Poprvé na NT beránků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2016 14:26
Radus-h

XXX.XXX.1.70

Zdravím všechny,

zaměstnavatel mě posílá koupit na NT berana, nikdy jsem se chovem ovcí až tak nezaobírala (až teď v novém zaměstnání), mohli byste mi prosím poradit co vše je potřeba sebou? Nebo stačí "jen" peníze v hotovosti (odhad 4 - 8 000, nebo je to moc/ málo?) popřípadě razítko a propiska na podpis nějaké smlouvy ? (jedná se o plemeno Texel)
Díky.

18.4.2016 17:20
vn

XXX.XXX.129.72

Hlavně nezapomeňte číslo hospodářství a peníze (4000 je podle mě málo, ale do 10000 by šlo něco dobrého koupit. Doporučuji předem si vytisknout a prostudovat katalog nabízených zvířat z webu SCHOK.
Vašek.

18.4.2016 19:49
Radus-h

XXX.XXX.227.241

vn napsal(a):
Hlavně nezapomeňte číslo hospodářství a peníze (4000 je podle mě málo, ale do 10000 by šlo něco dobrého koupit. Doporučuji předem si vytisknout a prostudovat katalog nabízených zvířat z webu SCHOK.
Vašek.

Děkuji.

járakolčík

18.4.2016 20:15
járakolčík

XXX.XXX.89.231

Radus-h napsal(a):
Zdravím všechny,

zaměstnavatel mě posílá koupit na NT berana, nikdy jsem se chovem ovcí až tak nezaobírala (až teď v novém zaměstnání), mohli byste mi prosím poradit co vše je potřeba sebou? Nebo stačí "jen" peníze v hotovosti (odhad 4 - 8 000, nebo je to moc/ málo?) popřípadě razítko a propiska na podpis nějaké smlouvy ? (jedná se o plemeno Texel)
Díky.

A co děláte za práci jestli se mohu zeptat?

Nubiru

18.4.2016 23:18
Nubiru

XXX.XXX.61.22

No ty kks! Tak taký job by som aj ja chcela mať, že by ma zamestnávatel posielal v pracovnom čase kupovať barany Nemáte tam ešte nejaké volné miesto?

19.4.2016 06:02
Radus-h

XXX.XXX.1.70

járakolčík napsal(a):
A co děláte za práci jestli se mohu zeptat?

Dělám zootechničku u masného skotu a ovečky tady jsou taková "doplňková disciplína"..

19.4.2016 07:24
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja byla na nakupnim trhu jen jednou... nekupovala jsem... ale byl tam pekny srumec... asi by bylo dobre se spise jeste domluvit s chovateli... jde o to ze ty berani tam budou ohodnoceni... kolikrat jsou jiz zadani... takze jde spis o to vybrat si chovatele, kontaktovat ho a domluvit se s nim na predani po ohodnoceni na nakupnim trhu... pocitejte s 10000 a muze to byt vys... zalezi na kvalite a vysledne elite... takze zalezi take na tom co po vas vas sef chce...

19.4.2016 09:04
přezdívka

XXX.XXX.105.195

lilo napsal(a):
Ja byla na nakupnim trhu jen jednou... nekupovala jsem... ale byl tam pekny srumec... asi by bylo dobre se spise jeste domluvit s chovateli... jde o to ze ty berani tam budou ohodnoceni... kolikrat jsou jiz zadani... takze jde spis o to vybrat si chovatele, kontaktovat ho a domluvit se s nim na predani po ohodnoceni na nakupnim trhu... pocitejte s 10000 a muze to byt vys... zalezi na kvalite a vysledne elite... takze zalezi take na tom co po vas vas sef chce...

Ono záleží na tom, najakém trhu jste byla. Znám taky trhy, kde se chovatelská veřejnost jenom podívala, poptala a zase odjela a majitel beranů neprodal ani pazneht. Ještě teď můžete číst inzeráty - prodám... ohodnocené na NT... a třeba před půl rokem.

19.4.2016 09:37
berrynator

XXX.XXX.224.181

Jak psal Vašek, ideálně si předem proštudovat katalog nákupního trhu a vytipovat si několik zvířat podle plemenných ukazatelů (případně zašlete soukr.zprávu pro vysvětlení údajů v katalogu NT) a poté to porovnat s exteriérem zvířat na nákupním trhu, jelikož pravděpodobně máte ovce jen jako doplňkovou činnost, tak není zapotřebí za každou cenu jít do nejlepších zvířat, takže by neměl být problém koupit berana, nicméně pokud vám půjde o konkrétní zvíře, tak je vždy lepší kontakovat chovatele a zamluvit si zvíře předem, tak to alespoň většinou dělám já, nicméně vzhledem k tomu, že dělám plemenitbu, tak se mi ten výběr beranů dosti zužuje a na NT většinou jezdím pro konkrétní zvíře, jinak od letošního roku by snad mělo fungovat to, že v katalogu nákupního trhu by mělo být uvedeno, zda-li je beran zamluven či volně k prodeji, určitou dobu to asi bude trvat, než se to zavede, nicméně by to jistě usnadnilo rozhodování řady lidí, kteří vyrazí na nákupní trh pro nějaké zvíře a poté zjistí, že je již zamluveno. Jinak vám opravdu stačí jen peníze a identifikační údaje, pokud pojedete na jarní NT, tam se kupují roční berani, kde cena bývá většinou vyšší, takže bych se spíše přikláněl k té horní hranici, navíc v dnešní době je i řada menších chovatelů plátci DPH, takže ta cena ještě povyskočí o 15%.

Přidejte reakci

Přidat smajlík