Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zima nebo léto, péče o psí tlapky je důležitá celoročně
Sdílet:

Zima nebo léto, péče o psí tlapky je důležitá celoročně

Psi
Všeobecné

Aby se vašemu čtyřnohému parťákovi dobře běhalo, je vhodné stejně jako o jeho celkové zdraví pečovat také o jeho tlapky. Proč je péče o psí tlapky tak důležitá a jak na ni?

Citlivé psí tlapky

Na rozdíl od nás naši psi běhají po svých a naboso, od jara do zimy a za každého počasí. Tlapka psa je silně namáhaná, dostává se do přímého kontaktu s různými povrchy, a přitom ne každý je pro ni vhodný. 

Psím tlapkám je namístě věnovat pozornost celý rok, primárně pak v létě a v zimě, kdy dochází k jejich výraznějšímu namáhání z důvodu extrémního počasí. V létě se často setkávají s horkým povrchem a rozpáleným asfaltem. Ten může zvíře nepříjemně pálit nebo se přímo lepit na packy, což je bolestivé, a odstraňování asfaltu nepříjemné.

Psí tlapka v zimě zase trpí prudkými změnami teplot, na chodnících nebo asfaltkách se dostává do kontaktu s ledovou dlažbou, sněhem, ledem, a v nejhorším případě i s posypovou solí. Ta může psí tlapku nepříjemně poleptat, vysoušet, tlapky mohou praskat a hrozí tak nepříjemná infekce
O moc lepší nejsou ani pískové posypové směsi. Ty totiž často obsahují ostré částice, které nejsou na měkkých polštářcích psích tlapek ničím příjemným.

Tomu všemu lze předejít především užíváním zdravého selského rozumu – kam byste bosky nešlápli vy, neměli bych nutit šlapat svého psa. Procházky v nepříznivém počasí zkraťte, nebo trasu přizpůsobte okolnostem. Pro ochranu tlapek ale můžete udělat ještě víc.

Čím mazat psí tlapky

Zimní péči o tlapky pejskařům dnes usnadní množství pečujících přípravků: balzámů, krémů a mastí na psí tlapky, které by měly zajistit ochranu i výživu kůže. A jak je správně aplikovat? Vyberte si vhodný přípravek a těsně před procházkou krém na psí tlapky naneste a pečlivě rozetřete. Po návratu zvenčí tlapky řádně omyjte vodou, popřípadě znovu ošetřete pečujícím balzámem na psí tlapky

Vhodných produktů je na trhu velké množství. Pokud mezi nimi nechcete dlouho hledat ani utrácet, nejjednodušším i nejlevnějším prostředkem je obyčejná vazelína. Vazelína na psích tlapkách vytváří ochrannou a neprodyšnou vrstvu. Není nijak toxická, ale při požití většího množství – pokud si pes tlapky olizuje – může vyvolat podráždění žaludku. 
Speciální psí krémy jsou zdraví zcela neškodné a vašemu miláčkovi zajistí opravdový luxus. Vyvarujte se však použití kosmetiky pro lidi. Lidské masti na psí tlapky nejsou vhodné, pokožku zbytečně zjemní a ta pak bude naopak příliš citlivá a méně odolná vůči běžným vnějším vlivům.  

Další péče o tlapky

Vedle povinnosti stříhání psích drápků musíte po celý rok, a v zimě dvojnásob, dbát také na zastříhávání srsti ze spodní strany psí tlapky. Zejména pokud vlastníte dlouhosrstého psa. Pokud je srst mezi tlapkami příliš dlouhá, přimrzá a lepí se na ni led, sníh, štěrk i sůl, což může při chůzi působit jako bolestivý „kamínek v botě“. 

Častým používáním některých přípravků a vlivem počasí může docházet rovněž k vysoušení polštářků. Popraskané tlapky u psa jsou často nepříjemné a bolestivé. Jsou-li tlapky příliš suché nebo mají tendenci praskat, je namístě je zvlhčit. Vhodný je k tomu například kokosový olej. 

Pokud se však o tlapky svého psa poctivě staráte a zlepšení nepřichází, je třeba ukázat tlapky veterináři. Stejně jako ostatní kožní problémy, také popraskané polštářky mohou občas svědčit o závažnějším onemocnění. 

Nezřídkakdy může také dojít k poranění tlapky u psa,ať už se jedná o malé štěně, jež má tlapičky citlivější, nebo o dospělého psa, který si packu poraní během divoké hry. Takové zranění nemusí být hned závažné, pro jistotu je ale opět konzultujte s veterinářem.

Pokud má váš pes extrémně citlivé packy, které často praskají, můžete zvážit i koupi psích bot. Jedná se o jeden z nejspolehlivějších ochranných prostředků, jenž může k bezstarostné chůzi pejskovi pomáhat po celý rok.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru