Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Příběhy z veterinární ordinace 4 – Míček
Sdílet:

Příběhy z veterinární ordinace 4 – Míček

Psi
Nemoci

Tohle to zná určitě každý. Psi a jejich hračky. Řekla bych, že snad každý má svou oblíbenou, ať už jde o míček, plyšové zvířátko, nebo jen klacky a šišky v lese. Má-li pes hračky rád, je to skvělá příležitost využít je jako tréninkovou pomůcku či odměnu za dobře provedený cvik.

Cupování, přetahování či žužlání hraček nebo jiných věcí vyvolávají v psovi pocit uspokojení a ukojí jeho potřeby. U psů, kteří rádi ničí, mohou různé druhy hraček posloužit jako odvedení pozornosti a soustředění zájmu správným směrem.
Arno Samael Elenya Narmo je již skoro čtyřletý Saarloosův vlčák. Když bylo Samovi přibližně šest měsíců, měl velký problém s odevzdáváním hraček. Majitelka s ním proto pravidelně chodila na cvičák, kde měl zároveň hračku jako jednu z odměn. Jednou po výcviku, když byla volná zábava, Sam ukořistil gumový míček a snažil se ho zlikvidovat. Majitelka se mu ho snažila z tlamy dostat ven, ale raději ho spolkl, než by se ho vzdal. To je ta saarloosí povaha, raději obrátí svět vzhůru nohama, než aby bylo jinak, než chtějí oni. Panička si hned zavolala auto, aby se dostala na veterinu. Než přijelo auto, snažila se s ním chodit, jestli se mu náhodou nebude chtít zvracet.
První, co veterinářka navrhla, bylo vyvolání zvracení, to se však nepodařilo a Sam zvracel pouze žaludeční šťávy. Musel se udělat rentgen. Na něm bylo vidět, že je míček stále nafouknutý. Přešlo se tedy k jednání o tom, jak ho dostat ven. První možnost byla vyndat ho endoskopicky přes tlamu. Jak se později ukázalo, míček nešel dobře uchopit, a tudíž se muselo přejít k možnosti číslo dvě. Vyndat míček operativně přes stěnu břicha. 
Samotný zákrok dopadl dobře. Druhý den ráno si pro Sama mohla majitelka přijet. Po zákroku však musel mít upravenou dietu tak, aby se žaludek správně zregeneroval a začal opět fungovat, jak má. V následujících měsících se však často projevovaly různě silné záněty žaludku a pes měl velký problém nabrat zpět svoji váhu. Vše se ale začalo opět vracet do rovnováhy a poslední rok už je vše v naprostém pořádku a ze Samaela je nádherný velký pes.

 

Autor textu: Barbora Ludikovská
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru