Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Legenda celní kynologie 
Sdílet:

Legenda celní kynologie 

Psi
Všeobecné

O světové uznání kynologie českých celníků se významnou měrou zasloužil dlouholetý šéf resortního výcvikového střediska v Heřmanicích Josef Dušánek. Po téměř 27 letech ve službách celní kynologie se v roce 2021 rozhodl služební poměr ukončit. A to je důvod ke vzpomínkám na léta, která nebyla jen úspěchem tohoto muže a celníků, ale chloubou celé české kynologie.

Se jménem Josefa Dušánka je spojený zásadní mezník celní kynologie, a to vznik a vybudování výcvikového střediska v Heřmanicích na Liberecku. Stalo se tak v roce 1996. 

Později se k tomuto výraznému momentu v historii české služební kynologie připojilo založení tradice a několikeré pořádání evropských šampionátů celních psů ve vyhledávání drog a uspořádání několika kongresů o využívání psích specialistů za účasti desítek států z celého světa. V neposlední řadě pak pořádání výcvikových kurzů pro zahraniční kynology a jejich psy. 

Významné ocenění

Právě výrazné úspěchy instruktorů výcviku, psovodů a jejich psů, ke kterým patřilo především odhalování nebezpečných kontrabandů a také výrazné zahraniční aktivity, rozhodly o tom, že středisko získalo od Světové celní organizace (WCO), zaštiťující více než 175 států, mezinárodní statut. 

Od roku 2005 se může pyšnit názvem Regionální středisko služební kynologie WCO pro střední Evropu. Tehdy byla takováto střediska ve světě pouze dvě, a to v ČR a v Kazachstánu (pro Asii). To dodalo středisku ještě větší věhlas, a tak se postupně stále zvyšoval zájem z mnoha zemí Evropy, Asie i Jižní Ameriky o přípravu psovodů a psích specialistů právě v tomto výcvikovém středisku. 

Dělo se tak díky aktivitám Josefa Dušánka, který zajišťoval s pěti instruktory a dalšími zaměstnanci střediska výcvik tuzemských a zahraničních psovodů a psů. Nutno dodat, že v tomto směru měl podporu Odboru dohledu a Mezinárodního odboru Generálního ředitelství cel (GŘC). 

K renomé střediska přispělo také vyhledávání a ověřování optimálních výcvikových postupů a sjednocování metodiky přípravy psů. Vysoce byla oceňovaná rovněž příprava zahraničních instruktorů a výměnné stáže.

Za působení Josefa Dušánka se uskutečnilo 30 mezinárodních kurzů, které absolvovalo 116 kynologů a psů z deseti zemí tří kontinentů. A pokud jde o zahraniční návštěvy střediska, těch byly další desítky.

Připomíná zásluhy spolupracovníků

Ve výčtu aktivit střediska a jeho vedoucího by bylo možné ještě dlouho pokračovat, jak však Josef Dušánek rád připomíná, všechny jeho zásluhy jsou spojené nejen s kolektivem heřmanických spolupracovníků, celních psovodů, ale i s řadou osob z Generálního ředitelství cel. 

Často vzpomíná například na bývalou náměstkyni generálního ředitele Ing. Vendulku Holou, která podporovala a pomáhala při zajišťování mezinárodních aktivit střediska, nebo na plk. Ing. Petra Müllera, jenž z pozice ředitele odboru Dohledu přispěl k logistickému vybavení heřmanického areálu a podporoval tuzemské i zahraniční aktivity. 

Zkrátka Josef Dušánek spolupracoval se všemi, kteří považovali služební psy za významné pomocníky při odhalování nekalostí poškozujících zájmy státu, a tedy nás všech. Těžko spočítat, kolik osob psí specialisté ochránili na zdraví i životech třeba jen díky odhalování pašovaných drog. 

Skromné začátky

Výčet prospěšnosti celních psů by byl dlouhý, a tak zůstaňme u úlohy a dlouhodobého snažení Josefa Dušánka, kterého do role vedoucího nově vytvořeného střediska s celorepublikovou působností ustanovil Mgr. Zdeněk Richtr, pozdější generální ředitel Celní správy ČR. 

Rozhodl se tak proto, že věděl o jeho výcvikových úspěších jak na civilních cvičištích, tak v roli hlavního kynologa tehdejšího Oblastního celního úřadu Liberec.

„Zpočátku jsem měl k dispozici jednoho instruktora a malé nákladní vozidlo Avia upravené pro přepravu psovodů a psů. Pro psy jsme měli mobilní kotce ze zaniklého výcvikového střediska v Krásném Lese. Velmi jednoduché bylo i ubytování ve třech místnostech pro frekventanty kurzů. 

Později, v letech 2004–2005, se nám však podařilo přebudovat středisko na moderní areál a postupně se zlepšovalo i další vybavení. Kynologové, a zvláště zahraniční, obdivovali především náš nový unikátní objekt psince sestávající z kotců s výběhy ve dvou kruzích a spojovacího článku se zázemím pro přípravu krmiva a sociálního zařízením pro psovody,“ vzpomíná bývalý vedoucí střediska.

A protože byl mnohokrát zvaný zahraničními kolegy na stáže, konference nebo jako rozhodčí na mezinárodní šampionáty celních psů, mohl srovnávat vybavení domácího výcvikového centra s těmi zahraničními. Došel k závěru, že mnohé se v dalších letech musí ještě zlepšit, ale v první řadě by celníkům pomohla výcviková hala. Ta umožňuje efektivnější výcvik psích specialistů na vyhledávání drog, tabáku, zbraní, lihovin, bankovek i živočichů a produktů z nich (chráněných smlouvou CITES), a to po celý rok a za každého počasí. 

Splněný sen

Přání a plány jsou jedna věc, ale získat peníze a přízeň nadřízených pro realizaci takové stavby za desítky milionů je už složitější. Nakonec tomu pomohla tak trochu náhoda. 

Když se v roce 2016 dozvěděl bývalý ministr financí Andrej Babiš o přínosu celních psů v podobě odhalených zásilek pašovaných tabákových produktů a lihových nápojů, a tedy o kolik milionů stát nepřišel na daňových únicích za minulá léta, rozhodl se, že chce vidět, jak se takoví psi cvičí. 

V heřmanickém středisku se seznámil i s přípravou dalších psích specialistů, ale nakonec ho nejvíce zaujalo, že tak malý kolektiv výcvikářů si dokázal získat uznání a respekt v mnoha státech na několika kontinentech. Proto jako nejvyšší šéf celníků chtěl podpořit další růst střediska a celní kynologie. 

Výsledkem bylo mj. přidělení financí na výstavbu výcvikové haly v Heřmanicích, která byla velkým snem Josefa Dušánka. 

„Bude mít parametry srovnatelné s podobnými špičkovými zařízeními v jiných státech a to umožní instruktorům provádět efektivní výcvik našich i zahraničních kynologů a psů v průběhu celého roku,“ těšil se tehdy vedoucí střediska. 

Pravda, chtěl mít v areálu i nové ubytovací objekty evropského standardu pro frekventanty kurzů, objekt karanténního ustájení pro vykupované služební psy a novou podobu mělo dostat také stravovací zařízení a vytápění areálu. To vše, kromě nové kotelny, zatím zůstalo nesplněným přáním. „Snad za pár let dojde i k tomuto vylepšení,“ přeje bývalý šéf svému nástupci. 

Přínos šampionátů

Nelze opomenout, že Josef Dušánek viděl a vidí velký přínos pro služební kynologii v meziresortních a mezinárodních šampionátech. Proto také v tomto směru vyvíjel značné úsilí, aby se evropské a v budoucnu snad i světové šampionáty zrozené v Heřmanicích staly pravidlem. 

A nebylo to jenom proto, že čeští celní kynologové zaujímali se svými čtyřnožci často ta nejvyšší místa na stupních vítězů.

„Námi iniciované šampionáty, počínaje rokem 2001, byly silným mezinárodním impulzem, vlastně takovou motivací pro další zdokonalování připravenosti psů. Nikdo nechtěl být poslední, proto se v mnoha zemích začaly pořádat národní, mezinárodní či výběrové soutěže, zdokonaloval se výcvik a to vedlo ke zvýšenému počtu odhalování kontrabandů. 

To se následně promítlo i do zvyšování počtu psích specialistů v mnoha zemích. Dosud se uskutečnilo sedm ročníků mistrovství Evropy protidrogových specialistů a jsem hrdý, že naši celní kynologové jsou nejúspěšnějšími účastníky z pětadvaceti států, které se této vrcholové kynologické akce pravidelně zúčastňují,“ říká bývalý šéf výcvikového střediska. 

Nutno vzpomenout i jeho aktivitu, která nepochybně nemalou měrou přispěla k oblíbenosti nejen heřmanického střediska, ale i naší země. Zahraniční absolventi kurzů a účastníci šampionátů totiž vysoce oceňovali přátelskou atmosféru ve středisku spojenou s širokou nabídkou kulturních, sportovních a poznávacích aktivit v době volna. Nepochybně díky tomu se nejeden ze zahraničních psovodů rozhodl strávit dovolenou i se svou rodinou právě v naší zemi. 

A jaké měl Josef Dušánek přání, když se po téměř sedmadvaceti letech loučil se střediskem? „Věřím, že si Výcvikové zařízení služební kynologie Celní správy ČR Heřmanice i v dalších letech udrží svůj vysoký standard a odbornou erudici, ale současně se mu podaří zachovat jeho přátelskou a rodinnou tvář, díky které se k nám naši i zahraniční kynologové tak rádi vracejí.“ 

A co zbývá na závěr? Snad jen Josefu Dušánkovi poděkovat za jeho významný přínos české služební kynologii a popřát mu pevné zdraví, osobní spokojenost, a aby se mohl těšit z úspěchů svého bývalého pracoviště i v dalších letech. 

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru