Vedeni stajoveho deniku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2018 20:18
7Kacka

XXX.XXX.155.158

Dobry den, chci si poridit ovce, tudiz musim registrovat hospodarstvi a pak i ovce. Jenze jsem z toho trochu zmatena . Mohl by mi nekdo vysvetlit, kdyz musim pripoustet ovce pouze plemennym beranem, co kdyz pripustim neplemenikem a prodam jehnata do 6 mesicu nebo je porazime? Jak zjisti, ze jsme pripustili neplemenym beranem? Vubec se v tom nevyznam a co jsme nasla na to formular je tam pouze registracni cislo matky k zapsani. A co kdyz bych nezapsala prirustek a do 6 mesicu bych ho prodala nebo porazila? Pro me bude asi nejlepsi nejakeho plemenika popripade koupit. Dekuji za odpovedi :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2018 20:27

Pro klid duše Vám plemeníka doporučím. Ročně na něj dostanete dotaci něco přes 6000kč. (to si musíte ale zařídit u plemenáře) Jinak pokud není žalobce tak není ani soudce a strašně moc lidí připouští neplemeníkama a že by po nich nějak šla česká plemenářská inspekce? Až na naprosté výjimky vůbec.

1.4.2018 20:30
7Kacka

XXX.XXX.155.158

dekuji, takze kdyz budu mit registrovane me 2 ovce a necham je pripustit neplemenikem a prisla by kontrola, muze nejak zjistit, ze jsem pripustila neplemenikem?

1.4.2018 20:32
7Kacka

XXX.XXX.155.158

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro klid duše Vám plemeníka doporučím. Ročně na něj dostanete dotaci něco přes 6000kč. (to si musíte ale zařídit u plemenáře) Jinak pokud není žalobce tak není ani soudce a strašně moc lidí připouští neplemeníkama a že by po nich nějak šla česká plemenářská inspekce? Až na naprosté výjimky vůbec.

ovce jeste nemam, ale pro klid na dusi je chci registrovat. Ale chtela bych aj jehnata, ale porad se nemohu nikde docist, jestli na to kontrola nejak prijde, ze ovce byli pripusteny neplemenikem.

1.4.2018 21:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

DNA?

1.4.2018 21:12

Vždycky jde zákon obejít, ale proč to dělat? Ale, když už by kontrola přišla a šla přímo po faktu"připouštíte plemeníkem", tak to mohou zjistit. Beran by tak jako tak měl mít známku. Na druhou stranu, by jste musela tvrdit, že beran s ovečkama ve stádě jen žije, ale na připouštěcí sezonu jezdíte za plemeníkem. Zda by investovali do krevní zkoušky...si nemyslím. Já osobně na takovéto výmluvy nejsem. A jehňata do puli roku (dle mě) registrovat nemusíte, když je do té doby porazíte.

1.4.2018 21:13

Když tě budou chtít dostat, tak tě na DNA dostanou a budeš platit pokutu jako fyzická osoba myslím do 50tis kč. Za mě, pokud si seženeš plemeníka, tak budeš mít svatej klid, nebudeš se bát, když někdo cizí zazvoní u vrátek, a ještě každej rok vyfasuješ od státu něco málo přes těch 6tis kč.

2.4.2018 12:43
7Kacka

XXX.XXX.159.182

Když tě budou chtít dostat, tak tě na DNA dostanou a budeš platit pokutu jako fyzická osoba myslím do 50tis kč. Za mě, pokud si seženeš plemeníka, tak budeš mít svatej klid, nebudeš se bát, když někdo cizí zazvoní u vrátek, a ještě každej rok vyfasuješ od státu něco málo přes těch 6tis kč.

No a co kdyz žádného berana mit nebudu. Ted koupim uz pripustene ovce a jak zjistim zda jsou po plemenikovi ci ne? Pouze DNA testem?

2.4.2018 12:44
7Kacka

XXX.XXX.159.182

A stalo se nekomu, ze po nem kontrola chtela DNA testy?

2.4.2018 12:53
Tedysek

XXX.XXX.49.14

6tis na berana? Na kozla jsou taky takove dotace?

2.4.2018 12:57

Tedysek: Na kozla to je víc, skoro 7tis.
7Kacka: Nic takového řešit nebudou. Pouze pokud by přišli a vy měla neplemeníka ve stádě mezi ovcema, tak budou dělat dusno.

2.4.2018 13:02

100x omylany tema plemenik vs neplemenik :).

2.4.2018 13:17
Tedysek

XXX.XXX.49.14

7Kacka: Nic takového řešit nebudou. Pouze pokud by přišli a vy měla neplemeníka ve stádě mezi ovcema, tak budou dělat dusno.

Diky :) to je pozitivni zprava.

2.4.2018 13:29
7Kacka

XXX.XXX.159.182

Ale kdyz budu zapisovat jehnata co se narodí a pak je prodam. Tak nebude nekde zápis o jeho puvodu? Napr. Budu mit ovci po neplemenikovi tu registruji prodam do chovu nemuze nikdo prijit a rict ovce kterou jste prodala panu x je po neplemenikovi.

2.4.2018 18:57

Dotace na kozly a berany jsou každý rok v jiné výši. A nezapomeňte, že z ní ještě zaplatíte daň z příjmu a poplatek 600 Kč za vyřízení. Vycházelo to taky nějak kolem 3.000 nakonec. Což je dobré, ale pro člověka, co má dvě tři kozy je to zbytečnost a spíš obtíž, protože jich ten kozel potřebuje víc, aby byl klidný. Nebo beran.

2.4.2018 21:43

7Kacka...teď už mě to připadá, že jste rozhodnutá to dělat mimo zákon a potřebujete se jen ujistit, zda vás mohou nějak načapat...máte jen 2 možnosti - buď to budete chovat ovce dle zákona, budete mít klid a možné dotace za berana. Nebo budete obcházet zákon, bát se, zda vás někde budou potahovat atd...

2.4.2018 21:52

chce to co? Chce to klid.

2.4.2018 21:59

chce to co? Chce to klid.

to je na mě

2.4.2018 22:21

Ano na vas mine. Vam ta veta neprijde smesna? Budto budete chovat ovce podle zakona... Jinak se z vas stane kacka mimo zakon a kdokoli vas bude moct poslat za mrize. Ve state potazmo svete, kde se tocej takovy podvodyva pachaj zverststva, tak resit posahanej zakon o predrazenym beranoj nebo kozloj... Dokad budem lidi ze vseho tak pripos rany, tak ty omezeni budou jen pribejvat.

2.4.2018 22:25
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ja jen zjistuju ze o dotacich se na netu nepise skoro nic. Stale jsem (a hooodne dlouho budu) ve stadiu kdy beru zvirata jako svoje hobby a vse jim platim z vydelanych penez ze zamestnani. :) a tech par šušníků co dostanu za pár deci mleka pro hospodskyho psa je zanedbatelné. :) Jen si myslim, ze je dobre mit trosku povedomi o moznostech dotací pro vzdalena leta budoucnosti treba. :).

3.4.2018 08:42
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Tedysek napsal(a):
Ja jen zjistuju ze o dotacich se na netu nepise skoro nic. Stale jsem (a hooodne dlouho budu) ve stadiu kdy beru zvirata jako svoje hobby a vse jim platim z vydelanych penez ze zamestnani. :) a tech par šušníků co dostanu za pár deci mleka pro hospodskyho psa je zanedbatelné. :) Jen si myslim, ze je dobre mit trosku povedomi o moznostech dotací pro vzdalena leta budoucnosti treba. :).

No na světlé zítřky bych moc nespoléhala a snažila se už teď
Pravda, je okolo toho trochu papírování, ale co se týká žádostí, my třeba máme přeochotný dámy na SZIF, který vždycky pomůžou, takže jediná zátěž jednou ročně tam zajít. A to ostatní okolo zvířat (evidenci, označování, veterinární náležitosti) stejně musíte vést a udržovat i když dotace neberete, ne? O dotacích na plemeníka nemluvím, s těmi nemám zkušenost.

3.4.2018 10:07
Tedysek

XXX.XXX.16.38

Ovcezkopce: myslim ze pri mojich moznostech (majetcich) nemam narok na zadne dotace. Potvrzeno i na szif. :) na 2 a pul kozy a necelych 2tis pozemku si muzu dal dotovat sama.

3.4.2018 10:08

No dyt tam neni skoro co dotovat :) Dotace na plochu jsou na jeji udrzovani. Na 2000m2 postaci pri dobrym zdravi kosa, hrave a vidle :).

3.4.2018 10:14
Tedysek

XXX.XXX.16.38

No vzdyt jo. :) ja si nestezuju. :) Ja si stezuju jen na shnile baliky sena co vsude potkavam a ja je jak trubka kupuju jednou za 900 a dal uz "jen" za 400 a pritom se to tu vsude vali. Nevyuzite louky jen na dotace a pritom jinym by ten prostor umoznil takovych veci... ale prd s tim nadelam. :).

3.4.2018 11:40

Tedysek Není to tak, že bys musela nutně sama dotovat svůj chov. Počítej, že to je teď v začátku, ale bude i určitý zisk v podobě mléka a masa. Pokud možno by se to mělo nějak vyrovnat, protože sice utratíte za krmení psů hodně, ale nemůžeš mít krávu a tudíž za ni utratit ještě víc, pokud by ses držela toho, že svá zvířata dotuješ. Ideálně by psi měli obstarávat taky nějakou užitečnou práci a tím by si svou potravu zasloužili. Mělo by být všechno nějak k užitku, aby nebyl člověk vykořisťovaný zvířetem, ale ani zvíře člověkem. Jakmile nenastolíš rovnováhu, přestane Tě to bavit nebo Tě to zruinuje.

3.4.2018 11:51

Jo ty psi... ani me nepovidejte, mame labradorku, pri prvnim pripousteni nic, druhy bylo ted o vikendu, pes neumel poradne skocit a... no marnost nad marnost, taky by mela prispet do rozpoctu za ty roky toho uz sezrala ze by bylo na pemprsky pro dve decka! Zlaty voresi.

3.4.2018 12:02

Jo ty psi... ani me nepovidejte, mame labradorku, pri prvnim pripousteni nic, druhy bylo ted o vikendu, pes neumel poradne skocit a... no marnost nad marnost, taky by mela prispet do rozpoctu za ty roky toho uz sezrala ze by bylo na pemprsky pro dve decka! Zlaty voresi.

Já jsem myslela spíš, že by pes měl třeba hlídat a proto ho potřebujete. A za to ho krmíte, aby to měl pohodlnější a nemusel si lovit ovce v sousedově stádě . Ale co píšete, by taky bylk příjem do společné pokladny Vaší a psí. Kamarád měl fenu mastino napoletano nebo jak se to jmenovalo, taková obrovská obluda. Jeli jsme s ní 600 km na připouštění, já tam byla coby tlumočník. Spousta peněz za benzín, mně musel taky aspoň něco dát, sebralo mi to celkem 3 dny. Pes byl sice obrovský, ale svaly slabé a neudržel se jen na zadních nohou, nic z toho nebylo. Proto já mám to nově vyšlechtěné vlastní plemeno moravských kozáků . Ti zvládnou všechno, i lézt po plotě.

3.4.2018 12:04

:) dejte fotku toho vaseho cok..psa :) No me to namichlo, pes byl taky takovej masivni, prej okolo 50kg, skocil, asi by se i udrzel, ale neumel poradne tentononc a kdyz to trvalo tak fenka zase neudrzela jeho. No komedie tyhle preslechteny rasy. Lita k nam nekolikrat za den bigl zpozareky a ten by skakal asi i prez pletivo, haj zl.

3.4.2018 12:18
ovcezkopce

XXX.XXX.215.42

Tedysek napsal(a):
Ovcezkopce: myslim ze pri mojich moznostech (majetcich) nemam narok na zadne dotace. Potvrzeno i na szif. :) na 2 a pul kozy a necelych 2tis pozemku si muzu dal dotovat sama.

Což to je pravda. My jsme tedy taky mrňousové, no ale na těch pár ha přece jen něco je, to si zas stěžovat nemůžu a je to hodně znát v rozpočtu.

3.4.2018 12:32
profesor1

XXX.XXX.202.14

A když už jsme u těch psů, tak jak teda vedete jejich stájový deník? Nebo je to zase mimo téma?

Mít ke dvěma ovcím plemenného berana....... To by stát musel dávat alespoň 20tisíc.. Takový roční beran už potřebuje prostor a dostatek samic k vyčerpání energie, jinak se z něj stane nudící se potfora. Neslyšel jsem, že by přijele kontrola a odebírala nějakým křížencům v hoby chovu DNA. To je šíření poplašné zprávy
...... Páni kontrolóři, k ovcím se mě na podzim zatoulal cizí beran a mám z toho takové nadělení, které do půl roku zabiju...... dáte si kávu, čaj, něco ostřejšího? Děkuji za návštěvu, zesílím ohradu, aby se mě tu už nikdy cizí potfora nedostala. Nashlééééé....

3.4.2018 12:36

Přikládám tedy dvě nepříliš povedené fotky moravských kozáků. Jsou to psi, kteří se vyznačují velmi různorodým vzhledem, velikostí i povahou. Typické pro ně ale je, že pasou kozy na Moravě a odtud pochází i název této rasy. Zatím se jsou v ČR pouze ve dvou exemplářích, jejichž majitelem jsem právě já.

3.4.2018 12:38

Dobraci od pohledu a urcite i zdatny skokani :).

3.4.2018 12:44

Určitě ano, dobráci jen v případě, že se nikdo nepřátelsky nechová ke mně nebo ke kozám. Zatím tu ovšem nikdo s žádnou fenou nebyl (vzhledem k vzácnosti rasy není divu), takže tamtu otázku posoudit nedokážu. Spíš by si odskočili sami, nemusím prý o všem vědět .

3.4.2018 13:02
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Tedysek Není to tak, že bys musela nutně sama dotovat svůj chov. Počítej, že to je teď v začátku, ale bude i určitý zisk v podobě mléka a masa. Pokud možno by se to mělo nějak vyrovnat, protože sice utratíte za krmení psů hodně, ale nemůžeš mít krávu a tudíž za ni utratit ještě víc, pokud by ses držela toho, že svá zvířata dotuješ. Ideálně by psi měli obstarávat taky nějakou užitečnou práci a tím by si svou potravu zasloužili. Mělo by být všechno nějak k užitku, aby nebyl člověk vykořisťovaný zvířetem, ale ani zvíře člověkem. Jakmile nenastolíš rovnováhu, přestane Tě to bavit nebo Tě to zruinuje.

Nasi psi maji dulezita poslani...
Bigl se venuje vnouckum kdyz jsou u nas a po zbytek casu me udrzuje v bdelem stavu, protoze da sakra praci ho udrzet na zivu, aby neskocil pod vlak nebo auto nebo praseti do huby nebo jako naposled mel napad vlezt do ohrady s kravama a plemenym bykem. takze ten masiruje muj mozek a buduje mi svatou trpelivost.
Ovcak je rodinny kamarad a hlida barak. Ten byl koupeny vylozene na mazleni a stekani u vrat. Bohuzel jsem si myslela, ze by mohl byt i na nejaky vycvik jakoze pro zabavu (moji). Ale neni. Takze treti pes bude uz opravdu pracovniho razu. Bude makat u zvirat a i normalne cvicit a hlidat zadni cast pozemku. Vydelavat jakoze na stenatech nechci. Nemyslim si ze bigl (jediny uchovneny) je tk uzasny geneticky material ktery by bylo az tak nutne mnozit. Soucasny ovcak prerostl a nema ani rtg kycli a loktu tak ho mnozit taky nebudeme.
Jo, bylo by hezke aby se vydaje a prijmy u zvirat srovnaly. Ale toho nikdy nedocilim protoze bych ten nasim chlupacum kupovala modre z nebe a to mi nikdo nezadotuje. A zvirata me ruinuji poslednich 7 let, uz jsme si tak nejak zvykli.

3.4.2018 13:06

Ano na vas mine. Vam ta veta neprijde smesna? Budto budete chovat ovce podle zakona... Jinak se z vas stane kacka mimo zakon a kdokoli vas bude moct poslat za mrize. Ve state potazmo svete, kde se tocej takovy podvodyva pachaj zverststva, tak resit posahanej zakon o predrazenym beranoj nebo kozloj... Dokad budem lidi ze vseho tak pripos rany, tak ty omezeni budou jen pribejvat.

Nepřijde mi směšná. Je to, jako když napíšete do sloupečků pro a proti, jen jsem to dala do věty. Ani jsem nikoho neodsuzovala.

5.4.2018 14:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

:) dejte fotku toho vaseho cok..psa :) No me to namichlo, pes byl taky takovej masivni, prej okolo 50kg, skocil, asi by se i udrzel, ale neumel poradne tentononc a kdyz to trvalo tak fenka zase neudrzela jeho. No komedie tyhle preslechteny rasy. Lita k nam nekolikrat za den bigl zpozareky a ten by skakal asi i prez pletivo, haj zl.

Jestli Vám na fenu skákal 50kg labrador, buďte rád, že z toho nic nebylo. Z něj se muselo sádlo jen valit, fuj.
To se nám taky stalo - najednou u nás zazvonila paní, že prý chtějí krýt fenu, mají zájemce o štěňata, náš veterinář je také jejich veterinář a prý jim a jejich feně nás doporučil...
Jaké štěstí, že to taky neklaplo!

19.4.2018 11:48
Pavel z Chrtník

XXX.XXX.97.238

Dobrý den,
otázkou spíše je, za jakým účelem chcete s chovem začít. Předpokládám, že chcete mít vlastní maso nebo zisk z prodeje jehňat. V tomto případě si můžete připouštět ovce čím chcete. Nehraje roli původ ani oveček ani berana. Po zřízení hospodářství si zavedete Stájový registr (papírově nebo elektronicky), do kterého si zapíšete čísla ušních známek všech svým oveček a beránka (pokud si jej k ovečkám pořídíte). Když se Vám narodí jehňata, musíte je zapsat jak do Stájového registru (zde vyplňujete pouze číslo ušní známky matky), tak do do 7-mi dnů po označení musíte zaslat Hlášení o narození zvířat (stáhnete z ČMSCH.cz, vyplníte v počítači a na e-mail jim to pošlete). Vyplňování Stájového registru a Hlášení vypadá složitě, ale je to velmi jednoduché. Označit se musí všechna zvířata. Pokud budete vědět, že jehňata budete porážet do 12-ti měsíců věku, můžete je označit buď klasicky dvěma známkami, nebo jen jednou známkou k tomu určenou. Když ale označíte jen tou jednou známkou, tak je musíte bezpodmínečně porazit. Je proto lepší dávat jim klasické dvě známky.

Plemenným beranem musíte připouštět v případě, že chcete brát na ovce dotace (2.A Udržování a zlepšování genetického potenciálu vyjmenovaných hospodářských zvířat). Zde se Vás týká zákon č.154/2000 Sb.

Co je všechno potřeba vést při chovu ovcí (registrace hospodářství, označování zvířat, hlášení, atd.) najdete na stránkách www.CMSCH.cz v záložce Evidence a označování zvířat. Jsou tam i veškeré manuály v PDF - ty budete potřebovat při vyplňování Hlášení o narození zvířat, neboť tento formulář je pro všechny pohyby zvířat (přísuny, odsuny) ve Vašem hospodářství vč. porážky. Jen se mění kódy, které jsou právě v tomto PDF.

Vše je opravdu velmi jednoduché, tak se toho nebojte a pousťte se do chovu. Hlavně nezapomeňte ovečky řádně stříhat, hlavně před bahněním, aby jehňátka lépe našla struky a necucala žmolky.

Přeji hodně radosti a úspěchů, Pavel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík