Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Online veterinář: Jak se léčí zvířata přes internet?
Sdílet:

Online veterinář: Jak se léčí zvířata přes internet?

Psi
Všeobecné

Co byste dělali, když nemáte možnost osobně vyrazit k veterináři a přesto potřebujete, aby vašeho mazlíčka prohlédl? V zahraničí jsou v posledních letech čím dál populárnější konzultace a kontroly na dálku, hezky přes internet. Majitelům, veterinářům a hlavně zvířatům totiž v řadě případů usnadňují život.

Znáte to... Všimli jste si, že vašeho zvířecího společníka něco trápí. Na cestu do ordinace to možná nebude, zvednete proto telefon a zeptáte se svého veterináře. A při méně akutních problémech možná ještě stihnete pročíst články a diskuzní fóra. Jenže řídit se radami z internetu je docela riziko a veterinář mazlíčka při volání nevidí, takže vám stejně obvykle doporučí přijet osobně. 

Co ale dělat, když vyrazit nemůžete nebo jste třeba v zahraničí? Odpověď nabízí online poradenství formou chatu a videokonzultací. Ve Švédsku, Německu, Americe nebo Velké Británii dnes tímto způsobem probíhají desítky tisíc konzultací měsíčně — jde o dobře známý doplněk pro řešení neakutních problémů u psů, koček a dalších zvířat.

Od indiánů k internetu

Poradenství na dálku má dlouhou tradici. Dobrou zkušenost s ním mají indiáni, kteří pomocí kouřových signálů vysílali třeba zprávy o vypuknutí nemoci. A už desítky let se na něj spoléhají taky v NASA, když monitorují životní funkce astronautů. Velká část takových vzdálených konzultací mezi pacienty a lékaři už se ale přesouvá hlavně na internet.

Příkladem podobné služby v Česku je projekt uLékaře.cz, za kterým stojí známý chirurg Tomáš Šebek. Jeho medicínská online poradna vám umožní položit dotaz ke svému zdravotnímu stavu, získat druhý lékařský názor na stávající diagnózu nebo si např. nechat vysvětlit užívání léků — přes formulář na webových stránkách nebo v mobilní aplikaci. U zvířat to funguje podobně.

Nonstop poradna

Výhodou oproti klasickému volání je, že můžete vzdálené online poradenství jednoduše využít kdykoliv během dne či noci, i z druhého konce světa. A protože je do podobných služeb zapojených více lékařů, máte jistotu, že získáte odpověď i v případě, kdy je ten váš nedostupný. Videohovory pak takové řešení posouvají ještě o krok dál. Veterinář totiž zvíře přímo vidí a může proto udělat i základní prohlídku.

Vyšetření na dálku vás pomůže zbavit se nejistoty a zároveň ušetřit cestu do ordinace, kterou si spousta zvířat zrovna dvakrát neužívá. Běžně se takto dají řešit např.:

  • problémy se srstí a kůží,
  • drobné rány
  • infekce,
  • alergie,
  • kašel nebo zvracení, a další potíže.

Veterinář může lépe kontrolovat stav mazlíčka po zákroku anebo vám poradit v oblasti chování.

Spojení probíhá obvykle stejně, jako když si voláte s přáteli či rodinou. Dopředu si zarezervujete termín, lékař se připraví a v daný čas proběhne hovor, který obvykle trvá kolem 15 minut. Stačí k tomu v zásadě jen počítač či jiné chytré zařízení s předem nainstalovanou aplikací jako Skype nebo WhatsApp.

Příležitost pro zvířata i odborníky

Poradenství na dálku má samozřejmě taky svá omezení. Videohovor ani chat zatím osobní prohlídky proto úplně nenahradí. V řadě případů si veterinář zkrátka musí na zvířátko reálně sáhnout, prohmatat břicho nebo si poslechnout dech, aby dokázal určit, co mu je. A to samé platí i pro vážnější úrazy, kdy zvíře srazí auto nebo spadne z větší výšky. 

U situací, které nejsou akutní a nemusí se řešit hned, je ale tato metoda výborný doplněk. Usnadní totiž celý proces pro obě strany. Taky lékař získá větší flexibilitu, protože není fixovaný na jedno místo. Pacienty může v případě potřeby kontrolovat i mimo svou ordinaci či běžnou pracovní dobu. 
Velké využití si navíc služba našla právě v době jako je tato, kdy byl kvůli šíření viru omezený venkovní pohyb a setkávání více osob.

Inspirace pro Česko

V Česku je nabídka online poradenství pro zvířata zatím docela omezená a spíše v začátcích. Vývoj ve světě ale ukazuje, jak by se tato oblast mohla i u nás do budoucna rozvíjet. V zahraničí dnes podobných služeb fungují desítky, některé konzultace na dálku samy nabízí, jiné vytváří technologii pro veterinární ordinace, aby se spojily se svými klienty. 

Populární je americký PetZam, německá platforma Dr. SAM nebo projekt FirstVet, který své služby z domovského Švédska rozšířil během posledních let už do dalších šesti zemí. A díky spolupráci s pojišťovnami navíc pomáhá popularizovat taky pojištění pro zvířata. Pro klienty většiny švédských pojišťoven je služba online veterináře dokonce zdarma. 

Na to, jak některé z těchto projektů fungují v praxi, se podíváme blíže v navazujících článcích.

Autor textu: Dan Šácha
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru