Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Podzimní akce Klubu Novofundlandský pes ČR
Sdílet:

Podzimní akce Klubu Novofundlandský pes ČR

Víkend ve znamení vodních zkoušek O víkendu 15.–16. 9. 2007 se v Kloboučkách v táboře Jitřenka konaly letošní poslední vodní práce Klubu Novofu...

Víkend ve znamení vodních zkoušek

O víkendu 15.–16. 9. 2007 se v Kloboučkách v táboře Jitřenka konaly letošní poslední vodní práce Klubu Novofundlandský pes Česká republika.

Tyto vodní práce byly odlišné od jiných v tom, že byly spojeny se skládáním zkoušek vodních prací 1. stupně. Výcviku se účastnilo deset pejsků a také tříměsíční budoucí malý záchranář, štěně Bady, který se s vodou teprve seznamoval.

Sobotní dopoledne bylo zaměřeno na první část zkoušek. Zatímco první pes cvičil, druhý musel být odložený deset minut. Psi museli ukázat, jak jsou ovladatelní při chůzi u nohy psovoda, také se tam objevily základní cviky jako sedni, lehni nebo vstaň, a také obraty. Dále pak procházeli skupinou hlučících osob, ale jelikož se všichni vyznačují klidnou povahu, nedělalo jim to žádné problémy. Po přinesení aportu následovalo opět odložení, tentokrát na pět minut. Všichni psi tuto část složili, některým dělalo trošinku problém odložení, ale nakonec to zvládli perfektně.
Po vynikajícím obědě byla před námi druhá část zkoušek, kde už psi cvičili ve vodě. Začínalo se klasickým aportem, který psovod odhodil do vody a pes jej musel přinést. Je to základní cvik, který se psi učí jako první už odmalička a aporty se jim mění, aby si zvykali na jiný materiál, tvar i barvu aportu. Jako další cvik následoval opět aport, ale tentokrát ho měl figurant ve vodě a pes si pro něj musel doplavat a přinést zpět na břeh. Po splnění tohoto cviku bylo úkolem psovoda svého pejska zabavit, aby nesledoval figuranta, který hodil libovolný aport do vody. Poté, co ležel aport klidně na hladině, psovod vyslal psa směrem k němu, aby ho našel. Všichni byli moc šikovní a zvládli tento cvik na jedničku. Před námi byla další dovednost, vyslat našeho chlupatého miláčka pro člun s lidmi, aby ho s lehkostí sobě vlastní přitáhl k nám na břeh. Následovalo kondiční plavání na 200 metrů a bylo jen na psovodovi, zda bude ve člunu nebo bude se psem plavat. Posledním cvikem bylo odložení po dobu cvičení dalšího psa.
Zkoušky úspěšně složilo všech sedm pejsků, ti ostatní se pilně připravovali a budou zkoušky skládat příští rok, kdy bude výcvik pokračovat. Už teď jsou ale všichni schopni zachránit tonoucího člověka a vytáhnout ho na břeh. Samozřejmě tomu předchází náročný výcvik, ale pro novofundlanďany je práce ve vodě nejen zábavou, ale také radostí, kterou dávají velmi najevo. Člověk je až s údivem sleduje, jak se radostně těší na každý povel vydaný svým pánečkem nebo paničkou a vrhají se do vody, aby ho mohli splnit.

Klub Novofundlandský pes kromě víkendů vodních prací pořádá také školičky štěňat, které jsou moc důležité pro čerstvé majitele novofundlandských psů. Dozví se zde spoustu užitečných rad od zkušených chovatelů, ale také poznají nové přátelé, kteří mají doma taky takovou malou kuličku. Tou ale nezůstane dlouho a časem z něj vyroste nádherný majestátní pes. Dále se pořádají i klubové výstavy, letos se mj. poprvé uskutečnil 1. Newfoundland Fedcup, který zajišťoval společně s Klubem Novofundlandský pes i Slovenský novofundlandský klub. Na Fedcup se do Břeclavi sjeli vystavovatelé z 11 států a byla to ohromná podívaná na více než stovku psů, kteří se během dvou dnů předváděli na české i slovenské klubové výstavě a další den na speciální české výstavě.
Na seznamu klubových akcí jsou rovněž školy chovatele. Tyto školy jsou velmi dobrým zdrojem informací ohledně chovu, genetiky, zakládání chovatelské stanice a podobně. Kromě toho se také pořádají svody a bonitace. Více informací naleznete na www.klubnfpes.com.

Klubová výstava CAC 29. 9. 2007 KRAVAŘE
svod a bonitace

V sobotu 29. 9. 2007 se do Kravař ve Slezsku začali již od časného rána sjíždět majitelé novofundlandských psů nejen z celé České republiky, ale i z okolních států. V areálu kynologického cvičiště se konala klubová výstava, na kterou bylo přihlášeno celkem 85 psů. Soutěžilo se ve dvou výstavních kruzích. V jednom posuzoval rozhodčí pan Petr Řehánek z České republiky a v druhém pan Vlado Javorčík ze Slovenska. Diváci mohli vidět novofundlanďany černého zbarvení, které je nejvíce rozšířené, ale také hnědé a černobílé. Ve výstavním kruhu se zadávaly tituly CAJC, CAC, Klubový junior, Klubový vítěz a Vítěz plemene.

Krásné počasí přilákalo spoustu diváků, kteří si nenechali ujít nádhernou podívanou. Opravdu se bylo na co dívat. V kruhu se tito majestátní obři předváděli s až neuvěřitelnou elegancí a ladným pohybem. Rozhodčí měli nelehký úkol vybrat toho „nej“. Velký ohlas měla jedna ze závěrečných soutěží – dítě a pes. Přestože někteří psi svou výškou děti téměř přesahovali, všichni své malé pánečky a paničky pěkně poslouchali. Dále se soutěžilo o nejlepší chovatelskou stanici a nejlepší pár psů. Kromě standartních tříd, které jsou na výstavách běžné, byla vyhlášena i třída mazlíků, kde se prezentovali pejsci a fenky s průkazem původu, kteří nemohou být z různých důvodů chovní. Po posouzení v kruzích uspořádali organizátoři pro vystavovatele tombolu, do které byly sponzory věnovány hodnotné ceny. Losování zpestřilo čas mezi posuzováním a závěrečnými soutěžemi.

V neděli 30. 9. probíhal svod a bonitace. Na bonitaci se přihlásilo sedm psů, kteří byli po posouzení a splnění podmínek přijati do chovu. Na svodu mladých se prezentovalo osm štěňátek, u nichž se kontrolovala stavba kostry a celkový vývin, který je důležitý pro budoucí uchovnění.

Víkend se opravdu vydařil. Většina vystavovatelů odjížděla s krásnými upomínkovými cenami, ale hlavně se spoustu nezapomenutelných zážitků. Velké poděkování patří manželům Holleschovým, kteří celou výstavu zorganizovali a také sponzorům, kteří věnovali nádherné ceny.
Autor textu: Eva Frýdlová
Autor fotografií zdroj: Eva Frýdlová, Jan Fejt
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru