Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Soudní znalectví v kynologii – část 2. Metoda stanovení ceny psa služebního a pracovního plemene pro potřeby soudního znalectví v kynologii
Sdílet:

Soudní znalectví v kynologii – část 2. Metoda stanovení ceny psa služebního a pracovního plemene pro potřeby soudního znalectví v kynologii

Psi
Všeobecné
Problematika stanovení ceny psa je velmi komplikovaná a složitá záležitost. Vytvoření jakékoliv metody ihned vyvolá diskuse na téma, zda je, či není předložená metoda objektivní. Při procesu, při němž se jedná o co možná nejpřesnější stanovení ceny psa, je zapotřebí vycházet z vědního oboru, který se zabývá tříděním a popisem organismů. Takovým vědním oborem je obecná a speciální zootechnika.

Předložená metoda stanovení ceny psa služebního a pracovního plemene slouží pro potřeby policie, soudů, státních zastupitelství, armády, celních orgánů, pojišťoven a jiných státních orgánů, ale i soukromých subjektů. Uvedená metoda byla vypracována na základě dlouhodobé zkušenosti a praxe v oboru soudního znalectví v odvětví cen a odhadů v kynologii. Je použitelná pro služební a pracovní plemena psů. Pod pojmem služební a pracovní plemena psů jsou myšlena ta plemena psů, která běžně skládají jakoukoliv zkoušku z výkonu, tj. služební, loveckou, záchranářskou zkoušku, zkoušku vodicího psa, zkoušku agility, zkoušku pasteveckého psa apod.

Principy metody stanovení ceny psa

A/ cena štěněte posuzovaného/oceňovaného psa (věk 8 až 12 týdnů)

B/ stanovení ceny exteriérové polohy posuzovaného/oceňovaného psa (výstavní ocenění), plemenný typ

C/ stanovení ceny pracovní výkonnosti posuzovaného/oceňovaného psa (zkouška z výkonu), užitkový typ

D/ stanovení ceny chovné hodnoty posuzovaného/oceňovaného psa

Vzorec pro výpočet ceny posuzovaného psa:

CCP = A + B + C + D

A = průměrná cena štěněte

B = A×KEP

C = A×KPV

D = A×KCHHP

Vysvětlivky:

CCP – celková cena psa,

A – průměrná cena štěněte posuzovaného plemene psa,

B – cena exteriérové polohy psa,

C – cena pracovní výkonnosti psa,

D – cena chovné hodnoty psa,

KEP – koeficient exteriérové polohy psa,

KPV – koeficient pracovní výkonnosti psa,

KCHHP – koeficient chovné hodnoty psa.

Komentář k jednotlivým posuzovaným oblastem:

Cena štěněte posuzovaného plemene psa

Cena štěněte posuzovaného plemene psa je stanovena z průměrné ceny daného plemene v dané době na trhu. V této ceně se samozřejmě odráží momentální poptávka po daném plemeni nebo momentální útlum poptávky. Průměrná cena štěněte ve věku 8 až 12 týdnů nedává úplné a přesné stanovení ceny, ale vypovídá o určité momentální hodnotě posuzovaného psa. (Odraz působení ekonomických zákonitostí trhu, poptávka–nabídka, má vliv na stanovení ceny i v jiných oborech, například ve stavebnictví, v automobilovém průmyslu apod.) V případě, že průměrná cena štěněte posuzovaného psa má velký rozptyl, je vyšší cena brána pro štěně z vrcholového chovu a nižší cena pro to z průměrného chovu. Cena štěněte posuzovaného plemene psa tvoří základ celkové ceny psa. Všechna následná finanční ohodnocení ceny psa (cena exteriérové polohy psa, cena pracovní výkonnosti psa a cena chovné hodnoty psa) vyjadřují veškeré zhodnocení ceny psa, které lze k celkové ceně psa přičíst.

Cena exteriérové polohy

Cena exteriérové polohy posuzovaného psa je vyjádřením ohodnocení exteriéru posuzovaného psa. Ohodnocení exteriéru lze získat z platného výstavního posudku a z výsledné exteriérové známky. Pro účely soudního znalectví lze provést ohodnocení exteriéru i individuálně. Pro výpočet ceny exteriérové polohy psa vezmeme průměrnou cenu štěněte posuzovaného plemene, kterou vynásobíme koeficientem exteriérové polohy. Koeficient má hodnotu od 0,5 do 1,5.

Tabulka koeficientů exteriérové polohy:
Koeficient 1,5 1 0,5
Výstavní ocenění V1 a tituly V2–x VD

Cena pracovní výkonnosti

Cena pracovní výkonnosti psa je vyjádřením stupně vycvičenosti psa neboli jeho možného pracovního využití. Pro výpočet ceny pracovní výkonnosti psa se vezme průměrná cena štěněte posuzovaného plemene a vynásobí se koeficientem pracovní výkonnosti psa, který má hodnotu od 0,5 do 1,5.

Tabulka koeficientu pracovní výkonnosti:
Koeficient 1,5 1 0,5
Zkoušky služební zkouška 3. stupně zkouška 2. stupně zkouška 1. stupně
a pracovní zkouška 3. stupně zkouška 2. stupně zkouška 1. stupně
a všechny speciálky
Zkouška loveckých psů BZ, BZH, PZB, IHb, VZ LZ, HZ, SZVP ZV, PZ, ZN

Cena chovné hodnoty

Cena chovné hodnoty psa vyjadřuje ocenění reprodukčních schopností posuzovaného jedince (feny či psa). Pod pojmem chovný pes je brán pro účely posouzení ceny jedinec, který splnil kritéria pro chov jednotlivých plemen. Jedním z nejobjektivnějších vyjádření v reprodukčním procesu je věk chovného jedince. Průměrná cena štěněte se vynásobí koeficientem chovné hodnoty.

Tabulka koeficientu chovné hodnoty:
Koeficient: 1,5 1 0,5
Věk chovného jedince:
(věk psa v rocích)
4–6 2–3 7–8

Závěr

Předložená metoda stanovení ceny psa služebního a pracovního plemene je snahou o co nejobjektivnější zpracování reálné ceny psa v aktuálním čase. Stávající používané metody oceňování psa, které pouze sumarizují celkovou cenu psa z různých nákladů na život psa, jako jsou náklady na výživu, na výcvik, náklady na očkování a ostatní veterinární péči, náklady na dopravu psa na výstavy a na ustájení psa, působí velmi prapodivně a poskytují obraz o ceně psa v oblasti činností, které nemají se skutečnou, reálnou cenou nic společného. Práce soudního znalce v oboru kynologie se tak dostává do role práce soudního znalce „přes psí boudy a výlety“.

Autor textu: Luboš Drmla
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru