Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tibetští španělové – chov na počátku 21. století
Sdílet:

Tibetští španělové – chov na počátku 21. století

Psi
Všeobecné

První tibetští španělé v barvě black and tan byli dovezeni do České republiky (chov.st. Modrá písnička) téměř před devíti léty. Byl dovezen celý chovný pár - pejsek Dragonsong Steeldust a fenka Dragonsong Worldclass. Oba mají výrazné pálení i "druhé oči", takže jsou pro milovníky tohoto tibetského plemene obzvláště zajímaví.

Čtyři vrhy

I. vrh:
1 štěně - pejsek CHO-OYU Modrá písnička, maj. Primož Peer, Slovinsko.
Pejsek Cho-Oyu ve věku 5 let získal řadu titulů: šampion Slovinska, Chorvatska, Německa, Rakouska, Dánska a Finska, ICH, MultiCH…. Zároveň byl nejúspěšnějším tibetským španělem z chov.stanice "Modrá písnička", nejúspěšnějším TS z českého chovu a nejúspěšnějším TS Evropy v této barvě.
Bohužel letos na jaře pejsek předčasně uhynul. Jeho potomci jsou nejen v zemích Evropy, ale i v USA a Austrálii.
II. vrh:
1 štěně - fenka LANKADONGHKA Modrá písnička, maj. Luise Daser, Německo
Je to pěkná fenka, která se zúčastnila několika výstav s výborným oceněním a jako její partner pro chov byl použit pes zapůjčený z Finska do Německa - ICH. Chrystal Mountain Assaracus, paní Leily Lehto. Z tohoto spojení vzešlo 5 štěňátek.
III. vrh:
3 štěňata - pejsek POTALA a fenky PATAN a PASHUPATINATH Modrá písnička.
Tento vrh zůstal v Česku, všichni mají výborné výstavní hodnocení, a co je důležité, pro další chov - nulovou dysplazii.
IV. vrh:
1 štěně - fenka UTADILI Modrá písnička, maj. Julia Linfor, Alandské ostrovy
Fenka je velmi pěkná, ale nemá "výstavní povahu", takže bohužel po výstavách nechodí.

Dragonsong Worldclass a Leopoldo

Za těchto okolností byla Dragonsong Worldclass (7 let) vybrána, aby byla kryta černým psem Leopoldo, reg. (import z Bisheku do Itálie) pro posílení chovu tibetských španělů. Odpovídala barvou, velikostí, také každé krytí spolehlivě zabřezla. Byla naděje alespoň na 1 štěně, které by se podařilo po Leopoldovi odchovat.
Pro tuto naději se tedy celá akce uskutečnila. Worldclass (slyší na jméno Arču) letěla do Lublaně, z Lublaně autem do Milána… tam byla týden a zase zpět.
Všichni chovatelé "už úplně na nervy" k nám stále volali – je březí nebo není. Bude alespoň to jedno štěňátko!?
A pak nám nadělila Arču 5 pěkných, silných štěňátek v různých barvách. "Tibetský vrh" byl na světě! Všechna štěňata se bez problémů odchovala a nyní už jsou to zdatní TS a všichni jsou chovní.
Jako první byl pro chov použit pejsek WARCH Modrá písnička, který je ve Slovinsku, a již kryl fenu dovezenou z Finska do Slovinska Seduhin Xantia. Štěňata se čekají v blízké době.
Další je fenka WALING Modrá písnička žijící u nás (maj. MVDr. Krol – chov. st. Bohemia Maestro). Tato fenka byla kryta černým psem dovezeným z Austrálie se zajímavým anglickým rodokmenem Bouquet Calypso! Pes je uhlově černý, srst má podobnou jako Waling a typově se k sobě velice dobře hodí. Tato štěňátka se narodí v srpnu.
Zatím nemáme žádné další zprávy.

Autor textu: Marta Dlabolová
Autor fotografií zdroj: Luboš Chaloupka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru