Zánět vemene

Valaška (V)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2023 21:22
Oskacka

XXX.XXX.207.34

Zdravím, mám dotaz, jde předejít zánětu vemene u ovce, která už jednou zánět měla? Loni jsme po cca 14 dnech zjistili že ovce má tvrdé teplé vemeno. Jehňátka jsme dokrmovali matka měla ATB a po cca 14 dnech je zase sem tam i kojila. Na veterině nám řekli že taková ovce se ze stáda prostě odstraní... Že při dalším porodu to bude mít zase... Je tedy něco co jí dávat aby ho nechytla?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2023 22:12

Oskacka napsal(a):
Zdravím, mám dotaz, jde předejít zánětu vemene u ovce, která už jednou zánět měla? Loni jsme po cca 14 dnech zjistili že ovce má tvrdé teplé vemeno. Jehňátka jsme dokrmovali matka měla ATB a po cca 14 dnech je zase sem tam i kojila. Na veterině nám řekli že taková ovce se ze stáda prostě odstraní... Že při dalším porodu to bude mít zase... Je tedy něco co jí dávat aby ho nechytla?

Ne, není.

12.2.2023 12:22
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Opravdu neexistuje "něco",co by před porodem způsobilo ,že ovce nedostane zánět...to odchováváte jehňata poprvé?...
Ovce sice nemám,chovám kozy, ale je to úplně stejné..malá jehňata nedokážou první dny po porodu vypít všechno mléko najednou..mléko se rychle tvoří znovu a znovu..ovce dostane zánět.. takže,jak píšete, veterinář a ATB..ale kdybyste dvakrát denně zbývající mléko po napiti mladých (hned od porodu) vydojovali, žádný zánět by nebyl.. teď ani ta jehňata nemají dost mléka jak píšete, jen občas, zánět ve vemeni bolí a ovce jim tedy nedá..
Ovci bych určitě nechala doma, měla by hodně mléka pro jehňata,jen se o ni trochu postarat.... příště bude mít mléka ještě víc,ale musíte vydojit.. nenechat to na přírodě..🤔

zdiska-myska

12.2.2023 19:13
zdiska-myska

XXX.XXX.168.140

Odborná literatura říká: "Základem prevence je hygiena prostředí, dokonalá hygiena při dojení, správné seřízení dojicího stroje. V případě ručního dojení pak správná a ke zvířatům šetrná technika dojení. Z pohledu prevence je nutné dbát na důsledné a kvalitní zaprahování plemenic." Dále také: " I přes zvýšenou bolestivost je nutné z vemene oddojovat infikované mléko...". Také tam je, že je důležité stravování a metabolické poruchy jako alkalóza a acidóza. Nebo mohla být zraněná. Ale z 90% prý je to nesprávná technika a hygiena dojení. Takže prevence určitě existuje, ale spíš je potřeba něco udělat, něž něco podat. Nemáme ovečky, jen jsem chtěla pomoct, tak alespoň cituji příslušnou literaturu, kterou teď mám ke kozám. Jsou si s ovcemi podobné a s dojením to bude stejné. Držím palce :-)

13.2.2023 08:14

zdiska-myska napsal(a):
Odborná literatura říká: "Základem prevence je hygiena prostředí, dokonalá hygiena při dojení, správné seřízení dojicího stroje. V případě ručního dojení pak správná a ke zvířatům šetrná technika dojení. Z pohledu prevence je nutné dbát na důsledné a kvalitní zaprahování plemenic." Dále také: " I přes zvýšenou bolestivost je nutné z vemene oddojovat infikované mléko...". Také tam je, že je důležité stravování a metabolické poruchy jako alkalóza a acidóza. Nebo mohla být zraněná. Ale z 90% prý je to nesprávná technika a hygiena dojení. Takže prevence určitě existuje, ale spíš je potřeba něco udělat, něž něco podat. Nemáme ovečky, jen jsem chtěla pomoct, tak alespoň cituji příslušnou literaturu, kterou teď mám ke kozám. Jsou si s ovcemi podobné a s dojením to bude stejné. Držím palce :-)

Jenže jsou jedinci k mastitidám náchylní. A takoví se vyřazují.Tím netvrdím, že je to tento případ. Šanci si určitě zaslouží.

Jinak souhlas. Ovci (kozu, krávu, případně klisnu) po porodu sledovat a kontrolovat i MŽ. Když to zjistím až po 14 dnech, může být pozdě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík