Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2016 15:00
Muf

XXX.XXX.231.81

Jaké jsou příznaky březosti, je možné že se břicho různě pohybuje?

11.1.2016 12:35
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Příznaky březosti jsou samozřejmě různé, záleží na tom o jak pokročilou březost se jedná. Ano, i pohyby plodů jsou u kamerunek díky tomu, že nemají vlnu snadno viditelné. V pokročilé březosti je břicho objemné (ovce působí dojmem chodící almary), pak se objeví tzv. hladové jámy na bocích - břicho jakoby spadne dolů a taky se začne nalívat vemínko. Pokud se nalije vemínko (tzn. zvětší se) obvykle dochází v termínu do 2 týdnů k obahnění.

15.1.2016 07:40
Muf

XXX.XXX.131.20

Děkuji

11.2.2016 19:36
Muf

XXX.XXX.135.231

Jak velké mají veminko, před porodem?

13.2.2016 15:39
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.232.75

Na to se nedá odpovědět jednoznačně. Máme 8 ovcí a každá má jinou velikost vemene. Takže spíše záleží na tom, jak měla velké vemeno doposud a pokud je zřejmá změna ve velikosti, tak se ovce chystá obahnit.

13.2.2016 21:55
Muf

XXX.XXX.231.17

Děkuji za názor

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2016 14:20

chovatelka kamerunek napsal(a):
Příznaky březosti jsou samozřejmě různé, záleží na tom o jak pokročilou březost se jedná. Ano, i pohyby plodů jsou u kamerunek díky tomu, že nemají vlnu snadno viditelné. V pokročilé březosti je břicho objemné (ovce působí dojmem chodící almary), pak se objeví tzv. hladové jámy na bocích - břicho jakoby spadne dolů a taky se začne nalívat vemínko. Pokud se nalije vemínko (tzn. zvětší se) obvykle dochází v termínu do 2 týdnů k obahnění.

Paní chovatelko kamerunek, pro mě (začátečníka) mají vaše zkušenosti z chovu cenu zlata. Podle výše popsaného popisu březosti, jsem vyhodnotila, že naše kamerunka Terka bude možná rodit, co nevidět...ale klidně to může být i za několik dní.
Šla jsem v klidu spát a ráno kolem ní poskakoval malý čilý beránek smajlík
Tak se s vámi o tuto velikou radost dělím!...A pokud máte pár praktických rad, jak zdárně o oba pečovat, podělte se!

14.2.2016 15:22
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.232.75

Jsem ráda, že se ovečka obahnila v pořádku. Rad týkajících se chovu kamerunek zde na ifauně najdete spoustu. Kamerunky vynikají tím, že jim stačí málo ke štěstí. Nejsou nijak přešlechtěné, pochází ze skromných podmínek, bahní se samy a rychle a vystačí si s málem. Dobré seno, čistá voda a minerální liz jim stačí. Pokud máte chov na čisté pastvině není třeba ani odčervovat na slepo, ale na jaře a na podzim dát bobky na rozbor a pokud se začervení nepotvrdí, zbytečně neodčervovat. Pokud chcete ovečkám přilepšit, tak nastrouhat nebo nakrájet jablka, řepu, mrkev nebo syrové brambory, k tomu přidat trochu ovsa a ovečky Vás budou milovat. Všeho však s mírou a zvykat je na dobroty postupně. Hlavně je nezvykejte na to, že pokaždé když Vás uvidí, tak něco dostanou, rychle si na to zvyknou a jakmile Vás zahlédnou začnou bečet a budou vyžadovat dobrůtku. Tudíž krmit pravidelně v určitou hodinu a mezi tím nedávat žádné dobrůtky. Kamerunky jsou srdeční záležitost není to výnosný chov, není z nich vlna ani mléko i masa je po skromnu (má však vynikající chuť). Držím palce, ať se Vám daří.

16.2.2016 12:35

Jsem ráda, že se ovečka obahnila v pořádku. Rad týkajících se chovu kamerunek zde na ifauně najdete spoustu. Kamerunky vynikají tím, že jim stačí málo ke štěstí. Nejsou nijak přešlechtěné, pochází ze skromných podmínek, bahní se samy a rychle a vystačí si s málem. Dobré seno, čistá voda a minerální liz jim stačí. Pokud máte chov na čisté pastvině není třeba ani odčervovat na slepo, ale na jaře a na podzim dát bobky na rozbor a pokud se začervení nepotvrdí, zbytečně neodčervovat. Pokud chcete ovečkám přilepšit, tak nastrouhat nebo nakrájet jablka, řepu, mrkev nebo syrové brambory, k tomu přidat trochu ovsa a ovečky Vás budou milovat. Všeho však s mírou a zvykat je na dobroty postupně. Hlavně je nezvykejte na to, že pokaždé když Vás uvidí, tak něco dostanou, rychle si na to zvyknou a jakmile Vás zahlédnou začnou bečet a budou vyžadovat dobrůtku. Tudíž krmit pravidelně v určitou hodinu a mezi tím nedávat žádné dobrůtky. Kamerunky jsou srdeční záležitost není to výnosný chov, není z nich vlna ani mléko i masa je po skromnu (má však vynikající chuť). Držím palce, ať se Vám daří.

Dík, za všechny rady, hlavně za ty o odčervování, zrovna si to řeším. Nechce se mi do nich spát chemii, uvidím, co ukáže rozbor. Na pastvině mají i žaludy, spíš měli, teď je tam vymeteno.
Máte pravdu, že kamerunky jsou srdeční záležitost...bohužel už jsem si je rozmazlila, často pro ně něco mám, takže když mě uvidí, tak s spatřičným nadšeným řevem se ke mně řítí...
Protože nechci, aby rodily 2x do roka, budu muset vymyslet, co s beranem? Zajímalo by mě, jak to řešíte?
Taky Vám přeji, aby se Vám chov dařil a všechno bylo OK.

16.2.2016 13:14
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Berana oddělujeme těsně před tím než se začnou ovce bahnit. A k ovcím ho pouštíme až v červenci nebo srpnu podle toho, kdy chceme, aby se ovce obahnily. Všechny ovce se pak obahní v průběhu 2-3 týdnů. Beranovi pak na dobu oddělení pořizujeme kamaráda nebo mu společnost dělají mladí beránci z vlastního chovu. Berana držíme v zahradě za klasickým plotem vysokým 170 cm. Ovce se pak pasou na poli a jsou ohraničené el. ohradníkem. Na zimu jsme měli berana s ovcemi v jednom chlívku, byl však oddělen mohutnou přepážkou. V období kdy mu ovce "voněly" však do ohrady šíleně tloukl. Letos jsme poprvé berany nechali venku i přes zimu v přístřešku s možnosti volného pohybu po všech zahradách, dostávali seno, vodu a min. liz a přežili v pohodě. Jelikož byli venku celoročně nahodili pěkně huňatou srst a vypadají spokojeně.

16.2.2016 14:58

Berana oddělujeme těsně před tím než se začnou ovce bahnit. A k ovcím ho pouštíme až v červenci nebo srpnu podle toho, kdy chceme, aby se ovce obahnily. Všechny ovce se pak obahní v průběhu 2-3 týdnů. Beranovi pak na dobu oddělení pořizujeme kamaráda nebo mu společnost dělají mladí beránci z vlastního chovu. Berana držíme v zahradě za klasickým plotem vysokým 170 cm. Ovce se pak pasou na poli a jsou ohraničené el. ohradníkem. Na zimu jsme měli berana s ovcemi v jednom chlívku, byl však oddělen mohutnou přepážkou. V období kdy mu ovce "voněly" však do ohrady šíleně tloukl. Letos jsme poprvé berany nechali venku i přes zimu v přístřešku s možnosti volného pohybu po všech zahradách, dostávali seno, vodu a min. liz a přežili v pohodě. Jelikož byli venku celoročně nahodili pěkně huňatou srst a vypadají spokojeně.

Bude to v pohodě, když oddělím berana (asi v červnu) i s beránkem, který se narodil o víkendu asi 200-300m daleko, plot 150cm, neuvidí na sebe, můžou se na takovou dálku cítit?
Prostoru a pastvy budou mít dost, asi půl ha, s potůčkem a lesíkem. Přemýšlím, že bych k nim na jaře koupila 2-3 beránky (jiné plemeno, na zabití). Snesou se?
Jak je to s genetikou u kamerunek, vadí, když kamerunský beran oplodní svou dceru, nebo další pokolení? Zatím je jisté, že je otcem (náš beran Jura) čerstvě narozeného beránka ale koupila jsem ho na jaře i s ovcí, která už byla březí, jenže tam byl ještě jeden beran, takže nevím, jestli je v tomto případě otcem on. Narodila se ovečka. Jsou spolu ve stádě a je možné, že dříve nebo později bude březí i ona.

16.2.2016 15:15
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Na otázku ohledně genetiky Vám neodpovím, ptejte se jiných. Já osobně jsem proti a přijde mi to spíše jako zadělávání si na zbytečné problémy. Tudíž zásadně nedáváme dohromady spřízněné kusy. Pokud se jedná o oddělení berana na vzdálenost cca 200-300 m, tak ovce ucítí i uslyší. Nám přiběhl k ovcím beran od sousedů, kde prorazil ohradu, přeběhl lesík a musel přeskočit i potok, aby se k nim dostal. Pud je pud. Pokud bude ohrazení bytelné, tak by ho mělo udržet, v žádném případě nestačí el. ohradník ani dřevěné oplocení. A pozor i na ovce, nám jedna, když to na ni přišlo, využila moment, když zůstaly pootevřené vrata a doběhla si za beranem sama. Jinak když mají ovce říjí, tak se začnou nápadně potulovat podél plotu a různě se tam nakrucovat a nastavovat, že se může beran zbláznit, musíme ho pak zavírat do vzdálenější zahrady, aby nám plot nestrhnul. Beránek by se měl s beranem snést v pohodě, i přikoupené kusy by se měly k beranovi zařadit bez problému. Obvykle den, dva probíhají menší šarvátky, kdy si hoši vyjasňují postavení ve stádu a pak už je vše bez problému. Pokud máte mladou jehničku narozenou loni na jaře stále s beranem, tak je už určitě březí. A i ovce, která se obahnila o víkendu může po cca 6 týdnech od bahnění opět zabřeznout. Dle mých zkušeností je na jednoho berana třeba min.2 ovce, jinak otravuje pořád jednu a tu samou a ta je pak chudák.

16.2.2016 16:23

Na otázku ohledně genetiky Vám neodpovím, ptejte se jiných. Já osobně jsem proti a přijde mi to spíše jako zadělávání si na zbytečné problémy. Tudíž zásadně nedáváme dohromady spřízněné kusy. Pokud se jedná o oddělení berana na vzdálenost cca 200-300 m, tak ovce ucítí i uslyší. Nám přiběhl k ovcím beran od sousedů, kde prorazil ohradu, přeběhl lesík a musel přeskočit i potok, aby se k nim dostal. Pud je pud. Pokud bude ohrazení bytelné, tak by ho mělo udržet, v žádném případě nestačí el. ohradník ani dřevěné oplocení. A pozor i na ovce, nám jedna, když to na ni přišlo, využila moment, když zůstaly pootevřené vrata a doběhla si za beranem sama. Jinak když mají ovce říjí, tak se začnou nápadně potulovat podél plotu a různě se tam nakrucovat a nastavovat, že se může beran zbláznit, musíme ho pak zavírat do vzdálenější zahrady, aby nám plot nestrhnul. Beránek by se měl s beranem snést v pohodě, i přikoupené kusy by se měly k beranovi zařadit bez problému. Obvykle den, dva probíhají menší šarvátky, kdy si hoši vyjasňují postavení ve stádu a pak už je vše bez problému. Pokud máte mladou jehničku narozenou loni na jaře stále s beranem, tak je už určitě březí. A i ovce, která se obahnila o víkendu může po cca 6 týdnech od bahnění opět zabřeznout. Dle mých zkušeností je na jednoho berana třeba min.2 ovce, jinak otravuje pořád jednu a tu samou a ta je pak chudák.

Na jednoho berana mám tři ovce a tři loňské jehničky. Trochu váhám, co s tím beranem udělat, když mu ta vzdálenost asi stačit nebude.
Když budou v říji ovce bez berana, budou utíkat, i když na blízku žádný beran nebude? Mám je za pletivem 120cm. Mám s nimi i vykastrovaného už dospělého berana.
Nechci rozšiřovat stádo. Pro hobby chov mi to stačí ale zároveň nechci, aby strádaly a utíkaly za beranem, co mám dělat?

16.2.2016 21:12
Pola

XXX.XXX.20.253

Myslím, že se nemusíte bát, že by ovce utíkaly - pokud je něco nesplaší. V tom případě mohou 120 cm vysoké pletivo přeskočit.
Měla jsem kameruňáka kousek od oploty a zájem byl jen z jeho strany. Taky ve chlévě byli vedle sebe - brlení otloukal beran, ovce ne. (Ty kulišačky ho jen šikovně provokovaly.).

16.2.2016 21:25
Pola

XXX.XXX.20.253

Ještě dodám - když bude beran rozbíjet oplocení, tak bych ho na kritickou dobu zkusila dát na úvazek. Ideální je úvazek shora. Musí se kontrolovat jak takové omezení přijme, aby si neublížil, když na to není zvyklý.

16.2.2016 21:25

Pola napsal(a):
Myslím, že se nemusíte bát, že by ovce utíkaly - pokud je něco nesplaší. V tom případě mohou 120 cm vysoké pletivo přeskočit.
Měla jsem kameruňáka kousek od oploty a zájem byl jen z jeho strany. Taky ve chlévě byli vedle sebe - brlení otloukal beran, ovce ne. (Ty kulišačky ho jen šikovně provokovaly.).

Tak to mi spadl kámen ze srdce. Dík

16.2.2016 21:33

Pola napsal(a):
Ještě dodám - když bude beran rozbíjet oplocení, tak bych ho na kritickou dobu zkusila dát na úvazek. Ideální je úvazek shora. Musí se kontrolovat jak takové omezení přijme, aby si neublížil, když na to není zvyklý.

Bojím se, že by si mohl ublížit, zvyklý není. Spíš bych uvažovala o prodeji, i když ho máme rádi.

17.2.2016 12:04
Pola

XXX.XXX.20.153

Pro Arus:
Ještě mne napadlo, že byste berana, jak začne jevit velký neklid, prostě pustila mezi ovce. U nás to bylo asi tak během září a nejvíc v říjnu. Problém je s mladými ovečkami, které jsou ve stádě - ty by musely do výběhu místo berana. Aby je neobskočil přiliš brzo, a také (pokud jím je) jejich otec.
Jakmile ovce zabřeznou měl by být klid.

17.2.2016 16:16

Pola napsal(a):
Pro Arus:
Ještě mne napadlo, že byste berana, jak začne jevit velký neklid, prostě pustila mezi ovce. U nás to bylo asi tak během září a nejvíc v říjnu. Problém je s mladými ovečkami, které jsou ve stádě - ty by musely do výběhu místo berana. Aby je neobskočil přiliš brzo, a také (pokud jím je) jejich otec.
Jakmile ovce zabřeznou měl by být klid.

Pokud mají říjí na podzim, nemám s tím problém, aby byli přes zimu spolu, ale jak je s jejich říjí, když můžou být březí 2x ročně?

17.2.2016 20:58
Pola

XXX.XXX.20.153

No, na jaře mají jehňata, beran byl mimo a nijak to neprožíval. Možná někdo zkušenější by se k tomu vyjádřil. Já je mám teprve druhým rokem. Před tím jsme měli řadu let žírné merino, tam byl beran jiná sorta. To už bych nechtěla. S mým mužským měli pořád nějaké přetahovačky. Až jednou můj chlap šel s kosou na rameni kolem a beran zas po něm. On ho chtěl kosiskem odstrčit - zapomněl na kosu a zasekl si ji zezadu do krku. Naštěstí tam měl takový svalnatý věnec, tak si tu hlavu neusekl. Ale na chirurgii se mu to moc špatně vysvětlovalo...

18.2.2016 07:28
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Kamerunka může zabřeznout celoročně, nemá říjí jako ostatní ovce jenom na podzim. Tzn. pokud pustíte berana k ovcím v lednu - zabřezne v lednu, pokud ho k nim pustíte v srpnu zabřezne v srpnu a proto stihnou dvě bahnění do roka, jelikož cca 6 týdnů po obahnění pokud je ovce s beranem může opět zabřeznout. Pokud se ovce obahní v lednu a v únoru je zase březí, tak v červenci má opět jehně atd. Vím, že někteří chovatelé to neřeší a nechávají berana neustále ve stádu, pokud má beran např. k dispozici 10 ovcí, tak proč ne, ovce přichází do říje postupně a postupně se pak bahní. Nevýhodou je, že máte bahnění rozhozené do celého roku, pořád je některý kus připuštěný nebo má pod sebou jehně a pak jsou problémy s odčervováním, zasušováním, příkrmem ovcí před připuštěním atd. Pokud však má beran k dispozici pouze jednu nebo dvě ovce, je to pro ovečky vysilující, jelikož otravuje pořád dokola ty dvě chuděry, takže jsou pořád připuštěné nebo mají pod sebou jehně a to má samozřejmě negativní vliv na jejich zdraví a kondici, taková ovce ve třech letech vypadá stejně jako jiná v osmi. Zde už musí každý chovatel zvolit tu svoji cestu, kterou se chce vydat. My volíme připouštění jednou do roka- v létě, kdy jsou ovce cca 2-3 měsíce bez jehňat, aby se dostaly do kondice, mají k dispozici zelenou pastvu, přikrmíme je lehce jádrem. Pak pustíme do stáda berana, který s ovcemi zůstává až do bahnění, pak ho dáváme bokem, aby měly ovce klid na bahnění a starost o jehňátka. Každý beran je jiný. Některý si jehňátek ani ovcí po bahnění nevšímá, jiný ovce ihned po bahnění obtěžoval a jehňátka od nich odstrkoval, je to různé. Hlavně pozor na předčasné připouštění jehniček. U kamerunek se doporučuje nejdříve v 9 měsících. Zřejmě budou někteří chovatelé oponovat, že se jim kamerunky obahnily i dříve a vše bylo v pohodě. Riziko nezdaru je však větší, jednak může kamerunka porodit předčasně, jednak bývají větší problémy s odmítnutím jehňátka (matka do své role jednoduše ještě nedospěla). Momentálně máme dvě jehničky z loňského ledna, zatím nepřipuštěné, v září loňského roku, kdy bychom je měli připouštět, to byly naprosto nevyzrálé puberťačky, které řádily s jehňaty, proto padlo rozhodnutí, že zatím s připouštěním počkáme, teď v roce u nich vidím obrovskou změnu, jsou to mladé dámy, která se živě zajímají a čerstvě narozená jehňátka a sledují, jak se o ně ostatní ovce starají. Příbuzenské křížení někteří chovatelé provozují, již jsem zde na fauně psala, byli jsme u takového chovatele, jednak měl vysoké procento úmrtí jehňat, jednak ovce, která si nechával z příbuzenského spojení (měl jednoho berana a nechával si po něm celé generace jehniček, které s nim zase připouštěl), působily dojmem psychicky narušených, chodily v kruzích, postávaly bokem, nezačlenily se do stáda, reagovaly naprosto přecitlivěle na veškeré podněty, opakovaně odmítaly příjmout své jehně atd.

18.2.2016 09:37

Pola napsal(a):
No, na jaře mají jehňata, beran byl mimo a nijak to neprožíval. Možná někdo zkušenější by se k tomu vyjádřil. Já je mám teprve druhým rokem. Před tím jsme měli řadu let žírné merino, tam byl beran jiná sorta. To už bych nechtěla. S mým mužským měli pořád nějaké přetahovačky. Až jednou můj chlap šel s kosou na rameni kolem a beran zas po něm. On ho chtěl kosiskem odstrčit - zapomněl na kosu a zasekl si ji zezadu do krku. Naštěstí tam měl takový svalnatý věnec, tak si tu hlavu neusekl. Ale na chirurgii se mu to moc špatně vysvětlovalo...

No, ještě, že to s manželem dopadlo dobře...já u našeho berana mám pocit, že by mě nejraději začlenil do svého stáda. Dívá se a chová se tak. A nechápe, že se tomu bráním

18.2.2016 10:14

Kamerunka může zabřeznout celoročně, nemá říjí jako ostatní ovce jenom na podzim. Tzn. pokud pustíte berana k ovcím v lednu - zabřezne v lednu, pokud ho k nim pustíte v srpnu zabřezne v srpnu a proto stihnou dvě bahnění do roka, jelikož cca 6 týdnů po obahnění pokud je ovce s beranem může opět zabřeznout. Pokud se ovce obahní v lednu a v únoru je zase březí, tak v červenci má opět jehně atd. Vím, že někteří chovatelé to neřeší a nechávají berana neustále ve stádu, pokud má beran např. k dispozici 10 ovcí, tak proč ne, ovce přichází do říje postupně a postupně se pak bahní. Nevýhodou je, že máte bahnění rozhozené do celého roku, pořád je některý kus připuštěný nebo má pod sebou jehně a pak jsou problémy s odčervováním, zasušováním, příkrmem ovcí před připuštěním atd. Pokud však má beran k dispozici pouze jednu nebo dvě ovce, je to pro ovečky vysilující, jelikož otravuje pořád dokola ty dvě chuděry, takže jsou pořád připuštěné nebo mají pod sebou jehně a to má samozřejmě negativní vliv na jejich zdraví a kondici, taková ovce ve třech letech vypadá stejně jako jiná v osmi. Zde už musí každý chovatel zvolit tu svoji cestu, kterou se chce vydat. My volíme připouštění jednou do roka- v létě, kdy jsou ovce cca 2-3 měsíce bez jehňat, aby se dostaly do kondice, mají k dispozici zelenou pastvu, přikrmíme je lehce jádrem. Pak pustíme do stáda berana, který s ovcemi zůstává až do bahnění, pak ho dáváme bokem, aby měly ovce klid na bahnění a starost o jehňátka. Každý beran je jiný. Některý si jehňátek ani ovcí po bahnění nevšímá, jiný ovce ihned po bahnění obtěžoval a jehňátka od nich odstrkoval, je to různé. Hlavně pozor na předčasné připouštění jehniček. U kamerunek se doporučuje nejdříve v 9 měsících. Zřejmě budou někteří chovatelé oponovat, že se jim kamerunky obahnily i dříve a vše bylo v pohodě. Riziko nezdaru je však větší, jednak může kamerunka porodit předčasně, jednak bývají větší problémy s odmítnutím jehňátka (matka do své role jednoduše ještě nedospěla). Momentálně máme dvě jehničky z loňského ledna, zatím nepřipuštěné, v září loňského roku, kdy bychom je měli připouštět, to byly naprosto nevyzrálé puberťačky, které řádily s jehňaty, proto padlo rozhodnutí, že zatím s připouštěním počkáme, teď v roce u nich vidím obrovskou změnu, jsou to mladé dámy, která se živě zajímají a čerstvě narozená jehňátka a sledují, jak se o ně ostatní ovce starají. Příbuzenské křížení někteří chovatelé provozují, již jsem zde na fauně psala, byli jsme u takového chovatele, jednak měl vysoké procento úmrtí jehňat, jednak ovce, která si nechával z příbuzenského spojení (měl jednoho berana a nechával si po něm celé generace jehniček, které s nim zase připouštěl), působily dojmem psychicky narušených, chodily v kruzích, postávaly bokem, nezačlenily se do stáda, reagovaly naprosto přecitlivěle na veškeré podněty, opakovaně odmítaly příjmout své jehně atd.

To je i moje cesta. Mám tři krásné dospělé kamerunky a chci aby žily dlouho. Koupila jsem je jednotlivě a už byly březí. U jedné z nich mě prosil bývalý majitel, abych si vzala i berana, že musí zrušit chov, protože mu ožraly stromky v sadu a žena mu řekla, že buď půjde z domu on nebo kamerunky...
Nechala jsem ho ve stádu, ale teď řeším, co s ním, protože si myslím, že obskočil i jehničky narozené v dubnu a květnu.
Mohla bych ho prodat, ale letos se narodil první jeho potomek a přibude jich víc, tak stejně to musím nějak do budoucna vyřešit.
Udělám to letos tak, že jakmile počasí dovolí, uděláme oplocení 150cm na té vzdálenější pastvině a berana tam přemístíme, koupíme mu 2-3 kamarády na spásání a postupně přemístíme narozené beránky, pokud se jich narodí víc, zatím máme jednoho. Na podzim se rozhodnu, jestli ho pustím do stádečka nebo prodám.
Je mi líto ho zabít, líbí se mi, je krásně zbarvený a chtěla bych mít strakaté stádo a navíc se mi líbí i to jeho laškování se mnou
Děkuji Vám, za Vaši ochotu sdílet své praktické zkušenosti a rady.

18.2.2016 10:39
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Na konec zjistíte, že stejně není úniku a holt budete muset některé kusy prodat, vyměnit nebo zabít. Tak to holt u chovů chodí. Pokud máte ovce prvničky, tak ty mívají v 90% beránky, jen výjimečně se narodí jehnička. Pokud Vám beran obskočil vlastní dcery, je na zváženou, zda si je nechat, jednak byly připuštěné příliš brzy a jednak je to příbuzenské spojení. Každopádně držím palce, ať se Vám s chovem daří.

18.2.2016 11:12
Pola

XXX.XXX.20.153

Pro chovatelku kamerunek:
Z toho, co Arus napsala vyplývá, že - "beránek otec obskočil nedospělé jehničky". Ty budou mít pravděpodobněji beránky - to zn., že ne do chovu, ale na zabití. Pak by se měli do
cca 7-14-ti dnů opatřit gumičkami, které se spec. kleštěmi nasadí na varlata, aby se beránci takto "vykastrovali" a nemusel se později dělat invazivní zásah na varlatech. Tak by beránci mohli zůstat ve stádě s ovcemi. Jinak by se museli nejpozději ve 3 měsících od stáda oddělit, aby neoplodnili dospělé ovce.
V případě, že se narodí přece jen nějaká jehnička - navrhujete, jestli dobře rozumím, také vyřadit z chovu. Těžko by mohla zůstat ve stádě jen na výpas, protože by to komplikovalo další připouštění. Otázkou je, zda když by Arus starého berana prodala už před připouštěcí sezónou (a pořídila třeba hned na jaře malého beránka z cizího chovu), a na tuto ovečku připustila "cizí" krev, jestli by to mělo negativní dopad na potomstvo. Asi by záleželo také na tom, jak by vypadala její kondice, chování a potomstvo celkově - během porodu a po něm.
Asi spíš doporučíte ovečku z chovu vyřadit, protože byste si nevzala na svědomí takové potomstvo někomu prodat. Jedině pokud by se chovatel rozhodl to nechat ve vlastním stádě - s rizikem, že se řešení jen odloží podle vývinu situace.

18.2.2016 11:32
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Tak, tak. Pokud by se všichni chovatelé chovali opravdu jako chovatelé a na prvním místě by byla kvalita chovu, tak by všechny kusy typu vyhřezlá děloha, předčasně připuštěná ovce, nedomrlý kus atd. okamžitě vyřazovali = zabili. Pak by bylo všem hej. Pokud mám ovci u které došlo k předčasnému připuštění, tak buďto ji vyřadím=zabiju nebo v případě, že je to pěkný kus počkám rok, zda se nespraví, nedoroste. Pokud bych měla ovci z příbuzenského spojení, zřejmě bych volila vyřazení=zabití. I když bych ji prodala a novému majiteli na rovinu řekla, že je to kus z příbuzenského spojení a jehňata po této ovci nejsou určená k chovu, tak mi nikdo nezaručí, že se mu jehňat nezželí a nakonec je stejně neprodá a někdo na nich bude chovat a problémy můžou vzniknout, až u něj. Po všech zkušenostech, které jsme nasbírali, radím vyřazovat veškeré problematické kusy. Když občas vidím, co všechno je prodáváno jako kamerunky, vlasy se mi ježí hrůzou na hlavě a opravdu nekecám viděla jsem kamerunky, které mi sahaly po kolena a byly připuštěné a paní chovatelka mi tvrdila, že takhle má kamerunka vypadat, dokonce si k ním koupila berana s papírama, vydržela 2 roky a pak chov zrušila, jelikož měla samé problémy, jehňata se rodila mrňavá a nechtěla pít, ovce byly furt nemocné atd.

18.2.2016 12:34

První generaci oveček beran obskočit nemohl, protože jsem je koupila už březí a každou od jiného chovatele. Vyjímku tvoří ta, kterou jsem koupila s beranem, tam nevím, jak to bylo, protože na tu ovci byli berani dva.Dejme tomu, že je přece jen otcem vloni narozené jehničky, kterou možná na podzim oplodnil (zatím to nepoznám, ale předpokládám, že i ona březí bude). Pokud vše proběhne s bahněním v pořádku, mám z chovu vyloučit s jehňaty i jejich nezralé matky? Někde jsem slyšela, že už nevyrostou a zůstanou menší, což by mi tolik nevadilo, ale nevím, jestli jsou vhodné pro další bahnění, přece jen bych chtěla mít problémů, co nejméně.
Určitě bych je příští rok nechala odpočinout a nového berana bych nepořizovala. Nemusí snad rodit každý rok, nebo ano?

18.2.2016 12:56

Pribuzenska plemenitba je mozna, ale mam pocit ze takhle blizka otec na dcery je dost nezadouci. Pouziva se vzdalenejsi na udrzeni dobrych znaku ale i tak je to riziko. A je fakt blby, ze kdyz to nekdo tahle placa a pak to prodava dal jako cistou kamerunku nebo cokoli. Pak je na problemy zadelano. Mel jsem vloni beranka potomek sestrenice a bratrance, krasny kus. Ale dal do chovu nesel.

18.2.2016 13:04
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
První generaci oveček beran obskočit nemohl, protože jsem je koupila už březí a každou od jiného chovatele. Vyjímku tvoří ta, kterou jsem koupila s beranem, tam nevím, jak to bylo, protože na tu ovci byli berani dva.Dejme tomu, že je přece jen otcem vloni narozené jehničky, kterou možná na podzim oplodnil (zatím to nepoznám, ale předpokládám, že i ona březí bude). Pokud vše proběhne s bahněním v pořádku, mám z chovu vyloučit s jehňaty i jejich nezralé matky? Někde jsem slyšela, že už nevyrostou a zůstanou menší, což by mi tolik nevadilo, ale nevím, jestli jsou vhodné pro další bahnění, přece jen bych chtěla mít problémů, co nejméně.
Určitě bych je příští rok nechala odpočinout a nového berana bych nepořizovala. Nemusí snad rodit každý rok, nebo ano?

Kamerunky nemusí rodit každý rok, klidně jim můžete nechat rok pauzu. To, jak se zachováte v případě předčasně připuštěné jehničky, obskočené vlastním otcem, to je už na Vás. Hlavně neposílat dál, ani ji, ani její potomky. Potomky po otci každopádně nechat pouze na maso. Beránky co nejdříve kastrovat, pak se můžou pást libovolně s beranem nebo s ovcemi a máte to bez problémů. Chápu, že je Vám to líto. Taky jsme si pořídili krásnou mladou jehničku a při prvním bahnění ji vyhřezla děloha, předchozí chovatel se dušoval, že matka i otec nemají žádné problémy. A mohl mít pravdu a problémy měla její babička z otcovy nebo matčiny strany a někdo nezodpovědně prodal potomka ovce s výhřezem a problém se projevil až ob pokolení a dojeli jsme na to my. Ovci jsme museli zabít. A proto radím, nechávat si vlastní jehničky (kvalitní, dorostlé kusy po dobrých matkách) a spíše si pořídit častěji berana.

18.2.2016 13:07

Jenom pridam, pokud si nechavate vlastni jehnice, muzete si nechat jejich otce i na dalsi rok. Berana date bokem, pak na pripousteni date bokem jehnice a po doskakani, berana bud prodate nebo ulozite na chladne misto a jehnicky zpet do chovu. Pripustite az za rok novym skokanem. Ovecky dorostou.

18.2.2016 13:11

Kamerunky nemusí rodit každý rok, klidně jim můžete nechat rok pauzu. To, jak se zachováte v případě předčasně připuštěné jehničky, obskočené vlastním otcem, to je už na Vás. Hlavně neposílat dál, ani ji, ani její potomky. Potomky po otci každopádně nechat pouze na maso. Beránky co nejdříve kastrovat, pak se můžou pást libovolně s beranem nebo s ovcemi a máte to bez problémů. Chápu, že je Vám to líto. Taky jsme si pořídili krásnou mladou jehničku a při prvním bahnění ji vyhřezla děloha, předchozí chovatel se dušoval, že matka i otec nemají žádné problémy. A mohl mít pravdu a problémy měla její babička z otcovy nebo matčiny strany a někdo nezodpovědně prodal potomka ovce s výhřezem a problém se projevil až ob pokolení a dojeli jsme na to my. Ovci jsme museli zabít. A proto radím, nechávat si vlastní jehničky (kvalitní, dorostlé kusy po dobrých matkách) a spíše si pořídit častěji berana.

Ok, zařídím se podle vašich rad.

18.2.2016 13:21

Jenom pridam, pokud si nechavate vlastni jehnice, muzete si nechat jejich otce i na dalsi rok. Berana date bokem, pak na pripousteni date bokem jehnice a po doskakani, berana bud prodate nebo ulozite na chladne misto a jehnicky zpet do chovu. Pripustite az za rok novym skokanem. Ovecky dorostou.

Už jsem někde výš psala, že bych si berana ráda nechala. Přes léto bude "s kluky" na jiné pastvině a do podzimu se rozhodnu, které ovce připustím a kam přesunu ty, které připouštět nebudu. Berana bych ponechala s těmi březími a za rok na jaře bych zase dala "kluky spolu" a "holky spolu".
To znamená, že mě nemime mít natrvalo obsazené dvě stanoviště.
Taky to tak máte?

18.2.2016 14:09

Už jsem někde výš psala, že bych si berana ráda nechala. Přes léto bude "s kluky" na jiné pastvině a do podzimu se rozhodnu, které ovce připustím a kam přesunu ty, které připouštět nebudu. Berana bych ponechala s těmi březími a za rok na jaře bych zase dala "kluky spolu" a "holky spolu".
Taky to tak máte?

Toto je ten můj krasavec i s holkami smajlík

18.2.2016 14:21
Pola

XXX.XXX.20.153

Pěkné stádečko. A kluk jako malina. Hodného berana si člověk cení. Nedivím se, že si ho chcete nechat.
Na ty dva výběhy to vypadá, bez nich to asi nepůjde. S jedním fungují jen ti, co chovají bez berana a na připouštění si ho vypůjčí. Nebo koupí a zabijí.

18.2.2016 15:22

Taky to tak máte?

Dve mam pro berany a pro ovce dalsich 5. Prehanim ovce minimalne po tydnu podle toho jak rychle vypasou. Cast pastvin se taky susi kdyz ovce nestihaj vypasat. K beranum pak jdou mlady beranci jako do skolky.

24.2.2016 10:42

Muf napsal(a):
A je to

Krásní, tedy pokud i ten malý je beran, což asi je. Líbí se mi, když jsou zbarvení. Berana mám dvoubarevného, tak se těším, že aspoň nějaký potomek bude po něm. Zatím se narodil první beránek ale ten je celý srnčí, po mámě smajlík

25.2.2016 07:49
Muf

XXX.XXX.131.158

Je to beránek a moc krásný po mamině . Ještě čekáme jedno obahnení, vypadá že by mohli být dva

25.2.2016 08:17

Muf napsal(a):
Je to beránek a moc krásný po mamině . Ještě čekáme jedno obahnení, vypadá že by mohli být dva

Taky mám čerstvě narozená dvojčátka, páreček a znovu jsou oba zbarvení srnčí. Ani čmouha po tátovi Tak nevím, jak je to s těmi geny, že by to přišlo, až v další generaci?

25.2.2016 08:23
Muf

XXX.XXX.131.158

Trio je jen ta mamina, beran je srnčí. Snad se mi podaří toho beránka prodat, zabit by ho bylo škoda .

25.2.2016 08:25
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Z vlastního chovu mám vypozorováno, že na barvu má vliv matka a ne otec. Bez ohledu na barvu berana, se barevná jehňátka rodila pouze barevných ovcím nebo ovcím, které měly barevně zbarvené předky. Když jsme připouštěli srnčím beranem s bílými fleky, tak se stejně rodila srnčí jehňátka a pouze u ovce, která měla bílé znaky se narodila hnědo-bílá ovečka.

25.2.2016 08:38
Muf

XXX.XXX.228.250

Všechny jsou ale krásné, sem rád že jsme si je pořídili.

25.2.2016 08:48

Z vlastního chovu mám vypozorováno, že na barvu má vliv matka a ne otec. Bez ohledu na barvu berana, se barevná jehňátka rodila pouze barevných ovcím nebo ovcím, které měly barevně zbarvené předky. Když jsme připouštěli srnčím beranem s bílými fleky, tak se stejně rodila srnčí jehňátka a pouze u ovce, která měla bílé znaky se narodila hnědo-bílá ovečka.

Jenže já mám i dvoubarevnou ovečku, vloni porodila ovečku srnčí. Letos je březí s dvoubarevným beranem, jsem zvědavá, jaké bude jehně.

25.2.2016 08:53

Muf napsal(a):
Všechny jsou ale krásné, sem rád že jsme si je pořídili.

JJ, ten pocit znám když je vše ok, je to radost...jen by nemusely tolik řvát, když mě uvidí

25.2.2016 08:58
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Barevné ovce nemají vždy barevná jehňátka. Máme černou ovci (máme ji již 8 let), její matka však byla černá s bílými znaky. A táto ovečka mívá jehňátka černá, srnčí, černá s bílými znaky i hnědá s bílými znaky. I letos má srnčího beránka a hnědo-bílou jehničku. Jsou však ovce, které jsou srnčí, jejich matky byly srnčí a jiná než srnčí jehňata jsme od nich za celou dobu neměli. Zajímavé je, že kamerunky ať černého nebo srnčího zbarvení mívají černý, resp. tmavě šedý jazyk. U jehňat s bílými znaky jsem však vždy zaregistrovala růžový jazyk.

25.2.2016 10:08
Muf

XXX.XXX.228.250

No, to je někdy psycho, ale teď už se to omezilo jen na dobu když ví že něco dostanou, tj.na večer. Jinak je celkem klid

25.2.2016 10:11

Barevné ovce nemají vždy barevná jehňátka. Máme černou ovci (máme ji již 8 let), její matka však byla černá s bílými znaky. A táto ovečka mívá jehňátka černá, srnčí, černá s bílými znaky i hnědá s bílými znaky. I letos má srnčího beránka a hnědo-bílou jehničku. Jsou však ovce, které jsou srnčí, jejich matky byly srnčí a jiná než srnčí jehňata jsme od nich za celou dobu neměli. Zajímavé je, že kamerunky ať černého nebo srnčího zbarvení mívají černý, resp. tmavě šedý jazyk. U jehňat s bílými znaky jsem však vždy zaregistrovala růžový jazyk.

Tak to je zajimavý postřeh, příště se při koupi kamerunky budu řídit barvou jejího jazyka. smajlík

25.2.2016 10:14

Muf napsal(a):
No, to je někdy psycho, ale teď už se to omezilo jen na dobu když ví že něco dostanou, tj.na večer. Jinak je celkem klid

Tak to máte pohodu.

20.3.2016 11:26
Muf

XXX.XXX.236.175

Tak i u druhé jsme se dočkali .A hned dva kousky.

20.3.2016 11:51

Muf napsal(a):
Tak i u druhé jsme se dočkali .A hned dva kousky.

Jeee, jsou krásné...ať zdárně rostou taky jsem v očekávání, ale dvojčata to asi nebudou, spíš jsem zvědavá, jestli bude bílostrakaté po mámě

20.3.2016 12:54
Muf

XXX.XXX.133.206

Díky No my jsme očekávali dvě. Byla dvakrát taková jako ta co měla jedno.Tak ať se zadaří

Peťo_SlovenskoDoToho

5.7.2016 19:52
Peťo_SlovenskoDoToho

XXX.XXX.112.70

Pohonil som

Maťo_SK

5.7.2016 19:53
Maťo_SK

XXX.XXX.112.70

Pohonil som

Přidejte reakci

Přidat smajlík