Zdravim vas, mam 11mesacnu kozu a este som u nej nespozoroval ruju.Vet. mi dal hormonalny pripravok inj. s tym ze do desat dni nastane ruja.Teraz to je stvrty den a koza je ticha ani s chvostom nepohne, zato ale ma biely vytok - na stvrty den.moze to byt zaciatok ruje? Dakujem za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mně se taky nějaké kozy ještě prskat nezačaly, zbytečně do ní cpete hormony a zbytečně platíte veta
Nehledě na to, že tyhle přípravky bývaj dost často určené pro klisny a krávy a na ty kozy tak hezky nepůsoběj.
Když už jste do ní nacpal te hormon, tak upalujite ke kozlovi a jezděte tam třeba těch deset dnů.
Vaše koza může mít zcela neznatelný projev říje. Navíc chovatelé, kteří mají jedno-dvě-tři zvířata tak jim často dopřávají bohatý příkrm, pak je zvíře zbytečně ztučnělé a to taky potlačuje říji celkově.
Nevím co od kozy očekáváte. Já mám kozy tři, v srpnu koupím za pár peněz nějakého kozlíka a mám vystaráno. Jak skončí pastva jde kozlík do klobás.
(kozy se mě začnou prkat vždy chvili po té co kozlíka přivezu).
Hele koza pokud nema stimulaci od kozla tak proste zacina prskat tak aby rodila do tepla... me mam tri kozy nemam kozla... jeste ani jedna neprskala... vytok by byt nemel spis hlenovy... poznate to tak ze bude mit opatlany ocas... ale po hormonech... nevim nemam zkusenost... loni ackoliv jsem mela kozla se koza rozprskala az pred vanoci...

lilo
napsal(a):
Hele koza pokud nema stimulaci od kozla tak proste zacina prskat tak aby rodila do tepla... me mam tri kozy nemam kozla... jeste ani jedna neprskala... vytok by byt nemel spis hlenovy... poznate to tak ze bude mit opatlany ocas... ale po hormonech... nevim nemam zkusenost... loni ackoliv jsem mela kozla se koza rozprskala az pred vanoci...
Lilo v tom nemohu souhlasit. Minulý rok jsem tu měl kozla u koz odděleného od nich jen pletivem a připouštěl jsem z ruky každou kozu na první říji, což ale znamenalo, že se mi kříženky začaly prskat v listopadu, hnědule v prosinci a nubie až v lednu. kozel se vochcával jak jen mohl a kozy ho prostě ignorovaly. Měl jsem rozházené porody do 4 měsíců. A dělalo mi to i pěknej bordel i v KU. Na radu kamarádů chovatelů jsem je držel od kozlů letos daleko, pořád aspoň půl kiláku a teď v půli října jsem kozí stádo rozpůlil dle linií, do každého stáda dal plemeníka, plemeníka jsem hodil i k ovcím a jen co jsem je tam dal, tak už jsem viděl první skoky.
Zvlastni tohle se mi loni stalo take.. je recht ze kozlik byl mladej... dve jedna prvnicka a jedna krizenka burky se zacly prskat behem tydne... po prijezdu... kozla jsem s nimi mela mesic a dalsi dve kozy bohuzel... musela jsem kozla vratit... a jedna mi zacla prskat na konci listopadu a druha pred vanoci... ale pripustit jsem ji stihla az na konci ledna... take me to pekne namychlo mela jsem prvni porod v unoru a posledni na konci cervna supr pro mlecnou produkci... hovorim spis o tech kozach ktere jsou naprosto bez kozla... to ze ta stimulace od kozla je prinosna neni pochyb... ovsem jak se holky zaridej je ve finale take priroda... urco ale lip nez do nich rvat hormony je byt trpelivej.
A je ten veterinář odborník na kozy? Abyste koze neuškodila.
Pokud je neobvyklý výtok, není na škodu to zkusit. Nebo, pokud je to možné, půjčit si na týden kozla. Chovateli zkusíte nabídnout nějakou tu kačku navíc, když Vám kozla půjčí domů, a ušetříte za cesty. Nám chovatel radil sáhnout na uši (máme anglonubije). Pokud jsou uši teplé, tak za kozlem. A musím říct, že teplé byly.
Nevím, co to je za injekci. Kozla nemáme, loni jsme ho přivezli 16.6. bez jakékoliv hormonální stimulace a kozy rodily od 12. do 17.11., tedy mezi 149. a 154. dnem od DOVEZENÍ kozla. Ze 6 koz nám zabřezly 4 a z těch dvou, které byly jalové, se jedna nakonec ukázala být hermafroditem. Tedy úspěšnost veliká.
Náš známý, větší chovatel si udělala kurz na inseminaci, mimo jiné, takže letos kozy dostaly čípek, který se po 3 týdnech vyndá a pak do 48 hodin nastane říje. Injekce prý byla na superovulaci - tedy k podpoření ovulace a nebyla šetrná. Měl to vyzkoušené u sebe a letos už injekce nedával, jen čípky. Po čípkách zabřezly obě kozy, které je měly, napoprvé. Uši teplé.
Když už ty hormony dáváte, opravdu by bylo dobré to zkoušet. Jeden večer může mít koza chuť kozla zabít a druhý den ráno touží jen po něm... byla by škoda to propásnout.

No tak to jste mě trochu zviklali, že se většině množej až v listopadu / prosinci :(
Na zač. října jsem přivezla kozu do výběhu ke kozlíkovi a pár dní na to měla oblemcaný ocas od hlenu, kozlíka jsem ještě viděla, jak zkoušel naskakovat. Tak to beru, jakože je připuštěná. Dnes jsem ho už vylifrovala pryč.. pokud se nepovedlo na první říji, měla by teď mít čerstvě po druhé říji, tak to beru jako "done".
Tak jestli mi zůstane jalová, je to znamení, že se mám na to mléko vykašlat. Je moc prima, mít každý den čerstvé mléko, ale to zpracovávání, když člvoěk přijde večer mrtvej po celém dni, je dost "za trest". Sýry jsou super, ale je to vykoupeno spoustou času a u nás, začátečníků, i neúspěchy, kdy si člověk říká, jestli to má za potřebí...
Tak se necháme překvapit, co nám příroda přichystá. Ta to rozhodne za nás
Jo, jo, příroda je mocná čarodějka, dělá si co chce, člověk plánuje, pánbůh se směje! je to opravdu k nezaplacení, mít každý den čerstvé mléko a tvaroh pro děti a vnoučata, Lucka mi stále dojí "už jen" 3,5 litru denně, ráda bych ji zasušila, ale s ní to nějak nejde! mléko je potřeba stále a když zbude a nechce se mi nic dělat, tak ho kyselé dávám se šrotem slepicím nebo jen tak na pití, jen se po něm zapráší, nic nevyjde nazmar a i slepice z něj mají užitek..také občas propadám pocitům, jestli to máme zapotřebí, ta spousta práce, ale když se na tu kozu podívám, je to pryč!takže máme! já říkám, že jsme postižení zvířaty!
kim216
napsal(a):
Máme taky dvě hnědé, jednu únorovou a druhou dubnovou a zatím ani jedna nic, tak jsem se bála že jsme to přehlídli, ale uklidnili jste mne že to může být i v prosinci.
A kdyby to bylo až v tom prosinci tak to pak asi připustit hned na tu první říji že?
My připouštíme kozy až druhým rokem po narození, to mají tak rok a půl, jsou narostlé a dospělé..přečtěte si v chytrých knihách, kdy je vhodné kozičky připouštět, nejdříve v 8mi měsících, tak bych tu dubnovou ještě vůbec nepřipouštěla, až za rok.hodně záleží také na její kondici a váze! já kozičky k chovu nechávám u matky pít mléko 4-5 měsíců, koza má mléka dost, tak se dělíme! dneska má mladá, únorová 8 měsíců, už je velká pomalu jako máma, ale připustíme ji až za rok, nic se nemá uspěchat, potom se to promítne na potomstvu i kozičce samotné..jinak k ženichovi jezdíme první den říje, nejdéle druhy, podle toho.jak je koza rozvášněná a na první říji, druhá nastupuje 3 týdny po první, ale kozy nám zatím vždycky zabřezly na první připuštění, hodně to záleží na dobrém plemeníkovi! tak hodně zdaru!