XXX.XXX.46.7

sansa napsal(a):

Jsem odpůrce nápojů pro kozy, podle mne se tím zbytečně zatěžuje trávení, jak jsem se kdysi dočetla ve zpravodaji SCHOKu. Pokud nedožírá jádro, bude problém v trávení, kozy jsou dost nenažrané. S tou slabou acidozou klepla Monika hřebík na hlavičku. Zkuste kozu dát na dietu, seno+voda a podávejte jí aciprogentin (prodigestan, nebo alespoň tu jedlou sodu)
Prvnička, která dávala dva litry, na druhé laktaci přidá vždy, to je velmi nadějná koza.

3.6.2015 18:58
sansa

XXX.XXX.64.23

moonika napsal(a):
Aha tak pokiaľ je to jej druhá laktácia tak by sa skutočne dalo čakať zlepšenie nádoja, držím palce. Možno rozbor bobkov odhalí kde je pes zakopaný. ale pokiaľ málo žerie tak má možno aj iný problém. Ja by som jej jadro vôbec nedávala v nápoji ale samostatné, samozrejme nie nalačno. Jadro nedojedajú často aj pri začínajúcej acidóze. Koľko ho dostáva za deň?

Mne minule jedna začala nedojedať jadro a menej žrala, mala som podozrenie na slabú acidózu, tak som si na dlaň nasypala trochu jedlej sódy, asi slabú lyžičku a ponúkla jej, hneď sa na to vrhla a dočista vylízala dlaň, keď som ju ponúkla ostatným kozám ktoré nemali problém tak nejavili záujem. Na druhý deň už bola ok. (Ale pár dní som jej potom dávala šrot len v symbolickom množstve).

Tak jsem ji zkusila dát jedlou sodu do dlaně a doslova mi dlaň umyla, jak poctivě vylízala, jenže se pak seběhly další kozy a zkusila jsem to jako Vy, trošinku na dlaň a myslela jsem, že to nebudou chtít, ale taky vylízaly i když jim nic není, stejně sodu zkusily.Koza dostává 3/4 až 1 kilo šrotu na den, ve dvou dávkách, šrot spařím asi litrem vody, zamíchám přidám od oka studenou vodu aby to neměla horké, dávám vitamíny a někdy půl rohlíku, nebo chleba a v této době ji do nápoje nakrájím domácí hlávkový salát, nebo listy ze špenátu, nebo ředkviček, jinak má vody a sena kolik chce a trávu taky.Dnes má tedy dietu a uvidíme co zítra, dnes jen vodu a seno.

3.6.2015 19:17
roklanka

XXX.XXX.46.7

Bylo by rozumnější dát koze tu zeleninu zasypanou šrotem, bez té vody a vodu zvlášť. Jen matně si vzpomínám argumentaci, proč nápoje ne. Veterinář tam argumentoval tím, že při pití jde nápoj rovnou do (slezu?) a nevrací se k přežvýkání a dochází špatnému natrávení a vzniku acidozy. Ta se může stát i chronickou a je to nebezpečné.

3.6.2015 19:34
sansa

XXX.XXX.64.23

roklanka napsal(a):
Bylo by rozumnější dát koze tu zeleninu zasypanou šrotem, bez té vody a vodu zvlášť. Jen matně si vzpomínám argumentaci, proč nápoje ne. Veterinář tam argumentoval tím, že při pití jde nápoj rovnou do (slezu?) a nevrací se k přežvýkání a dochází špatnému natrávení a vzniku acidozy. Ta se může stát i chronickou a je to nebezpečné.

Ani ve snu by nás nenapadlo, že děláme něco špatně, zvlášť když kozy byly na nápoje zvyklé, od bývalých chovatelů jedna žrala rovnou z koryta s prasetem.Tak se od zítřka na nápoje vyprdnem a budeme dávat jen po suchu, kýblů s vodou máme víc než koz, tak žízní neumřou.Děkuji za pomoc.

3.6.2015 20:50
roklanka

XXX.XXX.46.7

Tak se dříve kozy krmily, voda z knedlíků, do toho nějaké pečivo, brambor, šrot.To dostávaly kozy na přilepšenou, moje babička vyprávěla že dávala koze vodu z nádobí , pravda, nebyly saponáty a používala se soda.
Jelikož kozy napájím v chlívcích, sledovala jsem své údernice, kolik toho vypijí, je to různé, při stejném množství nadojeného mléka.
Takže jsem zjistila, že je pověra, že pokud koza málo pije i méně dojí.
Máčím vojtěšku a řízky, ale pak to míchám s otrubama, květem, šrotem a ovsem a je to jen vlhká směs, kozy jí milují.

5.6.2015 19:42
sansa

XXX.XXX.64.23

roklanka napsal(a):
Tak se dříve kozy krmily, voda z knedlíků, do toho nějaké pečivo, brambor, šrot.To dostávaly kozy na přilepšenou, moje babička vyprávěla že dávala koze vodu z nádobí , pravda, nebyly saponáty a používala se soda.
Jelikož kozy napájím v chlívcích, sledovala jsem své údernice, kolik toho vypijí, je to různé, při stejném množství nadojeného mléka.
Takže jsem zjistila, že je pověra, že pokud koza málo pije i méně dojí.
Máčím vojtěšku a řízky, ale pak to míchám s otrubama, květem, šrotem a ovsem a je to jen vlhká směs, kozy jí milují.

Tak a je to tady, máme totálně začervené kozy, nechala jsem udělat rozbor bobků všech koz pro jistotu, prý máme v bobkách doslova zologickou zahradu, hlavně že před dvěma měsícema, ale u jiného veta jsem nechala udělat rozbor a prý jsou bobky úplně čisté, zítra přijede vet a všechny odčerví, ale chci se zeptat čím odčervujete abyste měli co nejdříve mléko?, asi jsem měla kozy odčervit ještě když byly březí a nevěřit vetovi, který léčí pejsky a kočičky.

6.6.2015 00:21
roklanka

XXX.XXX.46.25

Helmigam, Aldifal, Panacur. mají ochrannou lhůtu 5-7 dní, hlavně ne Ivomec, Biomectin má ochrannou lhůtu dlouhatánskou. Je lepší si vzorky odeslat sama do laboratoře, někteří veti to daj pod mikroskop a nic nevidí smajlík.

6.6.2015 10:53
dadu

XXX.XXX.250.70

Ještě k těm nápojům - moje kozy to nikdy nechtěly. Takže dávám buď celé jádro, nebo šrot - ale ten smíchám s vodou na hustou kaši, aby se jim jak já říkám "neprášilo z nosu" Jinak vodu mají k dispozici stále.

6.6.2015 12:43
přezdívka

XXX.XXX.105.195

dadu napsal(a):
Ještě k těm nápojům - moje kozy to nikdy nechtěly. Takže dávám buď celé jádro, nebo šrot - ale ten smíchám s vodou na hustou kaši, aby se jim jak já říkám "neprášilo z nosu" Jinak vodu mají k dispozici stále.

Dělám nápoje, kozy je milují a žádné zdravotní problémy kvůli tomu nikdy nebyly. Je zajímavé je pozorovat jak to žerou nebo pijí - jak kdo chce. Jedna koza - já jí říkám potápěč - ta zajede do kbelíku až na dno a koukají ji z něj jenom oči. Druhá nejdříve vypije řídké a teprve pak se dá do hustého.

6.6.2015 18:04
roklanka

XXX.XXX.46.25

Podle mne jsou nápoje jen důsledek pověry, že koza musí vypít hodně vody, aby dobře dojila. Kozy jsou rozežrané a jsou ochotné vypít kde co, aby se dostaly k laskomině. Kdyby dostaly husou kaši, místo nápoje, smlsnou si taky. Taky bych mohla napsat, že milují pšenici, protože když se k ní kdysi dostaly, taky vyluxovaly vše co měly slepice k dispozici. A to, že jsem týden kolem nich běhala, abych jim zachránila život už byl jen o mé lásce k nim :-D.

7.6.2015 05:15
kosta

XXX.XXX.114.1

Také jsem si myslela, že koza má ráda pití. dělala jsem ji nápoj šrot sůl a vitamíny. Dala jsem
ji to k senu. Koze to chutnalo.Nehlídala jsem ji.Až jednou jsem si počkala kolik toho vypije,
myslela jsem si, že má málo dřez byl prázdný a koza křičela, že chce ještě.Naše Rozina byla
pěkně chytrá nohou pěkně naklonila dřez počkala až vyteče voda a vylízala dno kde
zůstalo hustý.Od té doby, žádné nápoje.Jádro na sucho se solí a vitamíny.Na pití čistou
a hlavně čerstvou vodu odstátou taky nechce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík