Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2016 23:35
peťak

XXX.XXX.159.147

Stalo se mi, že se naše Amálka - "nejvícprocentní" nubije z našeho podílového stádečka - rozprskala a prolomila se ke kozlům zrovna tu jedinou noc, kdy tam kromě našich dvou 100% plemeníků byl i jeden z našich letošních kozlíků, který je jejím polovičním bratrem. Sice je jeden z těch stoprocentňáků větší a odháněl od kozeny ostatní, jestli se ale přece jen něco nezadařio, nemůžu vědět. Takže teď nevím, jestli kůzlátka, která se Amálce narodí, budou kvalitní, téměř 100% nubijátka vhodná do hobby chovu, nebo výplody příbuzenské plemenitby vhodné na pekáč )o: Přemýšleli jsme nad testy otcovství - jak moc jsou složité a drahé, jestli by se nám vyplatily, když přece jen se nejedná o úplně drahá plemenná zvířata... Máte s tím někdo zkušenosti? Jak přesně a kdy se odebírají vzorky, kam se to posílá, kolik to stojí atd.? A kozlům se na bonitaci odebírá DNA, takže vzorek DNA toho uchovněného už někde na Schoku mají a jen by se to porovnalo? Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2016 11:10

A tak moc se Vám jedná o to, abyste věděla, že jsou kůzlata od toho a toho kozla? Pokud byste to potřebovala vědět kvůli vyšší ceně při prodeji, protože byste chovala plemenná zvířata, pochopila bych to. Pokud je koza připuštěná jiným kozlem než tím, co jste jí vybrala, jsou kůzlata na pekáč, i když je kozel zdravý a silný a koza je také vyhovující? Nějak se v tom nevyznám, přece jaké bude potomstvo nelze dopředu nikdy říct. To poznáte u koz až za rok. Bez ohledu na to, jestli je od toho nebo od toho otce. A jestli Vás trápí, že je polovičním bratrem kozy, berte na vědomí, že o incest se jedná jen u lidí .

18.10.2016 13:03
peťak

XXX.XXX.159.147

No ano - jedná se mi o to, abych věděla, od kterého kozla kůzlata mám. Abych mohla lidem, kteří si ode mne budou kůzlata kupovat, říci, kdo je jejich otec (o: A ano, trápí mne především, že kozel je polovičním bratrem kozy a to ne kvůli incestu ale proto, že jsem měla zato, že není vhodné používat do chovu zvířata vzniklá příbuzenským křížením, takže bych taková kůzlata nemohla s čistým svědomím nikomu nabídnout, byť se jedná jen o hobby chov...
Proto jsem chtěla buď kůzlátka nabídnout velmi levně s tím, že otec není jistý, někomu, kdo by na nich nechtěl už dále chovat, nebo právě zjistit otce, a pokud by se zjistilo, že jím je ten plemeník, tak kůzlátka prodat o něco dráž do hobby chovu. No a právě na to jsem se tu chtěla zeptat - jak drahé a složité je určit otce - jestli se mi to vyplatí nebo ne. Tak snad už jsem to napsala srozumitelně...

18.10.2016 13:16

Nic Vám nechci rozmlouvat, ale příbuzenské křížení nemusí být na závadu. Může kladně ovlivnit některou vlastnost znásobením. Samozřejmě nemůžete o těchto kůzlatech říct, že jsou 100% AN, ale to není ani ta Vaše kozička. Berte to prosím jen jako diskutované téma, nikoliv jako kritiku. Tudíž jestli je otec zhruba stejných kvalit jako je ona sama, jde prostě o křížence s AN z obou stran a na tom není nic špatného kromě toho, že k plemenitbě máte používat licentovaného plemeníka. Ale tohle byla nehoda, jaká se stává i u koní a jiných zvířat.

18.10.2016 13:27
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele uplne to nechte... neverim tomu ze by dospely kozel dopustil aby ji nakryl nejaky letosni kozlik...

18.10.2016 13:35
lilo

XXX.XXX.201.210

Minule jsem koukala na inzerat... a nasla jsem tam kozu kdy udavaji 75 procentni podil... osobne bych se vsadila ze koza je 50%... https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/inzerce/r/detail/2853698/dojna-pripustena-koza/
jasne fotka nic moc... ale moje 75 maji usi jak rogalo...

Přidejte reakci

Přidat smajlík