Zdravím,
potřebuji poradit čím nastartovat silně začervené 4měs.jehně tasemnicí. Odčerveno Panacurem, ale stále je dosti slabé a stále z něho lezou kously tasemnic. nemá průjem, bobky jsou krásně kulaté... Dle veta jen znovu za dva měsíce odčervit. Čím mu mohu já ulevit a vrátit mu chuť k jídlu? děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vet má možnost dát mu nějaký vitamíny, nějaký hepagen, menbuton, na podporu trávení a chuti k jídlu, nehledě na to na panacur je v rámci chovů už dost velká rezistence, tak by z jehněte neměly padat články, ale rovnou celé tasemnice pokud je to zabilo. Taky jde o to jaké jiné parazity měl a jestli na ně odčervení zabralo. Co sliznice, jakou barvu maj? Co poslat bobky na rozbor? A doufám že vet nehodlá za ty 2 měsíce opět odčervit panacurem?
Vet odčervuje každé dva měsíce něčím jiným. Prý je rozbor zbytečný, když z něj lezou články tasemnic... dal mu silnejší dávku, aby to prý zabralo, ale přijde mi, že se právě vůbec nelepší.za jak dlouho by měla vylézt celá tasemnice po odčervení? Sliznice je světlá až bílá, což jsem našla na netu, že je hodně silné začervení...teplotu nemá, moc nechce žrát, trochu sežral akorát jádra, a vodě taky moc nedá. Sehnat veta, aby hned přijel je nadlický úkon, běžně ho naháním týden i déle, což když mám nemocné zvíře, je strašně dlouhá doba, páč potřebuje pomoct okamžitě. Tak právě řeším, čím mu pomomu já než se sem uráčí vet přijet... jiní veterináři, nejsou schopni mi na hospodářská zvířata nic dát, prý to neni v jejich praxi a kompetenci a odkazují mě jen na toho našeho..

Já ti to povím takhle, třeba u mě vím že na vlasovku slezovou, což je krev sající parazit, který právě způsobuje světlé sliznice mi Panacur prostě nefunguje. Nejlíp mi je bere ivomec, ale ten zas není na tasemnice. Sice tyhle postřehy mám na svém stádu koz, né na stádu ovcí, protože ty jsem se rozhodl neodčervovat, ale to je diskuze jiná.
No co s tebou. Jak je to dlouho co se odčervovalo panacurem? Já bych asi doporučil odčervit co nejdřív ještě asi i jinym přípravkem, jehněti podat železo ve formě třeba FERRIBIONu na to aby se rychleji dostalo z anemie a aby to s ním po odčervení neseklo až se všechny vlasovky pustí.
Hele ale tohle maj řešit veterináři, ne chovatelé. Navíc anemie nemusí být způsobená jen krev sajícíma parazitama, ale může být problémů víc, i když vlasovka je momentálně nejpravděpodobnější a je mnohem zákeřnější než nějaká tasemnice.
Prostě sežen veta, nebo mu aspoň co nejlíp popiš co s jehnětem je, jak má světlý sliznice, že tasemnice chodí ven po článkách a ne po celejch kusech a ať ti na to všechno něco dá. Takhle na dálku po netu se prostě blbě radí.

sweety
napsal(a):
Vet odčervuje každé dva měsíce něčím jiným. Prý je rozbor zbytečný, když z něj lezou články tasemnic... dal mu silnejší dávku, aby to prý zabralo, ale přijde mi, že se právě vůbec nelepší.za jak dlouho by měla vylézt celá tasemnice po odčervení? Sliznice je světlá až bílá, což jsem našla na netu, že je hodně silné začervení...teplotu nemá, moc nechce žrát, trochu sežral akorát jádra, a vodě taky moc nedá. Sehnat veta, aby hned přijel je nadlický úkon, běžně ho naháním týden i déle, což když mám nemocné zvíře, je strašně dlouhá doba, páč potřebuje pomoct okamžitě. Tak právě řeším, čím mu pomomu já než se sem uráčí vet přijet... jiní veterináři, nejsou schopni mi na hospodářská zvířata nic dát, prý to neni v jejich praxi a kompetenci a odkazují mě jen na toho našeho..
No hele, jestli vina nevina projedete celý stádo každý dva měsíce odčervovadlem a to pokaždé jiným, tzn. co, střídáte ty tři čtyři účinný látky, tak MÁTE OBROVSKÝ PROBLÉM.
pravděpodobně se vám povedlo zamordovat všechny citlivé červy a zůstalo vám jen to odolné a rezistentní.
jak velké máte pastviny a výběhy a pro kolik zvířat?
A udělat to obráceně. Naložit jehně a dojet za vetem, to vás nenapadlo? Dát do auta igelit, na to nějakou starou deku a jede se. Kupte si LAKTIFERM. Je to přípravek pro selata se železem.Dává se to do huby, takže aplikujete sama. Ale to chce veta, který dělá hospodářská zvířata a ne jen kočky a psi. Natrhejte si smrlové větvičky. Jehně, nad kterým už manžel udělal kříž jsem pomocí větviček postavila na nohy a to doslova. Prostě jsem mu otevřela hubu a nacpala mu tam kousek větvičky a pak zase zavřela a jemu nezbylo nic jiného, než to šežrat. Asi tak 3x denně jsem se s ním prala, vždycky tak 4 až 5 kousků. Samozřejmě, že kromě větviček mělo čistou vodu a nelepší seno co bylo k dispozici.

nebo ještě jinak. pokud je to jediné viditelně nemocné jehně z x kusů, udělejte si neplánovaný oběd.10% zvířat produkuje 90% červů na pastvině.

sweety
napsal(a):
Odčervování bylo vždy na rady veta, já přece nejsem veterinář, abych mu říkala čím má odčervit, prý to takhle dělá a všech a celý život...
Máme hektar a na něm 5 oveček...
no, to je stará, překonaná metoda. zjistilo se ale, že to vede k jedinému: masivní a těžko řešitelná rezistence.
pokud máte pět bahnic, navrhuju je na podzim všechny porazit. příští rok hektar jen sekejte, klidně si udělejte seno, a pak pořiďte nové kusy z chovů, kde takhle divoce neodčervují. potřebujete se zbavit těch rezistentních červů a naopak nakoupit si s ovcí ty likvidovatelné. pak se odčervují cíleně jen zvířata, která jsou subklinicky začervená - na podkladě koprologie! s kontrolou účinnosti!
napsal(a):
no, to je stará, překonaná metoda. zjistilo se ale, že to vede k jedinému: masivní a těžko řešitelná rezistence.
pokud máte pět bahnic, navrhuju je na podzim všechny porazit. příští rok hektar jen sekejte, klidně si udělejte seno, a pak pořiďte nové kusy z chovů, kde takhle divoce neodčervují. potřebujete se zbavit těch rezistentních červů a naopak nakoupit si s ovcí ty likvidovatelné. pak se odčervují cíleně jen zvířata, která jsou subklinicky začervená - na podkladě koprologie! s kontrolou účinnosti!
Máme dvě bahnice a 3 jehnata

sweety
napsal(a):
Máme dvě bahnice a 3 jehnata
No tak o to je to jednodušší.
Odčervování každý dva měsíce je prostě cesta do pekel. Panacur konkrétně nefunguje kvůli tomu už hodně často, ale ono toho moc k prostřídání není, no a vy jste asi prostřídali všechno. Na tasemnice jde dát aldifal. Jde dát přípravek pro koně, ivermektin plus praziquantel, ale to už je řešení ze zoufalství a pokud byste to pochopili tak, že máte další odčervovák do rotace, tak jste za rok dva zase kde jste a už nic dalšího není.
Pokud je to malé stádo, tak se s nimi prostě rozlučte. Tím pádem se rozloučíte i s těmi odolnými parazity a když necháte pastvinu nějakou dobu bez zvířat, chcípnou červi i tam. Asi ne tasemnice, ta v zemních roztočích vydrží fakt dlouho. Ale pokud je jehně bílé, tak tam bude strašit ještě něco jiného, tasemnice dělá zpomalení růstu, nebo když je jí hodně, ucpává střeva, ale takové to vyloženě chřadnutí a nechutenství dělají jiné mršky.

To že je někdo veterinář bohužel ještě neznamená, že tomu rozumí.
Tažke ivomec dostalo ve 2 měsících života? Proč? To už bylo začervené? Vždyť teprv chvíli předtím začalo přižírat trávu.

sweety: Bodlinka má bohužel pravdu. "Poděkujte" svému vetovi. A než aby vám takovéhle jehně jen roznášelo obrovské množství parazitů po pastvině tak je lepší se ho zbavit i kdyby ho kvůli ochranným lhůtám měli sežrat psi.
A to co píše o likvidaci celého stáda je určitě k zamyšlení, ale vzhledem k tomu, že jejím radám asi neuvěříte tak to stejně neuděláte.
Na větších stádech se to řeší tak, že když se takováto zvířata někde vyskytnou tak se pak na další rok vyřadí jen ona pastvina kde k tomu došlo, ta se pak jen seká a nechá se odpočinout. jinak to je začarovaný kruh a léčení a snížená masná užitkovost stojí pak víc než zvířata.
Pokud to s chovem ovcí myslíte vážně, tak doporučím si o tom něco nastudovat, protože se bohužel furt a stále setkáváme s tím, že někteří veti si pořád jedou to své naučené, co už je ale dávno překonané, protože se zjistilo že to je tak celé špatně a když o tom něco budete vědět, tak se pak o jejich navrhované léčbě dá s nima diskutovat.

sweety
napsal(a):
Ivomec mělo před necelými dvěma měsíci, je možné, že nezabral? A že se víc ty vlasovky pomnožily tak rapidně?
vlasovky se v létě hromadí na pastvině před očima. a je možné, že nezabral, když ho používáte stále dokola.

K sehnání léčiva veta zkrátka potřebuješ.

sweety
napsal(a):
Dobře, díky za rady. Vet je tu bohužel na hospod.zvířata jen jeden a z daleka sem nikdo kvuli 5ks nepřijede... a teď tedy jak postupovat dál s novými ovcemi, když bych tyhle porazila. Jak odčervovat bez veta, když ty přípravky nejsou normálně dostupné?
najít jiného veta... odkud jste?

samozřejmě porazit velké stádo by byla drahá legrace, ale tam je prostě možnost těch jiných pastvin. a taky se dá cíleně vyhledávat a vyřazovat či léčit těch 10% největších vylučovatelů.
u malochovatelů se ale zakopáváme do bludného kruhu opečovávaných zvířat, která se přece porážet nebudou, totál zamořené pastviny, která se střídat nemůže, protože jiná zahrada k dispozici není, a červů rezistentních totál na všechno.
u dvou bahnic není celkem co řešit, tam se to nabízí jako nejekonomičtější řešení navíc s největší šancí na úspěch.

sweety
napsal(a):
Jehně ho mělo poprvé...
ale to je jedno! tady nejde o jehně, ale o ty červy.
si to představte takhle. žádné odčervovadlo - ŽÁDNÉ - nezničí všechny červy přítomné v odčervovaném zvířeti. Zničí jich hodně. Třeba 90%. Protože malé množství červů zvířeti neškodí, léčba zabere, zvíře vypadá v pohodě. Ale má v sobě 10% červů, které nelze zničit použitým odčervovadlem. Ty kladou vajíčka, ta se dostávají do prostředí a dochází k reinfekci. Vy odčervíte jiným přípravkem, opět zničíte 90% červů, zase ale zůstane v zažívadlech 10%, které se tak zlikvidovat nedají. Postupem času tak v populaci červů převažují ti odolní. Pak zničíte 70% červů, pak 50% červů a jednoho krásného dne zjistíte, že začervenému zvířeti se vůbec neudělalo líp, protože prostě odčervovadlo nefunguje a takovou rotací odčervovadel každé dva měsíce si velmi rychle vytvoříte červy rezistentní vůči VŠEMU.
A když pak hrknete jehně na takovou pastvinu, tak ono se napase hned těch odolných červů. Je úplně jedno, jestli bylo nebylo kdy odčerveno a čím. Prostě jste si vypěstovala odolné červíky a těch se teď nezbavíte žádným odčervením. Jsou ve zvířatech a jsou na pastvině. Proto navrhuju zbavit se zvířat a pastvinu nechat prázdnou. Aspoň rok. A pak potřebujete koupit ovce, které mají v břiše červy, které jsou likvidovatelné odčervovadlem, abyste naředila tu vaší odolnou populaci.
A pak si tu odolnou populaci musíte hýčkat a nepokoušet se všechny červy zničit, protože pak vám tam zůstanou zas jen ti odolní. Chápejte to jako selekci. Bez odčervovadla má nerezistentní červ větší fitness než rezistentní, takže populace odolných se dá udržet třeba na těch 10%. Nebo na dvaceti třiceti, prostě tak, aby když budete mít opravdu začervené zvíře, které potřebuje odčervovadlo k udržení zdraví a produkce, budete mít čím ho léčit.

Bodlinko tady jde ještě o to, jestli onen vet chce za ty 2 měsíce odčervit jen toho jednoho, nebo jestli tak plánuje odčervovat všechny.
Každopádně aby jehně do půl roku věku bylo odčerveno 3x je trochu moc.

napsal(a):
Bodlinko tady jde ještě o to, jestli onen vet chce za ty 2 měsíce odčervit jen toho jednoho, nebo jestli tak plánuje odčervovat všechny.
Každopádně aby jehně do půl roku věku bylo odčerveno 3x je trochu moc.
sweety píše: Vet odčervuje každé dva měsíce něčím jiným
to chápu tak, že přijede každý dva měsíce a vina nevina projede celý stádo něčím, co má zrovna v kapse, takže střídá ivomec, aldifal a panacur, což je asi to nejdostupnější. takže za rok to otočí 2x.
super recept na červíky, co by se mohli koupat v tom drenchi.

zároveň odčervovat začervené zvíře, které je i po ošetření viditelně začervené až za dva měsíce je takové nějaké k ničemu.

bodlinka: Jo dík, už to vidím. No, na to se toho moc říct nedá. Snad jen to, že chovatel na veterináře nadávat může, ale vet na veta ne.
U dvou dospělých a 3 jehňat by šlo, pokud je nechcete všechny porážet udělat koprologii každému zvlášť, ale je to otázka peněz. Ekonomické to nebude.
Je normální, že mezi jehňaty jsou slabší, která mají i hodně parazitů. Nevím přesně, jak funguje vztah imunita-zacerveni, ale občas máme jehně, které je od počátku slabší, menší a když přijde na pastviny, je silně začervene. A ostatní jsou v pořádku. U těchhle kusů je opravdu nejlíp prorazit.
Je otázkou, jak dlouho ovce na pozemku máte v jakém je stavu. Pokud jsou začervená jehňata a ovce ne, dala bych pryč jehňata a pokud ovce zůstanou i na podzim nezacervene nechala bych je. A podpořila je přírodními prostředky. Je tu o tom vlákno: kontrola parazitů přírodními prostředky
Ale pochopitelně to nemá nic společného s ekonomickou chovua je to dost práce.
čo sa týka vlasovky je výhoda že by nemala prežiť mrazy, na rozdiel od trichostrongylusa a pod.ktorý je oveľa životaschopnejší Takže ak by sa v zime úspešne odčervilo niečím iným, na čo by nemali mať rezistenciu(napr. cydectin), (a kryté prostredie sa udržovalo), že by sa zlikvidovali aj spiace štádiá, tak na jar ňou pastvina nebude tak skoro zamorená. Len to chce fakt dôkladne odčerviť aj spáčov, dalo by sa aj dvojkombináciou
(Myslím že mnohým na vlasovku nezaberá fenbendazol, albendazol okrem rezistencie aj preto lebo u silne začervených v zapálenom sleze je zmenená regulácia ph a to ovplyvňuje rozpustnosť a absorbciu tých liekov).
Jak vypadají játra a slez v případě napadení vlasovkou? Jedno jehně mi pošlo, myslela jsem právě kvůli napadaní vlasovkou - sliznice dle Famacha bych se nebála říci stupeň 5, vodnatý průjem normální barvy (bez krve, hlenu...). Jehně jsem otevřela, při vykrvení vyteklo cca 1,5-2 dcl krve. Víc ne. Játra čistá, plíce taky (pohledově, na řezu), barva OK. Střeva, bachor...vše normální (okem nic patologického nešlo vidět).

soptik85
napsal(a):
Jak vypadají játra a slez v případě napadení vlasovkou? Jedno jehně mi pošlo, myslela jsem právě kvůli napadaní vlasovkou - sliznice dle Famacha bych se nebála říci stupeň 5, vodnatý průjem normální barvy (bez krve, hlenu...). Jehně jsem otevřela, při vykrvení vyteklo cca 1,5-2 dcl krve. Víc ne. Játra čistá, plíce taky (pohledově, na řezu), barva OK. Střeva, bachor...vše normální (okem nic patologického nešlo vidět).
vlasovka je červ. žije ve slezu. a je prťatý. pohledem na slez není vidět, musíte slez otevřít a velmi pečlivě pozorovat sliznici zevnitř. chce to dobré světlo a třeba se i v hlenu pošťárat nožem.
játra jsou pří vlasovce zcela v pořádku.
soptik85
napsal(a):
takto nejak vyzera vlasovka v sleze.
napsal(a):
ale to je jedno! tady nejde o jehně, ale o ty červy.
si to představte takhle. žádné odčervovadlo - ŽÁDNÉ - nezničí všechny červy přítomné v odčervovaném zvířeti. Zničí jich hodně. Třeba 90%. Protože malé množství červů zvířeti neškodí, léčba zabere, zvíře vypadá v pohodě. Ale má v sobě 10% červů, které nelze zničit použitým odčervovadlem. Ty kladou vajíčka, ta se dostávají do prostředí a dochází k reinfekci. Vy odčervíte jiným přípravkem, opět zničíte 90% červů, zase ale zůstane v zažívadlech 10%, které se tak zlikvidovat nedají. Postupem času tak v populaci červů převažují ti odolní. Pak zničíte 70% červů, pak 50% červů a jednoho krásného dne zjistíte, že začervenému zvířeti se vůbec neudělalo líp, protože prostě odčervovadlo nefunguje a takovou rotací odčervovadel každé dva měsíce si velmi rychle vytvoříte červy rezistentní vůči VŠEMU.
A když pak hrknete jehně na takovou pastvinu, tak ono se napase hned těch odolných červů. Je úplně jedno, jestli bylo nebylo kdy odčerveno a čím. Prostě jste si vypěstovala odolné červíky a těch se teď nezbavíte žádným odčervením. Jsou ve zvířatech a jsou na pastvině. Proto navrhuju zbavit se zvířat a pastvinu nechat prázdnou. Aspoň rok. A pak potřebujete koupit ovce, které mají v břiše červy, které jsou likvidovatelné odčervovadlem, abyste naředila tu vaší odolnou populaci.
A pak si tu odolnou populaci musíte hýčkat a nepokoušet se všechny červy zničit, protože pak vám tam zůstanou zas jen ti odolní. Chápejte to jako selekci. Bez odčervovadla má nerezistentní červ větší fitness než rezistentní, takže populace odolných se dá udržet třeba na těch 10%. Nebo na dvaceti třiceti, prostě tak, aby když budete mít opravdu začervené zvíře, které potřebuje odčervovadlo k udržení zdraví a produkce, budete mít čím ho léčit.
Přemýšlím o tom, kde najít rovnováhu mezi preventivním odčervováním a neodčervováním vůbec spojeném s jistou pravděpodobností řešení velkých průšvihů u silně začervených jedinců (kdy možná může být na léčbu i pozdě) a tím také navíc umožněním celkového namnožení parazitů na hospodářství. Ideál by bylo asi podchytit individuálně které zvíře má začínající problém a ten potlačit, což u vícehlavých stád moc nejde. Chci se ale zeptat: nenastane výše zmíněný efekt nakonec vždycky, akorát u umírněného podávání odčervovadel (tj. třeba jen na základě pozitivity koprolky) prostě jen za mnohem delší dobu? Dá se to vůbec nějak rozumně řešit?

Kreveta: Podívej, já dospělé ovce neodčervuju vůbec. Nebo teda pokud má pod sebou jehně a projeví známky začervení tak ano, ale vyškrtnu jí z chovu a po odstavu, nebo prostě do podzima jde na maso. Jehňata odčervím ve 100 dnech věku většinou něčím proti tasemnicím a pak na podzim ty co zůstávaj do chovu ostříhám ať líp vidim kondici a případné kloše. Pokud by něco do podzima šlo z váhy, tak to rovnou zabiju, ať mi to nemnoží parazity na pastvině a neoslabuje mi všechna ostatní zvířata. Snažím se zkrátka udržet na pastvinách rozumné množství parazitů, protože jak se to jednou rozjede u jednoho a neřeší se to a nebo se to řeší blbě, tak to odnáší celej chov.
No jo, to je asi dobrá metoda. U nás v koprologii vždycky vychází "zbytky tasemnic", zvířata ale nemají problémy a v trusu jsem nic zásadního nikdy nepozorovala. Jen teda teď aktuálně se nám stalo, že tříměsíční jehně vykadilo jen tak samo od sebe celou tasemnici. Tak se snažím přijít na to, co to znamená pro zbytek stáda a jak tyhle případy eliminovat.

kreveta4
napsal(a):
No jo, to je asi dobrá metoda. U nás v koprologii vždycky vychází "zbytky tasemnic", zvířata ale nemají problémy a v trusu jsem nic zásadního nikdy nepozorovala. Jen teda teď aktuálně se nám stalo, že tříměsíční jehně vykadilo jen tak samo od sebe celou tasemnici. Tak se snažím přijít na to, co to znamená pro zbytek stáda a jak tyhle případy eliminovat.
tasemnice znamená velmi málo. je to mrška, která zpomaluje růst jehňat, takže jí moc nechcete - vlastně krmíte kromě jehněte i ji - ale ovci vám nezabije.

přezdívka
napsal(a):
Ano, zpomaluje růst a když se přemnoží, tak jehně místo aby rostlo a přirůstalo začne průjmovat a hubn a neodčerví se, tak uhyne. Ovce když je začervená, tak nevyužije svůj potenciál a místo tvorby mléka pro jehňata je ráda, že přežije sama. Opět ekonomika v háji.
No, to právě záleží na tom, o jakých červech se bavíme.
Moniezia expanza je opravdu na ovčí poměry velmi málo patogenní až nepatogenní mrcha. Méně rostou, může tam být průjem, ale úhyny jsou naprosto výjimečné, to už musí hodně, hodně tasemnic ucpat střevo.
Dospělé ovce na tasemnice vůbec netrpí, jsou už imunní.

Bodlinka: S tím tvrzením, že jsou dospělé ovce imunní tasemnici bych byl trochu opatrný. Jen co z dospělé ovce odchází nějaké články tasemnice, tak to znamená že v ní tasemnice přežívá, takže i odebírá živiny, takže imunní uplně není. To že se bahnice sama tasemnice "zbaví" a není potřeba jí odčervovat je sice fakt, ale přesně tak jak píše přezdívka: zamořuje pastvinu pro jehňata, která jsou k ní mnohem náchylnější.
Moc děkuji za reakce, trochu se mi to ujasnilo. Ono právě ani to jehně nijak očividně nestrádalo, žádný průjem nebo cokoli dalšího. Jen prostě jednoho dne vykadilo celou tasemnici (+ nějaké články s ní naráz), což vypadalo dost děsivě (a navíc tu tasemnici následně sežral náš pes). Budu s tím odčervováním opatrnější a zkusím si najít to vlákno o přírodních prostředcích, které vypuzování parazitů podporují... Nemám žádnou chemii ani ve své zeleninové zahrádce (a též žádnou velkou produkci), u ovcí taky nepotřebuju aby rychle rostly, spíš jen aby se jim celkově dařilo a byly v kondici...

napsal(a):
Bodlinka: S tím tvrzením, že jsou dospělé ovce imunní tasemnici bych byl trochu opatrný. Jen co z dospělé ovce odchází nějaké články tasemnice, tak to znamená že v ní tasemnice přežívá, takže i odebírá živiny, takže imunní uplně není. To že se bahnice sama tasemnice "zbaví" a není potřeba jí odčervovat je sice fakt, ale přesně tak jak píše přezdívka: zamořuje pastvinu pro jehňata, která jsou k ní mnohem náchylnější.
dělali se i nějaké studie a vyplynulo z nich, že přítomnost tasemnic nesnížila produktivitu stáda. když jich je opravdu hodně, tak škodí odebíráním živin, ale mezi ovčími červy patří k těm nejvíc light, no. rozhodně bych se nebála, že sníží mléčnost bahnice, třeba. nebo že způsobí hromadné úhyny. akorát je v bobcích dobře vidět.

přezdívka
napsal(a):
Možná jsou imunní, ale v článcích, které z ních odchází zamořuje pastvinu pro jehňata. Je fakt, že vlivem veder se nedaří mezihotitelům. Kdyby byl jen trochu mokřejší rok, byla by to jiná. No a ještě mám na pastvině s ovcemi pižmovky. Ty také nějakého toho plže zlikvidují.
tasemnice nemá vůbec nic společného s plži. mezihostitelem moniezií jsou půdní roztoči.

přezdívka
napsal(a):
Omlouvám se všem, které jsem uvedla v omyl. Plži jsou mezihostitelem motolice jaterní a to je taky pěkný prevít.
motolice je prevít. to není žádný light zvíře, ale při velké invazi larev těžko likvidovatelný zabiják.
Bodlinko zdravím a prosím o radu, mám tři bahnice od každé dvojčata - dnes jsem zjistila u jedné ovce v trusu, dle dostupných obrázků a přečtení několika článků tady na fauně, že se jedná s velkou pravděpodobností o tasemnici. Mám ještě panacur ,který jsem jim dala na konci prosince -byly březí- mohu jim ho podat znovu a co ty jehnata je jim 9 týdnů Díky za odpověď M.

Martík
napsal(a):
Bodlinko zdravím a prosím o radu, mám tři bahnice od každé dvojčata - dnes jsem zjistila u jedné ovce v trusu, dle dostupných obrázků a přečtení několika článků tady na fauně, že se jedná s velkou pravděpodobností o tasemnici. Mám ještě panacur ,který jsem jim dala na konci prosince -byly březí- mohu jim ho podat znovu a co ty jehnata je jim 9 týdnů Díky za odpověď M.
To není vůbec jednoduchá otázka. Tasemnice sama o sobě moc nevadí. Pokud se vám eklují články v trusu, pak je možné použít panacur - stačí jehňata, dospěláci jsou imunní, ale k reinfekci dojde prakticky hned, pokud jsou na pastvě, kde jsou zemní roztoči, takže je to vlastně jedno.
spíš jde o to, jak je na tom stádo co se jiných parazitů týče a ti pouhým okem vidět nejsou. opakovanou snahou zbavit se tasemnic se mohou akorát vyrobit rezistentní vlasovky.