Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2017 16:01
peťak

XXX.XXX.159.147

Pěkně zdravím, ráda bych se zeptala, jestli nemáte někdo zkušenost, zda existuje nějaká prevence otravy koz a oveček po odčervení. Vyšly nám v rozboru vajíčka GIN na 5 vykřičníků a já se teď bojím, že po odčervení holkám odumřou ty potvůrky ve střevech, rozloží se a přijdu o některé kozy kvůli zánětu a otravě. Jde tomu nějak předejít? (vyjma toho předejít tak masivnímu začervení ).

2.4.2017 10:02
moonika

XXX.XXX.234.186

No ja neviem, možno niečo ako živočíšne uhlie alebo humac(humínové kyseliny) +nejaký silymarín na pomoc pečeni...neviem. Ale zas nedať uhlie/humínové kys. hneď po odčervení aby to neznížilo absorbciu odčervováku(ak je to možné).
Možno rovno dodať železo a B12...neviem... lebo si myslím že keď sa od slezu oddelí kvantum krvsajúcich potvoriek tak zostane množstvo drobných raniek ktoré môžu načas krvácať.

2.4.2017 10:16
moonika

XXX.XXX.234.186

Prípadne tu pohľadajte v diskusii príspevok Jiřinky Janíčkovej o recepte na byliný protijed, ktorý dávala pri otravách, skúste zadať "antidotum". (Ale to by som tiež radšej nedala hneď po odčervováku aby to neznížilo nejak jeho absorbciu alebo čo).

2.4.2017 11:05
peťak

XXX.XXX.159.147

Díky, Moniko, přesně tak jsem taky uvažovala, zrovna jsem to sem chtěla napsat, co si o tom kdo myslí (o: - ten bylinný protijed už mám opsaný pár měsíců, i jsem si ty bylinky dala do lékárny (o:. Tak bych jim to zkusila dát druhý nebo třetí den i s tím uhlím, nebo jen těm, co by začaly vypadat špatně, no uvidíme..

2.4.2017 11:14
peťak

XXX.XXX.159.147

Ještě jsem se dozvěděla, že česnek červy vypudí (že tam nezůstanou a nehnijou), no u mých vykřičníků by samotný možná nestačil, nevím (nejraději bych samozřejmě, kdyby jo (o:), ale že kdyby se jim dal pár dní česnek (už jim ho tedy dávám (o:) a pak teprve odčervovák, že by to mohlo trochu pomoci. Jen si nejsem jistá, kolik mám času Sliznice se zatím moc nezhoršují, no ale u některých moc slavné nejsou... Kozenky vypadají vesele a spokojeně (až na hubenost a málo mléka u některých), ale nevím, jak rychle se to může zvrhnout...?

2.4.2017 11:30
moonika

XXX.XXX.234.186

S cesnakom by som sa pri tom stave nezaoberala, to je slabá káva. Hlavne nech sa rýchlo odčervia.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2017 15:29

peťak napsal(a):
Pěkně zdravím, ráda bych se zeptala, jestli nemáte někdo zkušenost, zda existuje nějaká prevence otravy koz a oveček po odčervení. Vyšly nám v rozboru vajíčka GIN na 5 vykřičníků a já se teď bojím, že po odčervení holkám odumřou ty potvůrky ve střevech, rozloží se a přijdu o některé kozy kvůli zánětu a otravě. Jde tomu nějak předejít? (vyjma toho předejít tak masivnímu začervení ).

To jsem nikdy neviděla. Ale zvířata, co je sežraly červy zaživa, ano.

Takže směle do odčervení a půl práce je hotovo.

Toto se popisuje jen u štěňat a koťat kvůli askaridinu, ze škrkavek. Protože ovce a kozy škrkavky nemají...

2.4.2017 15:31

moonika napsal(a):
No ja neviem, možno niečo ako živočíšne uhlie alebo humac(humínové kyseliny) +nejaký silymarín na pomoc pečeni...neviem. Ale zas nedať uhlie/humínové kys. hneď po odčervení aby to neznížilo absorbciu odčervováku(ak je to možné).
Možno rovno dodať železo a B12...neviem... lebo si myslím že keď sa od slezu oddelí kvantum krvsajúcich potvoriek tak zostane množstvo drobných raniek ktoré môžu načas krvácať.

To asi jo, ale oni ti slezoví červi nesají na jednom místě, ale tady kousnou, támhle kousnou, takže krvácející rány jsou po nich tak i tak. Proto je ztráta krve tak velká, červi sice hodně vypijí, ale spoustu taky vyplýtvají.

Železo a béčko u hodně začervených zvířat nemůže uškodit nikdy.

2.4.2017 17:22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To jsem nikdy neviděla. Ale zvířata, co je sežraly červy zaživa, ano.

Takže směle do odčervení a půl práce je hotovo.

Toto se popisuje jen u štěňat a koťat kvůli askaridinu, ze škrkavek. Protože ovce a kozy škrkavky nemají...

Já jsem to naštěstí taky neviděla, ale byli jsme před tím varováni přednášející docentkou parazitoložkou už nevímjakého jména na MENDELU, údajně to dělají tenkohlavci, když odumřou přisátí na stěně střeva, protože jsou zavrtaní a nepustí se. U jiných červů to nehrozí. Předávám jen, co jsem slyšela. Vypadalo to celkem, že ví, co říká, a že má zkušenosti i z praxe.

2.4.2017 18:12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já jsem to naštěstí taky neviděla, ale byli jsme před tím varováni přednášející docentkou parazitoložkou už nevímjakého jména na MENDELU, údajně to dělají tenkohlavci, když odumřou přisátí na stěně střeva, protože jsou zavrtaní a nepustí se. U jiných červů to nehrozí. Předávám jen, co jsem slyšela. Vypadalo to celkem, že ví, co říká, a že má zkušenosti i z praxe.

Já s o tenkohlavcích vím především to, že samička produkuje málo vajíček takže i méně vajíček může znamenat silnou invazi a smažím je antiparazitikem i když jich najdu na dva tři křížky. a tenkohlavec má obrovskou výhodu, že má vajíčka, která jsou poznat. pokud má zadavatelka vajíčka gin na pět křížků, pravděpodobně to tenkohlavec nebude, ten by měl vlastní kolonku - tenkohlavec má odlišná vajíčka, stejně tak tasemnice, motolice, kokcidie, a pak jsou "ostatní", kteří mají vajíčka tak podobná, že pod mikroskopem se to buď spolehlivě nepozná, nebo by poznalo, ale byl by to vopruz s měřítkem v mikroskopu a je to vlastně jedno.

jinak co se tenkohlavců týče, vzpomínám si na kozu s průjmem odebranou individuálně, co měla tenkohlavců asi tak 3x tolik než zbytek stáda. po odčervení průjem tiše zmizel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík