Larvy nebo červy? Prosím co to je?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2016 17:20
msemy

XXX.XXX.237.141

Prosím o radu..dnes jsem šla ke kozám do výběhu a uviděla jsem tam toto...připadá mi to jako nějaká larva, uprostřed to nevypadá, že by to tam bylo..kozy jsem odčervovala 20.4. panacurem.

16.6.2016 17:41
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Články tasemnice.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.6.2016 17:59

msemy napsal(a):
Prosím o radu..dnes jsem šla ke kozám do výběhu a uviděla jsem tam toto...připadá mi to jako nějaká larva, uprostřed to nevypadá, že by to tam bylo..kozy jsem odčervovala 20.4. panacurem.

To jsou články tasemnice rodu moniesia.

je to taková docela typická pastevní nákaza konce jara/začátku léta, zvířata se nakazí na pastvě, především mláďata.20.4. jste je fakt nemusela zachytit, k nákaze došlo klidně až později.

aneb odčervit něčím naslepo 2x do roka opravdu nestačí.

16.6.2016 18:46
msemy

XXX.XXX.237.141

A dá se tomu ještě nějak předcházet než odčervením? Teď by bylo asi vhodné udělat koprologii a podle toho odčervit a popřípadě i nějakým způsobem vydezinfikovat výběh a stáj? A mléko, které dojím raději zvířatům nebo vylít a nebo na mléko to nemá vliv?

17.6.2016 08:32
rencamo

XXX.XXX.224.98

msemy napsal(a):
A dá se tomu ještě nějak předcházet než odčervením? Teď by bylo asi vhodné udělat koprologii a podle toho odčervit a popřípadě i nějakým způsobem vydezinfikovat výběh a stáj? A mléko, které dojím raději zvířatům nebo vylít a nebo na mléko to nemá vliv?

Jinak než odčervováním se tomu předcházet nedá. Poradit se s veterinářem, který preparát zabírá i na tasemnice (myslím, že zrovna Panacur to není, ten likviduje jenom škrkavky). Na mléko tasemnice vliv nemají.

17.6.2016 08:44
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Panacur je na tasemnice.
http://www.aaaleky.cz/zbozi/panacur-2-5-sus-1l-79043?idvyrobce=BIH
A taky Aldiverm nebo Aldifal.
Na vymoření výběhu je nejlepší do nízka posekat a nechat za slunného počasí vysmahnout.

Ale aniž bych chtěla bagatelizovat začervení, které je nebezpečné hlavně pro mláďata, paraziti se dají na rozdíl od nemocí a nákaz udržet na uzdě a silný jedinec s tasemnicí žije bez problémů.

17.6.2016 09:28
přezdívka

XXX.XXX.105.195

rencamo napsal(a):
Jinak než odčervováním se tomu předcházet nedá. Poradit se s veterinářem, který preparát zabírá i na tasemnice (myslím, že zrovna Panacur to není, ten likviduje jenom škrkavky). Na mléko tasemnice vliv nemají.

Tasemnice na mléko vliv nemají, jenom ten, že ho je méně, protože ubírájí živiny. Na mléko má vliv odčervovák. Je tam uvedená tzv. ochranná lhůta po kterou by se mělo vyřadit z konzumace pro lidi. Kočkám a psům by to snad vadit nemělo.

17.6.2016 09:46

Pokud ty psi nebo kocky nebudete konzumovat.

17.6.2016 10:30
Massaro

XXX.XXX.103.6

přezdívka napsal(a):
Tasemnice na mléko vliv nemají, jenom ten, že ho je méně, protože ubírájí živiny. Na mléko má vliv odčervovák. Je tam uvedená tzv. ochranná lhůta po kterou by se mělo vyřadit z konzumace pro lidi. Kočkám a psům by to snad vadit nemělo.

Nehrozí vybudování resistence u kočičích a psích parazitů?

17.6.2016 11:13

Massaro napsal(a):
Nehrozí vybudování resistence u kočičích a psích parazitů?

Spíš ne, účinné látky v psích a kočičích antiparaziticích jsou odlišné.

17.6.2016 11:16

msemy napsal(a):

Boubele tasemnic jsou v půdních roztočích. toho už se nikdy nezbavíte.

červi, kteří se v půdě vyskytují jako infekční larvy, tam opravdu pomáhá důsledné kosení nedopasků a nechat je vysušit sluncem. v delší vlhké trávě přežívají déle. ale co se sanace pastvin týče, oni mohou přežít i dva roky, takže dva roky nepást a je to čisté, ale kdo má tolik pozemků, aby mohl pastvinu prostě sekat na seno, nebo tam pást koně, a ovce nebo kozy pásl jinde? to by byl ale ideální stav.

ale půdní roztoči, to je něco úplně jiného. spíš nezbývá než se s tím smířit a vědět, že určitá pastvina je zamořená tasemnicí. a jehňata nebo kůzlata pást jinde nebo pokud to nejde, tak holt odčervovat, odčervovat. na podkladě koprologie s kontrolou účinnosti, nejlépe.

17.6.2016 11:36
koja

XXX.XXX.74.244

Dobrý den, vážím si příspěvků od Bodlinky, ale s radou odčervovat a odčervovat, nemohu souhlasit. Všech parazitů se zkrátka zbavit nedá a častým používáním odčervovadel jen urychluji jejich neůčinnost. Jen organizmus, kteý se s daným parazitem potýká si proti němu vybuduje obranyschopnost. Tím nechci říct, že neodčervovat vůbec, ale co nejméně a ještě jen kusy, které to nutně potřebují. U jehňat je to samozřejmě nutnost, ale dospelé kusy odčervuji jen po porodu trojčat, jinak vůbec už několik let, a ovce vypadají dobře. Karel.

17.6.2016 17:40
pajca

XXX.XXX.73.177

Záleží jaké porazity na svých loukách máte a druhá věc je, že ovce je proti
parazitům odolnější než kozy, které chová zadavatelka dotazu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík