Bobo55

XXX.XXX.56.21
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na radu.Dnes ráno nám porodila ovečka dvojčata.Jedno jehně bylo veliké a druhé vážilo jen 1,5kg.To větší se v pohodě od ovečky napilo ale druhému to nešlo.Zkoušela jsem ho všelijak přidržet ale nemělo zájem.Bylo hodně slabé.Vzala jsem jej domů a dala mu mlezivo.Krásně ho vypilo z flašky.Doma je čilé a jeví zájem o jídlo.Jenže když ho dám k ovečce tak ten větší jej hned odhodí.
Myslíte,že ho mám vzít k vetovi ať mu píchne selen?A ještě bych potřebovala poradit jak často ho krmit a kolik má zhruba vypít.Dožaduje se jídla tak cca co hodinu a vypije tak 50-70 ml. Zatím mu dávám kolik si řekne.Zkouším ho nosit i k ovečce jenže je tam obrovský rozdíl.Samotné ho tam nechat nemůžu.Nejhorší je odhadnout to množství mléka.
Předem děkuji za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bobo55
napsal(a):
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na radu.Dnes ráno nám porodila ovečka dvojčata.Jedno jehně bylo veliké a druhé vážilo jen 1,5kg.To větší se v pohodě od ovečky napilo ale druhému to nešlo.Zkoušela jsem ho všelijak přidržet ale nemělo zájem.Bylo hodně slabé.Vzala jsem jej domů a dala mu mlezivo.Krásně ho vypilo z flašky.Doma je čilé a jeví zájem o jídlo.Jenže když ho dám k ovečce tak ten větší jej hned odhodí.
Myslíte,že ho mám vzít k vetovi ať mu píchne selen?A ještě bych potřebovala poradit jak často ho krmit a kolik má zhruba vypít.Dožaduje se jídla tak cca co hodinu a vypije tak 50-70 ml. Zatím mu dávám kolik si řekne.Zkouším ho nosit i k ovečce jenže je tam obrovský rozdíl.Samotné ho tam nechat nemůžu.Nejhorší je odhadnout to množství mléka.
Předem děkuji za radu.
Selen určitě neuškodí. Dejte mu, co vypije. Tříhodinové intervaly by měly stačit. Zkušenější doplní.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Děkuji.Zatím ho krmím co hodinu.Za chvilku musím na dvě hodinky odejít, snad nebude moc naříkat.Tak já mu ten selen nechám dát.Byla by ho škoda.Nebo spíše jí,je to ovečka.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Na obalu to napsané není.Màm koupené sušené mléko pro jehňata(navážené).Vždycky si preventivně v době očekávaných porodů koupím mléko a mlezivo pro případ nouze.Zkouším jì i přikládat k ovci ale zatím od ní nepije.Jinak je živá a čiperná.Třeba se mi ji ještě podaří dát k ovečce jak trochu zesílí.A kdyby se podařila vychovat a pěkně narostla tak proč by nebyla vhodná do chovu?

Bobo55
napsal(a):
Na obalu to napsané není.Màm koupené sušené mléko pro jehňata(navážené).Vždycky si preventivně v době očekávaných porodů koupím mléko a mlezivo pro případ nouze.Zkouším jì i přikládat k ovci ale zatím od ní nepije.Jinak je živá a čiperná.Třeba se mi ji ještě podaří dát k ovečce jak trochu zesílí.A kdyby se podařila vychovat a pěkně narostla tak proč by nebyla vhodná do chovu?
Protože se narodila slabá. A do chovu by mělo jít to nejlepší. Ale je na vás, jak se rozhodnete.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Jen si nedovedu představit,že ji vychovám a pak bych se jí měla zbavit.Už je to nàš mazlíček.Zatím pěkně přibývá.Jen se dožaduje jídla až moc tak mám strach ať ji nepřekrmím.Pravda je,že kdybych to nechala na přírodě tak už by nežila.Jenže to prostě neumím.

Bobo55
napsal(a):
Jen si nedovedu představit,že ji vychovám a pak bych se jí měla zbavit.Už je to nàš mazlíček.Zatím pěkně přibývá.Jen se dožaduje jídla až moc tak mám strach ať ji nepřekrmím.Pravda je,že kdybych to nechala na přírodě tak už by nežila.Jenže to prostě neumím.
Já bych to taky neuměla a nezbavila se jí. A proto nic nechovám.
Předpokladem zdravého a bezproblémového chovu je selekce nevhodných jedinců. Týká se to každého druhu zvířeny.
Chápu, že si uděláte k jehněti vztah, když se o něj staráte namísto matky. Rozumím vám, že je to těžké.
Nevím jaký druh ovcí chováte a za jakým účelem.
My chováme křížence masných plemen, pro obživu nás a našich psů. Ovce máme rádi, chováme je tak nejlépe, jak dokážeme. Ale většinu každoročních potomků porazíme. A některé prodáme. Máme danou rozlohu pozemků, počet zvířat není možno zvyšovat do nekonečna.
Chov pokud možno zdravých silných ovcí je radost. Většinou.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Chováme romanovské ovečky a holandské zakrslé kozičky.Màme to spíše takový chov pro radost.Některà jehňátka si necháme a zbytek prodáme.Ta malá je takový bojovník.Jde na ní vidět,že chce žít.Prostě ji chci zkusit vychovat.Nemàm to srdce ji nechat osudu.Jen mě mrzí,že matka o ni má pořád zájem ale ta malá od ní pít nechce.Už bere za mámu spíše mě.Tak nevím zda má cenu ji pořád nosit k ovečce.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Bobo55
napsal(a):
Chováme romanovské ovečky a holandské zakrslé kozičky.Màme to spíše takový chov pro radost.Některà jehňátka si necháme a zbytek prodáme.Ta malá je takový bojovník.Jde na ní vidět,že chce žít.Prostě ji chci zkusit vychovat.Nemàm to srdce ji nechat osudu.Jen mě mrzí,že matka o ni má pořád zájem ale ta malá od ní pít nechce.Už bere za mámu spíše mě.Tak nevím zda má cenu ji pořád nosit k ovečce.
Nenechte se nikým odradit,dělejte jak vám, srdce káže. K vašemu dotazu jestli jí nosit k matce,noste,ovečka by neměla ztratit kontakt s ovcema,ony budou v budoucnu jejím stádem. Ve svých chovatelských začátcích jsem měla podobný případ. Den staré kůzle jsem našla v chlívku ochrnuté,jeho chuť k životu byla omračující. Citlivost v zadních nohou měla. Dostala jméno Emilka a přestěhovala se z chlívku , do krabice v kuchyni. Po měsící už stála na nohou a chovala se jako pes. Chovám čistokrevný hnědule. Emilka velikosti své matky nedorostla,když jí viděl plemenář v 7 měsících ,řekl,že ona v žádném případě do chovu nepůjde,že je podražená. Stejně jsem si jí nechala a připustila. Když jí viděl plemenář za další rok,podivoval se,co tu mám za pěknou kozu,po vysvětlení jí zařadil do chovu a dostala Elitu. Elitu Rekord si vydojila na třetí laktaci a předčila svou matku. Za svůj život dala život třem plemeníkům.Splnila mi všechny sny,včetně odchodu. Naposled povila kozičku ,dlouho se z porodu vzpamatovávala (bylo jí 10let) a já si z hrůzou uvědomovala,že jí budu muset vyřadit (střelit),protože stodola není nafukovací.I to mi ulehčila,ráno na mě koukala divně,když jsem šla v poledne se na ní podívat,byla na už na druhém břehu.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Děkuji za radu a za Vaši zkušenost.Jà to nevzdám a zkusím ji zachránit.A nevíte prosím za jak dlouho by měla mít klasické bobky?Zatím kaká takovou řidší hmotu ale úplný průjem to není.

Bobo55
napsal(a):
Děkuji za radu a za Vaši zkušenost.Jà to nevzdám a zkusím ji zachránit.A nevíte prosím za jak dlouho by měla mít klasické bobky?Zatím kaká takovou řidší hmotu ale úplný průjem to není.
Až začne přijímat i rostlinnou potravu dospělých.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Aha,děkuji za info.Takže jak začne jíst seno tak se to upraví.

Bobo55
napsal(a):
Aha,děkuji za info.Takže jak začne jíst seno tak se to upraví.
Když bude všechno v pořádku, ano.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Jasně.Jà vím,že to bude boj a ještě nemá zdaleka vyhráno.Musím věřit,že to zvládne.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Seno má stàle k dispozici.Byla jsem skloněná a dělala jsem,že ho jím.Tak mě pozorovala ale ještě ho nechce.Co je člověk ochotný udělat kvůli zvířatům😄.Běhá za mnou jako pejsek.Jen nevím zda jí mám pomalu začít prodlužovat intervaly v jídle.Pořàd se dožaduje jídla tak cca po hodině a půl.V noci jí dávám tak po 2,5hodinàch.Pije sice v menších dávkách.Tak snad se nepřejí.

Bobo55
napsal(a):
Seno má stàle k dispozici.Byla jsem skloněná a dělala jsem,že ho jím.Tak mě pozorovala ale ještě ho nechce.Co je člověk ochotný udělat kvůli zvířatům😄.Běhá za mnou jako pejsek.Jen nevím zda jí mám pomalu začít prodlužovat intervaly v jídle.Pořàd se dožaduje jídla tak cca po hodině a půl.V noci jí dávám tak po 2,5hodinàch.Pije sice v menších dávkách.Tak snad se nepřejí.
To si vás pěkně omotala kolem spárku. Interval 3 hodiny je dostačující.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Já vím😄.Nikdy bych nevěřila,co se mnou takový malý tvor udělá😁.
Jestli dobře počítám,tak jsou jí tři dny,to má ještě čas na seno. V průměru začínají kůzlata kolem týdně věku žmoulat v hubě seno,jehňata na tom budou stejně. Interval mezi krmením by měl být 3 hodiny a noční klidně 5. Zase se nenechte zotročit . Aspoň správně vytráví. Vy jako matka určujete pravidla,pak se stanete vedoucí stáda a poslušnost musí být.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Ano,jsou jí tři dny a je neskutečně živá.Jak jsou doma děti tak lìtà po celém obýváku😄.Máte pravdu,musím to krmenì protáhnout.Už teď jsem jak chodící mumie😂.Aspoň máme originálního domácího mazlíčka😄.
Bobo55
napsal(a):
Ano,jsou jí tři dny a je neskutečně živá.Jak jsou doma děti tak lìtà po celém obýváku😄.Máte pravdu,musím to krmenì protáhnout.Už teď jsem jak chodící mumie😂.Aspoň máme originálního domácího mazlíčka😄.
To ja jsem jednou byla kupovat housata a pani rikala: "Pojdte se podivat na naseho pejska"😀..otevrela dvere a z domu vybehla malinka ovecka s detskou plinou😂
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Tak to bude za chvilku i u nás😂.Děti už mi taky říkaly proč ji nedáme plínku.Když se s ní mazlí v obýváku tak vždycky číhám kdy bude čůrat.Jde to dobře poznat protože si dřepne jak fenka a já pod ní rychle dám kelímek a je to😁.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Tak jehňátko má dnes týden a zatím se má čile k světu.Jen stále nemá zájem o seno.Nemàte nějakou radu jak jí to naučit?A nebo má v sobě instinkt,že jí to napadne jak bude čas?Druhé jehně co je pod matkou už ho trochu žmoulà.

Bobo55
napsal(a):
Tak jehňátko má dnes týden a zatím se má čile k světu.Jen stále nemá zájem o seno.Nemàte nějakou radu jak jí to naučit?A nebo má v sobě instinkt,že jí to napadne jak bude čas?Druhé jehně co je pod matkou už ho trochu žmoulà.
Jehňata to odkoukají od matek. Dáváte ho mezi "své"? Nebo počkat. Týden není tak dlouho.
Bobo55

XXX.XXX.77.154
Děkuji za rady.K ovečkàm ji nosím jen na chvilku pod dozorem.Vůbec tam nechce být.A bez dozoru mám strach ji tam nechat.Seno má stále u sebe.Tak snad jí to napadne.A ten liz ji zkusím taky dát.

Bobo55
napsal(a):
A jestli máte jistotu, že vaše ovce nejsou začervené, potřebovalo by pozřít i nějaký ten bobek, aby si mohlo osídlit předžaludky tou správnou mikroflórou. Případně nějaké ovci uzmout přežvykující sousto a dát jehněti. Ale to už je pracnější (zato bezpečnější).
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Zítra nesu bobky na kontrolní rozbor.Ovce byly začervené tak jsme je odčervily.Tak doufám,že to zabralo.Jak se teď oteplí tak ji zkusím k ovečkàm dávat častěji Jenže je spíše jako pejsek.

Bobo55
napsal(a):
Zítra nesu bobky na kontrolní rozbor.Ovce byly začervené tak jsme je odčervily.Tak doufám,že to zabralo.Jak se teď oteplí tak ji zkusím k ovečkàm dávat častěji Jenže je spíše jako pejsek.
To už jí zůstane. Ale je třeba, aby byla i trochu ovcí.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Tak to mám radost😄.No snad si u těch ovcí pak zvykne.I když zatím to tak nevypadá.Doma je spokojená a kamarádí s naším pejskem(zlatý retriever).Je to sice nepoměr ale jsou kamarádi🙂.
napsal(a):
A jestli máte jistotu, že vaše ovce nejsou začervené, potřebovalo by pozřít i nějaký ten bobek, aby si mohlo osídlit předžaludky tou správnou mikroflórou. Případně nějaké ovci uzmout přežvykující sousto a dát jehněti. Ale to už je pracnější (zato bezpečnější).
Jehně není králík,nežere bobky! Nepotřebuje žádnou zažitinu od jiné ovce! Proboha je to 8 denní mládě. Nastudujte si ,kdy se začnou rozpohybovávat žaludky a nepište tu bludy !
Jehně sice olízne struk, který přichází do styku s podestýlkou, ale taky průběžně pije mateřské mléko, které je zdrojem obranných látek a udržení imunity do té doby, než bude natolik velké a silné, než to zvládne samo. Ta podestýlka musí být suchá. Pokud by ovce měla vemeno obalené hovny, tak nepomůže žádné mateřské mléko a jehně zdechne.

roklanka
napsal(a):
Jehně není králík,nežere bobky! Nepotřebuje žádnou zažitinu od jiné ovce! Proboha je to 8 denní mládě. Nastudujte si ,kdy se začnou rozpohybovávat žaludky a nepište tu bludy !
Však já myslela do budoucna. Vím, kdy se nastartovávají předžaludky. A taky vím, že hříbata pojídají koblížky ve výběhu. Tak předpokládám, že u přežvýkavců je to obdobné.

roklanka
napsal(a):
hříbě je monogastr,jehně je přežvýkavec,předpokládáte špatně
To vím taky, ale oba potřebují mikroflóru na trávení celulózy.
evijacek

XXX.XXX.59.9
Dobrý večer prosím o radu ovce nechovám ale vzali jsme si 4 jehnata protože jim umřela máma.Jedno to úplně špatné umřelo hned v den porodu a druhé do rána. Zatím nám zůstali dvě dnes jim je týden beránek pije asi 70 ml 5xdenne a je čilí. Ovečka je malinká váží 1600g a pije 30ml 5x denně. Po jake době se může zvíšit dávka krmime kravským mlékem.Ovečka už dostává selen od veterinare byla moc slabá ale je to lepší zatím se drží a pije.Bojim se když ji dám vic že ji ublížím.Potom kdy mám začít dávat seno vodu a jiné krmení děkuji

evijacek
napsal(a):
Dobrý večer prosím o radu ovce nechovám ale vzali jsme si 4 jehnata protože jim umřela máma.Jedno to úplně špatné umřelo hned v den porodu a druhé do rána. Zatím nám zůstali dvě dnes jim je týden beránek pije asi 70 ml 5xdenne a je čilí. Ovečka je malinká váží 1600g a pije 30ml 5x denně. Po jake době se může zvíšit dávka krmime kravským mlékem.Ovečka už dostává selen od veterinare byla moc slabá ale je to lepší zatím se drží a pije.Bojim se když ji dám vic že ji ublížím.Potom kdy mám začít dávat seno vodu a jiné krmení děkuji
Jak píše ančovička - kravské mléko je pro jehňata málo výživné, lepší je komerční směs pro jehňata + dáváte jim málo.
Týdenní jehně vypije daleko víc,existují tabulky,kolik má vypít. Podle mne klidně 150-200ml. Seno by měli mít k dispozici,začnou ho zprvu žmoulat a posléze přikusovat.Důležitá je i teplota podávaného mléka,měla by být 39st.Znám dost chovatelů,kteří odchovali jehňata na kravském mléce bez problémů. Zvyšovat dávky musíte postupně a posléze prodlužovat pauzy,aby dostatečně vytrávili.
evijacek

XXX.XXX.59.9
ančovička1
napsal(a):
Davate malo..mlezivo jehnata mela?...tydenni jehnata by mohla vypit najednou klidne 150-200ml , 5x denne je v poradku,ale 30ml je malo..klidne davku zvysujte na 100,150, kolik vypiji .jakym mlekem krmite? Nejlepsi je kozi nebo specialni pro kuzlata,jehnata od Mikros 0vis susene..
Ovečka je opravdu malá. Krmime kravským mlékem beránek je v pohodě. Dnes. Jsme. Byli na veterine a řekli nám že ovecce můžeme trošku přidávat ale jen malinko postupně aby neměla průjem mohla by chcipnout děkuji
Už nevím kde jsem slyšela moudro, že na 1 kg přírůstku je potřeba 5 l mateřského mléka. Podle toho se posuzuje mléčnost ovce. A taky že jehně má vypít tolik mléka kolik je 20% jeho váhy. Zvažte jehně, váhu vydělte 5 a máte přibližné množství mléka na den, no a potom podělit počtem napájení a výjde jednotlivá dávka. Držím palce.
Dobrý den, (Bobo 55)
jsem chovatelka oveček suffolk. Předloni se narodil poprvé ovečce beránek. Měla jsem 2 dospělé ovečky, ta druhá měla vadu, že nemohla mít jehňata, což jsem ze začátku nepoznala, a začala se k druhé ovečce chovat jako beran a trkala ji, proto se možná beránek narodil spíš. Měl asi 2 kg. Obrátila jsem se na tuto diskusi o radu, a nemáte zdání, jak ostře ta diskuse probíhala. Cituji: Že jsem beránka neměla odloučit od ovce, že už ho nikdy nepřijme a že stejně nevydrží, když ho budu krmit kravským mlékem. Neposlechla jsem je. Beránek se narodil v dubnu, bylo ještě ne moc pěkné počasí. Ovečka o něj neprojevila zájem, protože se bála druhé ovce. Vzali jsme ho domů, veterinář mu po 2 dny musel píchnout SELEVIT (selen injekčně) + glukózu. Beránek nechtěl přijmout mléko, protože byl dehydrovaný. Mezi mlékem jsme mu začali dávat 10 ml kopřivového čaje a to zabralo. Druhý den už byl na tom lépe. Ovečku jsem dojila a protože měla málo mléka ze začátku, přidávala jsem půl ovčího a půl kravského. Po týdnu už vypil 800 - 900 ml za den. Krmila jsem ho 7x za den. Za 14 dní vypil 1200 - 1300 ml. Jehničky ale vypijí asi méně. Postupně jsem ho nosila k ohradě, aby si na něho ovečka zvykala. Po 14 dnech jsem ho na den dali do ohrádky, která byla při velké ohradě. Po 3 týdnech jsem ovečku oddělili na den do malé ohrady, kam jsme beránka dali k ní. Byla to moc hodná ovečka, takže si na něho brzo zvykla a potom postupně už jsme jí ho tam nechali i na noc, a chodili ho krmit. Jak jsem ovečku dojila, postupně se tam beránek chodil nahlížet a přikládala jsem ho k vemínku a představte si, že to nakonec dopadlo dobře a začal u ní pít. Kdyby byly obě ovečky s ním, tak ta druhá by ho utloukla. To jsem přece nemohla dopustit. V červnu měl 19 kg. Koncem července jsem mu dala dopředu týden selen v kapkách a odčervení do huby a injekci v červnu Covexin a koncem července píchl veterinář. Beránek byl připraven na odstav. Mléko jsem pomalu ubírala až v červenci měl pouze 500 až pouze 100 ml za den. Zjara 2020 měl beránek 50 kg. Jsem ráda, že to takhle dopadlo a že neuhynul. Ze začátku, když byl u ovečky, tak se dožadoval, abych u něho zůstala, ale postupně to bylo lepší a zvykl si na pastvu, liz, seno jsem mu zkoušela dávat do koutků již v týdnu stáří. Na mysce měl granulky Energys jehně - do 3 měsíců stáří - to si kupte, to jsou velice dobré granulky. Chodil si na ně, kdy chtěl.
Přeji Vám ať to dobře dopadne - ať jehnička přibírá na váze a v 1 měsíci stáří je třeba jí dávat asi týden Kombisol Se kapky každý den 4 - 5 kapek zředěných ve vodě. Jak začíná jehně více růst, ubírá se svalová hmota, a potom by zase zesláblo a ulehlo by a mohlo by to vést až ke smrti.
Já jsem s ním měla také hodně starostí, ale za to zachráněné zvířatko to stojí. Doufám, že jsem Vám alespoň trochu poradila. Když budete mít čas, tak se mi ozvěte, jak to jde.
Hodně úspěchů s ovečkami přeje Marie
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Dobrý večer.Moc Vàm děkuji za radu a za Vaši zkušenost.Jsem ràda,že to u Vás dobře dopadlo.Každà dobrá zpráva zahřeje u srdíčka.Naše malà ovečka se má zatím dobře a doufám,že to tak i zůstane.Dnes jsem ji vàžila a má 3150gr.Dnes má deset dní a když se narodila tak měla 1,5kg.Už je to nàš mazlíček.Jen to seno pořád nechce.Byla jsem s ní dneska u oveček ať to odkoukà ale spíše se jich bojí.Zkoušela jsem ji hledat v seně nějaké malé lístky ale neměla o to zájem.Granulky energys jsou dobré.Pràvě jsem si říkala,že jak začne jíst seno tak jí je taky začnu dávat.A ty kapky se kupují u veterináře?Jinak je až moc akční jen to seno mě trápí.Chodí za námi na zavolání jako pejsek.Byla by to veliká škoda kdyby nám nepřežila.Děti už k ní mají velké pouto a musím přiznat,že já taky.I Vàm přeji v chovu hlavně hodně radostí a málo starostí.Lucie
Odpověď pro (Bobo55),
zkusila bych mezi mlékem jí dát slabý kopřivový čaj - dá se sehnat v lékárně - beránkovi jsem ho ze začátku také dávala - 10 ml denně stačí - je to na posilu a proti dehydrataci. Granulky Energys jehně jsem mu dávala od 5. dne od narození. Beránek si na ně brzy zvykl a chodil si na ně a v tu dobu ještě na seno nešel. Nebojte se, když jí dáte kopřivový čaj, trochu selenu a a + d3 vitaminu proti infekci a na chuť k jídlu určitě to dobře dopadne.
Kapky jsou od firmy Nutrition Biofaktory a dají se sehnat u veterináře nebo já si je objednávám společně s granulemi Energys u firmy Rema České Budějovice přes E-shop.
Uvnitř kapek je návod, ale není moc přehledný, proto Vám napíši, kolik takových kapek má jehňátko dostat:
Kombisol Se - každý den 4 kapky musí být rozředěné trochou vody a malinkou injekční stříkačkou bez jehly jí tuto dávku vpravíte do hubičky. Pokud ale pan veterinář dával injekční selevit, tak bych jí to teď zatím nedávala, abyste ji nepředávkovala. Když má málo selenu, tak to poznáte tak, že neustále bečí, i když je napité a unavené si lehá.
Kombisol A D3 vitamin - také 4 kapky rozředěné vodou. Tento vitamin slouží pro lepší chuť k jídlu a proti infekcím, také nejdéle po 7 dní.
Protože jehňátko pije mléko, žádné červy nechytne po dobu 3 týdnů. Červy se začnou množit až za 6týdnů. Proto ji neodčervujte dříve než ve 2 měsících. Odčervení je agresivní zvláště to injekční, mohlo by se oslabit a zahynout.
Pokud máte vakcinované ovce Covexinem 10 před porodem, aby se dostaly protilátky proti enterotoxemii a jiným nemocem jehňat, tak stačí vakcinovat ve 2 měsících 1 ml dávky injekčně a po měsíci přeočkovat.
Pokud nebyly, tak by se mělo naočkovat ve 3 týdnech - jednom měsíci.
Vakcinace je důležitá jako prevence. Znala jsem pána, který nenaočkoval a přišel kvůli téhle nemoci o všechny nejsilnější jehňata, byl z toho úplně nešťastný.
Když já nakupuji nová zvířata do stáda, pokud nejsou vždy je raději nechám naočkovat. Zeptejte se na to veterináře.
S pozdravem
Marie

Ale jo, proc si nezahrat na maminku. Ja treba pozoruju jednu lonskou jehnicku, ze nema takovou jiskru v oku jako ostatni kamaradky. Zadnej viditelnej problem nema, sliunice cerveny, bobky jak koralky, zere normalne. Zaver? Podle toho jak zareaguje na pastvu na jare, tak bud porazim nebo zustane. Pomahat selenama a vitaminama proc, kdyz jeji soukmenovnice i sestra jsou v poradku? Co tim chci rict, zachranujte, ale do chovu se to nehodi.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Děkuji za všechny rady a za Váš čas věnovaný psaním.Zkusim se na všechno poptat veterináře.Dnes jsme s dětma vzali ovečku do stodoly a konečně zkoušela trochu ochutnávat seno.Tak mám radost,že jí to napadlo.Sice to jen zkoušela ale snad to brzo pochopí.A myslím,že nikdo nemůže vědět jaká bude do chovu.A Roklanka je toho důkazem.Je mi jasné,že se do chovu nechávají ty nejsilnější kusy.Ovšem nikde není psáno,že z ní nevyroste velká ovečka.Zkràtka jsem neměla to srdce nechat ji umřít.Bylo na ní vidět,že chce žít.No a pokud nenastane žádná komplikace a přežije tak ji přece nemůžu nechat zabít.Ta už by u nás umřela stářím.Zatím krásně prospívá.
Dobrý večer, děkuji za Vaši odpověď. Velmi mě těší, že malá ovečka ochutnala seno. Přeji Vám, aby v pořádku vyrostla a byla z ní velká silná ovečka do chovu jako můj beránek.
Ještě mě napadla jedna možnost - oddělit mámu spolu s druhým mládětem od stáda do nějaké malé ohrádky a pomalu je všechny zvykat na sebe. Pokud je to u Vás možné. Z vlastní zkušenosti vím, že je to náročné mít doma jehně déle než 3 týdny. Mělo by si postupně zvyknout s mámou.
Pokud byste ještě s něčím potřebovala poradit, můžete se na mně kdykoliv obrátit na tuto diskuzi.
Posílám Vám fotky beránka a jeho mámy Viki.
Mějte se zatím hezky.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Dobrý večer.Děkuji za fotky,oba jsou krásní.A máte pravdu,začíná to být už náročné.Zatím ji mám doma v takové nevyužité pracovně ale dlouho už to nepůjde.Zkusím ji dàvat po chvilkách do ohrádky ať vidí na matku a sourozence.Dnes jsem to zkoušela ale když jsem se schovala to byla hrůza.Màlem se v ohrádce umlàtila než jsem se jí ukázala.No bude to chtít čas a trpělivost.A děkuji Vàm za ochotu poradit.
Dobrý den, (pro Bobo 55)
s tou ohrádkou mi to poradil chovatel, který mi prodal berana, byla jsem také ráda za tuto radu.
Věřím, že jste o ni měla strach. Ona je na Vás fixovaná, a proto neviděla, co se to děje, kde jste - hledala Vás. U nás to bylo podobné. Beránek byl zvyklý chodit s námi, jak pejsek, a když jsme se vzdálili strašně bečel. Byl u ohrady, kde viděl mámu, tak se to postupně zlepšovalo. Ohrádku jsme vyrobili ze 4 palet a svázali pevnými motouzy na všech stranách. Bylo tam méně místa, tak tam nemohl tolik skákat. A asi po týdnu - už si to tak nepamatuji, jsme ovečku oddělili z velké ohrady do malé ohrady, což vidíte na fotce, kterou jsem Vám poslala. Ze začátku do něho máma také několikrát bouchla, ale já jsem měla připravený proutek a zvýšila jsem na ni hlas a párkrát dostala trochu slabým štípavým proutkem a pak už to bylo dobré.
Tam záleží, jaká je to ohrádka, aby se ze začátku než si zvykne o ni jehnička třeba nezranila. Ona až by ovečka měla tak 5 - 6 kg, tak už by se také uměla lépe bránit.
Můj beránek měl jako 2 - měsíční jehně, když jsme ho vážili 19,5 kg.
Uvidíte podle situace, ono každé mládě se s tou situací vyrovnává jinak. Pokud by tam nechtělo opravdu samo být, musela byste do ohrádky přivést mámu se sourozencem a pod dozorem je zvykat v té malé ohrádce. Jinak mě už nic nenapadá, co bych Vám ještě poradila.
Vloni jsem koupila malé jehničky, a protože jsem je chtěla nechat vyrůst, jehňata jsme vloni neměli. Letos jsem koupila mladého beránka, kterého jsem k nim dávala až v listopadu, takže také nevím, jak to letos dopadne, mám 3 ovečky.
Přeji Vám, ať si brzy ovečka zvykne.
Marie
EVIJAČEK

XXX.XXX.13.59
Dobrý večer může mi prosím někdo prosím poradit máme beránka je mu měsíc je na kravském mléce a přibírá pěkně už žere seno trochu pije i vodu ale kolik a jak často dávat kravské mléko dáváme asi 100ml každé 4 hodiny v noci ne a jestli bych měla dávat nějaké vitamíny děkuji
přezdívka
napsal(a):
Už nevím kde jsem slyšela moudro, že na 1 kg přírůstku je potřeba 5 l mateřského mléka. Podle toho se posuzuje mléčnost ovce. A taky že jehně má vypít tolik mléka kolik je 20% jeho váhy. Zvažte jehně, váhu vydělte 5 a máte přibližné množství mléka na den, no a potom podělit počtem napájení a výjde jednotlivá dávka. Držím palce.
Už se to tu psalo. Je dobré naučit se číst.
EVIJAČEK

XXX.XXX.59.53
Všem děkuji za odpovědi jinak vím že by měl pít i více ale když jsem ho vážila za týden přibere i 700g což si myslím není málo narodil se malinký sotva vážil 2000g teď mu je měsíc a váží něco přes 4000g tak zvyšujeme dávky opravdu opatrně protože mu davame KRAVSKÉ MLÉKO!!!
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Dobrý večer.Tak ovečka zatím pěkně roste.Jen mě znepokojuje,že pořád nevylučuje bobky.Mà spíše stolici jak pes,někdy trochu řidší ale není to průjem.Myslíte,že je to tím,že jí málo sena?Jinak mléko a mléčné granulky jí pěkně.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Děkuji za odpověď.A já už měla strach,že nám umře.Seno už jí,jen oproti jehňatům co jsou pod matkami málo.A to jsou daleko mladší jehňátka.A pravda je,že jsem nikdy tak detailně bobky nesledovala.No zkrátka je má takové tmavší.Někdy jak bobek od psa a někdy řidší.Tak snad to bude v pořádku.A myslíte,že jí mám už nechat odčervit?A nebo počkat až se jí ta stolice upraví?Chtěla bych donést bobky na rozbor tak pořád čekám až to budou konečně ty bobky doopravdy.

Bobo55
napsal(a):
Děkuji za odpověď.A já už měla strach,že nám umře.Seno už jí,jen oproti jehňatům co jsou pod matkami málo.A to jsou daleko mladší jehňátka.A pravda je,že jsem nikdy tak detailně bobky nesledovala.No zkrátka je má takové tmavší.Někdy jak bobek od psa a někdy řidší.Tak snad to bude v pořádku.A myslíte,že jí mám už nechat odčervit?A nebo počkat až se jí ta stolice upraví?Chtěla bych donést bobky na rozbor tak pořád čekám až to budou konečně ty bobky doopravdy.
S odčervením počkejte. Z mléka parazity nechytne.A nechte nejdřív udělat koprologii. Stolice kojených mláďat je vždycky žlutší a řidší.