Volně sypané minerály

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2017 18:43
peťak

XXX.XXX.159.147

Všude v zahraničních textech se doporučuje dávat kozám místo lizů volně sypané minerály (ne míchat do příkrmu, ale nechat kozám nonstop k dispozici) - děláte to někdo tak? Případně co konkrétně jim sypete a jak vám to funguje?

4.12.2017 19:20
dad

XXX.XXX.225.133

Přimíchávám Mikros pro ovce, kozy, dobytek do jádra + jodizovanou sůl, lizu mají na výběr tři druhy od Esco
funkčnost sypaných minerálů nedokážu posoudit, ale mám lepší pocit
jodizovanou sůl dávám pravidelně od letoška, protože se mi projevil deficit u jedněch kůzlat, na koze - mámě není nic vidět, ani na předchozích kůzlatech nic, uvidíme v únoru 2018.

5.12.2017 08:27
moonika

XXX.XXX.203.68

Zvyčajne v tých free choice krmítkach myslím ponúkajú sódu, dolomit, niečo s modrou skalicou, kŕmne vápno, niekde kvôli jódu kelpu(to by mi kozy hneď všetko zožrali), nejaký sírový prášok, soľ. Ja by som sa toho na začiatku bála aby to nenavyknuté neprehnali s niečím, takže by som asi začala so štipkami v krmítkach:P
http://www.fertilefields.co.nz/drupal/free_choice_minerals.

5.12.2017 11:10
dad

XXX.XXX.225.133

Kelpa - hnědá mořská řasa, je to ono na doplnění jodu ?

5.12.2017 12:21
moonika

XXX.XXX.203.68

dad napsal(a):

Áno, ale momentálne z rias bohatých na jód je najdostupnejšia chaluha bublinatá (napr na eshope naturway cz ) Ale kamarátka to ponúkala free choice a ony toho zjedli strašne moc, to by vyšlo riadne draho.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2017 12:48

dad napsal(a):

Není to sice volně sypané, ale jód obsahuje i potočnice, česnek, špenát, červená řepa (možná i jiná, ale to nevím). A určitě i některé další rostliny. Mořské řasy jsou u nás fakt hodně drahé. I pro lidskou výživu.

5.12.2017 13:18

Dávala jsem nubii, co jsem krátce měla, kvůli jódu nějaký přípravek z řas, ale taky jsem si říkala, že je to drahá sranda. Navíc mi to nechtěla žrát, protože to smrdělo "rybinou".

5.12.2017 14:28
moonika

XXX.XXX.203.68

Tá chaluha Fucus vesiculosus(hnedá)stojí 200Kč kilo to nie je také zlé. Ja som kedysi jednej chorlavej kozičke dávala kelpu Ascophyllum nodosum(tá bola do zelena a pekne voňala) (Lunderland) a veľmi ju to nakoplo. Ale ak ide o peniaze tak samozrejme najlacnejšie je dodať jód nejakým lekárenským "produktom".
Napríklad tá kelpa Asc. nodosum od Lunderlandu má mať jód 490 mg/kg sušenej rastliny. U chaluhy bublinatej sa zvykne uvádzať ešte vyšší obsah. To napr u potočnice sa uvádza 5mg jódu na kilo potočnice a to neviem či nie čerstvej. U strukov cesnaku niekde uvádzajú 0,94 mg/kg. Určite sú tie naše rastliny prospešné po iných stránkach ale na dodanie jódu by ste potrebovali megamnožstvá, na rozdiel od rias.

5.12.2017 14:38
moonika

XXX.XXX.203.68

moonika napsal(a):
Tá chaluha Fucus vesiculosus(hnedá)stojí 200Kč kilo to nie je také zlé. Ja som kedysi jednej chorlavej kozičke dávala kelpu Ascophyllum nodosum(tá bola do zelena a pekne voňala) (Lunderland) a veľmi ju to nakoplo. Ale ak ide o peniaze tak samozrejme najlacnejšie je dodať jód nejakým lekárenským "produktom".
Napríklad tá kelpa Asc. nodosum od Lunderlandu má mať jód 490 mg/kg sušenej rastliny. U chaluhy bublinatej sa zvykne uvádzať ešte vyšší obsah. To napr u potočnice sa uvádza 5mg jódu na kilo potočnice a to neviem či nie čerstvej. U strukov cesnaku niekde uvádzajú 0,94 mg/kg. Určite sú tie naše rastliny prospešné po iných stránkach ale na dodanie jódu by ste potrebovali megamnožstvá, na rozdiel od rias.

Nejde mi vymazať to "a to neviem či nie u čerstvej" tak to prosím ignorujte:P.

5.12.2017 14:40

Moniko, souhlasím, že když už je nějaký problém, je potřeba to řešit rázně. Ale vzhledem k tomu, že i u nás rostliny jód obsahují a zvířata, která pochází z naší oblasti, jej nepotřebují tolik, mohlo by stačit ho dodávat v běžně dostupném krmivu. Dost nerada bych totiž kupovala chaluhy po 200 za kilo pro 60 koz nebo víc. A ony to ty potvory, jak jste taky psala, slupnou raz dva .

5.12.2017 14:41

moonika napsal(a):
Nejde mi vymazať to "a to neviem či nie u čerstvej" tak to prosím ignorujte:P.

Taky jsem chtěla editovat, a nejde to.

5.12.2017 14:42
moonika

XXX.XXX.203.68

O.i.aj vysoký obsah dusičnanov vo vode môže mať strumigénny účinok.

5.12.2017 14:46
moonika

XXX.XXX.203.68

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moniko, souhlasím, že když už je nějaký problém, je potřeba to řešit rázně. Ale vzhledem k tomu, že i u nás rostliny jód obsahují a zvířata, která pochází z naší oblasti, jej nepotřebují tolik, mohlo by stačit ho dodávat v běžně dostupném krmivu. Dost nerada bych totiž kupovala chaluhy po 200 za kilo pro 60 koz nebo víc. A ony to ty potvory, jak jste taky psala, slupnou raz dva .

Veď ja jód vlastne tiež ani vedome nedodávam:) no pre 60kôz by to bolo likvidačné :D
Ale bude mi v marci dúfam rodiť 75 AN tak tej možno budem dávať od nejakého mesiaca pred pôrodom chaluhu-ale nie free choice:) keby som chovala AN tak to riešim dodávaním jódu nejakým prípravkom.

5.12.2017 21:31
peťak

XXX.XXX.159.147

moonika napsal(a):
Zvyčajne v tých free choice krmítkach myslím ponúkajú sódu, dolomit, niečo s modrou skalicou, kŕmne vápno, niekde kvôli jódu kelpu(to by mi kozy hneď všetko zožrali), nejaký sírový prášok, soľ. Ja by som sa toho na začiatku bála aby to nenavyknuté neprehnali s niečím, takže by som asi začala so štipkami v krmítkach:P
http://www.fertilefields.co.nz/drupal/free_choice_minerals.

No právě mne zajímalo jestli tu není někdo, kdo to tak dělá a může sdílet nějaké zkušenosti. (o:.

5.12.2017 21:41
moonika

XXX.XXX.128.136

peťak napsal(a):
No právě mne zajímalo jestli tu není někdo, kdo to tak dělá a může sdílet nějaké zkušenosti. (o:.

Možno aj v sekcii s dobytkom sa spýtať, aspoň teda v zahraničí je to u dobytka oveľa bežnejšie ako u kôz.

6.12.2017 17:50
husopaska

XXX.XXX.202.251

Letos na jaře porodila koza 2 kozlíky, ale ani jeden se nepostavil na nohy.Rok předtím porodila normálně zdravou kozenku.Myslíte, že jí pomůže jód preventivně?

6.12.2017 18:31
dad

XXX.XXX.225.133

Jestli je to jodem tak ano
u mně mněli ještě zvětšené uzliny na krku, jeden přestal vstávat třetí den, ale za pomocí injekcí s vitamíny se to zvládlo.

6.12.2017 21:36
Bekkky

XXX.XXX.81.173

No, my dáváme někdy i sypané minerály a sůl (v létě většinou), když se nedostanem s lizama v kyblíkách k pastvině, nebo je to moc mokrý a okolo kýble by to rozšlapali. Kouknu na přesné složení, je to směs, vím že někdo dává jen to a sůl v kostce. Určitě to funguje, ale co je lepší neumím posoudit. Nemáme problém ani s nedostatkem selenu, ani jodu. Dřív se dávaly jen sypané minerály, našla jsem to ve staré učebnici pro zemědělskou školu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík