Prosím o radu - porody v zimě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2016 18:39
Jung.

XXX.XXX.206.194

Kozy chovám pátým rokem ale ještě nikdy nerodili takto brzy.Ustájené je mám v dřevěném chlívku.
Je celkem zima mam strach o čerstvě narozené kůzlata.Máte někdo zkušenost jak je zabezpečit nebo jakou zimu vydrží. Děkuji Jarka.

15.1.2016 19:21
bischof.vlastimil

XXX.XXX.58.53

Tak on ještě ani pořádný mráz nebyl...
V přístřešku při velké zimě třeba aplikuji kolem dokola plachtu do dveří starý koberec.

Pokud ale jsou suché-očištěné a pijí tak je to většinou v pohodě. Záleží vždy ale na vašich podmínkách.

15.1.2016 19:27
Jung.

XXX.XXX.206.194

Právě příští týden u nás předpovídají mínus dvanáct tak mám trochu strach. Vždycky jsem byla při porodu ale znáte to náhoda je blbec porodí v noci nebudu u toho a proto mám strach. Moc děkuji za radu.

15.1.2016 19:40
lilo

XXX.XXX.201.210

... asi bych jeste vice podestlala aby si je mohla pripadne mama prihrabnou... a pokud budete pri porodu tak rychle vysusit.. pripadne dat prohrat do bedynky kterou vylozite petflaskama s horkou vodou... nebo jinym zdrojem tepla...

16.1.2016 06:53
ustulina

XXX.XXX.22.113

Při velkých mrazech a početnějším vrhu se mi nejvíc osvědčil fén :) Když mamina nestíhá sama osušit potomky - někdy se na nich fakt během chviličky udělá ledová krusta, fénem se rychle vysuší a nahřejou, pak dát pořádně napít a už většinou není problém.
Suchá sláma v chlívku je samozřejmností.

16.1.2016 07:56
Jung.

XXX.XXX.206.194

Ty petflašky je dobrý nápad to mě nenapadlo sucho a čisto je jasné jen aby jsem byla při tom a určitě to nějak zvládneme.Díky za rady.

16.1.2016 08:32
bischof.vlastimil

XXX.XXX.39.242

No nemám ni proti fénu ale masáž a povzbuzení jazýčkem od maminy je TOP no.a pet láhve taky dobré dokud je u nich...
A na to pořádné, napití, pozor.

16.1.2016 10:19
roklanka

XXX.XXX.45.116

Mráz kozám ani kůzlatům nevadí, jediné nebezpečí je, když koza porodí najednou a nestačí kůzle pořádně vysušit, což se někdy stává. Pak musí nastoupit chovatel a sušit. Pokud pak dohlédne a přesvědčí se, že se kůzle napilo řádně mleziva, už jim nic nehrozí. Petky jsou dobré, pokud je v nich teplá voda, jakmile vychladne (zmrzne) je to horší.

21.1.2016 07:46
Jung.

XXX.XXX.206.194

Tak jsme dnes do rána porodili trojčata obě s kozenou jsme sušili a sušili až do rána mám pocit že jsme to zvládli.
Nechci to zakřiknout
Máme krásné dvě kozičky a jednoho kozlíka.
Všem děkuji za rady použila jsem fén moc mě pomohl.
Ještě jednou díky.

22.1.2016 15:42
eržika

XXX.XXX.86.96

Někdy je to těžké trefit se k porodu, když beran je ve stádě a tak nevím správný termín. Snažila jsem se každou, letos rodící ovci ještě před porodem přemístit do malého stání do stodoly, protože jinak jsou venku v salaši. Ale opakovaně se mi stalo, že i při hlídání ve dne v noci každé dvě hodiny, jsem přišla k hotovému. Jakmile ovce jehně olízala a jehně se postavilo, dala jsem jim pletené oblečky /pro psy /.Přece jen jim to zadrží víc tepla, než si odpočinou a zahřejí se příští dny skákáním a rychlým běháním. Inspirovala jsem se fotkou na FB z jedné známé kozí farmy. Bezva nápad.

22.1.2016 16:07
roklanka

XXX.XXX.45.116

Dát novorozenci po olízání obleček je děs. To že to někdo dělá, ještě neznamená, že je to rozumné a dobré. Pokud se mláďata napijí dostatečně mleziva, mráz, na rozdíl od oblečku jim neublíží. Předevčírem mi rodila koza, bylo - 8 ve stodole a naprosto v pohodě, narodil se jedináček a ani jsem nemusela použít ručník na pomoc s vysoušením. A u jehňat je to stejné.

22.1.2016 16:19
lilo

XXX.XXX.201.210

Jung. napsal(a):
Tak jsme dnes do rána porodili trojčata obě s kozenou jsme sušili a sušili až do rána mám pocit že jsme to zvládli.
Nechci to zakřiknout
Máme krásné dvě kozičky a jednoho kozlíka.
Všem děkuji za rady použila jsem fén moc mě pomohl.
Ještě jednou díky.

Tak gratuluju a at se jim dari...

22.1.2016 16:59
přezdívka

XXX.XXX.105.195

eržika napsal(a):
Někdy je to těžké trefit se k porodu, když beran je ve stádě a tak nevím správný termín. Snažila jsem se každou, letos rodící ovci ještě před porodem přemístit do malého stání do stodoly, protože jinak jsou venku v salaši. Ale opakovaně se mi stalo, že i při hlídání ve dne v noci každé dvě hodiny, jsem přišla k hotovému. Jakmile ovce jehně olízala a jehně se postavilo, dala jsem jim pletené oblečky /pro psy /.Přece jen jim to zadrží víc tepla, než si odpočinou a zahřejí se příští dny skákáním a rychlým běháním. Inspirovala jsem se fotkou na FB z jedné známé kozí farmy. Bezva nápad.

Asi AN Modletice. Taky se na jejich stránky dívám, ale takhle bych zvířátům neotročila. Inu každý máme svůj přístup. Ráda se na ty fotky podívám, ale i když mě záleží na každém narozeném jehněti a kůzleti, tak tohle opravdu ne. Pokud je potřeba věnovat péči mrněti o které se matka odmítla starat, tak má místo v posadě ve sklepě za kotlem, kde je tak dlouho, dokud ho nemohu přemístit do chlívka mezi ostatní. Kabátky jim teda nedávám. Přidělávat si ještě další prádlo.

22.1.2016 17:30
roklanka

XXX.XXX.45.116

přezdívka napsal(a):
Asi AN Modletice. Taky se na jejich stránky dívám, ale takhle bych zvířátům neotročila. Inu každý máme svůj přístup. Ráda se na ty fotky podívám, ale i když mě záleží na každém narozeném jehněti a kůzleti, tak tohle opravdu ne. Pokud je potřeba věnovat péči mrněti o které se matka odmítla starat, tak má místo v posadě ve sklepě za kotlem, kde je tak dlouho, dokud ho nemohu přemístit do chlívka mezi ostatní. Kabátky jim teda nedávám. Přidělávat si ještě další prádlo.

A to už nemá přímotopy v chlívku? Bývaly tam, pak ten obleček neublíží a když se to chovatelce líbí, může jí uštrikovat i ponožky.

22.1.2016 18:36
lilo

XXX.XXX.201.210

No jo tak kdyz je to takovej chcipacek tak ten svetr urcite potrebuje... to je prece jasne ne
ne nekdy ta lidska naivita a libivost kyce samozrejme postrada zdravej rozum... jestli pak uz lide co takle oblikaji svoje kozy, ovce dostaly k myslence proc maji ty kozy a ovce prevazne sezonni riji... a proc tudis rodi vetsinou do tech nejvetsich mrazu a nejvetsiho marastu...

22.1.2016 19:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Někdy (pro někoho vždy) to naše zemědělčení postrádá zdravej rozum a přesto to děláme

22.1.2016 19:58
kozak.z

XXX.XXX.170.29

Tu babu z Modletic bych zabalil do mokryho prosteradla, dal jí kabat a postavil do mrazu, aby poznala jak kuzlatum dela dobre Na tyhle jejich fotce vidite na mokrym kuzleti umelej svetr. Kdyby hloupost nadnasela, tak ta chovatelka nad nami lita jeste ted.

22.1.2016 20:05
jírab

XXX.XXX.229.192

Tak to je fakt ujetý.

22.1.2016 20:06
maron-li

XXX.XXX.103.35

Díky za příspěvky o "babě z Modletic" koukl jsem na webovky a má tam super recepty na výrobu sýrů, určitě využiju

22.1.2016 20:52
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele proc tak rychle soudite vzdyt je to preci roztomilousky...tititi neznam tu pani, a mam pocit ze se o ty svy usatky snazi starat dobre i kdyz ty svetry postradaji logiku a zdravy rozum... neni to nic co by mi melo davat zavdavek k pomluvam a nadavkam na cloveka ktery tu s nami slovo neprohodil... svetry jsou ujety... kdyz je mlade richtik nic neresit, osusit a alou k mame at se snazi.. kdyz je mlade chcipacek dat sanci prohrat, pomoct nekdo pipla nekdo nepipla... ale pani ma kazdou z tech kozen nevim jestli s popem a to uz se vyplati trochu tomu otrocit... ale dnes mela holka o par zvedavych navstevniku vic... urcita kontroverze a "onanie" na facebooku vlastni vebovky a sasocialni sit je zaklad uspechu... tak se snazte a nemektejte... kazdej jsme nejakej co kus to orginal..

22.1.2016 21:08
maron-li

XXX.XXX.103.35

lilo napsal(a):
Hele proc tak rychle soudite vzdyt je to preci roztomilousky...tititi neznam tu pani, a mam pocit ze se o ty svy usatky snazi starat dobre i kdyz ty svetry postradaji logiku a zdravy rozum... neni to nic co by mi melo davat zavdavek k pomluvam a nadavkam na cloveka ktery tu s nami slovo neprohodil... svetry jsou ujety... kdyz je mlade richtik nic neresit, osusit a alou k mame at se snazi.. kdyz je mlade chcipacek dat sanci prohrat, pomoct nekdo pipla nekdo nepipla... ale pani ma kazdou z tech kozen nevim jestli s popem a to uz se vyplati trochu tomu otrocit... ale dnes mela holka o par zvedavych navstevniku vic... urcita kontroverze a "onanie" na facebooku vlastni vebovky a sasocialni sit je zaklad uspechu... tak se snazte a nemektejte... kazdej jsme nejakej co kus to orginal..

Lilo už to nehul

22.1.2016 21:16
roklanka

XXX.XXX.45.116

Proti té dámě nemám vůbec nic, dokonce je mi jedno, jestli svá kůzlata obléká. Paní svým kozám přitápí přímotopem, což je mi taky srdečně jedno. Problém nastane, když pak podle jejího vzoru někdo oblékne olízané jehně venku v zimě. Aniž by něco věděla o termoregulaci, jak dlouho takové rouno vysychá a díky svetříku ani nemůže. Nadělá to více škody než užitku. To mi vadí a hodně.

22.1.2016 21:25
Jung.

XXX.XXX.206.194

Díky za gratulaci kůzlata se narodili v -15 stupních v chlívku kde bylo tak-10 osušili jsme a vypadají dobře dnes už byli aj venku.Tak doufám v úspěch.A jsem na tu moji kozenu pyšná.

22.1.2016 23:30
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nechci se zastávat nějakých svetříků, ale pokud to není igelitová pláštěnka, tak proč by přes pletený svetřík rouno nevysychalo?
(ovce mě porodila v -20 stup. a ani si nešla lehnut na podestýlku, jehně bylo v pohodě. Tak že pokud je ovena zdravá a má dobrý mateřský pud, tak to jde.).

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2016 09:19

Taky mi to prijde jako uplna blbost. Opodstatnene to je jen v pripade hodne nedomrlych mladat, oblrknout na zcela suchou srst, pokud nema clovek moznost je umistit docasne nekam do teplejsiho mista.
Taky by me zajimalo, co udla nejaka vyprana decka s materskym pudem matky skrze cich? Predpokladam, ze decku tezko naparfemuje chovatelka pachem novorozenete..

23.1.2016 10:31
lilo

XXX.XXX.201.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky mi to prijde jako uplna blbost. Opodstatnene to je jen v pripade hodne nedomrlych mladat, oblrknout na zcela suchou srst, pokud nema clovek moznost je umistit docasne nekam do teplejsiho mista.
Taky by me zajimalo, co udla nejaka vyprana decka s materskym pudem matky skrze cich? Predpokladam, ze decku tezko naparfemuje chovatelka pachem novorozenete..

Maron-li mam tam fatalni preklep ve slove pohrat ale podstata je takova...
roklanka mate pravdu... a lidska hloupost je bezedna, bezbreha... oblikat malej svetrik jak ja rikam jehnatum je uplne mimo...
hhippie..sama ze sve zkusenosti vite ze to kuzle co je marne je proste marne a jeho piplani je spis vase - nase lidska libustka nez libustka te rodicky... ona hned pozna ktere je zivota schopne a kupodivu takove podporuje a na chcipacka kasle...a my mame pocit ze si ho nezapsala a tak jdeme piplat...

23.1.2016 11:04
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

profesor1 napsal(a):
Nechci se zastávat nějakých svetříků, ale pokud to není igelitová pláštěnka, tak proč by přes pletený svetřík rouno nevysychalo?
(ovce mě porodila v -20 stup. a ani si nešla lehnut na podestýlku, jehně bylo v pohodě. Tak že pokud je ovena zdravá a má dobrý mateřský pud, tak to jde.).

No protože je to s velkou pravděpodobností svetárek akrylový, tedy nesmrtelný, nezničitelný vyjma ohněm, a rovněž neprodyšný. Obléci umělý svetříček znamená totéž co pláštěnku. Ale pravda, vypadá to tak ňufiňufičky v kombinaci s těma plachťáčkama.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 19:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Jako oblíct svetřík mokrému kůzleti...se divím, paní vypadá zkušená a že má kozeny ráda.

25.1.2016 20:04
aluskas

XXX.XXX.104.146

Ani už mě snad nepřekvapuje, jak rychle tady lidé někoho odsoudí. Víte za jakým účelem fotografie vznikala? Třeba byla pořízená jen jako ilustrativní, prostě třeba chtěla paní jen zkusit jestli svetýrek bude sedět, navlékla svetýrek, udělala foto a pak ho zase sundala. každopádně je to její věc. Učme se nesoudit ostatní, to nikomu nepomůže.

Porody v zimě jsou rozpoluplné téma. Záleží na plemeni, na teplotě, vlhkosti, na kondici koz, krmnné dávce, počtu kůzlat, zdravotních problémech vyskytujících se v chovu apod.
Kozy (i anglonubijské) mám v zimě bez problému pod venkovním přístřeškem, krytém ze tří stran, se střechou, bez jakékoli izolace. Kozy jsou v dobré kondici, před porodem je však odvádím do kamenné uzavřené stodoly. Stodola je větraná, není vlhká. Při vícečetných porodech nastává problém, neboť koza zpravidla nestíhá osušit první kůzle. Rodí-li trojčata, při teplotách, které vládly minulý týden kůzle prochladne. Nastanou-li komplikace, např. se kůzle napije vody apod. je v těchto teplotách poměrně snadno odsouzené k zániku. Pohybují-li se teploty ve stáji pod 5°C, zapínám nad novorozenými kůzlaty infaralampu. Také v případě, že jich je víc, jsou slabší apod.
Ono je sice pravda, že kozy mají sezónní říji a porody tedy přirozeně spadají do zimního období, nicméně už se zapomíná na to, že odolnost dnešních zvířat šlechtěných na mléčnou užitkovost není taková, jaká přirozeně byla. Také se v chovech vyskytují zvířata z často velmi různorodých klimatických podmínek. Nelze tedy míchat jablka z hruškama...Máme-li doma v podhorských podmínkách kozu, jejíž předci vyrůstali také v těchto podmínkách a byli připouštěni nejenom s ohledem na mléčnou užitkovost ale též odolnost, mateřské vlastnosti atd., můžeme ji s víceméně klidným svědomím nechat rodit venku. Máme-li doma kozu, která tyto předpoklady nesplňuje, můžeme ji také nechat rodit venku, ale už ne s klidným svědomím a také s uvědoměním si rizika, že o nějaké nově narozené kusy můžeme přijít. Je-li chladné, vlhké počasí chráněný přístřešek a mít dobře nastláno je nutností. Pro mě je hranice 5°C, je-li méně nebo je i při teplotách vyšších než 5°C hodně vlhko, vítr, zapínám infralampu.

25.1.2016 20:23
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ať dělám co dělám, tak moje kozy nejdou do říje dřív než v polovině října. Letos čekám kůzlata až po 20. dubnu. Za ty roky, co kozy chovám jsem měla kůzlata nejdřív 8. března. Je fakt, že tady není široko daleko žádný kozel, kterého by cítily a musíme za ženichem jezdit. Paní, jejíhož chovu je fotka s kůzletem ve svetru chová všechna zvířata s PoP. Asi je má místo dětí. Jenom bych chtěla mluvit s někým, kdo má od ní zvíře a je mu věnovaná taková ta normální a nepřehnaná péče, jak to zvládají a jaká je u nich užitkovost.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 20:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Ani už mě snad nepřekvapuje, jak rychle tady lidé někoho odsoudí. Víte za jakým účelem fotografie vznikala? Třeba byla pořízená jen jako ilustrativní, prostě třeba chtěla paní jen zkusit jestli svetýrek bude sedět, navlékla svetýrek, udělala foto a pak ho zase sundala. každopádně je to její věc. Učme se nesoudit ostatní, to nikomu nepomůže.

Porody v zimě jsou rozpoluplné téma. Záleží na plemeni, na teplotě, vlhkosti, na kondici koz, krmnné dávce, počtu kůzlat, zdravotních problémech vyskytujících se v chovu apod.
Kozy (i anglonubijské) mám v zimě bez problému pod venkovním přístřeškem, krytém ze tří stran, se střechou, bez jakékoli izolace. Kozy jsou v dobré kondici, před porodem je však odvádím do kamenné uzavřené stodoly. Stodola je větraná, není vlhká. Při vícečetných porodech nastává problém, neboť koza zpravidla nestíhá osušit první kůzle. Rodí-li trojčata, při teplotách, které vládly minulý týden kůzle prochladne. Nastanou-li komplikace, např. se kůzle napije vody apod. je v těchto teplotách poměrně snadno odsouzené k zániku. Pohybují-li se teploty ve stáji pod 5°C, zapínám nad novorozenými kůzlaty infaralampu. Také v případě, že jich je víc, jsou slabší apod.
Ono je sice pravda, že kozy mají sezónní říji a porody tedy přirozeně spadají do zimního období, nicméně už se zapomíná na to, že odolnost dnešních zvířat šlechtěných na mléčnou užitkovost není taková, jaká přirozeně byla. Také se v chovech vyskytují zvířata z často velmi různorodých klimatických podmínek. Nelze tedy míchat jablka z hruškama...Máme-li doma v podhorských podmínkách kozu, jejíž předci vyrůstali také v těchto podmínkách a byli připouštěni nejenom s ohledem na mléčnou užitkovost ale též odolnost, mateřské vlastnosti atd., můžeme ji s víceméně klidným svědomím nechat rodit venku. Máme-li doma kozu, která tyto předpoklady nesplňuje, můžeme ji také nechat rodit venku, ale už ne s klidným svědomím a také s uvědoměním si rizika, že o nějaké nově narozené kusy můžeme přijít. Je-li chladné, vlhké počasí chráněný přístřešek a mít dobře nastláno je nutností. Pro mě je hranice 5°C, je-li méně nebo je i při teplotách vyšších než 5°C hodně vlhko, vítr, zapínám infralampu.

Jj, je to sice jen a jen věc té paní, že fotí takové fotečky s nejasným záměrem, ale tady právě jedna reakce je taková, že...viděla jsem to na těch stránkách, inspirovalo mě to a tak svoje kůzlata také navlíknu do svetříku. A že je kůzle mokré asi nevadí, protože je to známá chovatelka a dělá to a tak je to asi dobře. A TO je blbě...

25.1.2016 20:44
aluskas

XXX.XXX.104.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jj, je to sice jen a jen věc té paní, že fotí takové fotečky s nejasným záměrem, ale tady právě jedna reakce je taková, že...viděla jsem to na těch stránkách, inspirovalo mě to a tak svoje kůzlata také navlíknu do svetříku. A že je kůzle mokré asi nevadí, protože je to známá chovatelka a dělá to a tak je to asi dobře. A TO je blbě...

No blbé je hlavně dělat to co dělají ostatní, aniž bych věděla co dělám a zjistila si všechny informace smajlík

25.1.2016 21:00
pajca

XXX.XXX.73.177

aluskas napsal(a):

To jste napsala moc pěkně. Nejsem zaztáncem porodů do zimy, mrazu, sněhu.
Ani původní plemena koz naši předkové nerodili tak, jak je to moderní dnes.
Teplejší podmínky jěště nikomu neuškodily, narozdíl od mrazu, kdy je mnohem
větší riziko ustydnutí.
Vyhledala jsem knížku CHov koz a stať porody.
Dovolím si opsat jednu větu : V nezateplených stájích je dobré počítat s možností
instalace infralamp při poklesu teplot pod hranici tepelného minima pro novorozená
kůzlata ( 15 C) po dobu prvních 24 hodin.
Jestli je to blbost, tak Doc. Ing.Milena Fantová Csc, Ing Libuše Kacerovská, Csc,
Ing. Gabriela Malá, Ing Věra Mátlová, Mvdr. Miloš Skřivánek Csc. Mvdr. Soňa
Šlosárková PhDr. musí být neskutečně hloupí lidé, narozdíl od mnohých chovatelů
zde na Fauně.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 21:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
No blbé je hlavně dělat to co dělají ostatní, aniž bych věděla co dělám a zjistila si všechny informace smajlík

Však jo.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 21:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

pajca napsal(a):
To jste napsala moc pěkně. Nejsem zaztáncem porodů do zimy, mrazu, sněhu.
Ani původní plemena koz naši předkové nerodili tak, jak je to moderní dnes.
Teplejší podmínky jěště nikomu neuškodily, narozdíl od mrazu, kdy je mnohem
větší riziko ustydnutí.
Vyhledala jsem knížku CHov koz a stať porody.
Dovolím si opsat jednu větu : V nezateplených stájích je dobré počítat s možností
instalace infralamp při poklesu teplot pod hranici tepelného minima pro novorozená
kůzlata ( 15 C) po dobu prvních 24 hodin.
Jestli je to blbost, tak Doc. Ing.Milena Fantová Csc, Ing Libuše Kacerovská, Csc,
Ing. Gabriela Malá, Ing Věra Mátlová, Mvdr. Miloš Skřivánek Csc. Mvdr. Soňa
Šlosárková PhDr. musí být neskutečně hloupí lidé, narozdíl od mnohých chovatelů
zde na Fauně.

Také mám tu knihu a souhlasím, že pořád je lepší pro novorozence teplo, než zima a jak mnozí píšou, že kozy ovce rodí venku za mrazu a no problém, ale kolik chovatelů napíše - umrzl mi novorozenec, protože jsem zanedbal jeho požadavek na minimální teplotu?

25.1.2016 21:08
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý večer. Ani ve snu by mě nenapadlo, jakou diskuzi vyprovokuji svým příspěvkem. Moje jehňátka se rodila v období mrazů, ráno i večer.Ovcím do porodu, pokud jde všechno jak má, nezasahuji ale pokud to jde, kontroluji a jsem připravená pomoci. Tudíž první hodiny ovci i jehňata nechávám jak jim to velí příroda. Určitě jsem " obleček "dávala jehňátkům SUCHÝM, několik hodin starým, měla ho přes ty velké až hrozné mrazy /dvě noci jsme měli -22 st. C./. Nebyla v tom narvaná, měla to přes přední část tělíčka a volně přes záda. Podle některých jsem blbka, kterou blbost nadnáší ale já jsem přesvědčená, že těm miminkům to v prvních mrazivých nocích jejich života trochu tepla navíc udrželo. A omlouvám se paní chovatelce z Modletic. Sice jsem jí nejmenovala ale její FB jak je vidět zná více chovatelů. Vite, já diskuzi na Fauně vděčím za plno znalostí s chovem ovcí a koz. Než jsem se já do toho pustila, přečetla jsem si dostupnou odbornou literaturu ale letité praktické zkušenosti některých chovatelů jsou nade všechno odborné čtení. Ale některé reakce tzv. na první našlápnutí nebo až urážky, kde stačí říci, "s tím já ale vůbec nesouhlasím", moc parády jinak tak super diskuzi pro nás co potřebujeme radit, nedělají. Doufám, že většina z vás mi rozumí.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2016 21:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Jde i o to, že když má koza vzducholoď je širší, než delší a hrozí trojčata, když zapnu zářič jsem v klidu. Ve stájích nespávám a vzhledem k loňským a předloňským bleskovým porodům trojčat by to ani okamžitý sprint s fénem nemusel zachránit, když by koza nestíhala sušit. A i když kolem 150tého dne skoro nespím kvůli kontrolám, tak vloni jsem šla do stáje po hodině, přede hodinou nic, žádné hrabání, mečení, koza spokojená žrala, ani výtok neměla, říkám pohoda, je čas. Za hodinu dojdu a trojčata. Byla u topení, spokojená, skoro suchá. Při mínus 10ti by to mohlo být jinak.

27.1.2016 16:31
Iveta3

XXX.XXX.31.74

My rodili poprvé, a to 6. ledna. Bylo přijatelně a pak následovaly velké mrazy, ale to už kůzleti byly dva týdny asi. Ještě před porodem jsme koupili infra lampu, vyjde na pár stovek a teplo je pod ní hned jiné. Mámu s kůzletem jsme měli zvlášť v chlívku, který je zděný a studený. Jen malinko otevřené okno. Hodně jsme nastlaly slámou, tam kde spali pravidelně přistýlali a bylo vše v pořádku. Koza měla kůzle jen jedno, takže osušit ho stihla a rovnou s nim šla pod lampu.

27.1.2016 16:31
Iveta3

XXX.XXX.31.74

My rodili poprvé, a to 6. ledna. Bylo přijatelně a pak následovaly velké mrazy, ale to už kůzleti byly dva týdny asi. Ještě před porodem jsme koupili infra lampu, vyjde na pár stovek a teplo je pod ní hned jiné. Mámu s kůzletem jsme měli zvlášť v chlívku, který je zděný a studený. Jen malinko otevřené okno. Hodně jsme nastlaly slámou, tam kde spali pravidelně přistýlali a bylo vše v pořádku. Koza měla kůzle jen jedno, takže osušit ho stihla a rovnou s nim šla pod lampu.

27.1.2016 21:13
igor

XXX.XXX.9.107

Poslušně hlásím, máme dnes čerstvé přírůstky - jedna kozena dvě kůzlata, druhá jedno, pohlaví zatím nezjištěno

Holky si to načasovali na stejný den.

A jinak k tématu - máme dřevěný chlívek se zádveřím, ale bez dveří. Kozy si můžou chodit ven jak se jim chce. Někdy i spí na sněhu, ten jim nevadí - vždycky se ale schovávají před deštěm.

Jsou na to zvyklé, žádnou lampu nemáme, dvakrát denně dostávají teplé pití. Kůzlata si samy opatří, olížou, nakrmí, mi nic nezahříváme, neoblíkáme atp. - necháváme to na nich. Kožíšky mají v zimě jak lední medvědi, jediný rozdíl je vysoko nastlané kvůli malým kůzlatům, ty mají okolo sebe načechrané pelíšky z čerstvé podestýlky.

Jak se jim do toho člověk moc montuje, ztrácí kozy přirozené instinkty.

27.1.2016 23:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vy nedesinfikujete pupky, že nevíte pohlaví?

Neregistrovaný uživatel

27.1.2016 23:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

igor napsal(a):
Poslušně hlásím, máme dnes čerstvé přírůstky - jedna kozena dvě kůzlata, druhá jedno, pohlaví zatím nezjištěno

Holky si to načasovali na stejný den.

A jinak k tématu - máme dřevěný chlívek se zádveřím, ale bez dveří. Kozy si můžou chodit ven jak se jim chce. Někdy i spí na sněhu, ten jim nevadí - vždycky se ale schovávají před deštěm.

Jsou na to zvyklé, žádnou lampu nemáme, dvakrát denně dostávají teplé pití. Kůzlata si samy opatří, olížou, nakrmí, mi nic nezahříváme, neoblíkáme atp. - necháváme to na nich. Kožíšky mají v zimě jak lední medvědi, jediný rozdíl je vysoko nastlané kvůli malým kůzlatům, ty mají okolo sebe načechrané pelíšky z čerstvé podestýlky.

Jak se jim do toho člověk moc montuje, ztrácí kozy přirozené instinkty.

Pohlaví mě zajímá jedno z prvních a jak píše profesor, při pupcích se to jedním pohledem vidí

28.1.2016 20:45
igor

XXX.XXX.9.107

Nedensifikujeme pupky, necháváme to na kozenkách. A funguje to, můžu jen doporučit.

28.1.2016 21:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

V tomhle počasí nedesinfikovat pupky bych si nedovolil ani já.

28.1.2016 21:44
igor

XXX.XXX.9.107

Já si to dovoluju už skoro 20 let.

28.1.2016 21:48
aluskas

XXX.XXX.104.146

Nechci se zase dostat do nějakých sporů smajlík, ale je to prostě zase jen o tom, jestli chci mít větší jistotu nebo to prostě risknu. Pokud nedesinfikuji, musím počítat s tím, že je větší riziko. Ale určitě to neznamená, že mi kůzlata pochcípou. Já desinfikuji, ale přiznám se, že ne 100% vždy - někdy se stane, že je porodů více najednou, do toho se semele něco doma, pes mi shodí desinfekci a jinou nemám atd. a jsem ráda, že jsem ráda. Zatím se mi nestalo, že by nevydesinfikovaný pupek měl nějaký následek, čímž neříkám, že se to stát nemůže...

28.1.2016 21:55
igor

XXX.XXX.9.107

Tak jsem si zkontroloval - kozy máme 16 let, kolik jsme odchovali kůzlat nevím, ale vím, že jsme přišli celkem o čtyři kůzlata a dva dospělé kusy.

Kvůli chybějící desinfekci to nebylo ani jednou - vesměs to byla moje vlastní chyba (kterou mi dodatečně objasnil veterinář) s jednou výjimkou - tam se jednalo o stáří naší první kozy, kterou jsme už starou koupili, prodávající ji měl jako další majitel, u něj byla sedm let, dala nám řadu kůzlat a odhadoval bych ji na 15 let.

Podle mého, jestli je zvíře nějak oslabené, chytne se ho všechno. Jestli je chov zdravotně v pořádku, je desinfekce atp. nadbytečná.

28.1.2016 23:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak se budu opakovat. V mé lékárničce je pouze rozprašovač s jablkovicí(kalvádos 49%). Asi tak před 15 lety jsme oveny zimovali venku, s možností vstupu do otevřeného chléva. Většina ovcí stejně rodila venku. Byla taky vlhká zima jako tahle. Nepřeju nikomu aby zažil to, kdy týden až 14 dnů stará, krásná, vitální jehňata ze dne na den umírala v křečích = tetanus. Hned jsem začal stříkat tím jabčákem a už v pohodě. Proto jsem zastáncem desinfekce. Zabere to 10 vteřin a mám klidné svědomí. Taky třeba zítra ráno najdu jehně, které se třeba narodí právě teď, kdy se tu flákám u PC a přežije bez desinfekce, ale když mám možnost, tak proč ne.

29.1.2016 11:50
igor

XXX.XXX.9.107

Neberte to tak, že jsem za každou cenu proti vám - jestli to tak vyznělo, omlouvám se.

Psal jsem jen svoje zkušenosti - nekecám přírodě do ničeho, nechám to na zvířatech. A navíc nemilosrdně z chovu vyřazuju zvířata se zdravotními problémy, s těžkými nebo mnohočetnými vrhy, nechávám v chovu jen nenáročná, zdravá a soběstačná zvířata. Platí to i pro kozy, platí to i pro králíky.

29.1.2016 12:07

Jehnatum pupiky nestrikam, vetsinou porodi beze me, koukam jen z dalky. jeste se me nestalo ze by ovce porodila do nejakyho marastu. Pokud neni zavrena nekde v choulu kde se mu nema jak vyhnout.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2016 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Nesouhlasím nedesinfikovat. Zabere to pár vteřin, člověk při tom zkontroluje mládě. Když náhodou uhyne, nemusí člověk přemýšlet, zda to nebylo třeba infekcí z neošetřeného pupku. Je to otevřená rána a že to někomu vychází roky a nic, neznamená, že druhému to může také vycházet. Nechtěla jsem do tohoto vlákna už psát, ale chodí tady do diskuzí na rady neznalí a psát, že desinfekce je zbytečná, mi nepřijde, jako dobrá rada. Kdyby to byl kdovíjak nákladný a náročný úkol, člověk se nad tím může zamýšlet, ale takhle? Selektovat odolná a neodolná zvířata, jak tady někdo píše, že vše nechává na přírodě, mj, třeba tím, že mládě nezvládlo případnou infekci z pupku, když by to jinak mohl být celý život, kdyby tou desinfekcí dostal šanci, zdravý odolný jedinec? V tom principu pak nechat zvířata zavšenkovaná, posraná, nadmutá a neléčit? Ať si příroda pomůže? Však v přírodě taky nikdo neodčervuje, nezbavuje vnějších parazitů, neprovádí korekci kopyt...Ale to už nejsme u chovatelství, ale někde úplně jinde...

29.1.2016 13:16

Aaale pani nebo pane. Ne kazdy otravuje ovci ze u ni kleci aby hned daval jehneti masaz srdce pro jistotu a postrikal mu pupik. Jo jestli jsou zavreny v choulu kde ovce porodi do bobku tam je to potreba. nebo venku kdyz to pusti do bahna. Ale stejne kdyz je to venku nejste u toho a jestli mu to striknete po par hodinach, je to zbytecny.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2016 13:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Aaale pani nebo pane. Ne kazdy otravuje ovci ze u ni kleci aby hned daval jehneti masaz srdce pro jistotu a postrikal mu pupik. Jo jestli jsou zavreny v choulu kde ovce porodi do bobku tam je to potreba. nebo venku kdyz to pusti do bahna. Ale stejne kdyz je to venku nejste u toho a jestli mu to striknete po par hodinach, je to zbytecny.

Ale pane, tady chodí na rady i kozaři, ne jen ovčáci. Chápu, že v obrovském stádu ovcí na louce to může být trochu jinak, než u kozy v chlívku, ale tady se bavíme o principu, ne o možnostech.

29.1.2016 13:26

At je to co je to, muj nazor, pokud je to ve chlivku a budu zrovna u toho ok, strikat. Jestli prijdu k suchymu kuzleti jehneti nema to uz smysl. Pupecni snura zaschne a nejaky srikani je zbytecny. Priroda si poradi, pokud ji clovek nezavre na placku kterej je po par dnech jak woodstock.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2016 13:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

At je to co je to, muj nazor, pokud je to ve chlivku a budu zrovna u toho ok, strikat. Jestli prijdu k suchymu kuzleti jehneti nema to uz smysl. Pupecni snura zaschne a nejaky srikani je zbytecny. Priroda si poradi, pokud ji clovek nezavre na placku kterej je po par dnech jak woodstock.

V tom souhlasím, že desinfikovat po zaschnutí je zbytečné, ale tady řešíme, zda desinfikovat, či ne obecně.

29.1.2016 13:34

Haaa :) No tak jeste raz :) Kdyz je to po ruce a neni zaschlo a nestihlo se nastlat nebo vykydat, neni od veci striknout. Pokud je zaschlo nebo se narodilo venku, zbejva se za drobotinu pomodlit. Nepisu jen tak zbuhdarma. Mam za sebou par desitek porodu vseho moznyho od psu, kocek, kraliku, telat, jehnat. Nejproblemovejsi byly vzdycky telata. Jednou jsem nestihnul dojet z prace v cas, takze krava hodila boba a pak porodila nesikovne do blizkosti boba, tele sebou pak parkrat svihlo pri pokusu vstavat primo do kravince a za par dni bylo pryc. Byt to na pastvine jsem si jistej ze by bylo ok.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2016 13:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Jen ještě jsem si teď vzpomněla - někde na stránkách nějaké kozí farmičky u nás jsem viděla fotku s kůzlaty, která měla dokonce pupeční šňůru něčím po porodu pro jistotu omotanou, asi nějaká gáza s desinfekcí, nevím. Vypadalo to, jakoby jim z pupku trčel růžový 10 cm kolíček. To mi zbytečné už přišlo, ale má někdo zkušenost, že je toto v nějakých případech nutné? Ráda se přiučím. Nebo je to úplná blbost.

29.1.2016 13:36
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nesouhlasím nedesinfikovat. Zabere to pár vteřin, člověk při tom zkontroluje mládě. Když náhodou uhyne, nemusí člověk přemýšlet, zda to nebylo třeba infekcí z neošetřeného pupku. Je to otevřená rána a že to někomu vychází roky a nic, neznamená, že druhému to může také vycházet. Nechtěla jsem do tohoto vlákna už psát, ale chodí tady do diskuzí na rady neznalí a psát, že desinfekce je zbytečná, mi nepřijde, jako dobrá rada. Kdyby to byl kdovíjak nákladný a náročný úkol, člověk se nad tím může zamýšlet, ale takhle? Selektovat odolná a neodolná zvířata, jak tady někdo píše, že vše nechává na přírodě, mj, třeba tím, že mládě nezvládlo případnou infekci z pupku, když by to jinak mohl být celý život, kdyby tou desinfekcí dostal šanci, zdravý odolný jedinec? V tom principu pak nechat zvířata zavšenkovaná, posraná, nadmutá a neléčit? Ať si příroda pomůže? Však v přírodě taky nikdo neodčervuje, nezbavuje vnějších parazitů, neprovádí korekci kopyt...Ale to už nejsme u chovatelství, ale někde úplně jinde...

To bych zase tak netvrdila, že v přírodě nikdo neodčervuje. Pokud vím, tak myslivci dávají v zimním období do krmelců i tzv. medicinální lizy nebo alespoň dávali, aby se předešlo případnému velkému napadení parazity. A vzteklina u lišek se taky nevymýtila sama, ale pokládáním návnad s kapslí ve které byla vakcinační látka.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2016 13:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

přezdívka napsal(a):
To bych zase tak netvrdila, že v přírodě nikdo neodčervuje. Pokud vím, tak myslivci dávají v zimním období do krmelců i tzv. medicinální lizy nebo alespoň dávali, aby se předešlo případnému velkému napadení parazity. A vzteklina u lišek se taky nevymýtila sama, ale pokládáním návnad s kapslí ve které byla vakcinační látka.

Já myslela, jako v přírodě jako takové, bez myslivců. A vzteklina - to už jsme někde úplně jinde...to bychom pak skončili v tomto vlákně v době ledové :-D.

29.1.2016 13:39

Pane jo prezdivko, to je argument jak noha ze v prirode odcervujou myslivci :) A jak to bylo nez dostali myslivci do pazouru medicialni lizy? O jejich ucinnosti bych docela pochyboval.

29.1.2016 14:06
profesor1

XXX.XXX.199.253

igor napsal(a):
Neberte to tak, že jsem za každou cenu proti vám - jestli to tak vyznělo, omlouvám se.

Psal jsem jen svoje zkušenosti - nekecám přírodě do ničeho, nechám to na zvířatech. A navíc nemilosrdně z chovu vyřazuju zvířata se zdravotními problémy, s těžkými nebo mnohočetnými vrhy, nechávám v chovu jen nenáročná, zdravá a soběstačná zvířata. Platí to i pro kozy, platí to i pro králíky.

Ale to já se vůbec nezlobím, to já tak pořád :). Snažím se vysvětlit proč to tak dělám, jinak máme hodně podobný přístup s tím vyřazováním. Jednou mě to vyškolilo, tak mám ten alkohol jako jediný všelék vždy po ruce. Taky jsem psal, že když najdu jehně za půl dne, kdy už je osušené a běhá tak vím že už je pozdě, ale přesto mu pupek stříknu, pro klid buše
A ti nimrodi, tak ti se opravdu staraj! Hlavně aby bylo dost trofejí!

29.1.2016 14:20

Vy s tou jabkovicej porad pri ruce... me to prijde ze pak uz vam staci jen bloudit po ohrade a jak jste na mol tak cintate cintate a vsechno je preleceny :).

Neregistrovaný uživatel

29.1.2016 14:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Vy s tou jabkovicej porad pri ruce... me to prijde ze pak uz vam staci jen bloudit po ohrade a jak jste na mol tak cintate cintate a vsechno je preleceny :).

29.1.2016 15:00
igor

XXX.XXX.9.107

Ale no tak mne zas právě napadlo, že není to není úplně špatný zvyk, mít jabkovičku při ruce:)

Ale proč tím plýtvat, že:).

29.1.2016 16:10
profesor1

XXX.XXX.199.253

Koncentrovaná desinfikuje, ředěná nahodí případné zastavení bachorů. Což se mě při krmení jen senem a senáží už dáááávno nestalo. A zajimavé že loni na podzim měly oveny a kozy v ohradách jablek adlimitum a přežily bez úhony.
No a pak ke štěstí potřebuji jen něco od veta na odčervení. Tak že...
A na mol... netvrdím že už se mi to nestalo, ale tak nějak nemám potřebu
Lét to do sebe umí kde kdo, ale vychutnat si to... Když už jsme u toho, letos byla kvalita ( málo vody a hodně cukru v ovoci) a hlavně po dlouhé době ta hruškovice! No exklusivní materiálek

Ale to už je zase jiná vesnice, tak pardoooon že jsem se nechal unést a odbočil od téééématu smajlík

29.1.2016 20:49
igor

XXX.XXX.9.107

Ale to vůbec nebylo od věci:) - hruškovice je výborná, když se vyvede...

A co taková meruňkovička - mňam:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík