Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Demodikóza
Sdílet:

Demodikóza

Psi
Nemoci

Demodikóza neboli trudníkovitost je parazitární kožní onemocnění, jehož příčinou u psů je trudník psí (Demodex canis). Parazit má doutníkovitý tvar,...

Demodikóza neboli trudníkovitost je parazitární kožní onemocnění, jehož příčinou u psů je trudník psí (Demodex canis). Parazit má doutníkovitý tvar, je dlouhý asi 0,2–0,4 mm a žije ve chlupových váčcích (folikulech). Při onemocnění způsobuje zánět (folikulitidu) a důsledkem je vypadávání chlupů. Trudník psí se množí přímo na hostiteli a má čtyři vývojová stadia – vajíčko, larva, nymfa, dospělec. Celý cyklus se odehrává v chlupovém folikulu.


Začátek demodikózy.

V posledních letech vyvolává tato diagnóza v majitelích a chovatelích paniku. Veterináři najdou ve stěru několik demodexů a vylíčí situaci jako nesmírně závažnou. Před dvaceti lety jsme se učili, že demodexe najdeme ve většině seškrabů a nález do dvou kusů nemáme brát v úvahu. Teprve nad deset jedinců v preparátu je situace závažná. Učili jsme se, že u štěňat do jednoho roku nemáme nijak drasticky demodikózu řešit, protože bychom mohli trvale poškodit imunitní systém. Že výskyt mírných klinických příznaků demodikózy je běžný, protože dospívající pes je vystaven imunitní zátěži. Během hormonálního dospívání dochází ke snížení imunitní odezvy na všechny faktory. Tohle ovšem majitel většinou od veterináře neuslyší. Dozví se, že štěně se nakazilo od matky při porodu a jedná se o nemoc vyřazující z chovu vlastního jedince i matku přenašečku. Pravda je trošku jiná. Štěně se opravdu nakazí od matky, která může být celoživotně klinicky zdravá. Také štěně může zůstat zdravé, pokud žije v dobrých zoohygienických podmínkách, je kvalitně živeno, zbavováno jiných vnějších parazitů – například dravčíka, odčervováno. Někteří veterináři nedoporučují pravidelné odčervování po měsíci u štěňat z důvodu chemické zátěže. Přesto aplikují od šesti týdnů polyvalentní vakcíny, které jsou také „chemické“ a navíc přetěžují imunitní systém. Také doporučují granule, které mají za sebou výrobní proces včetně stabilizace, aby vydržely nezkažené dva roky.


Naprosto typický první nález.

Měli bychom se zamyslet. Analyzovat a syntetizovat. Zátěž prostředí je velká a naše děti a psi velmi často nezvládají boj s prostředím a mají kožní problémy nebo reakce na očkování. Základ je v tom, že vyvíjející se imunitní systém nezvládne nápor antigenů (povrchové částice cizorodých činitelů) všeho druhu. Nelze ale vyřadit z chovu jedince, sourozence a matku jen proto, že některý z nich onemocní demodikózou. Je to problém imunity celé populace lidí a zvířat. Existují závažné vrozené dědičné vady srdce, ledvin, agresivita nebo bázlivost. Nemoci ohrožující život jsou důvodem pro vyřazení jedince z chovu. Dočasné selhání imunity v době dospívání považuji za důsledek civilizace. Neměli bychom zužovat chovatelskou základnu tím, že budeme vyřazovat psy, kteří mají nebo přenášejí demodikózu, pokud jsou sami zdraví nebo se během dvou měsíců uzdraví.
Je třeba citlivě očkovat, podporovat imunitu těla. Byliny a homeopatie umožňují vynikající prevenci a velmi dobrý doplněk léčby. Tam, kde je vynikající prevence, není třeba léčby.


Demodikóza nebo juvenilní folikulitida.

Pokud začnete včas podávat spot on na bázi selamectinu, snížíte výskyt demodikózy na matce nebo na štěňatech. Podat ho můžete feně březí i kojící, stejně tak štěňatům od jednoho měsíce stáří. K dalším účinných chemickým léčebným a preventivním opatřením patří střídání selamectinu s obojkem, který obsahuje účinou látku proti demodexům.


Typický nález na hlavě.

Homeopatika Thymuline 15ch a Silicea 9 nebo 15ch podáváme několik měsíců, protože stimulují imunitní systém. Začínám již u březích fen a také štěňata dostávají tato homeopatika do tlamičky od narození do deseti měsíců. Oscillococinum podávám lx týdně. Je to další podpůrné homeopatikum regulující enzymatické a imunitní reakce. Současně regeneruje játra, jeden z hlavních detoxikačních orgánů. Zinek ve formě homeopatika i jako prvek v chelátové formě je nezbytný pro enzymatické reakce a funkci kůže, kožních derivátů i imunitního systému. Zinek doporučuji dávat 3×–5× ročně vždy asi 4 až 8 týdnů. Bylinky echinacea, lichořeřišnice a divizna také stimulují imunitní systém.


Ložisko demodikózy na těle.

Před očkováním a po očkování několik dnů je vhodné dávat Siliceu nebo Oscillococcinum nebo oboje. Vakcinace je velká zátěž a můžou rozpoutat zhoršení všech kožních problémů.


Demodikóza na noze.

Vlastní léčba demodikózy se pro lékaře – homeopata odvíjí od konkrétních příznaků. Výše uvedenou prevenci však může dělat každý chovatel či majitel hladkosrstého štěněte.
Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru