Ockujete, nebo staci pouze odcerveni?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.10.2015 17:44
ralfa

XXX.XXX.196.175

Ockujete voce, kozy? Pokud ano cim a proti cemu? Nebo staci pravidelne odcerveni? Diky vsem za info.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2015 18:23

Neodčervuju pravidelně, ale dle potřeby, zato očkuju pravidelně Heptavacem, ale zda očkovat nebo ne je na každém z nás.

13.10.2015 18:57

ralfa napsal(a):
Ockujete voce, kozy? Pokud ano cim a proti cemu? Nebo staci pravidelne odcerveni? Diky vsem za info.

Odčervení je nutnost.

Co se očkování týče, to záleží na vašem způsobu chovu a jeho zaměření. Dle mého názoru mít naočkování aspoň tetanus je fajn věc - ovce či koza co ho dostane uhyne, vlastně vždycky, a je to raz dva. Ale klostridiové infekce jsou zbytečné pro člověka, co má kozy, ovce na spásání sadu, nebo prostě neodchovává jehňata, či na jehňatech není finančně závislý a případné ztráty by to nepoložily.

13.10.2015 19:51
bischof.vlastimil

XXX.XXX.20.111

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Odčervení je nutnost.

Co se očkování týče, to záleží na vašem způsobu chovu a jeho zaměření. Dle mého názoru mít naočkování aspoň tetanus je fajn věc - ovce či koza co ho dostane uhyne, vlastně vždycky, a je to raz dva. Ale klostridiové infekce jsou zbytečné pro člověka, co má kozy, ovce na spásání sadu, nebo prostě neodchovává jehňata, či na jehňatech není finančně závislý a případné ztráty by to nepoložily.

!Nutnost!
Je silné slovo...

Určitĕ by jsem řekl že je to vhodné...

Znám totiž stáda kde se již pár let neprodávají prostředky pro odčervení. Vždy to ale záleží na chovateli, způsobu chovu a podmínkách. Já například odčervuji pravidelnĕ a preventivně...

14.10.2015 10:05
roklanka

XXX.XXX.46.4

Mám kozy a pouze odčervuju.

verus 158

4.11.2015 08:47
verus 158

XXX.XXX.219.162

Dobrý den,

dovezli jsme si dvě neregistrované kozičky matku a dceru. Zaregistrovali jsme si hospodářství (ať mám klidné spaní) a teď čekám na známky, ať můžu zaregistrovat kozeny. Co se týče kontroly - je nutné odčervování nějak dokládat? Nebo je jim to jedno, zda je mám odčervené? A žádné očkování není nutné kvůli té registraci?

4.11.2015 10:06
bischof.vlastimil

XXX.XXX.37.168

verus 158 napsal(a):
Dobrý den,

dovezli jsme si dvě neregistrované kozičky matku a dceru. Zaregistrovali jsme si hospodářství (ať mám klidné spaní) a teď čekám na známky, ať můžu zaregistrovat kozeny. Co se týče kontroly - je nutné odčervování nějak dokládat? Nebo je jim to jedno, zda je mám odčervené? A žádné očkování není nutné kvůli té registraci?

Očkovat povinnost není pokud to nenařídí KVS. Ale je dobré si vést veterinární deník, kde si budete zapisovat věci (kdy, čím a co...).

4.11.2015 11:04
lesakm

XXX.XXX.104.26

verus 158 napsal(a):
Dobrý den,

Chce to udělat si sešit - veterinární deník a tam si zapisovat veškeré podávání léků a odčervovadel s datumy protože většina preparátů má nějaké ochranné lhůty na maso a mléko kdy by je lidé neměli konzumovat, pokud v chovu použijete vakcíny nebo léčiva která u nás nejsou schválena a jsou dovezena na vyjímku tak by také nělo být zdokladováno jejich použití a nesmí se použít v jiném chovu než v tom který na ně dostal vyjímku na dovoz (např. Heptavac nebo Levitape)... ML.

4.11.2015 11:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

Odčervuji 1x do roka, přípravky střídám. Koupím si odčervovadlo u svého veterináře a udělám si to sám.

A snažím se nechodit na iFaunu, poněvadž když tu čtu o všech těch plicnivkách, pajdavkách, ketózách, nekrózách, kapavkách, hnilobách a kulhavkách, tak většinou chytnu depku
a špatně spím a mám obavy, aby to ty moje soudružky také nechytily.

Snažím se jim dávat jehličí, pelyněk a různé kouzelné bejlí, střídám pastviny,
mám vše na jižním svahu, žádné bažiny ani křoviska, žádný příkrm, pět druhů lizu.

4.11.2015 13:27
moonika

XXX.XXX.220.127

Očkujem len proti tetanusu ale uvažujem do budúcna skôr nad vakcínou na viaceré klostrídie a tá myslím funguje aj na pasteurelu, takže viac múch jednou ranou. Chémiou odčervujem len v prípade potreby- hlavne u kozy s plucnivkou, inak "odčervujem"priebežne hlavne tým čo dáva príroda.

4.11.2015 22:02
stauda

XXX.XXX.168.41

Přírodnímu odčervení fandím, pelyněk ovcím dávám, ale o jehličí čtu poprvé-kolik a jaké dáváte?

5.11.2015 08:27
honzapm

XXX.XXX.182.25

Mám jen smrkové větve, tak dávám tak dvě na osm ovcí. Ony ožerou nejprv to mladé, později různě probírají atd. Dám je tak 1x za týden až 14 dní.

MiškaLussy

5.11.2015 10:38
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Sousedka z naší ulice musela nechat pokácet vysokou borovici, zasahovala větvemi k elektrickému vedení. Větve z borovice mi nabídla pro moje anglonubijské kozičky. Větší radost jsem kozenám udělat nemohla. Větve jim do zahrady dávám už druhý týden v kuse, borovice už je skoro celá skrmená a kozičky si dlouhou chvíli krátí ohlodáváním kůry z větví. Některé haluze už jsou krásně bílé a hladké. Večer, když jdou holky z pastvy domů do stáje, tak mají krásně napapkané bříška. Větve z různých stromů dávám celý rok. Ale jestli to pomáhá při parazitech to nevím? Já jim je přidávám pro lepší zažívání a trávení. A holkám to velice chutná.

5.11.2015 14:17
moonika

XXX.XXX.219.72

MiškaLussy napsal(a):
Sousedka z naší ulice musela nechat pokácet vysokou borovici, zasahovala větvemi k elektrickému vedení. Větve z borovice mi nabídla pro moje anglonubijské kozičky. Větší radost jsem kozenám udělat nemohla. Větve jim do zahrady dávám už druhý týden v kuse, borovice už je skoro celá skrmená a kozičky si dlouhou chvíli krátí ohlodáváním kůry z větví. Některé haluze už jsou krásně bílé a hladké. Večer, když jdou holky z pastvy domů do stáje, tak mají krásně napapkané bříška. Větve z různých stromů dávám celý rok. Ale jestli to pomáhá při parazitech to nevím? Já jim je přidávám pro lepší zažívání a trávení. A holkám to velice chutná.

Vetvy vacsinou obsahuju tanin, najma dubove ale aj ine, ovocne a pod., tanin je to co ucinkuje proti kokcidiam a niektorym parazitom. U nas pojedia kvanta svibu(svida?), dubovych, slivkovych atd....smrekove v lete moc nechcu ale v zime si dajusmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík