Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Fena po štěňatech
Sdílet:

Fena po štěňatech

Psi
Všeobecné

aneb jak rychle zpátky do výstavní kondice Porod a kojení je pro fenu náročná životní situace. Živiny a energie přecházejí do plodů při březosti,...

aneb jak rychle zpátky do výstavní kondice

Porod a kojení je pro fenu náročná životní situace. Živiny a energie přecházejí do plodů při březosti, do mléka po porodu. Větší štěňata fenku i koušou a způsobují jí oděrky na kůži. Imunita je snížená už od březosti, takže fenka snáze podlehne infekci.
Pokud má fena dobrou chuť k jídlu při březosti, nepotřebuje kromě vysoce kvalitní stravy mnoho doplňků. Ideální je pupalkový olej, který působí proti všem zánětům (klouby, kůže aj.), kolagen a elastin v některém z veterinárních nebo humánních přípravků. Kolagen a elastin upravují napětí dělohy, aby byla pevná a pružná, chrání močový měchýř před inkontinencí a regenerují klouby a chrupavky. Z homeopatik dávám Siliceu na zlepšení imunity. Rozhodně je nutné fenu alespoň dvakrát odčervit některým z přípravků pro březí feny.
Po porodu začínám s výraznou dotací doplňků stravy, podle rasy psa a početnosti vrhu. Kloubní výživu dávám denně nebo obden, od druhého měsíce po porodu rozhodně denně. Pupalku nebo rakytníkový olej podávám také denně. Rakytníkový olej chrání sliznice a zlepšuje imunitu. Silicea a Thalium jsou homeopatika proti vypadávání srsti. Asi tak od pátého až šestého týdne po porodu začínám s přídavkem speciálních tablet na srst, nejraději s biotinem a zinkem. Alke panthenol můžete ke konci kojení podávat také. Takto ošetřená fena má po celou dobu kojení nádhernou srst.


Povolená mléčná žláza.

Mléčnou žlázu natírám rakytníkovým olejem, protože ten mohou olizovat i štěňata.
Po odstavu masíruji mléčnou žlázu kaštanovým gelem nebo thuyovým olejem případně oběma. Kaštan upravuje prokrvení a zlepšuje pružnost. Thuya působí proti uvolnění vaziva a celulitidě. Z homeopatik používám Calcareu fluoricu na zpevnění elastické tkáně mléčné žlázy.
Růst srsti, zabránění ekzémům nebo pokles imunity ovlivňuji Siliceou. Obden podávám pět uliček. Stejně tak Zincum, také obden a Thalium denně po dobu tří týdnů. Zincum a Siliceu můžete podávat i déle. K tomu dávám zinkové a biotinové tablety na srst. Kloubní přípravky s kolagenem a elastinem zregenerují kůži, pohybový aparát, srst, mléčnou žlázu a mimo jiné i orgány z hladké svaloviny.
Moje feny jsou tři měsíce po porodu v plné kondici a mohou znovu na výstavu.


Mléčná žláza po šesti týdnech kojení.

Snažím se, aby štěňata byla stále s fenou do pěti týdnů. Pak postupně odstavuji. Podle dravosti štěňat a nálady feny nechávám kojit šest a více týdnů. U fen výstavně aktivních kojíme od šestého týdne jen krátce, několikrát během dne a od sedmého týdne odstavuji. Homeopatika Ricinus 30ch a Calcarea carbonica 30ch během dvou dnů zastaví laktaci.
U starých fen a hodných fen nechávám štěňátka pocucávat i tři měsíce. Je to jako s dětmi, mláďata potřebují kontakt s matkou.
Rozhodně nikdy nepodřídím kojení našim výstavním ambicím. Odchov štěňat a vývoj jejich psychiky je pro mě důležitější, než sbírat tituly na výstavách.

Problémy s falešnou březostí
Vytahané cecíky jsou vždy vadou na kráse. Výstava je přehlídkou krásy a volná mléčná žláza snižuje hodnocení. Falešnou březostí trpí mnoho fen. Dříve byl nástup falešné březosti za dva měsíce po ukončení hárání, v době, kdy fena rodí. V posledních letech se začínají vyskytovat problémy již tři týdny po hárání, někdy naopak až tři měsíce po hárání. Dříve bylo nejproblematičtější plemeno jezevčík, dnes je to Pitbul, bulterier, beagl, ohař.


Fena je březí čtrnáct dnů, mléčná žláza je malá, ale bradavky jsou červenější a trčí.

Falešná březost je způsobena hormony, které jsou stejné jako při březosti. Proto všechny feny po ukončení hárání tloustnou, jsou pomalejší, mazlivější, eventuálně protivnější, zhorší je jim srst, povolí vazy (mají větší sklon k vymknutí kloubů nebo natažení vazů), sníží se imunita, zbytní mléčná žláza. Rozdíl mezi březí fenou a falešně březí se dá okem znalce poznat:
a) Podle jedné malé kapky hnisu nebo bílého výtoku pět až deset dnů po skoku. Já nepodávám antibiotika, jen homeopatikum Collibacillinum, a to jeden až sedm dnů.
b) Když jsou bradavky dva až tři týdny po skoku červené, zvětšené, zatímco mléčná žláza je malá, pevná, beze změn, fena je březí. Je-li již mléčná žláza zbytnělá a uvolněná, není březí.
c) Od 24. dne pohmatem – vyšetřením u lékaře nebo opatrným pohmatem zkušeného chovatele. V dutině břišní můžete najít malé kuličky. Ultrazvuk vysoké kvality rozezná březost již 21. den, běžný ultrazvuk od 30. dne.
d) Od pátého týdne se březí fena zaplňuje za žebry, jakoby měla nafouklý žaludek.
e) Mléčná žláza u březí feny roste až od pátého týdne, spíše později. Naopak předčasný růst nebo tvorba mléka je známkou falešné březosti.
f) Když fena tloustne vysoko za žebry a v pase, je březí. Nemá být tlustá na žebrech a po celém těla. Feně, která není březí se usazuje tuk podél páteře, v oblasti ledvin a na hrudníku.
g) Břicho březí feny je evidentně kulaté a velké. I při jednom štěněti je kulatější bříško patrné. Mléčná žláza je pevná, velká, plná a od osmého týdne můžete vymáčknout mléko. Falešně březí fena, má také mléko, ale nezávisle na týdnech po hárání. Mléčná žláza je velká, volná.

Obvyklou prevencí falešné březosti je podání maliníku, buď sušených listů, nebo ve formě čaje. Nejsnazší je patnáct kapek tinktury na piškot jedenkrát denně. Podle zkušeností s nástupem falešné březosti začínáme podávat tinkturu již od jedné kapky při hárání nebo od konce hárání, případně měsíc po hárání. Sekreci mléka zastavíme homeopatikem Ricinus30Ch nebo Calcarea carbonica 30ch. Máme-li diagnostikovanou cystu na vaječnících, místo maliníku dáme černý rybíz. Z homeopatik Apis 30ch.


Povolená mléčná žláza při falešné březosti.

Při falešné březosti mívají feny i psychické problémy. Bývají mazlivé, lítostivé (indikace pro Pulsatillu 30CH), chtějí být doma, mají strach (Calcarea carbonica 30ch pro statnější žravé feny), bývají protivné, hysterické, náladové, vyštěkávají, kňučí, hledají štěňata (Ignatia 30CH). Homeopatika na psychické problémy se předepisují po individuálním rozboru případu.
S každou další falešnou březostí jsou psychické i fyzické projevy mírnější. S dobrou prevencí po dvou letech již falešná březost nenastupuje, pokud ovšem přestanete provádět prevenci, při další říji nebo až za rok je stav stejný jako na začátku.
Pokud u feny dominuje po hárání zhoršení srsti, uvolněné vazy, otoky, podávám obvykle Calcareu fluoricu a Sepii. U fen drobných, lehké kostry, nezávisle na rase, podávám Siliceu. Silicea zlepšuje imunitu všeobecně a zejména u drobných tvorů (drobných ve srovnání s příslušníky rasy), má ještě větší úspěch.
Pokud potřebujete mít fenu celoročně ve výstavní kondici, je třeba včas zahájit prevenci a nešetřit na doplňcích stravy zaměřených na funkci vaziva a kožního pokryvu.
Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru