Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak zvládnout první dny štěněte doma
Sdílet:

Jak zvládnout první dny štěněte doma

Psi
Všeobecné

První dny štěněte doma patří k nejkrásnějším okamžikům, které s novým rodinným příslušníkem prožijete. Zároveň se však jedná o dobu, která je stěžejní pro jeho další vývoj. Aby se váš psí mazlíček v novém domově cítil dobře, je dobré držet se osvědčených kroků. Přečtěte si, co všechno potřebuje štěně pro své první dny v novém prostředí.

Štěňata mohou odloučení od matky a sourozenců nést zpočátku špatně. Jedná se o značný zásah do jejich doposud spokojeného života, a proto může být štěně první dny doma ve stresu. Dostatečnou péčí ho však připravíte na nový, spokojený život. Jak tedy na to?

Poznávání nového domova

Štěňata by během prvních okamžiků v novém domově neměla být vystavena velkém hluku. Právě proto je vhodné přivést si nového mazlíčka domů v době, kdy mu takové prostředí dokážete zajistit. Pakliže si pořizujete štěně do rodiny, seznamování s jejími členy by mělo probíhat postupně a v klidu. 

Každé štěně zvládá tuto stresovou situaci jinak, nicméně nejpozději po pár dnech přijde na řadu rozsáhlé prozkoumávání. Do té doby si bude postupně zvykat na nové pachy a zvuky. I z tohoto důvodu je dobré vzít si od chovatele například kousek deky, ve které štěně lehávalo. Díky známým pachům své matky i svých sourozenců se bude cítit bezpečněji. Tímto způsobem si navykne také na svůj nový pelíšek. Co nejdříve mu samozřejmě ukažte také misky na krmení a vodu. 

Zpočátku mohou některá štěňata v noci kňučet, některá zas tvrdě spát. Pokud se vám zdá smutné či osamělé, zkuste na ně mluvit příjemným hlasem. Nic by se nemělo přehánět, a proto se raději zdržujte fyzického kontaktu. Přílišná pozornost by mohla vést k tomu, že by si ji později začalo vynucovat.

V takových případech však mnohdy záleží na plemeni. Existují takoví psi, kteří potřebují dostatek kontaktu a malá dávka pozornosti jim naopak neprospívá. V zásadě zkrátka není dobré porušovat pravidla, která do budoucna chcete zachovat. Příkladem může být pes, s nímž spíte v posteli. V případě, že v budoucnu společné spaní nemáte v úmyslu, určitě není dobré mu tento návyk ponechávat v raném období. 

V každém případě byste však svého nového parťáka neměli do ničeho tlačit. Aktivnějším psům můžete začít postupně ukazovat zbytek celé domácnosti a blíže je seznámit se členy rodiny. Štěně první dny doma většinou z velké části prospí. Dostatek odpočinku je základním stavebním kamenem pro jeho úspěšný rozvoj.

Pozornost věnujte také vykonání potřeby. Malá štěňata potřebují na záchod téměř po každé aktivitě, ať už se jedná o spánek, hraní, nebo krmení. V takových situacích je začněte učit na místo, kde bude potřebu vykonávat, a to pomocí nějakého jednoduchého povelu. Zaměřte se také na různé znaky, dle kterých v budoucnu poznáte, že pes potřebuje na ono místo.

Jak na první krmení

V případě, že jste štěněti ukázali jeho zázemí a misky na potravu, můžete pokročit ke krmení. První dny až týdny je vhodné používat stejné krmení, které dostávalo u předchozího majitele. Během toho, co si štěně spokojeně plní žaludek, je v žádném případě nevyrušujte. Nepříjemnou zkušeností z prvního jídla byste mu mohli způsobit úzkosti. Právě proto by místo pro krmení štěněte mělo být co nejklidnější.

Změna stravy by pak měla probíhat postupně. Náhlé změny v potravě mohou štěněti způsobit jak stres, tak zažívací potíže. Stejně tak je to s režimem celého krmení. Pokud hned zpočátku pro tuto činnost nastavíte pevný režim, dodáte tím štěněti potřebný klid. První týdny se obecně doporučuje krmit až čtyřikrát denně, poté se četnost sníží. 

První návštěva venku

V případě, že na svého nového společníka nijak netlačíte a dopřáváte mu zasloužený odpočinek, štěně první dny doma zvládne bez větších potíží. Brzy se navíc dočkáte také první společné venkovní expedice. I zde bude pro štěně příjemnější, když je vezmete do klidného parku nebo do míst, kde bude moci v klidu zkoumat okolní svět. Kontakt s ostatními psy přesto během vakcinace raději omezujte. 

Abyste však mohli společně vyrazit ven, budete muset svého pejska naučit na obojek a vodítko. V tomto ohledu je vhodné začít určitý nácvik s obojkem už doma. O naučení základních povelů se můžete snažit co nejdříve. V útlém věku se štěně učí  poměrně rychle. Tyto povely pak každý den opakujte.

Pakliže si nevíte rady s výběrem správného obojku, stačí se řídit radou, že se vám pod něj musí vejít dva prsty. Při takovém utažení by obojek neměl být pro vašeho psa nepříjemný ani málo utažený.

Hlavně láskyplnou péčí

Teď už víte, co všechno potřebuje štěně při prvních dnech u vás doma. Především buďte trpěliví, každý pes snáší takovou změnu odlišným způsobem. Stačí udržovat pozitivní náladu a štěně vycítí klid. Budete-li na ně volat příjemným tónem jeho jméno, zvykne si na ně mnohem rychleji. 

I když štěně první dny doma může často kňučet, nebuďte z toho nešťastní. Naopak se snažte s novým kamarádem co nejvíce hrát, čímž ho rozptýlíte. Ze začátku budete mít v některých situacích nervy na pochodu. Vždy však myslete na to, že pro štěně se jedná o mimořádně stresující událost, na kterou zkrátka potřebuje čas. Sami potom poznáte, co váš nový čtyřnohý přítel skutečně potřebuje.

Autor textu: Kristýna Klusáková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru