Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klíšťata a homeopatie
Sdílet:

Klíšťata a homeopatie

Psi
Nemoci

V srpnu a v září je druhý vrchol výskytu klíšťat. Klíšťata jsou bohužel stále více odolná proti antiparazitálním přípravkům. Nejúčinnější jsou někte...

V srpnu a v září je druhý vrchol výskytu klíšťat. Klíšťata jsou bohužel stále více odolná proti antiparazitálním přípravkům. Nejúčinnější jsou některé spot-ony a kvalitní obojky. Po použití spot - on se většina klíšťat ani nepřisaje a pokud se přisají, uhynou dříve, než infikují hostitele. Vyschnou a vydrolí se, takže je není třeba odstraňovat. Živé klíště je nejlepší vytočit za sucha. Nezáleží na směru otáček. Použijte prsty nebo speciální pinzetu. Pokud klíště usmrtíte olejem nebo lihem, při umírání vstříkne tělní sekret a může hostitele infikovat. Klíště infikuje hostitele až po hodinách sání. (Údaje se různí, od osmi do dvanácti hodin.) Pokud se nesetkáte s infikovanou krví hostitele nebo tělním obsahem klíštěte při vytáčení, nemůžete se infikovat ani vy. Já vezmu klíště do prstů a dvěma otáčkami ho živé vytáhnu během vteřiny. Místo po vpichu klíštěte je třeba dezinfikovat jodovými přípravky a to opakovaně. Jod zabíjí bakterie, viry i plísně, koncentrovaným jodem můžete buňky i spálit, což je někdy lepší než umožnit průnik infekce do hloubky.

Kromě spotonů funguje jako prevence také podávaní B vitamínu a homeopatika Ledum Palustre. Ledum Palustre je homeopatický přípravek vyrobený z rákosí, který se používá na veškerá bodnutí a kousnutí hmyzem, na zanícené vpichy jehlou, špendlíkem, případně jiným, alespoň částečně ostrým, předmětem. Otoky a bolesti po vpichu se lepší po studeném obkladu. Jako prevence napadení komáry a klíšťaty se Ledum Palustre podává od začátku dubna do podzimu jedenkrát týdně pět kuliček, v potenci 9 - 15CH. Na léčbu vpichů pak 5 - 15CH, dvakrát denně tři až pět kuliček do zmizení otoku nebo bolesti. Je to i preventivní lék při očkování. Můžete ho podat několik dní dopředu a po očkování.
Dalším lékem na vpichy nebo bodnutí hmyzem je i Apis mellifica. Je to ideální řešení včelích a vosích píchnutí a na všechny jasně růžové, pevné, bolestivé otoky, které se zlepšují po studeném obkladu. Podává se Apis 30CH, ihned po vpichu dvě až tři kuličky, po několika minutách opakovat do ulevení a pokračovat například po dvou hodinách několikrát za den. Apis mellifica podávám i pejskům, kteří mají reakci po očkování (otok obličeje, podkoží). Pokud má pes po očkování kopřivku místo plošného edému, je lékem homeopatikum Urtica 15CH, které podáváme opět po několika minutách do zmírnění příznaků.

Silicea je pomalu působící lék na staré bodné rány nebo zhnisané vpichy. Silicea je dobrá na třísky a cizí tělesa nebo bulky po očkování. Siliceou můžete doplnit výše uvedené léky. Upravuje imunitní reakce a zabraňuje chronickému hnisání. Siliceu podávám jedenkrát až sedmkrát týdně, protože častěji to nemá větší efekt.
Jestliže po přisátí klíštěte má pacient červený zduřelý otok, podám Belladonu 9 - 30CH. Belladona je lék na červené, oteklé, bolestivé a teplé plošky od velikosti jednoho centimetru do velikosti dlaně i větší. Barva je často rudá. Je to i lék na snížení teplot. Můžete ho podávat několikrát za den do zlepšení a doléčit podáváním jedenkrát denně. Také borelióza se dá homeopatií velmi úspěšně léčit. U těžkých případů alespoň zmírnit následky. Jde o dlouhodobé podávání homeopatik na základě anamnézy každého konkrétního pacienta a jeho příznaků nemoci.
Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru