Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Wheaten Days 2005. Jaké byly?
Sdílet:

Wheaten Days 2005. Jaké byly?

Jak jsme se vlastně k Wheaten Days dostali? Proč vznikl nápad na akcemi nabitý víkend nejen pro chovatele a majitele wheatenů, ale hlavně pro jeji...

Jak jsme se vlastně k Wheaten Days dostali? Proč vznikl nápad na akcemi nabitý víkend nejen pro chovatele a majitele wheatenů, ale hlavně pro jejich psy?

Možná vás odpověď překvapí, ale na jaře 2004 se duchovní otec celé akce Daniël Hagen při jednom ze svých internetových výletů do zahraničního světa wheatenů dostal k informacím o setkání wheatenů ve Spojených státech. Šlo však především o setkání pro majitele, psi se tam dle fotografií spíše nudili… .
Proč tedy nezorganizovat akci především pro psy, šitou „na míru“ jejich temperamentu a sportovnímu duchu?

Nápad byl na světě, teď už „jen“ domyslet, jaké psí sporty zvolit a jak připravit další atraktivní program historicky prvního dvoudenního setkání wheatenů, jejich chovatelů a majitelů… .
Wheaten je stále málopočetným plemenem, informace o něm mezi laickou i kynologickou veřejností jsou kusé anebo hůře – nulové. Tento střední, temperamentní pes s krásnou nelínající srstí barvy pšenice je sportovně založený nelovecký teriér, který aktivním pánečkům jistě udělá radost.

Velmi důležitým motivem bylo také v dnešní poněkud hysterické době, která psům, zdá se, příliš nepřeje, ukázat jistě hezký pohled na sehraný tým, který tvoří pán a jeho pes.
Je přece příjemný pohled na aktivní psy, kteří poslouchají svoje pány a sportují, je hezký pohled na děti, které se o psy zajímají a podle svých možností a věku se o ně i starají… .

Jako nejvhodnější termín pro Wheaten Days 2005 byl zvolen víkend 30. dubna a 1. května. Spojení celé akce s mezinárodní výstavou psů v Praze nabízelo kombinaci oficiální soutěže psí krásy, propagaci tohoto plemene, povídání na téma wheaten a konečně i zábavného sportovního klání a tedy odreagování se.
Na jaře roku 2005 bylo v plemenné knize v České republice zapsáno na 270 wheatenů a pokud bychom odečetli ty, kteří již nejsou mezi námi a exportované psy, tak se dostaneme k přibližnému číslu 200 žijících wheatenů. A tak jsme uvažovali, že by se mohlo přihlásit na 30 wheatenů… .

Všechny, v současnosti aktivní chovatelské stanice Wheaten Days, akci podpořily a informovaly o ní majitele svých štěňat. Podporu jsme získali také od Klubu chovatelů teriérů, ve kterém je plemeno Irish soft coated wheaten terrier organizováno, od štědrých sponzorů – dovozců kosmetiky BIO–GROOM a krmiva Satisfaction.
Pak to přišlo, týden před uzávěrkou bylo přihlášeno pouhých 8 psů a o pořadatele se pokoušely mdloby. Zřejmě jsme si však již zvykli nechávat věci na poslední chvíli, protože během týdne do uzávěrky dorazilo neuvěřitelných 35 přihlášek psích účastníků. Následně došlo i k plánovanému prodloužení uzávěrky a celkem se přihlásilo 55 wheatenů nejen z České republiky, ale i z Německa a Slovenska.

Sobotní dopoledne se konala mezinárodní výstava psů v Praze. Tato výstava se stala neoficiální součástí Wheaten Days a jistě i tímto propojením obou akcí se na výstavu přihlásil zatím rekordní počet wheatenů a to 24! Organizátoři výstavy nám vyšli vstříc a umožnili posuzování wheatenů ihned po zahájení výstavy. Zajímavým rozhodčím byla delegovaná paní Vladimíra Tichá, která je nejen hlavní poradkyní chovu KCHT, ale i poradkyní pro chov wheatenů v České republice.
Naplánovaná „spanilá chůze“ historickou částí Prahy měla za hlavní cíl propagaci plemene mezi nekynology, návštěvníky hlavního města. Po dopoledni stráveném na psí výstavě si psi i jejich páníčci chtěli také protáhnout svoje těla příjemnou procházkou v atraktivním prostředí.
Díky krásnému počasí jsme mohli absolvovat celou naplánovanou trasu od Národního divadla přes Karlův most, Pražský hrad a Petřín zpátky k Národnímu divadlu. Procházky se zúčastnilo na 50 wheatenů a jako „černou ovci“ wheateního stáda jsme pozvali středního černého knírače Shaggyho. Pochodovalo se nám krásně, a byli jsme zcela jistě atraktivním doplňkem pražských pamětihodností. Kombinace krásné historické Prahy a starobylého psího plemene byla úchvatná. Ocitli jsme se tak na nejedné fotografii turistů. Někde jsme dokonce museli čekat, až turisté, a byly jich desítky, všichni vyfotí naši poněkud netradiční skupinu.

Bonbonkem celého průvodu bylo organizátory zajištěné psí občerstvení na Pražském hradě. Jistě se stalo poprvé, že takový psí průvod dorazil před Hrad a u Arcibiskupského paláce měl nachystáno 50 misek s vodou.
Následoval večerní odborný program, kde jsme do posledního místa obsadili velmi příjemnou restauraci U císaře v Mirošovicích. Dorazilo 75 přihlášených pánečků a 6 hostů. Organizování večera pak mělo dva cíle, jednak zajistit zajímavé přednášky o wheatenech a tím informovat nové majitele a začínající chovatele o plemeni a také stmelit kolektiv, umožnit lidem seznámit se v poněkud uvolněnější atmosféře, než jaká bezesporu panuje na psích výstavách.
Pro majitele mladých psů pak byla jistě přínosem ukázka ostříhání wheatena. Jako model byl použit 6 letý wheaten Finn, vypadající však spíše jako maxipes Fík. Finn nebyl stříhán 7 měsíců, rozdíl před a po stříhání byl tedy dramatický.

A jaké byly reakce na první nabitý den: „před akcí se mi moc nezdál nápad na procházku Prahou, byla jsem ale velice překvapena, jak byli naši psi v pohodě, nikoho neobtěžovali a dělali svému plemeni opravdu čest“ (Jana Jedličková), „moc hezká procházka krásnou historickou Prahou“ (manželé Güntherovi, Německo).
První květnová neděle nebyla pro nás v duchu nicnedělání, ale aktivního sportování. V kynologickém areálu Rychety na jihovýchodě Prahy jsme se začali scházet již od půl osmé, protože však mnoho chovatelů a majitelů diskutovalo dlouho do noci, poslední příchozí se trousili až bezmála do deseti hodin. Moderní a prostorný areál nám umožnil pohodlně rozmístit všechny sporty. Prostor jsme využili na 5 parkurů, ve dvou bylo agility, v jednom flyball, v dalším pak coursing a poslední hostil dětský koutek.
Zasportovat si přišlo 46 wheatenů a jejich páníčků.

Během brzkého dopoledne byly všechny psí sporty a možné činnosti z oblasti zábavy s wheatenem předvedeny psy a jejich majiteli.
Agility je sport, při kterém pes, naváděn svým pánem, zdolává trať s překážkami. Těmi mohou být skokové překážky, tunely, kruhy, kladiny, houpačky či slalomy. Celou trať je nutno zdolat co nejrychleji, bezchybně a ve správném pořadí. Vše předvedla zkušená závodnice Eimi.

Flyball je podobný sport, zdolávají se 4 překážky, poté pes chytí vystřelený míček a vrací se s ním zpět přes překážky do cíle. Tento sport je štafetový, ale vzhledem k tomu, že jsme měli jediného psa, který již věděl o čem celý flyball je, tak jsme jej pojali jako solo běh Eimi.
Coursing je sice terénní běh pro chrty, ale proč by ho nevyzkoušel temperamentní wheaten, že? Naviják táhne barevný igelitový střapec, který mění svoji trasu. Psi musí „návnadu“ pronásledovat a na konci chytit. Dramatický závod předvedly závodnice Sniffča a Eimi.
Z dalšího možného využití volného času se psem předvedla Fida tanec se psem a Queena s Terezkou Šubertovou juniorhandling… .
Trenéry všech sportů byli zkušení kynologové, v agility to byl známý závodník Honza Smoček, jeho asistentkami byly Katka Lerlová a její sestra Bára Lerlová, v coursingu pořadatelka závodů Kamila Janáčková a její přítel Tomáš Urbánek a ve flyballu pak Alena Králová. Pod jejich vedením základní myšlenku sportů pochopili i psi začátečníci a pánečci nesportovci. Psi rozdělení do pěti skupin – dvou skupin štěňat, dvou skupin začátečníků a jedné skupiny mírně pokročilých – si vše užívali, pánečci se jistě divili, čeho jsou jejich domácí mazlíčci schopni. Běhali a skákali jako o život… .
A co si o wheatenech myslí trenér agility Honza Smoček: „Byl jsem až překvapen, s jakou chutí většina z nich běhala, velice rychle se učili, nebáli se ani těžších překážek a myslím si, že by se měli agility nadále věnovat.“ A názor Kamily Janáčkové, pořadatelky závodů v coursingu: „Obzvlášť štěňata běhala s velkým zápalem a současným třem wheatením coursingovým závodnicím roste velká konkurence.“
Někteří psi poté rádi využili povolený doping ve formě vzorku superpremiového krmení Satisfaction. Dostali ho všichni, stejně jako vzorky šamponu BIO–GROOM. Dárkům však ještě nebyl konec, na závěr celého dne dostali všichni psi diplom za účast a samolepku na auto s logem Wheaten Days 2005.
Nejen pro přihlášené děti účastníků, ale i pro děti návštěvníků byl otevřen dětský koutek pod vedením Pavlíny Bradáčové z chs. Wanton Buddy´s a jejího psa Sama. Děti se dozvěděly spoustu zajímavostí o psech, zdobili si perníčky v podobě wheatena a dostaly krásné přívěsky ve tvaru botičky.
Jednu chatku v areálu cvičiště jsme také zatemnili a přeměnili na vyšetřovnu pro veterinárního specialistu – oftalmologa. Vzhledem k tomu, že vyšetření očí je u wheatenů poslední dobou velice aktuální, tak byl zájem skutečně velký. Po skončení závodů nechalo vyšetřit svoje psy prezidentem oftalmologické sekce KVL MVDr. Beránkem 12 majitelů wheatenů.
Sranda závody proběhly ve velmi uvolněné atmosféře, všem psům i pánečkům se opravdu líbily. Někteří psi se mohli dle svého teriérského temperamentu přetrhnout, aby udělali vše tak, jak řekl trenér. Ale jak bylo vidět, tak některým psům nestačila ani celá neděle, aby se nadchli pro určité sporty, ale hlavně že si vše vyzkoušeli.

V jednotlivých kategoriích pak zvítězili:

Coursing štěňata: Claire Irish Warrior,
Coursing feny: Agness Ann Parsippany,
Coursing psi: Tim Kněžek,
Agility štěňata: Berenica Bonnie Parsippany,
Agility začátečníci: Bailehannah Karla Wheaten Darling,
Agility mírně pokročilí: Geijes Tristan Trueman
Všichni umístění psi byli jistě nadšení z obrovských pytlů s krmivem Satisfaction a sady psí kosmetiky BIO–GROOM, jejich pánečci zase z netradičního poháru, spíše velmi elegantního těžítka se soškou wheatena.
Škoda že jsme nemohli vyhrát všichni, do příště musíme více trénovat.

Mimo tyto ceny byla porotou, složenou z trenérů a sponzorů, udělena ještě Cena sympatie pro Cameron Wheaten Darling, která na porotce nejvíce zapůsobila a Cena útěchy pro Cedrika Ruffyho Wheaten Darling (ten se však možná smál nejvíce, protože získal obří uzenou kost, kterou mu ostatní wheateni jen tiše záviděli).
Celkově lze říci, že psi byli ze sportovní neděle nadšeni, užili si ji, zvláště za tak krásného počasí, které jsme měli. A když je spokojen pes, je spokojen i jeho majitel! To platilo i na Wheaten Days 2005.
Tady je několik komentářů udýchaných, ale veselých majitelů psů: „mě to bylo jasné, že musím do toho tunelu vlézt, aby ona tam šla taky“ (Jana Přikrylová), „běžela jako motorová myš“ (Zdeněk Zemánek), „napřed to vyzkouším podle sebe, ale až potom, jak Vy – trenérka řeknete“(Zdeněk Bindík)… .
Co tedy dodat po ukončení celé akce? Premiéra setkání wheatenů, jejich páníčků a chovatelů dopadla na výbornou. Můžete se o tom přesvědčit na internetových stránkách www.wheaten.cz pod butonem Wheaten Days 2005, kde naleznete i stovky jistě zajímavých fotek. Z obou dnů bylo natočeno také DVD a videokazeta, kterými budeme prezentovat české wheateny i v zahraničí.
A jestli se pustíme do Wheaten Days 2006 ? To je přece samozřejmé, doufáme, že se nám podaří vytvořit tradici!
Autor textu: MVDr. Klára Bayerová, Daniël Hagen
Autor fotografií zdroj: Pes Jíra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru