Oskar150

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
Kde kupujete kůly na ohradu? Akát/Dub či něco jiného je mi to v celku jedno ale mám objednané 1,20 pletivo takže kůl asi 1,5-2m a cena asi do 100/ks.
předem díky
Oskar.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, tak zkuste zagooglit. Na Bazoši jsou takové inzeráty minimálně 4.
Zatím jsem si stihl nadělat vlastní.
Jinak jsem se trochu svezl s Hippie, no. Ono pro mně je trochu rozdíl zeptat se "nemůžete doporučit dobrého výrobce" a " kde kupujete"...
Je to trochu jako se zakládáním pořád stejnejch vláken. Chápu, že někdo se s těma internetama může trochu prát, ale zas tak moc práce to snad nedá. Nejde ani tak o to, že bychom byli zbyteční prudiči, ale ono to potom dělá bordel ve vyhledávání. Pokud mám hledat nějakou informaci a vyhledávač mi tady vyplivne 30 vláken místo třeba 5, tak skřípu zuby...

Na jakou vymeru to mate? Bude vam nekdo zatloukat? Ja se mozna z nouze klanim ke smrku. Vydrzi v dobrych podminkach pet let i vic a po ty dobe mam krasny drevo na zimu na zatop. Sehnat se da asi nejlip a pokud to jde nekde samovyrobou tak je to za hubicku a par litru benzinu a oleje.

Vždy jsem to řešil samovýrobou, ale pak jsem zjistil, že od lesáků mohu mít z prořezů krásný smrkový kůly asi 150cm dlouhý i se špičkou za 700kč/kubík není jich neomezené množství, člověk si musí i pár měsíců na ně počkat ale pokud si dělá průběžně zásobu, tak to nebývá problém. používám je hlavně jako rohové u ohradníků. Myslím že pokud bych chtěl delší na pevnou ohradu s pletivem tak by to neměl být problém.

Smrčina odejde za 4 roky. To je k ničemu. Člověk pak nedělá nic jiného, než přestavuje ohrady - mě to čeká letos. Sice jedu na malých výměrách, oproti opravdovým chovatelům, ale i tak je to pro mě obrovská ztráta času a peněz. Kdybych tehdá věděla, že se mi chov zvířat zalíbí a že to bude fungovat, raději bych rovnou investovala do tvrdého dřeva. Ono je něco jiného, když člověk používá kůly jen jako "držiče" izolátorů, nebo k tomu přidělává ovčí pletivo (v mém případě ještě na 3/4 ha s vodorovným trámem nahoře i dole - to je pak jiný kušt to předělat...).
Kvalita kůlů se jistě liší, ale je taky otázka, na co to chcete. Když člověk sází kůly jen pro el. ohradník, tak je celkem jedno, že je kůl kudrnatý. Když na to chcete něco přivrtávat (vodorovná břevna), tak je žádoucí, aby byl rovný. To je pak lepší se poohlídnout po kulatině - bývá rovnější.
Já měla své první akáty z Klobouků u Brna myslím. V Bazoši je nabídka. Přivezli to nějací 2 mladí borci rozsypanou dodávkou a vozíkem z půjčovny - vůbec nechápu, jak se to na ten nejmenší vozík, co je, mohlo vejít - byl jak ježek, čumělo to z něj ze všech stran a pod tíhou se rozpadal... pro mě bylo ale směrodatné, že mě stál km 5 Kč, když už to vezli přes celou republiku..
Já v důsledku nedostatku kůlů z dubu koupil na zkoušku pár kůlů z plastu. Je to hnusný plast, ale pokud mě to někdo neukradne, tak mě to přežije. Zadavatel píše pletivo - 120cm... - k tomu bych kupoval kůly min.180cm dlouhé.150cm je málo. Já koupil ovčí pletivo 125cm a kůly 160cm a je to krátké. Ten kůl by měl být v zemi aspoň 40 - 50cm.
A dokáže tu někdo srovnat kůly z akátu a kůly z dubu? U nás akát neroste tak s tím nemám zkušenost.
(smrkové kůly jsou opravdu jen nouzovka).
profesor1
napsal(a):
Já v důsledku nedostatku kůlů z dubu koupil na zkoušku pár kůlů z plastu. Je to hnusný plast, ale pokud mě to někdo neukradne, tak mě to přežije. Zadavatel píše pletivo - 120cm... - k tomu bych kupoval kůly min.180cm dlouhé.150cm je málo. Já koupil ovčí pletivo 125cm a kůly 160cm a je to krátké. Ten kůl by měl být v zemi aspoň 40 - 50cm.
A dokáže tu někdo srovnat kůly z akátu a kůly z dubu? U nás akát neroste tak s tím nemám zkušenost.
(smrkové kůly jsou opravdu jen nouzovka).
Hodně záleží i na, podkladu, - do čeho kůl jde...
profesor1
napsal(a):
Záleží kvůli čemu? Kvůli hloubce zatlučení (pevnosti), nebo životnosti(uhnití)?
U Vás jsem reagoval na životnost do, mokrého, podloží se mi osvědčil lépe dub. Třeba na Bzenecku jsou písky a tam vydrží i, jehličnaté, kůly...
P.S.: ale podloží má taky vliv společně s použitými prvky na délku kůlů...
Ohrady vždy řeším (radím a stavím) na míru, dle potřeb, požadavků a možností.
profesor1
napsal(a):
Jj, díky, tady slín a kamení, tak že asi raději dub. Zároveň dosti členitý terén, tak že raději delší než kratší.
Nevím moc co si představit pod:, slín a kamení, (protože jsou opravdu různé poměry a stanoviště) ale já pod mokrým myslím : bažiny, mokřady, bezprostřední břehy a koryta vodotečí, kolem napajedel- prostě místa kde je voda, vidět častěji...,.
Nemusíte si nic představovat. Kopce, slín a kamení = Valašsko. Ale nestěžuju si. Nikde žádné lány monokulturních plodin, sem tam políčko, jinak jen pestré louky a lesy.
Ten slín drží vlhkost dlouho. Není to sice bažina, ale ani písčitá zem kde voda vsákne a horní vrstva rychle oschne.

Myslím, že když se tyto dva materiály srovnávají, tak že se říká, že dub může i stát ve vodě (s dobrou životností). Třeba kachní domky ve vodě se stavějí na kůly z dubu... takže asi bych do mokřad taky volila dub.
Myslím že tak jako tak by měl být kůl min. těch 40 cm v zemi. Jinak je to náchylné na vyvrácení. Nejmíň stačí v kamenitých zemích, nejvíc v hodně měkkých zemích - jíl, když rozmokne, tak je jak modelína třeba 30 cm... :(
To profesor: Taky už jsem na ně koukala - takové ty nasouvací na ten kovový hrot v zemi. Zajímá mě, jak je to pevné proti vyvrácení u vršku kůlu?

Tak jo, díky. Ale myslím, že vím, co myslíte. Ty mě nenapadly. Ale ty by mi stejně asi nešly použít. Potřebuji něco, čím ohradit jízdárnu, kterou jsem musela nivelovat do stráně, tedy na vrchu je navážka štěrků odstupňovaných velikostí, hutněných válcem... takže mě napadlo právě použít ten "roxor" jako hrot a na to nasunout "něco" - a nově je k dispozici právě takovýto typ ohrazení. Jen si nejsem jistá, jak na takové výšce (potřebovala bych tak min.130 cm) to má výdrž proti vyvrácení (kdyby mi do toho skočil kůň... to je trochu jiná masa, než 60kilová ovce)... ale na tyhle sloupky, co Vy píšete, se dá zase alespoň navrtat bytelná fošna, takže by to mohlo fungovat. Dejte odkaz, mrknu na to. Díky.
Něco takového, moc toho ale vidět není, já sehnal levnější, ale už nevím kde.
http://www.prodej-pletiva.cz/plastove-kuly-sede-c-48.html.
profesor1
napsal(a):
Nemusíte si nic představovat. Kopce, slín a kamení = Valašsko. Ale nestěžuju si. Nikde žádné lány monokulturních plodin, sem tam políčko, jinak jen pestré louky a lesy.
Ten slín drží vlhkost dlouho. Není to sice bažina, ale ani písčitá zem kde voda vsákne a horní vrstva rychle oschne.
Já jsem většinou trochu zmaten názvy (někdy i krajovými) proto nevím co si pod tím představit jak jsem již psal různé poměry a stanoviště...
profesor1
napsal(a):
Něco takového, moc toho ale vidět není, já sehnal levnější, ale už nevím kde.
http://www.prodej-pletiva.cz/plastove-kuly-sede-c-48.html.
Na tyto kůly existuje i, zatloukač, trubka s madly na jednom konci zaslepená (čím těžší tím lépe pracuje ale hůř se s ní pracuje) a v závislosti na půdě to jde celkem hezky...
napsal(a):
Tak jo, díky. Ale myslím, že vím, co myslíte. Ty mě nenapadly. Ale ty by mi stejně asi nešly použít. Potřebuji něco, čím ohradit jízdárnu, kterou jsem musela nivelovat do stráně, tedy na vrchu je navážka štěrků odstupňovaných velikostí, hutněných válcem... takže mě napadlo právě použít ten "roxor" jako hrot a na to nasunout "něco" - a nově je k dispozici právě takovýto typ ohrazení. Jen si nejsem jistá, jak na takové výšce (potřebovala bych tak min.130 cm) to má výdrž proti vyvrácení (kdyby mi do toho skočil kůň... to je trochu jiná masa, než 60kilová ovce)... ale na tyhle sloupky, co Vy píšete, se dá zase alespoň navrtat bytelná fošna, takže by to mohlo fungovat. Dejte odkaz, mrknu na to. Díky.
Nejlepší s čím jsem zatím dělal byly sklolaminátové tyče asi 9cm tlusté a trubky asi 1cm tlustou stěnou a v průměru kolem 8cm podařilo se jich par sehnat od jednoho chlapíka jako přebytek ale prý jsou normálně drahé

Tak teda nevim, plastovy kuly kladivem? Mozna tak do slinu :) Roky jsme s tatou zatloukaly jen kovovou palicej asi 5kg a kuly trpely. Ted uz par let mam beranidlo 33kg, sice to je zaber a clovek musi vydejchavat, ale vrsek kulu je skoro netknutej.
Aha, až teď mě docvaklo, že slín je vlastně odborně JÍL Tak to se dodatečně vlastimilovi omlouvám, za valašské nářečí
Psal jsem že si prvně železným kůlem udělám díru do toho jílu a pak teprve tluču. Ono kdyby jste tím beranidlem narazil na kámen (není kámen jako kámen), nebo na kořeny tak máte taky po kůlu. No a taky jak bylo výše uvedeno existuje převlečný nástavek, nebo zatloukač, který vám ten kůl shora kryje.

profesor1
napsal(a):
Aha, až teď mě docvaklo, že slín je vlastně odborně JÍL Tak to se dodatečně vlastimilovi omlouvám, za valašské nářečí
Psal jsem že si prvně železným kůlem udělám díru do toho jílu a pak teprve tluču. Ono kdyby jste tím beranidlem narazil na kámen (není kámen jako kámen), nebo na kořeny tak máte taky po kůlu. No a taky jak bylo výše uvedeno existuje převlečný nástavek, nebo zatloukač, který vám ten kůl shora kryje.
Tak dobre :) tak mate asi vsude krasnej jil do kteryho to jede jako po masle ze ani nevadi tlouct kladivem do plastu. Holt ma nekdo stesti.

profesor1
napsal(a):
Kdybych měl všude krásnej jíl, tak nepíši, že si prvně udělám železným kůlem díru do země!
Teď kvůli vám mlátim hlavou do zdi!
A ja kladivem do plastoveho kulu :).
Co takhle po ránu nastartovat fantazii, nebo představivost! ! !
Tak speciálně pro vás! Pište si: Nejprve železnou, špičatou,180cm dlouhou, asi desetikg tyčí o průměru cca 4,5cm udělám do země - slínu - jílu - kamení - kořenů díru do hloubky asi 50cm. Při čemž zaraženou výše popsanou železnou tyčí pohybuji do stran, čímž vznikne kuželový (trychtýřovitý) otvor, se zůžením směrem dolů. Následně z tohoto výše popsaného otvoru výše popsanou tyč vyndám a vložím tam ještě výše popsaný plastový kůl, který nepopsaným, asi 5kg kladivem s citem zatluču do požadované hloubky. Okolo takhle zatlučeného, ještě výše popsaného plastového kůlu, zeminu na závěr železným částečně popsaným kladivem libovolným způsobem udusám, čímž dosáhnu zpevnění tuhoto j.v.p. (ještě výše popsaného) plastového kůlu i na povrchu.
Prohlašuji, že před započetím, dale již jen V.P.(výše popsaných) pracovních úkonů jsem se podrobně seznámil s bezpečností práce a používal jsem při téhle bohulibé v.p. činnosti bezpečnostní pomůcky jako je přikrývka hlavy -ochranná přilba, ochrana očí - černý šátek, obuv s vystuženou ocelovou špicí a antináraztové rukavice.
Na případné nejasnosti k v.p. činnosti vám opět rád odpovím.S pozdravem a přáním hezkého dne Prof. one.

Hele, prófo, a tím 5kg kladivem se dá zatlouct i něco jinýho než hřebíky? Představovala bych si na zatloukání kůlu byť do před"vrtané" díry něco těžšího (palici?). Ale když to funguje, tak budiž Ti přáno.
Každopádně ty plast.kůly jsou drahý jak blázen, tak to budu muset vymyslet jinak asi.
Ale i tak díky za přesný popis. PS: Ochranné pomůcky opomínám a z toho vznikají zbytečná zranění (boty s vyztučenou ocelovou špicí by mi nejspíš ušetřily nedávný pobyt v nemocnici :) ale co už... poučení pro příště.).
Kurňa další detailista-tka, hele dámo nechtějte po mně, abych kvůli vám šel převažovat kladivo. Po vašem palice, po našem těžké kladivo. Má žena by jej odhadla na tak30kg, pro mne váží tak 5kg, tak že skutečná váha je asi někde uprostřed
A kdybych byl detailista i já, tak vám dám ten váš pobyt v nemocnici k úhradě za vědomé porušení bezpečnosti při práci!

Jsem na mateřský - na DOVOLENÝ - tak jakýpak pracovní úraz ;).
Jaja, taky jsem si cestou na oční pohotovost koupil ochranný brýle na to broušení zbývajících seníků (akorát nejsou černý).
A tak dlouho jsem dumal, co si koupím k narozkám - hlavně aby to nebylo nic do práce! - až jsem si koupil oranžový holiny s kovovou špičkou a ochranou proti pořezu - velmi stih-lové.
Vidíte hipi jak někteří dokáží být zodpovědní! Jestli nemáte v blízké době narozky, tak využíjte Ježíška a naznačte mu co do krabice. I když oranž už dávno neletí, právě je IN pomerančová
A jestli si myslíte že vás mateřská omlouvá tak jste na omylu. Nejen že odsáváte bez práce soc. fond, ještě kvůli své nezodpovědnosti i VZP fond! ! !
Tak mě napadá - jste na mateřské, v seči to válíte do rána... neměl bych náhodou informovat sociálku? ! ? ! ?