Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Oblečení pro psy: jaké koupit a kdy vůbec oblékat
Sdílet:

Oblečení pro psy: jaké koupit a kdy vůbec oblékat

Psi
Všeobecné

Teplota okolo nuly, drkotáte zuby a ptáte se sami sebe, zda vašemu parťákovi vlastní kožich ještě vůbec stačí. Jak to odhadnout, kdy oblečení pro psy pořídit a jaké vybrat, čtěte  v následujícím článku.

Potřebuje můj pes obleček?

Při jaké teplotě začne být kterému psovi zima, je poměrně individuální. Přesto lze mnohé odhadnout na základě plemena, věku nebo konstituce psa, podobně jako u lidí. 
Hlavními adepty na psí módu náchylnými k extrémnímu počasí jsou miniaturní plemena, naháči, krátkosrstá plemena bez podsady, velmi štíhlá plemena nebo hubení psi.Pozornost byste měli věnovat také starším a starým psům, kteří se obtížněji zahřívají. I u psů nemocných nebo v rekonvalescenci je třeba dbát na to, aby nebyli vystavováni extrémům počasí. 

V případě pejsků, kteří potřebují chránit specifickou část těla – například při onemocnění kloubů – hledejte účelné oblečení, které bude hřát na správném místě. 

Oblečení psa byste měli zvážit i v případě, že máte vyloženě pokojového psa zvyklého na celoročně vytopenou místnost, a nezanedbatelnou kapitolou je účelné oblékání psích sportovců, u nichž dochází k vysoké nárazové zátěži, po které jim může hrozit prochladnutí. V případě zdravého psa vám však často napoví vlastní signály vašeho chlupatého přítele. Pokud se i v mínusových teplotách s radostí vyválí v každé kupě sněhu, kterou potká, oblečkem byste ho jistě nepotěšili. 

Co kdy obléct

Základem správného výběru je znát účel oděvu. Neplatí přitom, že důvodem k jeho pořízení musí být pouze zimní nízké teploty.

Jaro
Na jaře činí primární obavy nestálé počasí, déšť a vítr, kdy pes může na výletě profouknout a prochladnout. V tomto období je nejlepší zvolit lehčí, ale nepromokavé oblečky pro psy,převážně pláštěnky nebo vesty. 

Léto
V létě se ochraně kůže svého psa musí věnovat především majitelé naháčů, kteří jsou naplno vystavováni slunečním paprskům. Účelu mohou vedle opalovacích krémů s vysokým UV faktorem sloužit i svetříky z bavlny nebo podobných materiálů. 

Podzim a zima 
Déšť, silný vítr, mrazy, sníh a to všechno dohromady sužuje během podzimu a zimy nejen páníčky. K ochraně vašich mazlíčků dobře poslouží speciální zimní oblečení pro psy,který zahřeje a zároveň zabrání promoknutí.
Mezi ideální oblečení pro psy na zimu patří overaly, vesty a bundy se zateplující vrstvou a nepromokavým povrchem.

Současný sortiment funkčního oblečení pro psy je nepřeberný a zahrnuje takřka vše. Pláštěnky pro psa proti dešti, vesty proti chladu, bundy, overaly, oblečky pro malé psy, oblečení pro velké psy,výjimkou nejsou oblečky v abnormálních velikostech, botičky a pro fajnšmekry také oblečky na zakázku. 

Hleďte na materiál i velikost

Materiál v případě psích oblečků dobře zvažte. Snažte se sáhnout po těch kvalitnějších, které pokožce psa umožní dýchat a zabrání tak zapaření. K udržení tepla dobře poslouží moderní termomateriály, na zateplení jsou vhodné i různé pleteniny. V případě pláštěnky se dobře osvědčil speciální šusťák, který nepropustí vodu, a v létě proti horku pomůže výše zmiňovaná bavlna. 

Vyhýbejte se zejména neprodyšným materiálům, které by mohly vést k zapaření i nepříjemným hotspotům. Kvalita materiálu je zásadní také proto, aby obleček vydržel časté praní, s nímž je potřeba v případě psího oblečení počítat.

Oblečení pro psa musí být kromě funkčnosti taky pružné a zároveň dobře sedět zakrývat všechny potřebné partie, ale nikde neodstávat.  V případě zateplovacího oblečku hlídejte, aby přikryl psovi celá záda od krku až ke kořeni ocasu, zahříval stehna i ramena. 

Prioritou není móda, ale komfort

Obleček je dobré před delší vycházkou vyzkoušet v pohybu, psovi by neměl padat, ale rozhodně ho nesmí škrtit. Zároveň musí být celkově bezpečný, bez přebytečných nebo nevhodně umístěných knoflíků, zipů, mašlí a podobně, kterými se může pes někde zachytit. Oblékání by nemělo být pro psa utrpením, proto volte model, jenž lze snadno natahovat.

Máte obleček, který se vám líbí, a navíc splňuje všechno, co je třeba? Zbývá ještě jedna důležitá věc – přesvědčit i vašeho mazlíčka. Někdy to může být poměrně složitý a dlouhodobý úkol, doporučuje se proto nechat psa na oděv přivyknout postupně.

Při všem uvedeném mějte na paměti, že oblečky pro psa – ať už jakkoliv kvalitní a slušivé nejsou přirozené. Neměly by se stát pouhým lidským rozmarem, protože ačkoliv by se to mohlo zdát, stále nejde o módní trend, ale o praktickou pomůcku, jež má primárně sloužit pohodlí vašeho parťáka. Myslete na to a nestresujte jej zbytečnými módními výstřelky, které často fungují právě naopak.  

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru