Tak jsem nakonec sehnala ještě jednu pastvinu o velikosti 1.1 ha tak bude mít stádečko 15ti bahnic 2,6 ha. Bohužel jsou to 2 samostatné pozemky 1.1 ha a 1,5 ha. Mohu poprosit jak máte řešené přístřešky - ustájení na pastvinách - co nejlevněji ? Z čeho podlahu a střechu? Nejlépe foto? Moc díky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podlahu z niceho, strechu z toho nejlevnejsiho co sezenete :) A pozor na vitr. Taky to nesmi mit vic jak 20m2 jinak na vas urednik udela tyty a budou snizovat plochu na dotace.

Bahno tam bude, rozhodite balik dva slamy a bude to ok. Jestli nemate nejake choulostive plemeno, tak to staci. Vlek je dobrej, u me by vichry ovce z pod nej vyfoukaly. Strecha muze byt ze stareho lina nebo otocenej starej koberec. Dva roky to vydrzi urcite nez to uv zareni nahloda. A za tu dobu se penize na plech na strechu najdou.

Mě se kamerunky nastěhovaly pod maringotku, stojí ve svahu, ale to jim zjevně nevadí. Mají i přístřešek s krmením, ale stejně jsou pod tou maringotkou.
link

XXX.XXX.168.24
Tady posílám malou inspiraci.. mám to pro 5 suffolků + jehňata...
Přes ty pražce mám půlkuláče - bál jsem se toho, ale ovce s tím nemají problém...
Velká výhoda je že ovce jsou v suchu i v deštivých dnech, ale je to vykoupené občasným kydáním. Do žebřin již seno nezakládám (krmím balíkem z kruhu).

Tyhle lehky pristresky jsou dobry, ale me by jak foukne vetrik priletely prede dvere :( uz dvakrat me to otocilo pristresek o kterym jsem myslel ze je neprevratirelnej a navic nasmerovanej po vetru.
járakolčík

XXX.XXX.89.231
tom.tady
napsal(a):
Sice bez dřungle, zato s místem na krmelec.
Mám podobný akorát ještě mám i ze zadu plachtu takže přístupný pouze 1 strany a to ze předu...
mastnacek: také mi to ulítalo a tak jsem koupi roxorkové tyče cca 2m udělal ta konci háček a zatloukl do země přes ty kraje (viz. foto-tome dovolím si vypůjčit fotku až pořídím mé boudy podělím se s vámi o ni).(Ale pouze v případě že to není třeba přemísťovat).
járakolčík

XXX.XXX.89.231
Také to mám ztažené gumou (kurtovací do auta).
járakolčík

XXX.XXX.89.231
Tak jsem hledal v Pc a našel jsem ty fotky mé boudy, když ještě nebyly nastěhovaný ovce.
+jsem dopsal komenty pro lepší vysvětlování.
járakolčík

XXX.XXX.89.231
járakolčík

XXX.XXX.89.231
Můj též... vše co jde tak mám právě z nich dokonce postavenou i celou naháněčku... výhod je pro tento materiál několik... třeba jejich hmotnost... pořizovací cena oproti (panelům pro naháněčky) uprava dle potřeby... atd... :).

To je detskej permakulturni pokojice?

tom.tady
napsal(a):
Teď jsem ještě objevil kouzlo IBC nádrží.
Dohromady nepřekonatelné.
Prevence nebo neco akutniho? Kam potom lejes tu modrou skalici? :).
napsal(a):
Prevence nebo neco akutniho? Kam potom lejes tu modrou skalici? :).
Děcko nebo paznehty ?
Akutní prevence.
V tropickým pralese je fakt vlho, takže to začínalo pajdat.
Jinak skalice mi sedí zatím v kanďácích na dvorku. Buďto můžu šoupnout na sběrňák (nebo ještě lépe na berňák), anebo je půl kiláku pod náma čistička pro 10 tis. obyvatel, takže do kanálu.
Jinak permakultura a koncept kontinuo mají své meze. První hodinu lavážování malej běhal okolo, krmil kozy a poho. Pak vlezl do kalfasu s vodou a když jsem ho hodil oschnout do auta, tak objevil pixlu s ibalginem, takže jsem laváž nechal na čeledínech a odskočil si do Motola na výplach žaludku. Ale do tmy se to všechno stihlo.
Jo a ty rohože plavou a polovinu roztoku během hoďky stejně ovce vycintaj na louku .

Tak to ti nezavidim. Mam jedno hodne vlhky misto na pastvine a vetsinu rohu ho mam zadratovany aby tam ani nemohli. Mit tech mist vic, tak se radsi vratim ke kravam :).

tom.tady
napsal(a):
Jinak permakultura a koncept kontinuo mají své meze. První hodinu lavážování malej běhal okolo, krmil kozy a poho. Pak vlezl do kalfasu s vodou a když jsem ho hodil oschnout do auta, tak objevil pixlu s ibalginem, takže jsem laváž nechal na čeledínech a odskočil si do Motola na výplach žaludku. Ale do tmy se to všechno stihlo.
Jo a ty rohože plavou a polovinu roztoku během hoďky stejně ovce vycintaj na louku .
Ty voe, sorry za voa. Kdybys byl v norsku, tak ti ho seberou :) Hlavne ze to dopadlo dobre. Ibalgin a podobny dobrutky skladuju dva metry nad zemi.
Jsou na hektaru tak to není tak strašný, akorát to che nastílat na příkrmišti.
Ony sou zvyklý na skalnatý stepi, ani přes léto nemusíme stříhat paznehty, ale jak přijdou na zimu (jako je tahle) na louky, tak to chce holt preventovat. Ale na jedno koupání spotřebujem tak 10 kg skalice , tak to budem dělat tak 2x za zimu...

Pouzivas zelenou nebo modrou?

Snad starej baca nebo nekdo psal, ze po modry moc tvrdnou paznehty. A taky kdyby si ovce lokla, tak to je med, zelena ze zelezitan, myslim.

Co vím, tak původní dotaz byl na přístřešek pro větší stádo, ale většina dávala tipy pro hobbychovatele, tak se přidávám s vlastní výrobou vlastně taky skoro zadarmo, pokud máte dodavatele stavebních palet
Mám přístřešek z palet. Střechu z hliníkového plechu /pořádně připevnit - při větru mi uletěla/.
Mám starou chatu a sté jsem jim udělal přístřešek.Pak mam ještě jeden.Dá se zvětšovat, jen stačí OSB desky z starých beden.To jen tak pro inspiraci.Nestálo to oni korunu.Jen materiál z domu.