Zdravím, pasu 20 koz a 10 oveček v sítích, které posouvám co tři dny a potřebuji vymyslet na léto a na deště přístřešek, který by mohl cestovat s nimi. Máte nějaké nápady, vlastní zkušenosti? Aby to bylo snadno přesouvatelné, odolné kozám (o: a zároveň aby se tam všichni vešli? Viděla jsem tu na diskusích spoustu prima nápadů jako starý stůl apod., vše ale pro mé potřeby poněkud malé (o: Nebo to řešíte ještě nějak jinak? Díky za každý tip či nápad!
tau

XXX.XXX.123.1
Dobrý den.Napadá mě letní altán, který je lehce přenosný a levný.Poprosím vás taky o radu či zkušenost jak jste spokojen s El.sítěmi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Altan je moc lehkej. pasu v oplutkach a ovce stejne i v desti travi cas mimo pristresek. daval jsem sem tip na vetrolam. kdxby se udelal z jeklu jako ramy s pantama, u zeme ocka pro koliky na zajisteni, tak by to bylo i rozkladaci. vypln treba z osbca, stacilo by 10mm. ale i tak skladat to co tri dny bych nechtel. stejne tak manipulovat se sitema.
Dobrý den,
prodám plachtu a kostru plachty z přívěsu Agados Dona, rozměry korby jsou +- 2,5x6,75 m, výška plachty přes 2 metry, možná 2,5 m (viz foto). Z demontáže si pamatuju, že kostra nebyla kompletní, dříve byla různě svařovaná, takže při demontáži byla na několika místech decentně rozřezaná flexou. Nicméně do demontáže jezdila a držela na přívěsu. V plachtě jsou nějaké dírky, zejm. v rozích (vlek jezdil od roku 2002), ale nic dramatického. Možná se někomu bude hodit jako přístřešek atd.. Cena za komplet je 2000 Kč, odvoz jen vlastní (okr. Opava, některé kusy kostry mají přes 6 m, čelo je v jednom kuse cca 2,5 x 2,5
Inzerat z naše traktory, jen přidat kolečka a je mobilní

Maringotka je hodně dobře mobilní...
Stejný tip už tu byl - starý přívěs za traktor, valník - schová se pod něj i několik desítek zvířat. Ale pro přesun 2-3x týdně to fakt není praktický... předpokládám požadavek na ruční posun?
Pro takhle velké stádo se něco snadno přemístitelného asi těžko vymyslí. Leda byste se spokojili s něčím menším s tím, že stejně se většinou všechna zvířata najednou schovat nejdou... nechat svařit konstrukci, na větších otočných nafukovacích kolech (dají se koupit např. v hobby marketech), na ní natáhnout plachtu např. starou z kamionu - jsou bytelné, nesmrtelné :) Ale stejně se s tím budete dřít, pokud nemáte obzvlášť placaté pastviny...
Zahradní altán je k ničemu. Ikdyž člvoěk dostatečně dobře ukotví plachtu, poryvy větru se rozloží a zláme celá konstrukce - vyzkoušeno vlastnoručně. Je fakt, že na větrné hůrce, ale ani tak bych tomu nevěřila - vyhozené peníze.

Nojo, ale s přepícháváním sítí tak často to zabere děsně času :).
Díky moc všem za odpovědi, jste hodní... No je mi tak nějak jasný, že to nebude snadné vykoumat. Jo jo, Hippie, ideál by byl přesouvatelný ručně, ale pomalu se s ním začínám loučit )o:... Košaté stromy by byly super, profesore, ale nejsou (minimáně ne všude, kde pasu... )o:
Matňáčku, u ovcí taky déšt neřeším, ale se slunkem je to v létě horší... A kozám silnější déšť vadí, i když naše to tak nehrotí jak se o kozách obvykle píše, a v lehčím deštíku se klidně pasou, ale silnější déšť nemají rády (o: Asi to dopadne na nějaký starý vozík i když vidina vyjíždět co tři dny s vozem do terénu mne neláká... NO leda si pořídit koně a něco co mi bude přetahovat on... Ale pak aby to bylo ještě větší, aby se tam taky schoval (o:.. Nebo že bych zapřáhla kozy? (o:
Pane Tau, se sítěmi mám osobně zkušenost dobrou - sice se mi velmi rychle potrhaly, jak do nich občas nějaká popletená splašená koza či ovečka při přehánění vlítla, nebo taky divoká zvěř v noci, ale v podstatě to neovlivňuje funkčnost - alespoň pro mne ne - potrhaná místa svážu a je dobře - vedou stále pěkně. Kozy i ovce mi sítě pěkně respektují (i když to může být i proto, že je často posouvám, takže mají stále co dobrého do huby uvnitř ohrady), dobře se s nimi manipuluje - mám 4 padesátimerové sítě a během hodiny mám většinou ohradu přesunutou, pokud neřeším složitější terén (jedni lidé mi říkali, že mají takovou ohradu ve dvou přesunutou za dvacet minut - no takový borec ještě nejsem (o:
Nepříjemný je terén s křovím či s drobnými keříky - do těch se sítě stále chytají a zamotávají - tam v sítích nepasu a natahuji tam normální lanko na tyčky... No nemám ale těch zkušeností tolik - jsem začátečník a v sítích pasu teprve rok...

To jste dobra, mel jsem site par mesicu a manipulace ve vyssi trave na prd. a vovce co se tesej na novou travicku do toho. dekuju pekne :).

No, rozumím, že člověk to dostane do ruky, ale já pásla 2 roky v sítích (4 ks po 50 m) skládku a běhat po tom krpálu se sítěma a ovcema nadrženýma na trávu novou, jak píše Mastňáček, to teda bylo něco. Vlastně jsme za tu dobu nevymysleli systém, jak pohodlně přehazovat ovce na nový nevypasený kus, aniž bychom semtam nemuseli honit nějakou pipinu po svahu mimo ohradu
tau

XXX.XXX.18.149
peťak
napsal(a):
Díky moc všem za odpovědi, jste hodní... No je mi tak nějak jasný, že to nebude snadné vykoumat. Jo jo, Hippie, ideál by byl přesouvatelný ručně, ale pomalu se s ním začínám loučit )o:... Košaté stromy by byly super, profesore, ale nejsou (minimáně ne všude, kde pasu... )o:
Matňáčku, u ovcí taky déšt neřeším, ale se slunkem je to v létě horší... A kozám silnější déšť vadí, i když naše to tak nehrotí jak se o kozách obvykle píše, a v lehčím deštíku se klidně pasou, ale silnější déšť nemají rády (o: Asi to dopadne na nějaký starý vozík i když vidina vyjíždět co tři dny s vozem do terénu mne neláká... NO leda si pořídit koně a něco co mi bude přetahovat on... Ale pak aby to bylo ještě větší, aby se tam taky schoval (o:.. Nebo že bych zapřáhla kozy? (o:
Pane Tau, se sítěmi mám osobně zkušenost dobrou - sice se mi velmi rychle potrhaly, jak do nich občas nějaká popletená splašená koza či ovečka při přehánění vlítla, nebo taky divoká zvěř v noci, ale v podstatě to neovlivňuje funkčnost - alespoň pro mne ne - potrhaná místa svážu a je dobře - vedou stále pěkně. Kozy i ovce mi sítě pěkně respektují (i když to může být i proto, že je často posouvám, takže mají stále co dobrého do huby uvnitř ohrady), dobře se s nimi manipuluje - mám 4 padesátimerové sítě a během hodiny mám většinou ohradu přesunutou, pokud neřeším složitější terén (jedni lidé mi říkali, že mají takovou ohradu ve dvou přesunutou za dvacet minut - no takový borec ještě nejsem (o:
Nepříjemný je terén s křovím či s drobnými keříky - do těch se sítě stále chytají a zamotávají - tam v sítích nepasu a natahuji tam normální lanko na tyčky... No nemám ale těch zkušeností tolik - jsem začátečník a v sítích pasu teprve rok...
Diky za info.včera jsem se sitema poprvé začal a zatím dobrý.preju všem ať se daří a hezký den.

napsal(a):
No, rozumím, že člověk to dostane do ruky, ale já pásla 2 roky v sítích (4 ks po 50 m) skládku a běhat po tom krpálu se sítěma a ovcema nadrženýma na trávu novou, jak píše Mastňáček, to teda bylo něco. Vlastně jsme za tu dobu nevymysleli systém, jak pohodlně přehazovat ovce na nový nevypasený kus, aniž bychom semtam nemuseli honit nějakou pipinu po svahu mimo ohradu
Ted si za buh nevzpomenu, ale mel jsem dve. pri posunu jsem je "zaroloval" do jednoho rohu, presunul si druhou sit, odroloval a posunul druhou. kreslil jsem si to ted na papir ale uz jsem to nevykoumal.