100% AN koza a průjem.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.12.2016 16:29
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, mám takovou, asi trochu nestandardní otázku. Může mít koza alergii na oves, ječmen, pšenici..ať jednodruhově nebo v jakémkoliv poměru a v jakémkoliv i minimálním množství? Mám starosti s AN kozou s Pop od té doby, co jsem si jí před 3 lety koupila. Snad jsem ještě nezažila, aby se jí zpoza ocásku sypaly bobky. Přitom je hrozně žravá, i když je jenom na seně.Teď jsem jí zkusila dávat směs /granule vojtěšky, granule cukrovarnických řízků, ovikvas, minerály a vitamíny./ K tomu sena co hrdlo ráčí a každý den pár větviček z ovocných stromů. K pití teplou vodu do které dávám trošku jodisované soli. Jinak má na vybranou solný liz, minerální liz a ovosan / druh měním podle situace:proti začervení, doba březosti, doba před zabřeznutím../.Po 14 ti dnech, kdy jí večer v chlívku při krmení izoluji, aby nejedla s ostatními zrno, začala mít zahuštěnou stolici ale ne bobky.Trápí mě to o to víc, že dvakrát po sobě jí po 4 dnech po porodu najednou umřelo kůzlátko. Loni jsem nechala kozlíčka pitvat našeho veta, ale nic závažného nenašel. Když se to stalo letos, odvezla jsem kozičku do výzkumného ústavu do Budějovic a oni odvezli malinkou na kompletní pitvu se všemi laboratořemi do Jihlavy. Kromě jiných zdravotních problémů, byl problém malnutrice. Konzultovala jsem všechno s lékařem, který pitvu prováděl a došli jsme k tomu, že koza matka dokázala ještě nutriční ztráty způsobené průjmem nějak doplnit a vykompenzovat ale pro kůzlátko, i když se narodilo zdravé, bylo po narození čilé, dostalo Hydrovit, pilo od maminky jak o závod to nakonec nestačilo.Takže jediné co mě ještě napadá, je ta alergie na zrno. Ráda si přečtu jakýkoliv názor a radu, jak takovou kozu dostatečně živit a hlavně jí zbavit průjmu.Děkuji LH.

8.12.2016 18:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

Předkládám že byla odčervená, případně že jste dělala rozbor na začervení.
Jestli může být alergická na jádro nebo ne netuším, i když teoreticky může. Já osobně bych zkusit ÚPLNĚ vynechat solení i minerál liz. Jestliže dáváte sůl i do vody, koza může být na slaném přímo závislá a přesolení stravy může zapříčinit špatné trávení, případně nějaké vyplavování důležitých látek z těla - proto podvýživa i neplnohodnotné mléko pro kůzlata.
Berte to ale jen jako mou teorii. Nejsem odborník na výživu. A takovým pokusem myslím nic nepokazíte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.12.2016 18:54

Mno...

Takové zvíře patří prostě vyřadit a nazdar. K čemu jí máte?

8.12.2016 19:54
lilo

XXX.XXX.201.210

Nechte ji jen na sene a dubove kure a vode, osobne bych nechala liz ale zadne dalsi pridavky sole a mineralu bych nedavala... jednou tydne bych holce kapla do vody jodizol... a opravdu zacla od zacatku... treba mesic klidne i 6 tydnu... a to z duvodu osidleni mikroflorou... veskere prefabrikaty bych se snazila vysadit... budte si jista ze maso ze stoprocentni nubky tohodle veku je supr a pokud by se nesrovnala tak vyradit... kdyz muze byt alergik clovek, pes tak proc ne koza... pokud navic pochazi z nejakeho proslechteneho chovu nebylo by se cemu divit... pokud bych zavadela jadro asi bych se snazila o potravinarskou kvalitu... treba pro zacatek obyc ovesnymi vlockami ale to opravdu az se vam ji podari stabilizovat... nezminujete se jak napajite... jaky zdroj vody pro zvirata mate... zda z radu, z vasi studny atd...

8.12.2016 22:37
eržika

XXX.XXX.86.96

Děkuji vám za rady. Přiznávám, že doma už jsem také slyšela "zbav se jí ". Já to ale nějak nedokážu. Koupila jsem si jí roční a trošku pokašlávala. Jenže nakonec jsem jeden celý rok zápasila u ní s hnisavou rýmou a častým kašlem. /a častý průjem /.Střídání ATB /zabraly na týden /, různé podpůrné léky a doplňky, všechno jen na chvíli. Sople jsem dala vyšetřit na kultivaci, dle citlivosti doporučeny ATB z té nejvyšší řady a i ty zabraly na chvíli. Pak mi paní na fauně poradila česnek. Opravdu postupně rýma a kašel ustoupily. Ale je opět tato koza první, co pokašlává a má rýmu v takové té přechodné době. Odčervuji samozřejmě pravidelně, jakmile si nejsem jistá, dám trus vyšetřit.Solím jim vodu minimálně a hlavně kvůli jodu. Teď jí ta bezobilná dieta oprandu svědčí a zdá se, že se zažívání upravuje. Ještě jí přidávám do žrádla PROGAL. Dám jí ještě šanci.LH.

9.12.2016 07:17
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak nubky jsou citlivky na takovy hnusny pocasi... hlavne vlhkost a pruvan... ale to kaslani a ryma... nemaji spise souvislost s parazity / plicnivky/ zamerila bych se pri odcerveni v takove davce primo na ne... to zacerveni... je dost diskutabilni... ted na suchem by se larvy mely stahnout a spinkat... a i z toho dusledku se stolice vetsinou upravi... vsechno prichazi s porody a oteplenim a vypustenim na zelene...kupte si ten jodizol roztok a preventivne kapejte par kapek jednou tydne... ale muzete klidne i vynechat... ted v dobe brezesti bych ale kapala rozhodne... a na obyc sul se vyprdnete to mnozstvi jodu ktere tam je je naprosto zanedbatelne...

9.12.2016 07:54
moonika

XXX.XXX.232.103

Tiež by som pokusne jadro celkom vyradila. Je kotná? Nepripúšťala by som ju. Soľ do vody by som nedávala a mohlo by jej prospieť keby ste jej zopár x dali bachorovú tekutinu od zdravého zvieraťa, tú nenahradí žiadny progal a pod. Ak by ste to nezvládli, môžete skúsiť u veta či by to neodobral sondou od vašej inej zdravej kozy. A v rozboroch nemávala pľucnivky?
Inak tiež na cesnak nedám dopustiť, pred pár dňami mi jedna začala kýchať a občas zakašlala, ponúkla som jej z ruky cesnak, dala si všetkých 8 strúčikov a na druhý deň žiadny náznak problému(ale dávam odvtedy ďalej cesnak cibuľu).

9.12.2016 08:08
moonika

XXX.XXX.232.103

Inak nedávno sme na FB skupine písali o tom použití bachorovej tekutiny od zdravého zvieraťa... ja som tu dávnejšie písala aj o jej zmrazovaní, ktoré sa odporúčalo na nejakých zahr. stránkach, ale Starý Bača nás usmernil že po zmrazení už to nebude"fungovať", síce neublíži ale ani vraj nepomôže. Potom som sa na to pýtala aj na jednej zahr. skupine a tiež ma usmernili, že pri obyčajnom zmrazení to nebude ok, ak by sa aj niečo zachovalo, určite by sa nezachoval ten správny pomer "bachorového osadenstva" aký by sme potrebovali.
( "As a professional microbiologist, if you want to preserve bacteria, yeast, etc. You would freeze at -80C in a final mix at 30% glycerol. This prevents the cells from building up ice crystals inside that would tear them apart during full freezing. -80 is low enough to essentally make them hibernate, but glycerol in the mix to not make them explode. In theory totally possible, but without proper lab equipment not feasible". "Some bugs are hardier than others but to keep the proper "mix" like the rumen you wouldnt want to accidentally kill off the less hardy and destroy the balance defeating the purpose."). aj tu https://books.google.sk/books?id=E4UgDQAAQBAJ&pg=PA97&lpg=PA97&dq=freeze+rumen+fluid&source=bl&ots=8szFIJXwmT&sig=f3S9JXnGsaUR1KR1-KuvHVdJE7s&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=freeze%20rumen%20fluid&f=false píšu že sa zmrazená bachorová tekutina neukázala účinná :(.
tAkže sa omlúvam za dezinformáciu.

Ne-chovatel

9.12.2016 10:17
Ne-chovatel

XXX.XXX.7.5

Dobrý den. Já kozu ještě nemám, ale...

Koza je tvor, který si vytváří přirozeně vitamín C. U většiny nemocí, které koza přirozeně nezvládne, by snad mohlo stačit nasadit právě tento vitamín C. Ne v antibiotické (farmakologické) dávce, ale jen jako podpůrný prostředek aby se vlastní imunitní systém kozy vzpamatoval a překonal nemoc. Existují totiž mikro-parazité (bakterie a spol.) kteří uvedenou obranou lini koz (i jiných zvířat) znají a jsou schopni ji narušit například tím že zaútočí na zmíněnou tvorbu vitamínu C v nadledvinkách. Jednoduché dodání z vnějšku jim pak překazí strategii. Většinou bakterie použijí nějaký toxin, který něco v metabolismu zablokuje, a vitamín C v tomto případě zafunguje jako antitoxín.

Koza je tvor, který vyrábí obecně velmi mnoho vitamínu C. Zkušenost lidí znajících vitamín C říká že někdy i tvor (koza) vypadající na zdechnutí dokáže po pár gramech vypadat během pár hodin zdravě (tak obecně působí vysoké dávky, i když nemoc ještě přetrvává, zde již zřejmě vlastního vitamínu C vytvořeného kozou).

Jinak bych přemýšlel zda měla koza problém i před podáním antibiotik. Já myslím, že jste jí vyničila střevní mikroflóru. Mimochodem tohle vitamín C neudělá, i když správně podávány by byl silnějším antibiotikem než cokoli od lékaře.
Dnes má střeva osazeny nesprávnou mikroflórou a možná nezdravé osazení střev přenáší i na mladé. Také do masa a mléka se tak určitě nedoostanou všechny živiny jak by měly, kdo ví zda má koza dost sama pro sebe. Léčba by byla zdlouhavá až nemožná v rozumném časovém horizontu. Může být drahá i levná, z hlediska neužitkovosti kozy podle mne vždy drahá (já si prý lehkou disbalanci, kdy jsem nemohl ani vyrazit do práce - posral bych se po cestě, léčil rok, půl roku z toho nejhoršího - nechal jsem se jednou za 20let ukecat na antibiotika, naposledy), účiná nemusí být téměř žádná. Bylo by dobré začít eliminací škodlivé mikroflóry, což třeba člověk může opět udělat průplachy (přirozeným pitím až do do vyprázdnění střev opakovaným průjmem) vodou s vitamínem C, kdy se odplaví i všechny toxiny, které by měl vitamín C neutralizovat - u kozy nereálné. A následně vhodná strava (spíše dlouhodobě jen seno) a doufat. Asi opravdu lepší začít úplně znovu.

Pokud to někoho zaujalo. Ten vitamín C nekupujte ten s cukrem co se prodává různě po veterinách, ale čistý v práškové formě (Vitar a Drogeria Market jsou asi nejdostupnější malá balení - 100g). Kdyby bylo nutné cukr si přimícháte sami, ale vždy v menším množství než kolik je v tom předraženém okyseleném cukru. Pamatujte ale, že cukr i vitamín C se vstřebává pomocí stejného mechanismu (stejnou "pumpou") a tělo dává přednost cukru, takže za nepříznivých podmínek takto podaný vitamín C nemusí být účinný vůbec a ještě uškodíte s tím cukrem. jen tak mimochodem zarovnaná 5ml čajová lžička bývají tak zhruba 4g.

Už jsem o kozách a vitamínu C slyšel mockrát, a já vitamín C. Jak u jiných tvorů se může jevit podání problematické tak u kozy bych rozhodně neváhal (stačí u ní nefarmakologická dávka a ještě jen nárazově).

Ne-chovatel

9.12.2016 10:19
Ne-chovatel

XXX.XXX.7.5

Pokud ta antibiotika byla injekčně, tak nemusí (proberte s vetrerinářem co podal, jak se metabolizuje) mít poničenou střevní mikroflóru (ne z nich).

9.12.2016 12:11
eržika

XXX.XXX.86.96

Děkuji moc za zajímavý příspěvek.Ztráta mikroflory mě už taky napadla a hlavně poté, co po noci vedle ní zůstaly kopice ale opravdu kopice kašovitého trusu hodné třeba krávy, proto jsem začala podávat po konzultaci s vetem /měla jsem tu kopici nafocenou /, který přiznal, že nic takového ještě neviděl, alespoň ta probiotika.Jenže koza mívala průjem už před podáváním ATB a jedny z prvních podaných vetem byly právě proti průjmu.Vždy byly podávané inj. Když jsem dlouhodobě zápasila s tím kašlem a rýmou, nechávala jsem také vyšetřovat trus, myslela jsem právě na plicnivky a nic. Ale ten vitamin určitě zkusím. Děkuji za radu.Jednoznačně ale musím říci, že vyloučení zrna z krmení jejímu zažívání hodně prospělo. /večer už trus nebyl takový kydanec ale už to drželo tvar šišky. Omlouvám se za použité výrazy. LH.

9.12.2016 12:33

Nevím, jak stará k Vám přišla, ale mohlo se stát, že jako kůzle prodělala nějakou akutní acidózu nebo jiný podobný problém s trávením a už se jí to nikdy nespravilo úplně. Měla jsem jednu takovou kozu, která jako kůzle sežrala spoustu měkkého chleba (naházeli to lidi přes plot) a prostě už i přes veškerou léčbu nebyla nikdy jako ostatní. Ale zlepšilo se to celkem zásadně a když byla jen na seně, bobky byly normální. Ale jakmile šla na pastvu, už to bobky nebyly. Tahle koza už nikdy nemohla žrát jádro, ani otruby apod. Tak třeba je to něco z dřívějška, když ještě nebyla u Vás.

9.12.2016 13:52
eržika

XXX.XXX.86.96

Přivezla jsem si kozu rok starou.Byla jsem začínající chovatel, měla jsem tři takové kozí směsky a dočetla jsem se o AN kozách a tak jsem si jela pro 100% AN kozu s Pop, pro Julii. Byla opravdu v dobrých chovatelských podmínkách, všimla jsem si, že trochu pokašlává ale paní říkala, že je to asi tím průvanem. Stavěli nové salaše a ještě je neměli zcela zavětrované.Taky se mi zdála hodně hubená, ale pak jsem z vlastní zkušenosti viděla, že roční kozy mohou tak vypadat. Než se trochu popravila, trvalo to tak rok a půl.Ale ten rok a půl jsme už zápolili s chorobami. Mám známou, která má velkochov koz, mezi nima i AN a měla jednu, také s Pop, s kterou měla úplně stejné problémy jako já, vyzkoušela co se dalo, ale nakonec to vzdala a prodala jí za cenu, /já bych řekla, že jí spíš darovala /do chovu s pár kozami.Když si sčítám pro a proti, proti jednoznačně vítězí ale koza je krásná, vznešená a taky je moje. LH.

9.12.2016 14:35
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja vam nevim ale mam pocit ze tam mate neco spatne... atb na prujem? no nevim v pripade pokaslavani a soplu... mozna spatny odhad veteraka... a prujmu bych se spis poohlizela po tech plicnivkach... co se tyka vitaminu pokud spatne funguje strevo... tak to vstrebavani muze byt problem... asi by nebylo od veci injekcni podani ale to jen v pripade nejakeho podpurneho koktejlu a kratkodobe... a za dalsi... bylo by mozna dobre zmenit veteraka... nektery vam proda nos mezi vocima jen aby vydelal a vubec to neresi komplex tech problemu ktere jsou... jak jsem psala vys... urcite vynechte veskere pridavky vitaminu... protoze pokud spatne nadavkujete muze byt problem na svete... tim ze jeden vam vylujcuje druhy a zaroven pokud je toho moc tak je toho prilis... spis ji poridte pivovarske drozdi, kvalitni nezaplisnene seno a dubove, smrkove vetvicky... pripadne ji davejte tu dubovou kuru v odvaru s kminem... ve strevech se ji musi vytvorit ty spravni nalevnici... aby to to fungovalo... jeste pred tim bych ji dukladne odcervila ale zaroven necim co jeste nemela... a hlavne z ni nedelejte pacienta... protoze pokud tu lecbu nebudete delat dlouhodobe a v klidu... pujdete z jednoho tipu do druheho muze to napachat vic skody jak uzitku... budte trpeliva...
jeste by me zajimalo kdyz by jste mrkla na ocni sliznici podle famacha v jake skale ma barvu sliznice... odkud berete seno? nemohlo dojit k jeho spatnemu skladneni, pripadne jeslti od jezedaku tak prehnojeni?

9.12.2016 18:16
moonika

XXX.XXX.162.155

Lilo: plicnivky nespôsobujú prújem... K "atb na prújem" - na zlikvidovanie baktérií ktoré ho spôsobili- pani píše že atb zabrali (aj keď len na týždeň) takže niečo na tom bolo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík