Uživatel s deaktivovaným účtem

Obojí vydrží tak dlouho, že pokud bude nějaký rozdíl, tak bude zanedbatelný...
Ovce56

XXX.XXX.89.231
Já také šzípaný sám je používám a jsou fakt super za tech pár let co to mám jsem nemusel nic měnit.Ale letos asi pár kůlu budu muset vyměnit u akátu se uvádí cca 10let životnosti. Ale mě vydrželi 12let v poho možná i déle vydrží tak uvidíme ale za mě rozhodně štípaný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Já mám skoro 10let tyto kůly štípané a jsem zcela spokojen.

Taky jsem si koupila akátové kůly na ohradu pro kamerunky. Mám je poprve. Vždycky jsme používali dubové, které jsme zatloukali. Jenže 2m štípaný akát zatloukat nemůžu, nevydržel by to. Musím ho do země zapustit ale nikdy to u nás nikdo nedělal, poradíte mi, jak na to?

Upřímně, se zakopáváním silných kůlů máme bohaté zkušenosti. Když jsem začínala budovat farmičku a stavět výběh - pevný - mezi kůly jsou dvě vodorovná prkna, mezi kterými je vypnuto ovčí pletivo - tak jsme kopali každou díru růčo - nejdřív na hloubku rýče rýčem, zbytek pajcrem... hodně velká pakárna, ikdyž není zem extra vyschlá a kamenitá. V opačném případě téměř nereálné - rozpočet času byl průměrně 1,2 h na díru! Kopali jsme několik set děr - hektar rozdělený na několik částí, kůly po 3 - 4m... no comment. Už nikdy víc!
Výkonný benzínový vrták fungoval jen po čas jarního mokra. Jakmile zem vyschla, dusil se, zem vypaloval, ale hlouběji jak 20 cm se nedostal, ani při nabroušené špici...
Pak se mi podařillo pronajmout další kousek pastvy a tentokrát nás (konečně!) osvítilo a objednali jsme bobcat s vrtákem. Práce vypadala tak, že jsme krokovali a označovali díry, bobík jí vyvrtal a hned se do ní hodila kláda a zasypala... otázka tak 5 minut práce na usazení kůlu... až nesmyslný poměr mezi ručním kopáním a strojním... Oplotit necelý hektar mě stálo cca 700 Kč, vyvrtáno bylo za 2 hodiny a i s navrtáním izolátorů a natažením 3 řad ohradníku mě to vyšlo tak na den práce...
Takže pokud máte možnost, neváhejte a sežeňte techniku. Za pár stovek udělá práci za Vás! ;).

napsal(a):
Upřímně, se zakopáváním silných kůlů máme bohaté zkušenosti. Když jsem začínala budovat farmičku a stavět výběh - pevný - mezi kůly jsou dvě vodorovná prkna, mezi kterými je vypnuto ovčí pletivo - tak jsme kopali každou díru růčo - nejdřív na hloubku rýče rýčem, zbytek pajcrem... hodně velká pakárna, ikdyž není zem extra vyschlá a kamenitá. V opačném případě téměř nereálné - rozpočet času byl průměrně 1,2 h na díru! Kopali jsme několik set děr - hektar rozdělený na několik částí, kůly po 3 - 4m... no comment. Už nikdy víc!
Výkonný benzínový vrták fungoval jen po čas jarního mokra. Jakmile zem vyschla, dusil se, zem vypaloval, ale hlouběji jak 20 cm se nedostal, ani při nabroušené špici...
Pak se mi podařillo pronajmout další kousek pastvy a tentokrát nás (konečně!) osvítilo a objednali jsme bobcat s vrtákem. Práce vypadala tak, že jsme krokovali a označovali díry, bobík jí vyvrtal a hned se do ní hodila kláda a zasypala... otázka tak 5 minut práce na usazení kůlu... až nesmyslný poměr mezi ručním kopáním a strojním... Oplotit necelý hektar mě stálo cca 700 Kč, vyvrtáno bylo za 2 hodiny a i s navrtáním izolátorů a natažením 3 řad ohradníku mě to vyšlo tak na den práce...
Takže pokud máte možnost, neváhejte a sežeňte techniku. Za pár stovek udělá práci za Vás! ;).
Souhlas. A navic si usetrite zada. Ja mam beranidlo okolo 33kg, metr dlouhe a smrkove kuly zatloukam rucne. Pak jsem tyden vejpul mrzak. Kuly davam 70cm do zeme. Vydrzi to max pet let ale jsou i vyjimky kdyz je to pekne suche misto. Akaty jsem chtel, ale ta cena. Takhle z tech smrku mam po par letech ukazkove vyschle drevo na zatop.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Já mám zatloukač kůlu.

napsal(a):
Děkuji, za dobrý nápad s technikou, pokud by na to stačil "malý bobek" s vrtákem, tak to možná seženu. Do jaké hlouky jste kůly zapouštěli? Já mám 2m a chci je zapustit 50cm a dát na něj pletivo, bude to stačit?
napsal(a):
Taky jsem si koupila akátové kůly na ohradu pro kamerunky. Mám je poprve. Vždycky jsme používali dubové, které jsme zatloukali. Jenže 2m štípaný akát zatloukat nemůžu, nevydržel by to. Musím ho do země zapustit ale nikdy to u nás nikdo nedělal, poradíte mi, jak na to?
Na zatloukání jsou zatloukače... ( pokud zatloukač zatlače kůl, do hloubky podle půdy a použitého systému oploceni, nikdo s ním nehne )
Vrtat totiž díru a pak tam dát kůl a utemovat- udusat je pro mě zbytečná práce.

Ne vsude jde kul zatlouct. Muze mit sebelepsi spicku a tvrdost, ale jak je tam byt jeden kamen, jde bokem. Takze pak nastupuje vrtak a pajzr. Takhle jsem se pekloval s cca 30 kulama, jelikoz jsem to chtel mit v rovine a ne zkouset 10cm vlevo 10cm vpravo. A kdo nema na akat a pouziva opalenej smrk, tak vrtani je lepsi. Chce to diru jen o malo mensi aby se moc nesedrel uhlik.

Mastnacek - přesně - ne všude jde kůl zatlouct. Výhoda vrtáku je, že díra není o moc větší než kůl, tedy to dobře drží a odpadá "utemovávání" volného materiálu kolem kůlu. U díry od pajcru se prostě člověk nevyhne tomu, aby byla alespoň o 10 cm na každé straně širší, což snižuje jeho stabilitu.
Sázela jsem 200 - 220 cm dlouhé kůly cca 50 cm do země. Pak se o to může opřít "cokoli" a drží to. Navíc ten akát (dub) se Vám nezlomí u země, jako smrk. Do měkkého dřeva bych už nikdy nešla. Sice bylo zadarmo (za natěžení a přivezení), ale to nevyváží to, že po 4 letech musím všechno přesazovat do tvrdého Ani to opálené nemá o moc větší životnost, navíc s tím je děsná práce. A ještě navíc prostě vyschlý smrk kůň zlomí nejen nad zemí, kde nejrychleji hnije, kdežto u tvrdého dřeva toto nehrozí.

napsal(a):
Hhippie, vracím se k tomuto vašemu příspěvku, protože začíná být pro mně aktuální. Musím vyvrtat a oplotit asi ha pozemek. Je to ve svahu, celkem v kamenité půdě. Myslela jsem, že to zkusíme dělat elektrickým vrtákem, ale vaše zkušenost mě přesvědčila, že to asi nebude to pravé. Zkusím sehnat techniku. Jak silný vrták jste použili? Kůly mám 2m, štípané akátové se špicí, ale jsou různě silné.

Jestli muzu reagovat nez zareaguje hippie. Nejdriv si zkuste bud vykopat nebo rucnim vrtakem udelat diru jak hluboko je kamenne podlozi. Je rozdil jestli je puda "jen" kamenita nebo jestli par cm nebo desitek cm je kamenna deska at uz z cehokoli. Elektrickej vrtak to asi nedosahne snura, kdyz tak benzinovej. Ty akaty budete mit lepsi zatlacovat nez vrtat jeden rozmer diry a utemovavat. A jestli to nejsou velke prumery tak i rucnim beranidlem by tam mohly jit. Mam taky mistama kamenitou pudu a dostla jsem tam rucne i 16cm prumer. vetsi uz jen s predvrtanou dirou rucnim vrtakem. nebo tim bobkatem udelat diry ale maly tak aby tam sel kul lehceji zatlouct, ale bude zrvona utesnenej.

napsal(a):
Jestli muzu reagovat nez zareaguje hippie. Nejdriv si zkuste bud vykopat nebo rucnim vrtakem udelat diru jak hluboko je kamenne podlozi. Je rozdil jestli je puda "jen" kamenita nebo jestli par cm nebo desitek cm je kamenna deska at uz z cehokoli. Elektrickej vrtak to asi nedosahne snura, kdyz tak benzinovej. Ty akaty budete mit lepsi zatlacovat nez vrtat jeden rozmer diry a utemovavat. A jestli to nejsou velke prumery tak i rucnim beranidlem by tam mohly jit. Mam taky mistama kamenitou pudu a dostla jsem tam rucne i 16cm prumer. vetsi uz jen s predvrtanou dirou rucnim vrtakem. nebo tim bobkatem udelat diry ale maly tak aby tam sel kul lehceji zatlouct, ale bude zrvona utesnenej.
Díky mastnačku, jsem z valašska a půda na mém pozemku je "jen" kamenitá. Moji prarodiče ji orali, takže to není taková hrůza, ale semtam se narazí na menší, či velký kámen. Jeden vrt mi nedá zpětnou vazbu, protože hned další díra na tom bude určitě jinak. Ty štípané akáty mají různý průměr od 10-15cm. Na zatloukání, nebo zatlačování jsou tenké, bojím se, že by praskly. Elektrický vrták s prodlužovačkou by snad zvládl, proč myslíte, že ne?

Vyvrtat diru asi zvladne, ale to asi nebude vrtak na 220 a i kdyby, tak ta vzdalenost od baraku bude velka nebo jeslti bude k dispozici zdroj tak budiz. S akatem nemam zkusenost ale co delali sousedoj ohradu tak jsou v zemi sjeplicky a zatloukali to zatlokacem.

napsal(a):
Vyvrtat diru asi zvladne, ale to asi nebude vrtak na 220 a i kdyby, tak ta vzdalenost od baraku bude velka nebo jeslti bude k dispozici zdroj tak budiz. S akatem nemam zkusenost ale co delali sousedoj ohradu tak jsou v zemi sjeplicky a zatloukali to zatlokacem.
Aha, pokud je potřeba víc, než 220, tak to nemáme. Zatloukat si je netroufám, aby nepraskly. Zkusíme vyvrtat vrtákem 10cm díru do hloubky 50cm a kůl tam jemně natlouct, snad vyjde a snad seženu techniku. V opačném případě, budeme běhat po pastvině s benzínovým vrtákem v ruce

Omlouvam se za mystifikaci. Tak jsou na 220. Co jsem se dival tak jsem nasel jakejsi Hecht
ale vetsinou ani neni uz kde koupit. To planujete davat pletivo nebo ohradnik?

napsal(a):
Omlouvam se za mystifikaci. Tak jsou na 220. Co jsem se dival tak jsem nasel jakejsi Hecht
ale vetsinou ani neni uz kde koupit. To planujete davat pletivo nebo ohradnik?
Díky, že jste se koukl (220) asi bych na to časem přišla, ale jsem ráda, že už nemusím. Chceme tam dát pletivo 150 cm. Budou tam kamerunští berani.

Mě se docela líbí nápad Mastňáčka s tím předvrtáním slabé díry a dozatlučením. Jasně, jen zatloukat, to by nešlo, ale takhle to bude určitě daleko víc držet, než do optimálně velké díry a utáhnout tloučkem kolem. Tak až tam bobík pojede, tak ať prostě vezme vrtáky dva, jestli bude mít z čeho vybírat :) ale bojím se, že menší než 10 cm stejně mít nebude.. myslím, že jakýkoli "ruční" vrták by poměrně hodně kamenitou půdu nedal. Ale nemám to až tak osahané.
Mastňáčku, já sem sice lezu často, ale přes den musím i něco kolem těch zvířat dělat, takže v prostředku odpoledne tu většinou prostě nebejvám, no.. tak díky, že jste to za mě vzal

Neni problem, jeste jsem chabrus, tak se nejak nepremaham venku. Ovce jsou krome vody samoobsluzny.
Vrtak takhle malej asi mit nebudou, ale da se vyrobit, Sikovnej zamecnik si poradi. Na spicku se da starej vrtak do dreva a pak se udleaj dva noze ala
http://www.fiskars-online.cz/naradi-fiskars/zemni-vrtaky-fiskars/zemni-vrtak-fiskars-quikdrill-s.
mam tenhle fiskarsi vrtak ten nejmensi prumer a kombinuju to s velkym pajzrem, kdyz narazim na kamen, cihlu, koren atd. Jde to celkem rychle.

Hhippie, mastnačku, díky vám oběma. Ať se vám daří!