Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
To nejzajímavější z diskuse na www.ifauna.cz - Likvidující Německý ovčák
Sdílet:

To nejzajímavější z diskuse na www.ifauna.cz - Likvidující Německý ovčák

Psi
Výcvik

Chtěla bych vás poprosit o radu týkající se feny německého ovčáka. Dva roky neskutečným způsobem likviduje dřevěné dveře, vrata, bedny, plot, a to vždy, když je bez dozoru nebo v noci. Nebo vymýšlí něco podobně šíleného, z čeho nám zůstává rozum stát. Mimo to má tendenci utíkat a likvidovat králíkárny, kočky, slepice...
Nevíme, kde jsme udělali chybu. Do tří let byla úplně normální (poslušná, vstřícná). Ani nepotřebovala plot kolem domu, zůstala doma, ani nic nelikvidovala.
Nepomáhá nic po dobrém ani po zlém. Bylo nám doporučeno ji připustit. Štěňata ještě neměla. Mohlo by to být řešení? Jinak co se týče vztahu k člověku, je nesmírně hodná a přátelská. Předem děkuji za každou radu.
neznámý autor

Odpovědi

Eva Nohelová: Nemůžu potvrdit, že by ji štěňata uklidnila (podle mě). Přesto je to možné, že ji to pomůže, protože ji štěňata “zabaví”. Ale myslím, že jen dočasně. Jakmile bude bez štěňat, pravděpodobně se vše vrátí do starých kolejí. Teď mě napadá, že by možná pomohl psí kamarád - druhý pes. Ovšem má to hodně “ale”. Proto pokud by jste nad tímto řešením uvažovali, předem se dobře informujte, co držení dvou psů obnáší.
Ať ji ale připustíte či nikoliv (nevím kolik ji je, ale “na stará kolena” není rozumné, aby měla poprvé štěňata), hledejte důvod, proč se tak neuvěřitelně změnila (jestliže v tomto směru nebyla problematická zmiňované 3 roky). Nejčastěji je to z důvodu přílišné nudy (nejčastěji), změnou prostředí bydlení, nevšímavost z okruhu rodiny, změna složení rodiny, radikální změna chování “rodinné autority” k psovi. Zkuste zapřemýšlet, kdy toto problematické chování začalo a tedy co jej způsobilo. Pokud by jste našli příčinu - stačí se alespoň domnívat, že by to mohla být příčina (jakákoliv změna!!!), ještě se ozvi, pomohu vám to řešit.
Zároveň, jak budete přemýšlet, se ji pokuste zabavit přes den - dlouhé procházky, běhání u kola, psí hry s kamarády... Již změna stereotypu dokáže velké zázraky!
Magikoira: Likvidace předmětů obvykle bývá důsledek nudy. Zvíře se snaží najít zábavnou aktivitu nebo na sebe upoutat pozornost. Nezměnilo se nějak schéma péče o psa? Doporučila bych odvést její pozornost a nevybitou energii vhodnějším způsobem. Do procházky zařadit prvky poslušnosti, aportování (bezpečných předmětů - větve mohou způsobit zranění patra, zubů i dásní) a třeba si i pořídít peška (snadno jej vyrobíte ze starého jutového pytle nebo tepláků) a přetahovat se o něj. Kdo si hraje nezlobí. Píšete, že k ničení dochází za vaší nepřítomnosti. Jde tedy o stres z odloučení. Doporučila bych feně dát po dobu Vaší nepřítomnosti k dispozici velkou kost (telecí, hovězí), aby si mohla “hlodat”. Také by bylo vhodné psa důkladně alepoň 1 - 2 krát týdně unavit (běh u kola, dlouhá procházka, stopování - to je činnost, která zvíře mentálně nejvíce unaví a naučí jej soustředit se, metodiku se naučíte na cvičišti nebo z literatury). Připuštění feny nepovažuji za vhodné řešení. Pokud nejde o hormonální změnu (to by měl zjistit Váš veterinář), nevhodné chování by se po odstavu štěňat pravděpodobně vrátilo. Přeji hodně úspěchů.
MVC.Kovářová: Tzv. “odborníci” tvrdívají, že po štěňatech se fena “uklidní”. Není to ale pravidlem. Spíše bych zkusila kastraci (fena se zklidní kvůli utíkání) a pečlivě zvážit důvody, proč se fena chová, tak jak se chová - tzn. nenastala ve vašem životním stylu závažná změna? Nenarodilo se dítě, jemuž by byla věnována veškerá péče? Fena by mohla žárlit a svým chováním se snaží vzbudit vaši pozornost. Nemáte na fenu méně času než dříve? Má dostatek zábavy a zaměstnání? Může se nudit. Byla vedena k poslušnosti? Pokud ano, procvičujte ji s ní pravidelně (nejméně 3 - 4× týdně), během ní ji navykejte na předměty, které “nesmí” likvidovat (fuj, nesmíš). Netráví fena většinu dne v kotci nebo sama na dvoře-zahradě? Nudí se. Zajistěte feně pravidelné dostatečné (dlouhé a pestré) procházky, hrajte si s ní, když se pořádně vylítá a unaví, nebude si svou energii vybíjet na jiných předmětech.
Vždy než něco začnete řešit “po zlém” si uvědomte, zda nenastala nějaká chyba a snažte se odhalit příčinu chování vaši feny (příp. požádejte o radu odborníka na psí chování - ne však výcvikáře ze cvičáku!). Uvědomte si, že fena se vám svým chováním snaží dát najevo nějakou skutečnost, která jí vadí. Protože neumí mluvit, zvolila drsnou metodu likvidace. Proto se pořádně zamyslete nad možnými důvody. Až když vše selže, je možné fenu začít trestat, ale takovým způsobem, aby “věděla” za co. Zničí-li dveře během noci, vy ráno příjdete, ona vás vítá a vy ji zbijete - to nic neřeší - naopak, fenu utvrdíte v jejím chování a navíc k vám začne ztrácet důvěru. Proto radím: zamyslet se, zhodnotit všechny možné důvody, pečlivě a důsledně převychovat - a hlavně - trpělivost!!!
Neznámý autor: Chtěla bych moc poděkovat za každou radu. O všem jsem dlouho přemýšlela. V jejím životě se udála jedna velká změna a ačkoliv jsem si nebyla jistá, zda to tak může být, tak zřejmě bude. Její chování bude souviset s mým nástupem do zaměstnání, kdy vlastně ze dne na den zůstala sama. Štěňaty to zřejmě řešit nebudeme, hlavně s ohledem na její věk. Přemýšleli jsme však, že bychom jí mohli pořídit psího kamaráda (nejenom kvůli ní, ale i vzhledem k velikosti pozemku a umístění domu). Máme vyzkoušeno, že když přijedou známí se psy (přiměřeně její velikosti - menší psi jsou prostě v ohrožení života), tak si dokáže celou dobu hrát až do úplného úmoru, no a pak je nějakou dobu klid. Také zintenzivníme procházky do přírody s aportováním, které miluje. Ještě jednou moc děkuju za každou další radu.
Eva Nohelová: Je moc prima, že jsi přišla na tu změnu, kvůli které tvá fenka dělá to, co dělá. Zároveň je úžasné, že jsi to chytla za ten správný konec a spěješ k vyřešení problému. Moc vám držím palce.
Ráda bych tedy ještě přidala “nápad”, abys se zaměřila na postupné zvykání na samotu. Např.: Když půjdeš s fenkou na procházku, přivaž ji třeba u obchodu a za chvilku se pro ni vrať (a dělej jakoby nic); doma ji nechávej o samotě zpočátku na krátkou dobu, ale co nejčastěji (samozřejmě bez ohledu na nepřítomnost - když jsi v práci - s tím se samozřejmě moc nedá dělat). Fena musí mít pocit, že zůstat o samotě není až taková tragédie, protože panička se brzy vrátí. Při návratu k ní není nejvhodnější ji chválit, ale ani hubovat, pokud tvoji nepřítomnost proštěkala či “prodemolovala”. Přesto bych doporučila, abys si s ní po chvilce (cca po 5 min.) začala chvilku hrát - třeba házet míček. Také má velmi kladný vliv na chování takového psa naučení povelu “místo”. Proto vřele doporučuji se na tento cvik zaměřit.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru