Uživatel s deaktivovaným účtem

Když je budete krmit vyloženě extenzivně, tak nebude třeba je normálně dojit. Můj kamarád má minifarmu, kde má zrovna ty bílé a hnědé kozy. On dojí jen někdy, když nějaká koza nechce dát kůzlatům (koušou). Jinak pravidelně je nedojí. Kůzlata má na maso, a obecně farmička je hlavně vzorová a hobby, pouští tam lidi s dětmi na prohlídky.
A naopak koza krmená dobře a hodně (spařené řízky, otruby, řepa, tráva, seno, vojtěška), tak ta se běžně musí dojit.
Jakube,dovolim si nesouhlasit😀..roklanka ma pravdu..každá koza po porodu se musi hlidat,kuzlata přistavovat k piti,nedopite mleko vydojovat,jinam hrozi těžké záněty vemene,koza může i o vemeno nebo nevypitou (nevydojenou) pulku vemena prijit..videla jsem na vlastni oci u známého,ktery to ,říkal, "nechával na přírodě"..pod pojmem "extenzivni" zřejmě myslite,nechat kozy na pastve,sene,bez pridavku jadra..v tom případě zese hrozi,že koza nebude mit na mliko a kuzlata uhynou hladem..
Když kamarád povidal,asi se chovu koz příliš nevěnuje a jsou mu jejich zivotni potřeby šuma fuk...

ančovička1
napsal(a):
Jakube,dovolim si nesouhlasit😀..roklanka ma pravdu..každá koza po porodu se musi hlidat,kuzlata přistavovat k piti,nedopite mleko vydojovat,jinam hrozi těžké záněty vemene,koza může i o vemeno nebo nevypitou (nevydojenou) pulku vemena prijit..videla jsem na vlastni oci u známého,ktery to ,říkal, "nechával na přírodě"..pod pojmem "extenzivni" zřejmě myslite,nechat kozy na pastve,sene,bez pridavku jadra..v tom případě zese hrozi,že koza nebude mit na mliko a kuzlata uhynou hladem..
Když kamarád povidal,asi se chovu koz příliš nevěnuje a jsou mu jejich zivotni potřeby šuma fuk...
Náhodou má kozy pěkné a kůzlata zdravá a rostoucí, byl jsem tam osobně. Podle toho, jak ho znám, tak mu na nich záleží dost a když je ukazuje lidem, musejí taky vypadat dobře.
K tomu výpasu a senu dává třeba ovoce, pečivo aj.
Kůzlatům kozu klidně podrží. To on si zas hlídá, aby mu koza nedostala zánět. Ale není to tak, že by musel 1-2*denně napochodovat a dojit, jemu se o to prostě postarají ta kůzlata. Ale když už něco nadojí, tak si taky tvaroh udělá.
napsal(a):
Náhodou má kozy pěkné a kůzlata zdravá a rostoucí, byl jsem tam osobně. Podle toho, jak ho znám, tak mu na nich záleží dost a když je ukazuje lidem, musejí taky vypadat dobře.
K tomu výpasu a senu dává třeba ovoce, pečivo aj.
Kůzlatům kozu klidně podrží. To on si zas hlídá, aby mu koza nedostala zánět. Ale není to tak, že by musel 1-2*denně napochodovat a dojit, jemu se o to prostě postarají ta kůzlata. Ale když už něco nadojí, tak si taky tvaroh udělá.
Tak kdo ví, co má. Že je to bílé a hnědé, neznamená, že ta koza je čistokrevná a kvalitní dojnice.
Každopádně hlídat je to třeba u každé kozy, alespoň do určité míry. Pravidelnost oddojování je pak silně individuální - někdy to potřebuje i podílová búrská, někdy nepotřebuje ani podílová saanská.
U „nás“ v ZOO máme několik plemen, nejblbuvzdornější a nejméně náročné v tomto ohledu jsou kupodivu walliské - odrodí, ohlídají si kůzlata, dají jim napít, cizí kůzlata odeženou, mají mléka dost, ale ne moc, všechno samy. Jenže ty zas mívají častější problémy s kopyty.
Základní péči je třeba poskytnout každému plemeni. A pak je to o tom konkrétním zvířeti. Všechno ostatní je statistika.