Přimíchávám Mikros pro ovce, kozy, dobytek do jádra + jodizovanou sůl, lizu mají na výběr tři druhy od Esco
funkčnost sypaných minerálů nedokážu posoudit, ale mám lepší pocit
jodizovanou sůl dávám pravidelně od letoška, protože se mi projevil deficit u jedněch kůzlat, na koze - mámě není nic vidět, ani na předchozích kůzlatech nic, uvidíme v únoru 2018.
Zvyčajne v tých free choice krmítkach myslím ponúkajú sódu, dolomit, niečo s modrou skalicou, kŕmne vápno, niekde kvôli jódu kelpu(to by mi kozy hneď všetko zožrali), nejaký sírový prášok, soľ. Ja by som sa toho na začiatku bála aby to nenavyknuté neprehnali s niečím, takže by som asi začala so štipkami v krmítkach:P
http://www.fertilefields.co.nz/drupal/free_choice_minerals.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dad
napsal(a):
Kelpa - hnědá mořská řasa, je to ono na doplnění jodu ?
Není to sice volně sypané, ale jód obsahuje i potočnice, česnek, špenát, červená řepa (možná i jiná, ale to nevím). A určitě i některé další rostliny. Mořské řasy jsou u nás fakt hodně drahé. I pro lidskou výživu.

Dávala jsem nubii, co jsem krátce měla, kvůli jódu nějaký přípravek z řas, ale taky jsem si říkala, že je to drahá sranda. Navíc mi to nechtěla žrát, protože to smrdělo "rybinou".
Tá chaluha Fucus vesiculosus(hnedá)stojí 200Kč kilo to nie je také zlé. Ja som kedysi jednej chorlavej kozičke dávala kelpu Ascophyllum nodosum(tá bola do zelena a pekne voňala) (Lunderland) a veľmi ju to nakoplo. Ale ak ide o peniaze tak samozrejme najlacnejšie je dodať jód nejakým lekárenským "produktom".
Napríklad tá kelpa Asc. nodosum od Lunderlandu má mať jód 490 mg/kg sušenej rastliny. U chaluhy bublinatej sa zvykne uvádzať ešte vyšší obsah. To napr u potočnice sa uvádza 5mg jódu na kilo potočnice a to neviem či nie čerstvej. U strukov cesnaku niekde uvádzajú 0,94 mg/kg. Určite sú tie naše rastliny prospešné po iných stránkach ale na dodanie jódu by ste potrebovali megamnožstvá, na rozdiel od rias.
moonika
napsal(a):
Tá chaluha Fucus vesiculosus(hnedá)stojí 200Kč kilo to nie je také zlé. Ja som kedysi jednej chorlavej kozičke dávala kelpu Ascophyllum nodosum(tá bola do zelena a pekne voňala) (Lunderland) a veľmi ju to nakoplo. Ale ak ide o peniaze tak samozrejme najlacnejšie je dodať jód nejakým lekárenským "produktom".
Napríklad tá kelpa Asc. nodosum od Lunderlandu má mať jód 490 mg/kg sušenej rastliny. U chaluhy bublinatej sa zvykne uvádzať ešte vyšší obsah. To napr u potočnice sa uvádza 5mg jódu na kilo potočnice a to neviem či nie čerstvej. U strukov cesnaku niekde uvádzajú 0,94 mg/kg. Určite sú tie naše rastliny prospešné po iných stránkach ale na dodanie jódu by ste potrebovali megamnožstvá, na rozdiel od rias.
Nejde mi vymazať to "a to neviem či nie u čerstvej" tak to prosím ignorujte:P.

Moniko, souhlasím, že když už je nějaký problém, je potřeba to řešit rázně. Ale vzhledem k tomu, že i u nás rostliny jód obsahují a zvířata, která pochází z naší oblasti, jej nepotřebují tolik, mohlo by stačit ho dodávat v běžně dostupném krmivu. Dost nerada bych totiž kupovala chaluhy po 200 za kilo pro 60 koz nebo víc. A ony to ty potvory, jak jste taky psala, slupnou raz dva .

moonika
napsal(a):
Nejde mi vymazať to "a to neviem či nie u čerstvej" tak to prosím ignorujte:P.
Taky jsem chtěla editovat, a nejde to.
napsal(a):
Moniko, souhlasím, že když už je nějaký problém, je potřeba to řešit rázně. Ale vzhledem k tomu, že i u nás rostliny jód obsahují a zvířata, která pochází z naší oblasti, jej nepotřebují tolik, mohlo by stačit ho dodávat v běžně dostupném krmivu. Dost nerada bych totiž kupovala chaluhy po 200 za kilo pro 60 koz nebo víc. A ony to ty potvory, jak jste taky psala, slupnou raz dva .
Veď ja jód vlastne tiež ani vedome nedodávam:) no pre 60kôz by to bolo likvidačné :D
Ale bude mi v marci dúfam rodiť 75 AN tak tej možno budem dávať od nejakého mesiaca pred pôrodom chaluhu-ale nie free choice:) keby som chovala AN tak to riešim dodávaním jódu nejakým prípravkom.
moonika
napsal(a):
Zvyčajne v tých free choice krmítkach myslím ponúkajú sódu, dolomit, niečo s modrou skalicou, kŕmne vápno, niekde kvôli jódu kelpu(to by mi kozy hneď všetko zožrali), nejaký sírový prášok, soľ. Ja by som sa toho na začiatku bála aby to nenavyknuté neprehnali s niečím, takže by som asi začala so štipkami v krmítkach:P
http://www.fertilefields.co.nz/drupal/free_choice_minerals.
No právě mne zajímalo jestli tu není někdo, kdo to tak dělá a může sdílet nějaké zkušenosti. (o:.
No, my dáváme někdy i sypané minerály a sůl (v létě většinou), když se nedostanem s lizama v kyblíkách k pastvině, nebo je to moc mokrý a okolo kýble by to rozšlapali. Kouknu na přesné složení, je to směs, vím že někdo dává jen to a sůl v kostce. Určitě to funguje, ale co je lepší neumím posoudit. Nemáme problém ani s nedostatkem selenu, ani jodu. Dřív se dávaly jen sypané minerály, našla jsem to ve staré učebnici pro zemědělskou školu.