Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
RETRIEVER – 10. část
Sdílet:

RETRIEVER – 10. část

Psi
Všeobecné

Zdravá výživa Zdravá a správná výživa je alfou i omegou pro zdraví vašeho retrievra. Mnoho lidí se stále ještě domnívá, že pro psa je nejvhodnějš...

Zdravá výživa


Zdravá a správná výživa je alfou i omegou pro zdraví vašeho retrievra. Mnoho lidí se stále ještě domnívá, že pro psa je nejvhodnější strava založená výhradně na mase. To ale vůbec není tak jednoduché. Organismus psa potřebuje vedle živočišných bílkovin a tuků také rostlinou stravu, balastní látky a vitamíny, stopové prvky a minerální látky.

Hotová krmiva
Hotová krmiva dnes představují nejlepší způsob, jak zajistit psovi optimální výživu. Krmné směsi nabízené ve specializovaných podejnách obsahují všechny stavební a výživné látky, které psí organismus potřebuje.

Suché granule
Jako kompletní krmná dávka psům svědčí nejlépe. Je vhodné je zalévat vývarem z masa a zeleniny, s malou dávkou této zeleniny a masa.Vývar nesolit nebo jen velmi slabě. Granule nechávám asi 5 minut změknout a pak podávám vlažné psům. Vývar dávám také proto, abych měla jistotu dostatečného množství tekutin.

Psí konzervy a polosuchá krmiva
obsahují 25 až 75 % vody. Je možné založit výživu psa výhradně na těchto krmivech. Moji psi ale po konzervách trpívají průjmem a snáší je pouze míchané s vločkami nebo těstovinami.

Samostatně připravované krmení
Kdo by chtěl živit svého psa pouze doma připravenou stravou, musí počítat s tím, že uvařit psovi pokrm zabere hodně času a vyžaduje to mnoho znalostí. Je třeba zkombinovat správné množství bílkovin, tuků, uhlohydrátů, vitamínů, stopových prvků a minerálních látek tak, aby směs obsahovala vše, co váš pes potřebuje pro udržení kondice a stavbu svého těla.

Správné složení krmení
Štěňata potřebují mnohem více živin než dospělý pes. Proto musí být krmena speciální směsí pro štěňata, která je k sehnání v obchodech s chovatelskými potřebami. Doporučení: během výměny zubů (počínaje 16. týdnem života) je vhodné podávat štěňatům pro podporu růstu zubů po dobu tří týdnů homeopatický přípravek kalcium carbonicum D3, kalcium phosphoricum D6, kalcium fluoratum D6. Štěňata dostávají tabletu jednoho léku třikrát denně. Léky je vhodné střídat v třídenních intervalech. Každou tabletu je třeba rozdrtit mezi dvěma lžičkami a prášek vsypat štěněti přímo na jazyk.
Dospělý pes dostává kompletní stravu obsahující přibližně 30 % masa. Lovečtí psi musí v období kdy pracují (v zátěži) dostávat mnohem výživnější stravu s vyšším podílem masa (bílkovin) a uhlohydrátů.
Starší pes již nepotřebuje tak vysoký podíl potravin bohatých na bílkoviny, tedy masa. O to větší by mělo být zastoupení balastních látek, uhlohydrátů. Potřebám organismu starých psů nejlépe vyhoví speciální krmení vyráběné přímo pro seniory.
Březím fenám, počínaje 5. týdnem březosti, musíme zvyšovat krmnou dávku – podle výživné kondice feny až dvojnásobně oproti normálnímu stavu. Zvyšování krmné dávky se nemůže dít přidáváním uhlohydrátů, ale musíte přidat zdroje bílkovin (maso, ryby, tvaroh, vařená vejce nebo syrové žloutky). Protože se feně postupně zmenšuje prostor v břiše, měli by jste krmení rozdělit do několika menších porcí v průběhu celého dne.

Množství potravy
Je obtížné stanovit, jaké množství potravy by měl retriever dostávat. Každý pes totiž potravu zužitkovává odlišně – stejně jako lidé. V závislosti na temperamentu spotřebují živější, stále se pohybující psi více potravy, než psi klidní, často polehávající. Pokud svému psovi podáváte hotová krmiva, řiďte se návodem uvedeným na obalu. Někdy jsou však doporučované dávky spíše na horní hranici optima a takto krmení psi tloustnou. To pochopitelně zdraví retrievra neprospívá.
Jak poznáte je-li váš pes tlustý nebo příliš vyhublý? Vyhledejte na těle psa žebra. Pokud je nahmatáte až při silnějším zatlačení na hrudník a musíte přitom rozhrnout srst, je váš pes lehce obézní. Pokud naopak žebra a páteř vašeho psa zřetelně vystupují nebo pokud nahmatáte žebra hned pod kůží, je váš pes příliš pohublý, což může být způsobeno buď malým množstvím potravy nebo začervením nebo jinými zdravotními problémy. Přesnou příčinu tohoto stavu by měl určit váš veterinární lékař.
 

Místo a doba krmení



Místo pro krmení
Podávejte svému psovi žrádlo na klidném místě, kde si je bude moci nerušeně vychutnat.

Doby krmení
Svého psa by jste zásadně měli krmit před dobou odpočinku, tedy např. po vycházce ráno a odpoledne nebo večer po delší procházce. Štěňata až do věku 12 týdnů dostávají potravu pětkrát denně. Zhruba do věku 3 měsíců krmím čtyřikrát denně, po třetím měsíci věku krmím do 7 měsíců třikrát denně. Dospělého retrievra byste měli krmit dvakrát denně. Je vhodné totiž celkovou denní dávku rozdělit do dvou porcí, protože to neznamená pro psí organizmus takovou zátěž a podstatně snížíte riziko torze žaludku. Psa zásadně nikdy nekrmte před procházkou (zátěží) a po jídle svému psovi nedovolte vyskakovat, seskakovat, převalovat se a hrát si, aby nedošlo k výše uvedenému obrácení žaludku.

Pití je důležité
Správným nápojem pro každého psa je voda. Ta musí být stále čerstvá a pes by ji měl najít kdykoli na tom samém místě. Dospělý pes obvykle nesnáší mléko, protože jim laktóza způsobuje průjmy. Pouze štěňata do věku 8 týdnů potřebují ke správnému vývinu přikrmování speciálním mlékem pro psy.
 

Problémy s krmením


Pes svou porci nedojídá
Odeberte mu žrádlo a příště porci o něco snižte. Krmivo, zejména konzervy, nenechávejte na misce déle než půl hodiny. Jinak se může zkazit a způsobit vašemu psovi podráždění zažívacího traktu.
Pes odmítá nabídnutou potravu
V tomto případě se snažte svému psovi nabídnout potravu vícekrát denně. Možná mu nevyhovoval dosavadní rytmus krmení a se změnou času problém s krmením zmizí. Jinou možností je, že odmítá potravu, které se již přejedl. Odborníci se sice domnívají, že by psi neměli mít individuální chutě, ale podle mne nemají pravdu. Pokud tedy zkrmujete dlouhodobě stejný duh krmiva, může se stát, že ho pes začne odmítat. Pak tedy jednoduše pozměňte jídelníček.

Jak uspokojit potřebu hryzání
Pro údržbu chrupu a jeho správné fungování je velmi důležité nabídnout psovi něco tvrdého na hryzání. Mimo jiné se tím snižuje možnost usazování zubního kamene. Proto by jste měli svému psovi, kromě obvyklé porce krmení, nabídnout nejméně jednou denně tvrdý psí suchar nebo sušenku, malou žvýkací kost z buvolí kůže, ovařenou telecí kost, volskou oháňku nebo něco podobného.
U psů se sklonem k tloustnutí je třeba krmnou dávku snížit zhruba o výživnou hodnotu každého krmného doplňku.
Pozor! Syrové a vařené kosti způsobují zácpu. Při konzumování syrových kostí hrozí určité riziko přenosu infekcí. To se týká také syrového vepřového masa. Drůbeží kosti se tříští na ostré úlomky a slepičí a králičí jsou zcela nevhodné. Pokud budete podávat kosti z buvolí kůže, je lépe mít psa pod dohledem, hrozí nebezpečí zhltnutí, zadušení apod.

Zásady krmení
• Krmte svého psa vždy na stejném místě a ve stejnou dobu.
• Dbejte na to, aby pes nebyl při krmení rušen.
• Veškeré nedojedené zbytky zhruba po 30ti minutách odstraňte, protože by se zkazily.
• Misky je třeba denně důkladně umýt horkou vodou.
• Postarejte se o to, aby váš pes měl neustále k dispozici čerstvou vodu.
• Krmivo nemůžete psovi podávat přímo z lednice a voda nesmí být ledová. To by vedlo k zánětům žaludku a střev.
• Nezkrmujte žádná kořeněná jídla jako jsou salámy nebo zbytky od oběda. Koření by mohlo narušit činnost ledvin.
• Nepodávejte drůbeží, rybí a králičí kosti, mohou být velmi ostré. Riskujete tak perforaci střeva a navíc způsobují zácpu. Nemají téměř žádnou výživovou hodnotu.
• Nedávejte nikdy potraviny plesnivé nebo zkažené.
• Sladkosti poškozují zubní sklovinu a způsobují nadváhu. Proto na ně svého psa nezvykejte.
• Mléko způsobuje vinou obsahu mléčného cukru průjmy.
• Krmte vždy před dobou odpočinku.

Při odběru štěněte by vás měl chovatel seznámit s obvyklým jídelníčkem štěněte, popřípadě vám poskytnout krmení na prvních několik dní.
 
text a foto: Jarmila Pokorná,
[email protected]
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru