Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2016 12:59
lucinka123

XXX.XXX.149.200

Nevíte někdo, jestli po píchnutí antiparazitika Biomec bude ještě možné konzumovat kozí mléko? V návodech je uvedeno, že se nemá používat při laktaci pro konzumaci lidmi, ochranná lhůta na maso je 28 dní. Náš veterinář (kozy neumí) nic jiného neměl. Tak by mě zajímalo, jestli existuje doba, po které můžeme mléko opět konzumovat. Nikde se to nepíše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2016 22:11

Mám za to že ochranná lhůta na mléko je taky 28 dní.

20.5.2016 06:30

lucinka123 napsal(a):
Nevíte někdo, jestli po píchnutí antiparazitika Biomec bude ještě možné konzumovat kozí mléko? V návodech je uvedeno, že se nemá používat při laktaci pro konzumaci lidmi, ochranná lhůta na maso je 28 dní. Náš veterinář (kozy neumí) nic jiného neměl. Tak by mě zajímalo, jestli existuje doba, po které můžeme mléko opět konzumovat. Nikde se to nepíše.

Mno.

je tam hlavně napsáno "nepoužívat u zvířat, jejichž jejichž mléko je určeno pro lidský konzum. To znamená v podstatě že ochranná lhůta je tak dlouhá, že dávat to dojenému zvířeti je holý nerozum. Opravdu to bude MINIMÁLNĚ těch 28 dní a pravděpodobně déle.

Jediné, co se dá použít u dojené kozy je panacur.

3103

20.5.2016 07:40
3103

XXX.XXX.230.25

A jak je to s Levitapem?

20.5.2016 07:59

Bodlinko, a jak to vidíte s použitím Neostomosanu u ovcí / koz? Objevili se mi kloše na jehňatech, protože jsme dělali na jaře Aldifalem a potřebovala bych se jich nějak zbavit. Na návodu je cosi jako "nevhodné pro potravinová zvířata". Dojná vůbec nezmiňují.. takže jediný, co je možné použít na vnější parazity je Spot-on? (S tím Biomecem jste mě překvapila - ten mi vetka pro ovce dávala běžně, když jsem byla ještě úplný laik a nekecala jsem do toho a vím, že ho dává i množství dalších chovatelů, bez toho, aby zdůrazňovali, že je nevhodný...). Teď mi vet právě dala na ovce ten Neostomosan, ale po přečtení letáku jsem ho zatím neaplikovala...
Díky za názor ;).

20.5.2016 09:25
moonika

XXX.XXX.155.123

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bodlinko, a jak to vidíte s použitím Neostomosanu u ovcí / koz? Objevili se mi kloše na jehňatech, protože jsme dělali na jaře Aldifalem a potřebovala bych se jich nějak zbavit. Na návodu je cosi jako "nevhodné pro potravinová zvířata". Dojná vůbec nezmiňují.. takže jediný, co je možné použít na vnější parazity je Spot-on? (S tím Biomecem jste mě překvapila - ten mi vetka pro ovce dávala běžně, když jsem byla ještě úplný laik a nekecala jsem do toho a vím, že ho dává i množství dalších chovatelů, bez toho, aby zdůrazňovali, že je nevhodný...). Teď mi vet právě dala na ovce ten Neostomosan, ale po přečtení letáku jsem ho zatím neaplikovala...
Díky za názor ;).

Raz som čítala o sledovaní reziduí v mlieku po dvoch zložkách ktoré sú v neostomosane a pri nejakej bežnej dávke, po aplikácii- premočení kravy roztokom sa reziduá nevyskytovali v mlieku až na 17 deň.. ale to berte s rezervou, lebo vždy v tých štúdiách šlo o jednu zo zložiek, nedávali obe naraz. Ale tak nejak približne by to snáď mohlo byť. Mám dojem že kozy takéto veci dostávajú z tela rýchlejšie ako kravy, možno by vedela Bodlinka.

20.5.2016 10:52
dandul

XXX.XXX.43.138

Zdravím, my jsme teď s vetkou podali Exprizerro ve spotu, ten je bez ochranné lhůty na mléko, maso má 5 dní. Je to ale o ceně

20.5.2016 11:31

dandul napsal(a):
Zdravím, my jsme teď s vetkou podali Exprizerro ve spotu, ten je bez ochranné lhůty na mléko, maso má 5 dní. Je to ale o ceně

Akorát ten je registrovaný pro krávy, takže u dojné kozy zase nic, no. Ono vzít ochranné lhůty stanovené pro jedno zvíře a použít je při off-label použití pro jiné zvíře není ani trochu košer. když se v tom bude někdo šťourat, nemusíte to ukecat.

20.5.2016 11:38
lilo

XXX.XXX.201.210

No vono registrovat lecivo pro malopocetne chovy koz se firmam asi nevyplati... takze na to nejspis nebudou delat ani zadny studie ohledne rezidui v mlece... osobne se domnivam... ze se ochrannou lhutou vyrobci leku sychruji... takze na to jdu selskym rozumem... navic co si budem povidat... cloveka netrapi co neni videt... jete dodam ze do vyroby bych si takove mleko nedovolila dat... snazim se odcervit pred bahnenim pripadne po nem v dobe kdy jsou kuzlata pod mamou...

20.5.2016 11:50
lucinka123

XXX.XXX.149.200

Bohužel se nám povedlo přivézt silně začervenou kozu (natekl jí podbradek a oči měla úplně bílé), tak jsme potřebovali rychlou akci na odčervení všech. Teď už jsme chytřejší... Panacur obstarám. S tou jednou dojenou kozou to nějak zvládnem, zatím dojíme a mléko vyléváme. Za jak dlouho mám poslat trus té začervené kozy na rozbor? A čím mám odčervit psa, který s chutí požírá kozí trus? Co jsem koukala, tak většina přípravků účinkuje jen na tasemnice a škrkavky. Může pes chytit třeba plicnivku z trusu? neměla bych psí trus taky poslat na rozbor? Děkuji moc za všechny odpovědi.

20.5.2016 12:57

Bodlinko a pokud se píše že se to a to smí používat v zaprahlosti a né kratší dobu než třeba 28 dní před otelenim, tak se pak dá taky počítat, že pokud léčivo podám v laktaci, že ochranná lhůta bude taky 28 dní? myšleno u cílového druhu zvířete pro které to je dělané.

A zdá se mi že krávy mají častokrát delší ochranné lhůty než malí přežvýkavci nebo prasata, při použití stejného přípravku.

Z ivermectinových přípravků má nejdelší ochrannou lhůtu na mléko tuším noromectin a to u krav 60 dní. Dalo by se teda říct, že kdybych u kozy dodržel 60dní ochrannou lhůtu na mléko, že pak můžu být v klidu a mléko zpracovávat?
Co na to kůzlata, kdyby pila mléko s reziduama?

Ale je to holt pořád off-label, tomu rozumím.

22.5.2016 09:00
roklanka

XXX.XXX.45.226

Vím, že na jedné farmě, zakázali výrobu sýrů na dobu tří měsíců, po odčervení ivomecem. Z toho mi logicky vyplívá, že OL je natolik dlouhá, že se dá píchat jen před porody.

22.5.2016 16:08
moonika

XXX.XXX.236.139

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bodlinko a pokud se píše že se to a to smí používat v zaprahlosti a né kratší dobu než třeba 28 dní před otelenim, tak se pak dá taky počítat, že pokud léčivo podám v laktaci, že ochranná lhůta bude taky 28 dní? myšleno u cílového druhu zvířete pro které to je dělané.

A zdá se mi že krávy mají častokrát delší ochranné lhůty než malí přežvýkavci nebo prasata, při použití stejného přípravku.

Z ivermectinových přípravků má nejdelší ochrannou lhůtu na mléko tuším noromectin a to u krav 60 dní. Dalo by se teda říct, že kdybych u kozy dodržel 60dní ochrannou lhůtu na mléko, že pak můžu být v klidu a mléko zpracovávat?
Co na to kůzlata, kdyby pila mléko s reziduama?

Ale je to holt pořád off-label, tomu rozumím.

Toto by mohlo pomôcť (http://farad.org/publications/digests/092000ExtralabelIvermectinMoxidectin.pdf).

25.5.2016 07:13

Dík Moniko, zajímavá tabulka

26.3.2017 07:34
Soňa Žáčková

XXX.XXX.198.28

Prosim kde se dá objrdnat Exprizerro ? Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík