Začátek chovu plemene texel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2017 10:28
marcel01

XXX.XXX.225.60

Obracím se touto cestou na chovatele plemene texel mám záměr na jaro koupit 10ks jehnic plemene texel+berana vše 100% s POP chci využít dotaci od schok a provádet KU. Najde se tu chovatel nebo ví někdo o chovateli který by na jaro zvířata v této kvalitě prodal děkuji za všechny rady i co se týká plemene texel Ku nebo podpor schok.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.12.2017 12:31

Zkuste Kostey

13.12.2017 14:13
vn

XXX.XXX.64.14

Dobrý den, napište mi do SZ odkud jste a někoho vám doporučím. Je třeba již teď pomalu objednat a zvířata se prodávají v min.100 dnech věku, tedy cca o prázdninách.
Novák - klub chovatelů texel.

13.12.2017 16:44

Večer z počítače něco napíšu, teď jdu dojit kravky.

13.12.2017 18:02
Massaro

XXX.XXX.244.34

Šlo by to veřejně? Díky

13.12.2017 18:30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Večer z počítače něco napíšu, teď jdu dojit kravky.

Prosím také více info také by mě zajímalo...

13.12.2017 19:35

Takže... nedám tu nikomu radu jak dosáhnout toho, že budete mít špičkový chov, ale aspoň jako odrazový můstek nebo jen tak k zamyšlení bych napsal asi toto:

Pokud někdo chce začít s chovem a myslí to vážně, tak bych doporučil pečlivě vybrat jehňata na kterých budete stádo stavět a nebál bych se klidně říct si o pomoc plemenáři, pod kterého budete spadat, který k vám bude jezdit dělat kontrolu užitkovosti. Zároveň moc nedoporučuju sesbírat kdejaké jehňata byť dobře hodnocené 100% texly od různých chovatelů z okolí, abyste najednou nezjistili, že se vám něco liniově vlastně nehodí, že by jehně mělo stejného pra pra dědečka jako třeba plemeník kterého byste si rádi koupili. Než brát jehňata z malých chovů, kde jsou zvířata hýčkána, bych radši kouknul po větších stádech, kde se s tím moc nemažou a funguje tam dobrá přirozená selekce. Já kdybych teď začínal s chovem, tak bych zajel třeba k Vávrovi do Hrusic, nebo k někomu takovému. K tomu kde jehňata vybírat, by vám mohly trochu posloužit následující tabulky. V první jsou výsledky KU jehňat a pokud si trochu rozumíte s excelem, tak vám nebude dělat problém si vyfiltrovat jen texly. Můžete se podívat na to, jak to komu roste a kolik se jich komu urodí. Sice tam nenajdete kontakt na majitele, ale k tomu vám poslouží druhý odkaz, kde máte seznam plemeníků i s kontakty na majitele. Jednoduše řečeno, když někdo produkuje jehňata, tak má i plemeníka a tak si na něj najdete kontakt tam.

seznam producentů jehňat: http://www.schok.cz/sites/default/files/PHjehne_201710_0.xls
seznam plemeníků: http://www.schok.cz/sites/default/files/Berani_2016.xlsx

Dále bych mohl napsat to, že třeba moje KU podle tabulkových čísel sice není nic čím bych se mohl kdovíjak chlubit, ale ono jde taky o systém chovu. Já ty zvířata prostě neodčervuju a nechávám jen kusy co to zvládaj, co se s parazitama prostě poperou a vyhrajou a předpokládám, že by i líp rostly kdybych je odčervoval. Takže třeba z letošních jehnic šla do chovu jen jedna jediná a zbytek šel pod kudlu. A doufám, že to během následujících let začne přinášet ovoce. Tím chci říct jen to, že ty čísla v tabulkách té slavné KU mohou být dost zavádějící nic moc nevypovídající o kvalitě zvířete. Ony se totiž taky daj krmit jak čuníci jádrem a všelijakejma granulema a ono to pak roste před očima...

No, myslel jsem si, že tu toho sesmolim trochu víc, ale nějak mě už nic nenapadá. Nevím jak moc zkušený chovatel jste, ale opravdu apeluji na to, že pokud chcete s chovem začít a jít do KU, tak na prvních zvířatech nešetřit, nebýt líný pro ně jet přes půl republiky a fakt se klidně zkontaktovat s plemenářem. Většina z nich jsou moc ochotní chlapi a když vás budou mít na starosti tak rádi pomohou. A ještě jedna věc, tu jsme tu řešili nedávno a není to nějaké dogma, ale hodně chovatelů texlů připouští jehnice až v roce a půl věku.

A co se plemene jako takového týče, tak se připravte na to, že porody u nich nemusí být procházka růžovou zahradou, jehňata umí být velká, chce to občas nějakou tu asistenci u porodu a než kvůli každé blbosti volat veta, tak je dobré aspoň nějaké zkušenosti mít.

Jo a střihači vás budou mít rádi, protože texelky se stříhaj prostě parádně, jsou hezky kulaté a nemaj vlnu tam kde být nemá, tzn. na hlavě a končetinách

17.12.2017 10:47
marcel01

XXX.XXX.50.151

Dekuji za souhrn rad a upozornění a chápu že pokud chci chov který bude za neco stát bude to stát penize a jsem ochoten cenu akceptovat opravdu mi jde o to posunout se nekam dál chovám už cca 6 let kříženky masných plemen teď momentálně 60 kusů a myslím že pro chov mám zázemí jak stáje tak pastviny i náke ty zkušenosti :D samozřejmě se neodvažuji za odbornika ale ani neznalce co se týče porodů potřeby jak krmit ovce vakcinovat atd atd :D ale neznalec jsem co se týče ku a plemenitby prosím vás kde seženu kontakty na plemenáře případně kdo má na starosti severní moravu ?

17.12.2017 10:52
marcel01

XXX.XXX.50.151

Ještě k těm porodům je to náký výrazný rozdíl než třeba u plemene suffolk s který mám zkušenosti a nebo je to porovnatelné s ostatními masnýmy plemeny ?

17.12.2017 11:44
přezdívka

XXX.XXX.105.195

marcel01 napsal(a):
Dekuji za souhrn rad a upozornění a chápu že pokud chci chov který bude za neco stát bude to stát penize a jsem ochoten cenu akceptovat opravdu mi jde o to posunout se nekam dál chovám už cca 6 let kříženky masných plemen teď momentálně 60 kusů a myslím že pro chov mám zázemí jak stáje tak pastviny i náke ty zkušenosti :D samozřejmě se neodvažuji za odbornika ale ani neznalce co se týče porodů potřeby jak krmit ovce vakcinovat atd atd :D ale neznalec jsem co se týče ku a plemenitby prosím vás kde seženu kontakty na plemenáře případně kdo má na starosti severní moravu ?

Plemenáře podle regionů opět najdete na stránkách SCHOKu. Myslím, že tam u vás je to paní Dziková.A co takhle dát se na převodné křížení vlastního stáda? Trvá to podstatně déle, ale zase o ovečce víte vše několik generací zpět. To je taky možnost. A nebo kombinovat pár čistých texlů s tím co se narodí u vás po texláckým beranovi.Dotace na plemenná zvířata je podle mě jenom nafouknutá bublina. Zase to tolik peněz není na ty podmínky, které si kladou.

17.12.2017 12:30
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Marcel01:
Asi nejvíc tady k té problematice může říct kostey, my jsme měli texlíky celkem krátce, ale přesto, že se doporučují pro užitkové křížení a vylepšení zmasilosti jehňat, nám se to moc neosvědčilo a nakonec jsme od nich upustili.
Z prvé se nám nehodili do kalendáře díky tomu, že mají silně sezoní říji a také jsme merinolandschaf ovce kryli texlem a tam byly pak porody těžší než u předtím u čistokrevných ML jehňat. Specialně velcí jedináčci beránci byli problém, protože mají masivní hlavy a vysoké nadočnicové oblouky a zůstávali za to viset v porodních cestách, jehňata to většinou zvládla, ale ovce byly vyčerpané a často potřebovaly pomoci, což byla před tím velká vyjímka. Čistokrevné texel ovce měly tyto problémy méně, ale také a častěji než ostatní plemena.
Tolik má zkušenost, je vždy něco za něco...

17.12.2017 15:04

Být Vámi tak asi seženu nejprve berana, nebo možná 2 a pár čistých texel jehnic, ať můžete pak porovnávat výhody a nevýhody čistého plemene oproti ostatním kříženkám.
K tomu počtu beranů...60 bahnic už je na jednoho i DOSPĚLÉHO berana až dost, ale pořád to jeden beran může stihnout obskákat, ale taky se může vyšťavit a obskočit jen něco a zbytek nebude připuštěn, případně můžete mít roztahaný porody na dlouho dobu, což není ideální a jen co tam budete mít berany 2, tak už ale budete muset kvůli papírům (rodokmenu) vědět kdo jakou obskočil, takže v takovém případě by to chtělo rozdělit stádo. Ale s tím kolik beranů je potřeba na 60 bahnic nejsem nějakej odborník, můj mi mejch 40 obskočí a víc jsem zatím neměl šanci zkusit.

17.12.2017 18:52
marcel01

XXX.XXX.50.151

Přesně jak radíte jsem uvažoval i já chtěl bych své stáddo křížit plemeníkem a postupně tak zvyšovat podil texela v krvi takže chci sehnat asi ty 2 plemeníky ale zároveň bych chtěl i pár 100procentních bahnic abych si i hlavně pro sebe mohl produkovat chovné jehnice nejlépe tak deset to mi přijde dobrý zaklad abych mohl stovnávat výhody a nevýhody plemene a děkuji za radu kde najdu plemenaře budu vyhládavat a kontaktovat :).

17.12.2017 20:42
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Jeden dospělý beran (2-4 roky) by měl 60 bahnic zvládnout, pokud bude na skákání dobře připraven, ale bahnění bude trvat déle, typuju 1,5 - 2 měsíce. Je také možné bahnit na dvakrát, dát ho do stáda, po nějaké době vyndat (4-6 týdnů) a opět vrátit tak za 4 týdny. Pak se ovce s jehňaty dají ve stáji rozdělit a přikrmovat, vakcinovat a odčervovat dle věku jehňat.
Záleží, co je pro chovatele jednodušší, rozdělit stádo na pastvě a podle známek pak kontrolovat kdo s kým, nebo rozdělit stádo ve stáji.
Dělení stáda na pastvě má nevýhodu v tom, že když jsou skupiny blízko sebe, chtějí se zase spojit, případně si berani vypomáhají. Pouze rozdělit pastvinu je dost riziko... Ve stáji nám to bahnění na dvakrát celkem klapalo...

18.12.2017 18:17
marcel01

XXX.XXX.50.151

No obávám se aby všechny ovečky jeden beran zvládl když ještě dokoupím ovce tak i když pár kusů vyřadím tak s přikoupením texelek by jich bylo třeba 65 ale zase když bych stádo půlil jak radíte což by se dalo u mně tak by měl beran ty 3-4 týdny pauzu tak by to snad zvládl. Dva berani by byli jistota a každý se svím stádem cca30 ovcí ale plemeník není za pár korun proto děkuji za ten váš návrh s dvojim bahněním bekkky :).

18.12.2017 19:07
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Je možné, že ta pauza může být i delší, ale u texlíků to nemám tak vykoukané. ML a Schwarzkopf klidně i za dva měsíce. To asi postupně vychytáte.

18.12.2017 19:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Bekkky napsal(a):
Je možné, že ta pauza může být i delší, ale u texlíků to nemám tak vykoukané. ML a Schwarzkopf klidně i za dva měsíce. To asi postupně vychytáte.

Texel má krátkou dobu, kdy ovce říjí. Je to od září do listopadu. Třeba sufolky klidně připustíte i v lednu. Mám zkušenost s křížením s romanovkou.50% kříženky s texlem se říjely jenom jednou v roce a dokonce i 75% R 25% T taky. Jehňata byla pěkně zmasilá, ale bylo dost problematických porodů, tak jsem od toho upustila.

18.12.2017 20:00

přezdívka napsal(a):
Texel má krátkou dobu, kdy ovce říjí. Je to od září do listopadu. Třeba sufolky klidně připustíte i v lednu. Mám zkušenost s křížením s romanovkou.50% kříženky s texlem se říjely jenom jednou v roce a dokonce i 75% R 25% T taky. Jehňata byla pěkně zmasilá, ale bylo dost problematických porodů, tak jsem od toho upustila.

No to zas pozor se vznášením takových dogmat, co se říje texlů týče Ano maj krátkou dobu říje, ale i dle KU se jehňata rodí až do června. Ono jiný kraj jiný mrav. Tady se mi ani kozy neříjí dřív jak v listopadu a připustit texly po novym roce nebývá problém.

18.12.2017 22:21
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No to zas pozor se vznášením takových dogmat, co se říje texlů týče Ano maj krátkou dobu říje, ale i dle KU se jehňata rodí až do června. Ono jiný kraj jiný mrav. Tady se mi ani kozy neříjí dřív jak v listopadu a připustit texly po novym roce nebývá problém.

Každá vyjímka potvrzuje pravidlo. To co jsem popsala byla moje zkušenost.

19.12.2017 06:11

V pořádku, zkušenost Vám neberu, ale pak by to nemělo být psané ve 2.osobě, protože tím to vztahujete i na ostatní. Ne, neberte to jako zbytečné rejpání, ale jen jsem to chtěl uvést na pravou míru

Přidejte reakci

Přidat smajlík