Porod?

Ouessantská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2018 19:40
sala55

XXX.XXX.59.1

Dobrý den.Jak poznám zda ovce rodí?Je dneska velmi divná.Furt má ocas jako by do boku.Vždy je akční a dnes nic.Máme strach zda ji něco není.

16.8.2018 20:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ocas do boku v téhle době je spíš příznak říje. Jak se na ní tváří beran?

16.8.2018 20:26
sala55

XXX.XXX.59.1

Nemáme beránka.Mysleli jsme že je březí.Do té doby než jsme jí koupili byla ve stadu s berany.(Majitelka ani neví stáří)Má vyvalený jeden bok a dělá se jí vemínko.A od té doby co jí máme zmohutněla.(Je to ovce ouessantská).

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2018 21:15

Nalevo má bachor, děloha je napravo. Břicho před porodem padá dolů.
Příjde mí to spíš jako nějaká kříženka Ouessantky. Příjde mi nějaká moc velká, ale třeba to jen klame.
Kdy jste si jí dovezli? Myšleno před jak dlouhou dobou byla s berany?
Vemeno je dobrý indikátor blížícího se porodu. Postupně roste a pak když už je fakt na max a má i lesklé nateklé struky tak nastává porod, ale samozřejmě to není žádné dogma. Umí porodit i nepřipravená s vemenem jak rozinka.
Taky jí koukněte na pipinu, měli byste si všimnout toho že je hodně povolená.
Příště doporučím nakupovat zvířata z dobrých chovů, kde je jasné co to je za zvíře, je registrované, ví se jak je staré, kdy a jak byly léčeny/odčervovány/očkovány...

16.8.2018 21:22

pravděpodobnost březosti je dost nízká, protože ouessantka je ovce se silně vyjádřenou sezónní říjí. aby měla teď před porodem, musela by mít říji na jaře a to se u tohohle plemene neděje.

16.8.2018 22:05
sala55

XXX.XXX.59.1

Ano to víme že je křížená bylo to spíš taková záchraná akce.Přivezli jsme jí v červnu.Byla ve stádu kde byli jenom berani.Tak jsme předpokládali že tím jak tloustne + vemínko že je březí.Děkuji za info.

16.8.2018 22:05

Bodlinko: Neříkej že se to neděje. Zas víc používáš svůj nabiflovanej mozek, než chovatelkou praxi. Texelky jsou silnym anestrem taky dost známí a uvádí se, že je lze zapustit od srpna do prosince, tudíž jim skončí říje ještě dřív než plemeni ouessant. A podívej co jsem měl před týdnem na pastvině:.

16.8.2018 22:07

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bodlinko: Neříkej že se to neděje. Zas víc používáš svůj nabiflovanej mozek, než chovatelkou praxi. Texelky jsou silnym anestrem taky dost známí a uvádí se, že je lze zapustit od srpna do prosince, tudíž jim skončí říje ještě dřív než plemeni ouessant. A podívej co jsem měl před týdnem na pastvině:.

prostě obvykle se to neděje a za tím si stojím. nikde jsem nepsala, že je to nemožné. ale prosím bavme se o pravděpodobnostech.

16.8.2018 22:17

Bodlinko: psala si že "to se u tohohle plemene neděje", navíc z fotky je patrné, že to není čistá ouessantka, což možnost jarního zabřeznutí jaksi ještě zvyšuje. Do toho zprávy o zvětšujícím se vemínku... No já bych se nedivil, kdyby v září porodila

17.8.2018 08:45
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Bodlinko: psala si že "to se u tohohle plemene neděje", navíc z fotky je patrné, že to není čistá ouessantka, což možnost jarního zabřeznutí jaksi ještě zvyšuje. Do toho zprávy o zvětšujícím se vemínku... No já bych se nedivil, kdyby v září porodila

Je to bílé, rohaté a snad i relativně malé, tam moje znalosti genetiky končí. Takže dle mě to může být i normální čistokrevný nepodarek. Jak poznáte z fotky, jestli je křížená? Podle vlny? Ostříhané ouessantky z google obrázků se mi zdají míň kudrnaté, ale zas tam neznám genetiku, tak nevím, jestli je to relevantní.
Jako rozdíly ve stavbě těla vidím, ale to ještě neznamená, že je křížená.

17.8.2018 12:58

Varaxi: Ty na ně koukáš na google, já s nima přicházim do styku při stříhání. Nevím jestli to jsou rovnocenné situace, abychom se tu podporovali nebo přeli v tezích, zda to je kříženka, nebo čistokrevná ouessantka, kor pokud vidíme jen jednu fotku. Samozřejmě mýlit se mohu kdykoliv a klidně to přiznám a případná omluva mi nedělá problémy. Nicméně i zadavatelka následně napsala, že ano, že je křížená.

17.8.2018 13:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Už by měla mít i odrozeno od včerejška

17.8.2018 13:25
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Varaxi: Ty na ně koukáš na google, já s nima přicházim do styku při stříhání. Nevím jestli to jsou rovnocenné situace, abychom se tu podporovali nebo přeli v tezích, zda to je kříženka, nebo čistokrevná ouessantka, kor pokud vidíme jen jednu fotku. Samozřejmě mýlit se mohu kdykoliv a klidně to přiznám a případná omluva mi nedělá problémy. Nicméně i zadavatelka následně napsala, že ano, že je křížená.

Jasně, o to mi nejde. Nehodlám Vám tu pískat rozepři. Ani nemůžu, správně píšete, že na to koukám přes google - to plemeno jsem viděla tak dvakrát v nějaké zoo, to je všechno.
Já chápu bodlinku v tom, že vycházela z dostupných informací - info o kříženci přišlo až potom, co bodlinka psala, že pravděpodobnost březosti je nízká. Což je teda naprosto irelevantní.

Jde mi o to, podle čeho jste to poznal, jestliže si jste jist. Takové ty genetické poučky - zjednodušeně: hrubá srst je dominantní nad krátkou, krátká nad dlouhou, bílá nad ostatními barvami, strakatá nad jednobarevností atd. Např. když Vám dva barevní koně dají bělouše, je na místě ověřit paternitu. Tak by mě zajímalo, jak je to u ovcí. Jestli se dá poznat původ či čistokrevnost na základě nějakých znaků, co já vím, třeba podle zatočení či vroubkování rohů, délky nekupírovaných ocasů nebo třeba podle té vlny.
Ale jestli poznáte kříženku prostě od oka (tudíž si nejste jist, „pouze“ vyhodnocujete nejpravděpodobnější možnost), tak to je opravdu věc zkušeností a ne znalostí. A chápu, že zkušenosti mi přes PC nepředáte. Protože prostě mrknete a vidíte, to se nedá naučit, to se musí natrénovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík