Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2018 19:33

jj. močové kameny je nemoc rozmazlovaných beranů a kozlů.

24.7.2018 20:56
kreveta4

XXX.XXX.89.52

Tak veterinářka mi před chvílí řekla, že se má dát 10-15g/kg/den. Tak teda nevím. Vrchovatá lžička bude spíš 10 g než 10 mg, ale každopádně to stejně nesedí.
S tím rozmazlováním - možné to je, jestli se za rozmazlování počítá občas kůrka chleba. Ale žádné překrmování jádrem u nás určitě nezažil. Tak možná k tomu některá zvířata mají prostě větší náchylnost...

24.7.2018 21:06
kk

XXX.XXX.172.44

jojo určitě...gramů mi to tam uteklo nějak smajlík ale určitě ne na kilo/den...fakt tu lžičku denně bohatě postačí na okyselení moči, aby se kameny rozpouštěli...léčebnou kůru přímo po ufiknutí jsme dělali 14 dní a pro oreb1 no já teď jezdím na vet fakultu do Brna a tam řekli, že není problém s preventivním podáním.

24.7.2018 21:11
moonika

XXX.XXX.210.159

kreveta4 napsal(a):
Tak veterinářka mi před chvílí řekla, že se má dát 10-15g/kg/den. Tak teda nevím. Vrchovatá lžička bude spíš 10 g než 10 mg, ale každopádně to stejně nesedí.
S tím rozmazlováním - možné to je, jestli se za rozmazlování počítá občas kůrka chleba. Ale žádné překrmování jádrem u nás určitě nezažil. Tak možná k tomu některá zvířata mají prostě větší náchylnost...

môže byť s tou náchylnosťou niektorých, aj tam to píšu: "However, occasional cases of calcium carbonate urolithiasis have occurred in small ruminants fed a low-calcium forage such as native grass hay, which brings to light the possibility of individual differences in calcium metabolism as a contributing factor"
kk určite myslela 10g nie mg.
Poštudujte tu http://www.goatworld.com/articles/potions/ammoniumchloride.shtml.

24.7.2018 21:19
kreveta4

XXX.XXX.89.52

Super, děkuji moc!

24.7.2018 21:20
moonika

XXX.XXX.210.159

toto je dôveryhodná stránka, píšu tam "Ammonium chloride can be used as a urinary acidifying agent (7–10 g/head/day for a 30-kg lamb or kid;) (50–80 g/head/day for a 240-kg steer)
https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-large-animals/urolithiasis-in-large-animals pokukajte.

24.7.2018 22:26
kreveta4

XXX.XXX.89.52

moonika napsal(a):
toto je dôveryhodná stránka, píšu tam "Ammonium chloride can be used as a urinary acidifying agent (7–10 g/head/day for a 30-kg lamb or kid;) (50–80 g/head/day for a 240-kg steer)
https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-large-animals/urolithiasis-in-large-animals pokukajte.

Moc děkuji za tipy na zahraniční zdroje, sama jsem moc aktivně nepátrala, tak si cením Vaší ochoty. Z toho článku v pdf jsem vydedukovala, že doporučují 10-20g denně na 100kg zvíře, na kozí stránce lžíci, což bude asi o něco víc. Takže to zhruba sedí, myslím, že radši tentokrát nedám na radu veterinářky, abych ho chudáka ještě neotrávila. Poslala jsem jí odkaz na to pdf a byla ráda, že se třeba dozví něco nového... To když jsem svému praktickému lékaři řekla, co mi je a co potřebuju, vynadal mi, že od diagnózy je tam on smajlík.

24.7.2018 23:13
moonika

XXX.XXX.210.159

kreveta4 napsal(a):
Moc děkuji za tipy na zahraniční zdroje, sama jsem moc aktivně nepátrala, tak si cením Vaší ochoty. Z toho článku v pdf jsem vydedukovala, že doporučují 10-20g denně na 100kg zvíře, na kozí stránce lžíci, což bude asi o něco víc. Takže to zhruba sedí, myslím, že radši tentokrát nedám na radu veterinářky, abych ho chudáka ještě neotrávila. Poslala jsem jí odkaz na to pdf a byla ráda, že se třeba dozví něco nového... To když jsem svému praktickému lékaři řekla, co mi je a co potřebuju, vynadal mi, že od diagnózy je tam on smajlík.

nie je začo:) ale myslím že tam neuvádzali že na 100kg hmotnosti - v tom pdf prevent. dávku uvádzali 0,5-1perc. z dennej dávky sušiny ( "Alternatively, ammonium chloride can be fed at a level of 0.5-1% of dry matter in the diet").

24.7.2018 23:14

kk: Na stejném místě mi řekli opak. Asi záleží na názoru a zkušenostech doktora. Taky vím o případu, kdy takhle majitelka kozla zlikvidovala, takže tomu odrazování od preventivního podávání rozumím. Náš kozel je po operaci 5 nebo 6 let a ledek dostával jen asi 3 týdny po operaci. Rozpuštěný ve vodě se podával na kousku tvrdého chleba. Určitě by to totiž nežral dobrovolně ani ve šrotu. A problémy nemá dodnes žádné, jen mu opravdu nic dalšího nedávám, ani otruby nebo kůrky. Má jen seno a pastvu včetně větví. Žádný další z kozlů problémy neměl, záleží taky na stavbě močových cest u konkrétního zvířete. Jestli to vše platí i u beranů, to nevím.

24.7.2018 23:22
moonika

XXX.XXX.210.159

kreveta4 napsal(a):

to na kozej stranke tá lyžica je uvádzaná ako liečebná dávka, preventívna sa tam uvádza len lyžička na kozu/deň. Bola by som tiež opatrná. kto vie či by ako okyselovadlo dlhodobo nestačilo pridávať do vody nejaký jablčný alebo kombuchový ocot a pod.

25.7.2018 07:31
kreveta4

XXX.XXX.94.122

moonika napsal(a):
nie je začo:) ale myslím že tam neuvádzali že na 100kg hmotnosti - v tom pdf prevent. dávku uvádzali 0,5-1perc. z dennej dávky sušiny ( "Alternatively, ammonium chloride can be fed at a level of 0.5-1% of dry matter in the diet").

Ano, ale když se podíváte o odstavec výš, je to tam přepočtené pro chlorid sodný z té sušiny na hmotnost zvířete, takže z toho jsem ta procenta převedla i pro chlorid amonný. Protože tedy vůbec nemám tušení, kolik sušiny může zvíře za den přijmout. To je dost nepraktické...

25.7.2018 08:52
moonika

XXX.XXX.210.159

kreveta4 napsal(a):
Ano, ale když se podíváte o odstavec výš, je to tam přepočtené pro chlorid sodný z té sušiny na hmotnost zvířete, takže z toho jsem ta procenta převedla i pro chlorid amonný. Protože tedy vůbec nemám tušení, kolik sušiny může zvíře za den přijmout. To je dost nepraktické...

v sene býva sušina okolo 90perc. takže napr v zime, ked nežerie obilie, tak podľa nich zje 100kg baran cca 2,5kg sena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík