Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dostihy greyhoundů v České republice - blýská se na lepší časy?
Sdílet:

Dostihy greyhoundů v České republice - blýská se na lepší časy?

Po mnohaletém útlumu dostihů greyhoundů, musel loňský rok potěšit každého příznivce tohoto krásného a zajímavého amatérského sportu. S otevřením no...

Po mnohaletém útlumu dostihů greyhoundů, musel loňský rok potěšit každého příznivce tohoto krásného a zajímavého amatérského sportu.

S otevřením nové, moderní, pískové dráhy v obci Praskačka, nedaleko Hradce Králové, nastalo nebývalé oživení účasti greyhoundů na poli dostihovém. Dráha Praskačka, vybudovaná hradeckou stavební firmou KPM a provozovaná o.s. Prostor a Dostihovým klubem Praskačka, uspořádala v minulé sezóně spolu s Českou dostihovou federací 6 dostihových meetingů.

Slušný dráhový povrch, dobrá organizace a jasný dostihový řád. Tyto aspekty přilákaly na dostihy postupně až 32 greyhoundů, včetně zahraničních účastníků z Německa, Polska a Slovenska.

Podívejme se krátce na důvody tohoto úspěchu.

Do r. 2000 se na třech stávajících travnatých drahách vyskytovali greyhoundi pouze sporadicky. V r. 1999 jsme dokonce zaznamenali i dostihy bez účasti jediného greyhounda. Toho, kdo se danou tematikou skutečně seriózně zabývá, to nijak nepřekvapilo. V minulosti postavené dráhy, které jsou pro ostatní plemena chrtů vcelku přijatelné, naprosto nevyhovují současnému typu dostihového greyhounda. Rychlejší greyhoundi často odcházejí z dráhy s výrony, nataženými šlachami a dalšími poraněními končetin. Řídce se vyskytly i zlomeniny. Navíc - greyhounda, který se štěstím absolvuje prvý běh ve zdraví, posílá zastaralý dostihový řád ČMKU/FCI do druhého kola, které probíhá ve stejný den po nedostatečném odpočinku. Přitom druhý běh podstatně zvyšuje riziko zranění z únavy nebo zakládá příčiny závažných metabolických poruch, a to i u trénovaných dostihových greyhoundů. Za této situace každý rozumný majitel greyhounda na dostihy rezignoval nebo běhal v zahraničí na přijatelnějších drahách s vhodnějším dostihovým systémem.

Proto byl již v roce 1997 založen Český dostihový Greyhound klub. Jeho hlavním posláním je zlepšit dostihové podmínky pro greyhoundy a seznamovat jejich majitele s nejnovějšími poznatky v dostihové oblasti. Snaží se prosadit inovaci stávajících drah a podporovat vznik drah nových, moderních a bezpečných. K tomuto účelu shromáždil klub slušný počet materiálů o výstavbě a provozování dostihových drah, o veterinárních poznatcích, zabývajících se vlivem dostihů na organismus greyhounda, o krmení a výživě apod. Shodou okolností, také v r. 1997, došlo k prvým krokům vedoucím k výstavbě nové dostihové dráhy Praskačka. ČDGK se zapojil formou dodání „know-how“ a nové dráze přislíbil veškerou podporu.

A tak 8.7. 2000 byla dráha otevřena pro zkušební dostihy. Jedna ze základních podmínek - snížení rizika pro startující zvířata, tím byla splněna. Nyní ještě zbývalo vytvořit a uvést do života platný a logický dostihový řád, který by zamezil přetěžování greyhoundů a přesně stanovil podmínky jejich účasti. Nosným prvkem řádu musel být samozřejmě systém jednoho běhu denně (vztahuje se jen na greyhoundy) i ošetření dalších situací, které v dostihovém provozu mohou nastat.

I z tohoto důvodu byla 1.7. 2000 na Praskačce založena Česká dostihová federace, mezi jejíž zakládající členy se řadí i ČDGK. Jedním z prvých kroků ČDF bylo vytvoření nového národního českého dostihového řádu. Jako základ posloužil dobře fungující evropský dostihový řád, kterým se dnes řídí většina civilizovaných států. Nakonec, podle tohoto řádu se běhá 99 % všech dostihů ve světě. Bylo přihlédnuto i ke zkušenostem našich evropských partnerů, některé body konzultovány s evropskými veterináři -specialisty na dostihy greyhoundů. V konečném znění byl pak Národní dostihový řád ČDF předložen k posouzení a schválení Ústřední komisi pro ochranu zvířat. ÚKOZ jej bez problému schválil a nový fundovaný řád mohl vstoupit v platnost.

Rok 2000 proběhl tedy ve znamení dostihů na nové dráze, podle nového dostihového řádu. Že to byl krok vpřed a že tuto situaci většina majitelů akceptovala, dokazuje tato statistika:

8.7. - propagační/zkušební 8 greyhoundů - pravda, roz- pačitý začátek
19.-20.8. - České Derby 23 greyhoundů
23.9. - Puppy Derby sf 26 greyhoundů
30.9. - Puppy Derby f 26 greyhoundů
7.10. - Dostihy pro zvané 18 greyhoundů (startovali však pouze pozvaní)
11.11. - Pohár Praskačky 32 greyhoundů - rekordní počet

Na Praskačce jsme měli poprvé možnost vidět na dostizích zahraniční účastníky i české greyhoundy, kteří vzhledem k dřívější absenci vhodné dráhy v České republice, běhali pouze v cizině. Rozumný přístup, zasluhující uznání, zaujala nakonec i Dostihová komise ČMKU, která upustila od počátečních pohrůžek a umožnila tak účast i majitelům FCI licencí. Bylo by totiž proti zdravému rozumu, aby se český pes s českou licencí nemohl zúčastnit českých národních dostihů, že?

Náš hlavní cíl, tedy umožnit všem majitelům dostihových chrtů běhat na slušné dráze podle seriózního dostihového řádu, se nyní zdá dosažitelný. Loňský rok ukázal, že to jde. Bude tomu tak i v r. 2001?

Myslíme si, že ano. ČDGK i další subjekty ČDF dělají vše pro to, aby nikdo nebyl nesmyslně diskriminován, aby se na našich dostizích mohli potkávat příslušníci různých klubů a organizací a bez obav z možných rozporuplných (a mnohdy možná i protiprávních) nařízení mohli v pohodě sledovat soutěžení svých svěřenců. Dostihy jsou pro nás přece především formou odpočinku a zábavy. Nenechme si našeho koníčka nikým znechutit. Záměry ČDGK jsou snad, po čtyřech letech jeho trvání, každému jasné a čitelné. Pevně věříme, že i Dostihová komise ČMKU si zachová svůj loňský objektivní postoj. Potom se můžeme i v letošním roce těšit na pěkné, napínavé dostihy se slušnou účastí pestrého spektra greyhoundů.

Naše národní dostihy jsou přece čistě naší českou národní záležitostí. Proto bude záležet pouze na nás, kdož se dostihy seriózně zabýváme, jak budou v budoucnu vypadat.

Závěrem bych chtěl mezi nás pozvat každého, který je ochoten pracovat ku prospěchu dostihů greyhoundů v České republice, ať již nějakého greyhounda vlastní, či o jeho pořízení teprve uvažuje, nebo je jen ochoten a schopen pomoci v oblasti organizačních záležitostí a propagace. Všechny vás rádi uvítáme mezi námi.

Autor textu: Jan Potůček
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru