Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.2.2016 21:31
Gusta

XXX.XXX.209.26

Letos od 4.1. do dneška 17 prcků a nebýt jednoho nešťastného úrazu, který snad dopadne dobře, tak to je radost a odměna.

8.2.2016 08:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

No a co jako? To já měl od pátku do včerejška 15ks. A od 11.1. celkem 30ks. A z toho jen 5 oveček
Nééé dělám si srandu, máte je nádherně buclatéééééé . To moje VF se rodí takoví prcci, ale pak to rychle dohání a ti lednoví už jsou taky pěkně kulatí. A nejdůležitější je že mám všechny porody zatím bez ztráty kytičky, což taky nepamatuji.
Ještě pro zajimavost - mám jednu maminu po divokém muflonovy, který se mě zatoulal do ohrady. Ona porodila včera a jako každý rok má dvojčata a jedno z těch dvojčat je vždy takové jak trošku "drclé". Vždy je to takový hubeňour a i srst má hlaďučkou, jako by bylo bezosrstění. Tak nevím jestli je to gen po tom muflonovi, nebo nějaká genet.vada. Ale opakuje se to každý rok.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2016 08:34

Je to parada, jakmile oschnou a zacnou trdlovat, nejhezci ovcakuv cas.

8.2.2016 09:16
Janko Pastier

XXX.XXX.195.200

Blahoželám - nech rastú. Čo to je - suffolk?

8.2.2016 10:13
Gusta

XXX.XXX.209.102

Je to od 13 bahnic, většinou ovečky. Loni nebylo moc pastvy a tak si myslím, že z toho důvodu je dost jedináčků. Ale zase jsou pěknější. Jinak je to 50% suffolk, pak texel a kříženky. Beran suffolk.

8.2.2016 10:30
Janko Pastier

XXX.XXX.195.200

Gusta napsal(a):
Je to od 13 bahnic, většinou ovečky. Loni nebylo moc pastvy a tak si myslím, že z toho důvodu je dost jedináčků. Ale zase jsou pěknější. Jinak je to 50% suffolk, pak texel a kříženky. Beran suffolk.

Ďakujem za info - sú ozaj pekné.

8.2.2016 10:31
Gusta

XXX.XXX.209.102

P.S. Ještě by mě zajímalo, jak odstranit nepovedený příspěvek. Díky.

8.2.2016 10:34
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Gusta napsal(a):

Pod příspěvkem je napsáno editovat a tak tím se dá opravit nebo odstranit.

8.2.2016 10:42

Ale jen mysim ze 15 minut po vlozeni, pak uz ne.

8.2.2016 14:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Gusta napsal(a):

To neřešte, to samo zapadne do pohřebiště dějin.

8.2.2016 14:23
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
No a co jako? To já měl od pátku do včerejška 15ks. A od 11.1. celkem 30ks. A z toho jen 5 oveček
Nééé dělám si srandu, máte je nádherně buclatéééééé . To moje VF se rodí takoví prcci, ale pak to rychle dohání a ti lednoví už jsou taky pěkně kulatí. A nejdůležitější je že mám všechny porody zatím bez ztráty kytičky, což taky nepamatuji.
Ještě pro zajimavost - mám jednu maminu po divokém muflonovy, který se mě zatoulal do ohrady. Ona porodila včera a jako každý rok má dvojčata a jedno z těch dvojčat je vždy takové jak trošku "drclé". Vždy je to takový hubeňour a i srst má hlaďučkou, jako by bylo bezosrstění. Tak nevím jestli je to gen po tom muflonovi, nebo nějaká genet.vada. Ale opakuje se to každý rok.

Máte VF, papírovky? Jaké máte nádoje? Mléko zpracováváte sám nebo prodáváte? Díky.

8.2.2016 15:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

Papírového mám jen berana. Mám pár čistých, ale většinou kříženky s SF. Nádoje mám malé, kolem 1/2 l na den. Ovce jsou jen na seně a senáži. Každé jaro dávám brzy pár jehňat pryč, tak jejich maminy dojím, ale jen tak do půlky prázdnim, protože pak dovolená... a pak už se mi taky z důvodu časové náročnosti nechce. Dělám si sám sýr, přebytky jdou pryč. Dělám toho minimum, jen abych si zaplatil pár drobností.
Kvalitní VF jehničky si nechávám.

8.2.2016 15:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Gusta napsal(a):

Tak pastvy bylo málo, to máte pravdu, ale na druhou stranu já měl ovce na pastvě myslím do 4. ledna. Mléko mě nasazují jako nikdy před tím a vrhy mám většinou vícečetné -( dvojčata), což přičítám vyzrálosti berana. Neměl jste mladého berana? Ale možná píši blbost, jestli má či nemá stáří berana vliv na četnost. Chytřejší mne opraví.

8.2.2016 16:34
dominika.krizanova1

XXX.XXX.39.175

Zdravím,

Nemyslím si, že či už baran alebo cap môže mať akýkoľvek vplyv na počet jedincov. Počet závisí od toho, koľko zrelých vajíčok uvoľní samica. Tak si nemyslím, že to má čo dočinenia so samcom.

Inač mladé máte nádherné.

Dominika.

8.2.2016 17:00
aluskas

XXX.XXX.104.146

dominika.krizanova1 napsal(a):
Zdravím,

Nemyslím si, že či už baran alebo cap môže mať akýkoľvek vplyv na počet jedincov. Počet závisí od toho, koľko zrelých vajíčok uvoľní samica. Tak si nemyslím, že to má čo dočinenia so samcom.

Dominika.

Ano, četnost vrhu (směrem nahoru) můžete ovlivnit třeba flushingem. Vliv má krmná dávka, samozřejmě genetické předpoklady, věk. Např. u mladých koziček bývá (píšu bývá, tzn. ne vždy, ale dost často - abych předešla jakémukoli napadání) obvyklejší jedno kůzle, u starších pak kůzlat více. Od 8 let kozy pak četnost vrhů klesá. Toto je psáno v knize Ch. Gall, Ziegenzucht. Mé zkušenosti jsou obdobné, ačkoli větší vliv bych přisuzovala krmné dávce a kondici kozy v době ovulace.
Jinak kvalitativní a kvantitativní vlastnosti spermatu mají určitě také vliv, ale tam je to spíš buď anebo. mívám vícečetné vrhy jak po mladých tak starších (i starých) kozlech smajlík

8.2.2016 17:06
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Papírového mám jen berana. Mám pár čistých, ale většinou kříženky s SF. Nádoje mám malé, kolem 1/2 l na den. Ovce jsou jen na seně a senáži. Každé jaro dávám brzy pár jehňat pryč, tak jejich maminy dojím, ale jen tak do půlky prázdnim, protože pak dovolená... a pak už se mi taky z důvodu časové náročnosti nechce. Dělám si sám sýr, přebytky jdou pryč. Dělám toho minimum, jen abych si zaplatil pár drobností.
Kvalitní VF jehničky si nechávám.

Díky za vyčerpávající odpověď Nádoj je dost malý (ale píšete, že jehňata rostou pěkně, tedy dojily by asi více, kdybyste dojil hned a ne až když jehňata odrostou...) vím, že to máte jako hobby chov, tak to neřešíte.
Já jen, uvažovala jsem o nich, pro doplnění sortimentu a protože ovčí sýry mám ráda, ale nakonec jsem to zavrhla..zda by se to rentovalo a hlavně prostě ke kozám mám nějak blíž a k ovcím si úplně nemůžu najít cestu smajlík

8.2.2016 17:57
lilo

XXX.XXX.201.210

aluskas napsal(a):
Díky za vyčerpávající odpověď Nádoj je dost malý (ale píšete, že jehňata rostou pěkně, tedy dojily by asi více, kdybyste dojil hned a ne až když jehňata odrostou...) vím, že to máte jako hobby chov, tak to neřešíte.
Já jen, uvažovala jsem o nich, pro doplnění sortimentu a protože ovčí sýry mám ráda, ale nakonec jsem to zavrhla..zda by se to rentovalo a hlavně prostě ke kozám mám nějak blíž a k ovcím si úplně nemůžu najít cestu smajlík

Tak v tom s vami naprosto souhlaism... take jsem uvazovala ze bych snad i ovecky dojila protoze je chovam a mam jednu krizenku VF/CH a jinak SF... ale mam k tomu jejich omatlanemu, spis take omastenemu nebo vecne opocenemu vemenu... nevim jak presne to popsat... tak nejak odpor...

8.2.2016 17:59
lilo

XXX.XXX.201.210

dominika.krizanova1 napsal(a):
Zdravím,

Dominika.

Samozrejme souhlasim s tim ze jde hlavne o plemenici a jeji pocet uvolnenych vajicek... ale take hlavne pokud beran je ve stade jde o nacasovani samotneho aktu... kdyz je tech vajicek uvolnenych nejvice... to stimuluje svym beranim charisma jinak souhlas s Aluskas... a s tim dobrym vyzivovym stavem plemenice... proto me vzdy pobavi kdyz nekdo v inzeratu prodava berana co jsou po nem dvojcata trojcata :).

8.2.2016 18:25
moonika

XXX.XXX.225.187

Moje kozy, neviem ako to robia ale ešte nemali jedináčika, tak dúfam že sa raz pritrafí(aj keď na druhej strane menší prckovia sa ľahšie rodia ako mocní jedináčikovia). U jednej kozy mávam len 3-4, nikdy menej. Pamätém sa keď som druhý rok chovala, mala som ich dve a porodili spolu 7 kozliatok :P Neviem či sa to môže dediť ale po tej štvoričkovej, by som si mladé radšej nenechávala.

8.2.2016 19:03
lilo

XXX.XXX.201.210

Me se vcera narodila prvni dvojcata... kozicka vaha 1558g... velikost dlouhonohe chivavy.. kozlik vetsi.. kozicku jsem vazila kdyz uz byla doma na inkubaci ale takle velky kuzlatko jsem fakt jeste u normalni kozeny nevidela... predpokladala jsem jedinacka podle velikosti briska... dvojcatka me prekvapila...

8.2.2016 19:23
moonika

XXX.XXX.225.187

lilo napsal(a):
Me se vcera narodila prvni dvojcata... kozicka vaha 1558g... velikost dlouhonohe chivavy.. kozlik vetsi.. kozicku jsem vazila kdyz uz byla doma na inkubaci ale takle velky kuzlatko jsem fakt jeste u normalni kozeny nevidela... predpokladala jsem jedinacka podle velikosti briska... dvojcatka me prekvapila...

Mne sa tak pritrafilo minulý rok u jednej HK, dve miniatúrky z nej vypadli, pritom rodičia mocní zdraví, sama neviem čím to bolo že sa narodili také malinké, mladé ostatných kôz boli normálne, ešte aj tie z trojičiek boli o dosť väčšie ako tie pididvojičky. Mama bola-je zdravá vitálna. Na foto jedna z tých dvojičiek, nie je to čerstvá foto, ale oveľa väčšia nie je, je zdravá, extrémne temperamentná, srsť aj sliznice ok ale stále je malinká, chudá pritom nie je...neviem si to vysvetliť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík