Dobrý den, přemýšlím nad tím zda si registrovat domácí malochov, s kterým bych chtěla začít s tím, že časem bych to chtěla rozšířit. Hodně lidí to asi registrované nemá, když má jenom pár kusů ovcí nebo koz a pak by mohl byt problém s prodáváním zvířat. Naopak nevím, kdybych ho neregistrovala, jestli bych mohla koupit chovné kusy z registrovaného hospodářství. Poradíte mi prosím někdo, jak to je s tou registrací a prodejem či nákupem pak, když se vše musí hlásit a to z obou stran?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejde o to, jestli to má cenu, nebo ne, ale podle zákona musí mít chovatel i jedné jediné ovce nebo kozy zaregistrované hospodářství.
Když ho nemáte, tak se prostě neustále vystavujete riziko pokuty. Ono malí přežvýkavci nejsou příliš nenápadní a stačí jeden nepřejícný soused nebo třeba i všímavý turista.
Soused má na zahradě sloupy elektrického vedení. Jel je tam servisovat všímavý pracovník ČEZu, uviděl sousedovy neregistrované ovce, nahlásil to, soused tam měl kontrolu, dostal pokutu a musel ovce dohlásit. Protože to ale je horká hlava, prohlásil, že se může na nějaké papírování vy... (asi vykašlat) a chov zrušil.
Registrací nic nezískáte, ale ani neztratíte. Vlastně získáte - klidnější spaní, že máte vše v pořádku.
Nicméně registrace je první věc.
Jsou tisíce registrovaných ovcí, které ale připouští sice registrovaný, ale neplemenný beran.
A dle - tady už opravdu hodně vtipného - nařízení shora, musíme VŠICHNI připouštět ovce POUZE plemennými berany. Jenže... Kolik procent lidí to opravdu dodržuje? Pět? I to je možná moc.

Stačí že něčím naštvete souseda a jemu stačí se anonymně zmínit na jakymkoliv úřadě že třeba týráte ovce a oni na těch úřadech si tu informaci předaj až se to dostane k těm správnejm co vám tam pošlou kontrolu a hned budete o 50tis chudší. Já bych si to nerisknul to nemít registrované.

No vidíte, s těmi vety, to mě nenapadlo...ti by to opravdu dělat mohli a snad i měli...to by se určtitě shora vymyslet dalo. Jenže, ono není vet jako vet... v obci máme jednu vetku, která nejenže měla x let neregistrované ovce před domem, ale ještě dělala černou plemenitbu nelicentovaným hřebcem... a pak něco chtějte po starých babičkách na vsi s jednou dojnou kozou a dvěma ovcemi...

Ještě mě k tomu napadá - nedávno přijel manžel z výletu a povídá, jak se musel smát, že my tady hrotíme správné vedení ovcí, přítomnost známek, atp. a i u státního zámku, na jehož zahradách se páslo xy ovcí, mají stádo neregistrované... tak kde je pak spravedlnost, když ani stát, který zákony vymýšlí, je sám nedodržuje?
A ono jde připouštět neplemenným beranem v registrovaném hospodářství? To na to nepřijdou? Však když přihlašujete jehňata, tak se udávají čísla rodičů ne?
Zase když koupím plemenného berana, tak ho nemůžu jen tak vyměnit za jiného, když budu chtít rozšířit stádo svými odchovanými jehnicemi.
Registrace se tedy neplatí že? Ale pak se určitě platí při prodeji nějaká daň, ne?
reznade
napsal(a):
A ono jde připouštět neplemenným beranem v registrovaném hospodářství? To na to nepřijdou? Však když přihlašujete jehňata, tak se udávají čísla rodičů ne?
Zase když koupím plemenného berana, tak ho nemůžu jen tak vyměnit za jiného, když budu chtít rozšířit stádo svými odchovanými jehnicemi.
Registrace se tedy neplatí že? Ale pak se určitě platí při prodeji nějaká daň, ne?
Daň z příjmu z prodeje zvířat (případně též DPH, jste-li plátcem) platíte, pokud jste zaregistrovaný jako zemědělec "z povolání" (zemědělský podnikatel, tedy je pro vás zemědělství zdrojem příjmů), není to totéž jako registrace hospodářství.
Prodáváte-li jako "normální" člověk a nepřesáhne-li tento příjem tuším 30 tisíc za rok, daň neplatíte.
Připouštět si můžete, čím chcete, to je na vás. Podle zákona ovšem jen papírovým plemeníkem. Ale o tomhle je tady x diskusí, takže si vyberte, jak se zařídíte.
Helena Hudousková
napsal(a):
Když mam 3 prasata a možná nechám si jednu na chov to taky musím registrovat.
Co se musí vše registrovat mam slepice, kachny, kralíky to taky.
reznade
napsal(a):
No žijete v české republice (největším kocourkově na zeměkouli) tady nepřijde nikdo na nic ani kdybyjste mu to řekli pro zemědělce je 23 kontrolních organizací a nespolupracuje nikdo s nikým ani statistika si není schopná vytáhnout počet zvířat z evidence radši k vám přijedou 23.12. domů, to se nám stalo, jednou se nám ohlásila na kontrolu i rostlinolékařská správa že přijedou kontrolovat postřiky na obilí i když máme na min. zemědělství v počítači jasně zaregistrované všechny pozemky jako pastviny a rostlinnou výrobu vůbec neděláme, to už jsem nevydržel a napsal jim že to pokládám za mrhání státními prostředky a že si na ně budeme stěžovat, odepsali mi že se omlouvají ale že stejně přijedou aby jsme jim podepsali prohlášení že nemáme rostlinnou výrobu...jo a že by to mohli poslat poštou je ani nenapadlo to si raději udělají v pátek výlet...a že jsou všude kolem samá neregistrovaná zvířata vidíme všichni z každého druhého inzerátu ale oficiálně to taky nikdo nezjistí... ML.
napsal(a):
No vidíte, s těmi vety, to mě nenapadlo...ti by to opravdu dělat mohli a snad i měli...to by se určtitě shora vymyslet dalo. Jenže, ono není vet jako vet... v obci máme jednu vetku, která nejenže měla x let neregistrované ovce před domem, ale ještě dělala černou plemenitbu nelicentovaným hřebcem... a pak něco chtějte po starých babičkách na vsi s jednou dojnou kozou a dvěma ovcemi...
K těm babičkám... za těch deset let ty co byly staré tehdá už dnes nejsou mezi námi, a ty co jsou staré dnes si na to za těch deset let mohly zvyknout. Stačilo chovy kontrolovat a jistý selský rozum a cit příslušné kontroly - ten vet by byl ideální, neb do chovu si pustíte člověka co si s ním sednete, tudíž kontrola by proběhla lidsky. Ale máte jistě pravdu, že selského rozumu se dnes často nedostává... Zrovna nedávno jsem byl platit pokutu z důvodu útěku ovcí (nadzvedli pletivo, měl jsem málo vypnuté tažné lanko) a soused místo aby mi zavolal, tak to hned hlásil na úřady. Tak jsem si při placení posteskl, kolika sousedům se to za ten rok stalo, a že se to většinou vyřeší lidsky (souseda zavolám a ještě pomužu), a úředník na mne "vidíte a platit by měli všichni"

Chovatele ovci != ovce a tak to ma byt. Znam par lidi bez hospodarstvi. Aspon mala obcanska neposlusnost je dobra. Pokud jejich chov neroznasi po okoli nemoce tak komu by to melo vadit? Uredni siml si nezaslouzi byt neustale krmeny.
lesakm
napsal(a):
No žijete v české republice (největším kocourkově na zeměkouli) tady nepřijde nikdo na nic ani kdybyjste mu to řekli pro zemědělce je 23 kontrolních organizací a nespolupracuje nikdo s nikým ani statistika si není schopná vytáhnout počet zvířat z evidence radši k vám přijedou 23.12. domů, to se nám stalo, jednou se nám ohlásila na kontrolu i rostlinolékařská správa že přijedou kontrolovat postřiky na obilí i když máme na min. zemědělství v počítači jasně zaregistrované všechny pozemky jako pastviny a rostlinnou výrobu vůbec neděláme, to už jsem nevydržel a napsal jim že to pokládám za mrhání státními prostředky a že si na ně budeme stěžovat, odepsali mi že se omlouvají ale že stejně přijedou aby jsme jim podepsali prohlášení že nemáme rostlinnou výrobu...jo a že by to mohli poslat poštou je ani nenapadlo to si raději udělají v pátek výlet...a že jsou všude kolem samá neregistrovaná zvířata vidíme všichni z každého druhého inzerátu ale oficiálně to taky nikdo nezjistí... ML.
Něco podobného jsem zažil nedávno při kontrole pozemků, taky jsem si musel klepat na čelo, po ohlášení kontroly jsem čekal, že kontrolóři budou zkoumat výměru a stav mojich pozemků, zapsaných v LPISU, nakonec ale kontrola byla zaměřena především na pozemek, okolo kterého mám pozemky, upozorňuji, že daný pozemek není zapsán v LPISU, nikdo tedy na něj nebere dotace, výměra asi 30 árů, asi se státní orgán obává, abych náhodou neobdělával pozemky, aniž by to měli nahlášeni. Docela pakárna, akorát mě to stálo 2 návštěvy kontrolórů, na které jsem si musel vynajít čas.
Dobrý den,
měl jsem úplně stejné dilema jako vy. Pak jsem si ale řekl, že nemá cenu dávat nějakému troubovi nebo trubce příležitost, aby si na mně poléčil závist a komplexy tím, že mě udá. Zařídil jsem registraci a mám klid.
Pro Vaši představu Vás to vyjde cca tak na 4 hodiny času:
1. asi 10 minut hledání na internetu - kde že máte nejbližší pobočku ČMSCH (http://www.uek.cz/ch_registrace.htm#JHM)
2. Musíte tam dojet (počítám 1 hod)
3. Odpovědný pracovník přes registraci to s Vámi sepíše a vše vysvětlí tak za půl hoďky (vemte si občanku, zbytek si o Vás dohledají)
4. Pak Vás pošle někam na katastr (přesně už si nepamatuji) tam Vám zakreslí Vaše hospodářství do mapy, to je i s cestou zase tak 1 hoďky nebo trochu víc.
5. A hoďku strávíte tím, že si do těch papírů Vypíšete čísla zvířat podle přidělených ušních známek.
Máte vystaráno a za ten Božský klid od případných troubů a trubek to stojí. Mnoho lidí má strach z toho papírování, ale pamatujte, že je to děláno tak, aby to zvládl úplně každý (tak jako např. obsluhu pračky...).
Přeji hodně štěstí. P.
petr008
napsal(a):
Dobrý den,
měl jsem úplně stejné dilema jako vy. Pak jsem si ale řekl, že nemá cenu dávat nějakému troubovi nebo trubce příležitost, aby si na mně poléčil závist a komplexy tím, že mě udá. Zařídil jsem registraci a mám klid.
Pro Vaši představu Vás to vyjde cca tak na 4 hodiny času:
1. asi 10 minut hledání na internetu - kde že máte nejbližší pobočku ČMSCH (http://www.uek.cz/ch_registrace.htm#JHM)
2. Musíte tam dojet (počítám 1 hod)
3. Odpovědný pracovník přes registraci to s Vámi sepíše a vše vysvětlí tak za půl hoďky (vemte si občanku, zbytek si o Vás dohledají)
4. Pak Vás pošle někam na katastr (přesně už si nepamatuji) tam Vám zakreslí Vaše hospodářství do mapy, to je i s cestou zase tak 1 hoďky nebo trochu víc.
5. A hoďku strávíte tím, že si do těch papírů Vypíšete čísla zvířat podle přidělených ušních známek.
Máte vystaráno a za ten Božský klid od případných troubů a trubek to stojí. Mnoho lidí má strach z toho papírování, ale pamatujte, že je to děláno tak, aby to zvládl úplně každý (tak jako např. obsluhu pračky...).
Přeji hodně štěstí. P.
Pokud vím tak na CMSCH nemusíte jde to poslat a přijmout poštou. A stáje se zakreslují snad na, zemědělské agentuře, ?
reznade
napsal(a):
Záleží kdo na to má přijít? Na ústřední evidenci nevidí jestli je to zvíře s POP nebo ne... hlásit matku ani otce k jehňatum nemusíte. Já vyměňuji plemenného berana skoro každý rok. Registrace se, neplatí,. Daň se neplatí pokud nemáte ovce v účetnictví.
Dobrý den,
ano, je to tak, jak píšete, nemohl jsem si vzpomenout na tu agentůru. Vyřídit mailem to jistě lze také z pohodlí domova. Já jsem ale raději jel přímo na pobočku ČMSCH. Protože jsem chtěl, aby mně to vysvětlili osobně a případně poradili (od toho tam také jsou). O nějaké agentuře, natož zemědělské, jsem např. neměl ani páru. Takže toho času ani osobní návštěvy nelituji. Ale je fakt, že to lze vyřídit přes net z domu, pokud víte, co máte vyřizovat.
lesakm
napsal(a):
Vidíte a to já si myslím že ale chodí na kontroly málo... je mi docela jedno zdali chovatel má nebo nemá registrované ovce ale znám jen pár chovatelů kde by jsem řekl že je registrace zbytečná.
Ještě pořád potkávám spoustu, stád, kde jsou hrubé nedostatky a prohřešky proti životním podmínkám zvířat.
A po nedodržování dotačních podmínek ani nemluvit.
berrynator
napsal(a):
Něco podobného jsem zažil nedávno při kontrole pozemků, taky jsem si musel klepat na čelo, po ohlášení kontroly jsem čekal, že kontrolóři budou zkoumat výměru a stav mojich pozemků, zapsaných v LPISU, nakonec ale kontrola byla zaměřena především na pozemek, okolo kterého mám pozemky, upozorňuji, že daný pozemek není zapsán v LPISU, nikdo tedy na něj nebere dotace, výměra asi 30 árů, asi se státní orgán obává, abych náhodou neobdělával pozemky, aniž by to měli nahlášeni. Docela pakárna, akorát mě to stálo 2 návštěvy kontrolórů, na které jsem si musel vynajít čas.
Někdy se to zdá postaveno na hlavu ale má to třeba opodstatnění.
lesakm
napsal(a):
Je ale nutno říct že tam často mají bordel...
A omyly nejsou výjimečné.
Naštěstí neberu, dotace,
Kontroloři docela perlí. Někdy by se ty jejich perly měly vydat knižně.
1. Byl prosinec, hospodářství na horách, přijela kontrolorka (mladá) z Prahy.
V minisukni a lodičkách. Ze sněhu a bláta byla regulérně v šoku, odmítala vystoupit z auta.
Když už vystoupila, nechala si proházet několik metrů sněhem, řekla, že vše je v pořádku, odjela.
2. Tatáž kontrolorka (z Prahy) viděla při kontrole ve voliéře bažanty.
Aniž byla tázána, sama otevřela pusinku a prohlásila: "To je ale divnej papoušek, on vůbec nelétá, ale chodí jen po zemi!"
3. Jiná kontrolorka (Ing.) nepoznala kozy od ovcí. Čile kontrolovala stádo koz, přičemž papíry měla ovčí.
4. Jiná kontrolorka prohlásila, že drbadlo (kůl v zemi) není na pastvině původní, tudíž zabírá plochu, tudíž by mělo být pojednáno jako sloup a jako sloup také vyjmuto z plochy.
5. Tatáž kontrolorka prohlásila, že uzoučká cesta vyšlapaná stádem ovcí není pastvina, ale "jiná plocha" a jako taková by tudíž měla být vyňata z plochy.
6. Mgr. z Ústí nad Labem vesele zaměnil zimolez za angrešty a chválil oplocení králičím pletivem.
7. To, že zaměňují nový rozor za posklizňové zbytky je jen detail.
(má někdo další perly?).
napsal(a):
Krom veta by to mohl kontrolovat - hlásit i střihač, že? Ale to by to musel dělat někdo jiný, než státní úředníci - ti nic logického, systémového, komplexního a funkčního nevymyslí - a ani nechtějí.
Mě registrace vadí z jediného důvodu - nelíbí se mi známky na ovcích.
Zejména miniovce vypadají se známkami blbě a je to esteticky dost rušivé.
Z toho důvodu jsou chovy v zoo oprostěny od nutnosti propichovat zvířatům uši
- po dobu jejich pobytu v zoo. Jakmile jdou ven, musí známky mít.
No a srandovní je také Portál farmáře. To jsem si nechal zřídit, že to všechno bude fajn.
Haha.
Pro zřízení jsem musel OSOBNĚ na úřad. Pro heslo jsem musel OSOBNĚ podepsat tři PAPÍRY.
Ach můj Bože.
Po přihlášení - absolutní chaos. Měl jsem na hospodářství dvě stáje (mám jedinou),
na jedné stáji byl beran a na stáji druhé byly asi tři ovce. Nic víc.
Celkem jsem v té době měl asi 15 zvířat. Když se ptám úřednice, kde jsou ostatní ovce
a podle jakého klíče jsou ty tři jediné zaneseny, nedokázala odpovědět.
Když se jí ptám, proč mám dvě stáje, proč v té jedné je pouze beran (když chov jediného kusu ovcí je zakázán - týrání zvířat) a proč jim to nebylo divné - nevolali - nedokázala odpovědět.
Na otázku, jak sloučit stáje nedokázala odpovědět.
Takže jsem milý Portál farmáře zrušil.
Teď si vezměte, že by si úředníček vytáhl data z portálu farmáře a přijel ke mě na neohlášenou kontrolu. Haha, to by asi nestačil valit bulvy. To bych si vychutnal.
Pohyby hlásím mailem, přehlednou excelovou tabulkou a vše si archivuji.
Ale je mi jasné, že jim ty stavy nemohou souhlasit, protože je to absolutně nezajímá.
My jsme registrovali hospodářství kvůli sousedům ( a udělali jsme dobře, jinak bych už dávno určitě byla náhlašená).
Ale obecně to stojí za starou belu a je to spíše parodie...poctivě si vedu deník, ovce mám na maso, takže na podzim zabiju jehňata, které koupím a zůstanou mi jen 3 "trvalky" a na jaro zase dovezu jehňata nové...vše poctivě hlásím.
No a přišla jednoho dne kontrola, tak mu teda ovce naženu, zkontroluje si známky, jak ovce vypadají, kde mají přístřešek atd. ho samozřejumě vůbec nezajímalo (podle mě když už tam jeden tak by mohl aspon kouknout jeslti mají vodu, liz a co žrát, ale ok)
pak jako že, jeslti můžeme jít někam dovnitř (náš dům ještě nestojí), tak jsem ho tedy vzala vedle do domu tchána, tam samozřejmě návštěva, no pána to vůbec nerozhodilo, začal vytahovat notebook a tiskárnu! nechápala jsem, na co...pak chtěl občanku, jako vážně?
no podepisovala jsem asi 3 lejstra a dotyčný pán mě ještě důležitě poučoval kde co a jak i když mám vše vedené správně...a nasadil tomu korunu, když mi poradil, ať své ovce raději hlásím, že se u mě narodili, i když to není pravda a ani nemám berana, než že jsem je koupila a tím pádem ani nemusím nastřelovat známky a jen je mít v šuplíku...to mi spadla čelist
ztracené dvě hodiny času, doufám, že už nikdy nepřijede
No, ty kontroly jsou různé. Někdo ten kýbl vody kontroluje a prudí, někdo na to ani nevzdechne. Nejlepší je, když koupíte miniovci - s miniuchem - která má špatně nastřelenou známku. Třeba byla nastřelena, když to bylo ještě minijehně, ucho mezitím povyrostlo, takže známka je na samém kraji, nevkusně plandá, ovce má ohnuté - deformované - ucho, vadí jí to, háže hlavou. Pak je vtip, když se taková známka utrhne a - někdy - zůstane ucho roztržené. Ovci to nijak nevadí, ranka se zahojí a je jí líp, než s plandající známkou. Jenže... nastřelte do takového ucha novou - náhradní - známku. To je kumšt, to umění, to by ani David Copperfield nedal. Ale úředníček to chce a prudí (a někteří vymýšlejí, že nestačí, aby ovce měla správnou známku ve druhém uchu, a chtějí, aby měla obojek a na něm známku upnutou... asi ji chtějí oběsit). No a pak jsou tací, kterým stačí známky v šuplíku. Sranda je s nimi se všemi. Naštěstí.